فیلم منصور روایت یک شخصیت ملی انقلابی است که با مشی سلحشوری و منش ایدئولوژیک، مفهوم خودباوری و نگاه به درون را در دل بحران جنگ اثبات و خط بطلانی بر «نمیشود» و «نمیتوانیمها» زد.
نماد و الگو در همه جای جهان مطرح و مهم است و همه کشورها مخصوصا کشورهای شاخص در عرصه اقتصاد، صنعت و تجارت برای پیشبرد اهداف خود در مناسبات بینالمللی و تربیت نسلهای نو، پسا سنتیشان در عصر حاضر به قصد ماندن در رقابت در پی اثبات، معرفی و تبرجسازی الگوهای بومی واقعی و افسانهای خود هستند. از غربیترین ممالک تهی از تاریخ و تمدن با بلد سازی کامیکهای ابرقهرمانی پوشالی تخیلی، تا شرقیترین سرزمینهای باستانی با اتکا بر نمادهای افسانهایشان در پی اثبات قهرمان و ابر قدرتی مفهومی هستند .
ایران باستان با تمدنی ۱۳ هزارساله پر از این نماد الگوهای افسانهای و حقیقی است که در مقاطع مختلف تاریخی چه در داخل و چه مواجهه خارجی دیده و نادیده گرفته شدهاند.
تا قبل از انقلاب اسلامی و در دوران پهلوی، قاجار و حتی صفویه؛ قهرمان و اسطوره در حد بازخوانی و روخوانی از شاهنامه آنهم در شبهای یلدا و پردهخوانی معرکهگیران در چایخانهها و گذرها بوده و هیچ بازنمایی رسمی و عینی در تعریف و تشریح آن وجود نداشته است.
از واقعه پیروزی انقلاب و رخداد جنگ تحمیلی به بعد بود که اهمیت پرداخت به این نمادالگوهای کهن و معاصر با تبلور رشادتهای مجاهدان و رزمندگان و شهادت سلحشورانه در بطن حوادث مبارزاتی انقلاب و جنگ، نمایان و هویداتر شد، و سعی شد حماسهسازیهای اسطورههای قدمایی و معاصر بهخاطر شهدا، جانبازان و آزادگان وطرح مسئله مقاومت، ایثار و مجاهدت در سه دهه اخیر پس از دفاع مقدس مرور و تاکید شود.
اما این را باید گفت که هر آن چیزی که در یادآوری، مرور و تاکید بر این نمادالگوها، در ۴۰ سال پس از انقلاب به صورت مکتوب، سمعی و بصری صورت گرفته، کافی و کامل نبوده است و همواره همراه با محافظهکاری، مصلحتاندیشی، جناح بازی و در خوشبینانهترین حالت ممکن، سهلانگاری بوده است و کمتر شده از یک شخصیت اسطورهای و قهرمان ملی به صراحت سخن گفته شده و اثری والا در شأن و جایگاهش که نسبت مهمی با وطن و اقتدار آن دارد ساخته شده باشد.
در عرصه هنر نمایشی همچون سینما، تائتر، نمایش خانگی و تلویزیون، آثاری در خصوص زندگینامه و بخشی از سرگذشت برخی شهدا، مجاهدین، مبارزین، نوابغ و اساطیر ملی-مذهبی ساخته شده اما هرگز حق مطلب را برای تبیین این جایگاه در بستر مفهومی رسانه ادا نشده است. آثاری همچون، «میرزا کوچکخان»، «ابوعلی سینا»، «دکتر قریب» و برخی آثار سینمایی در خصوص شهدا همچون «چ» و «تک تیرانداز»، جزو نمادینهای این عرصه بوده اما هویت مبنایی و چرایی اثربخشی این الگونمادها را به رخ نکشیده و مبرهن نکردهاند.
فیلم «منصور»، یک نمونه عینی و محرز در به رخ کشیدن چنین الگونماد معیاری است. «منصور» نمایش یک قهرمان نیست، روایت یک ابر قهرمان است که تمام ابعاد و مؤلفههای قهرمان واقعی در تراز مام وطن و طراز انقلاب اسلامی را رعایت کرده و بروز داده است.
ما هیچ اثری در حوزه نمایش نداشته و نداریم که به صراحت، ایدئولوژی و مفاهیم راهبردی چون استقامت، ایستادگی، خودباوری و مجاهدت در عرصه نگاه به تولید ملی، تفکر بومی، امنیت و دفاع نظامی را به منصه ظهور کشانده باشد.
«منصور»، داستان زندگی یک قهرمان ملی و ابر قهرمان ایدئولوژیک انقلابی است که روایتی کاملا ساده و بهدور از هر پروداکشن پر حجم و محسور کننده دارد. فیلم پرترهای از شهید سرلشکر منصور ستاری، فرمانده وقت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی است که دغدغه خودکفایی و تولید ملی در حوزه صنایع دفاعی و جنگ افزار را دارد که در دوران بحران جنگی و در پی تحریمهای شدید بینالمللی علیه ایران در دوران دفاع مقدس و نیز عدم همراهی برخی مسئولین وقت نظام با مدلهای مختلف دور زدن تحریم و سخت بودن آن و نیز همچنین عدم همراهی همین برخی کارگزاران نظام با تولید داخلی با چالشهای عظیمی مواجه میشود؛ چالشهایی که گاه تا مرز تهدید جانی، جایگاهی و حواشی شغلی و خانوادگی هم منجر میشود. منصور ستاری میکوشد تا ماجرای تولید ملی و خودکفایی صنعت دفاعی و ساخت، بازسازی و تعمیر هواپیماهای جنگی به حقیقت بپیوندد و عملیاتی شود و از این رو در این زمینه بدون هیچ مشکلی، مقتدرانه تحریمهای خارجی، نگاه منفی داخلی و موانع موجود را یکبار برا همیشه کنار بزند و روحیه خودباوری را نهادینه سازد که موفق هم شد و تقریبا تا زمان حیاتش به این مهم رسید.
«منصور»، روایت یک ارتشی است که در ظاهر و تفکر عامه باید نمودی از خشکی، کلیشهای بودن در عرصه نظامی و جنگی باشد، اما در باطن، جلوهای از انقلابیگری، پاسداری و مجاهدت وطنپرستانه همراه با تخصص، غیرت و غرور ملی و مذهبی است. یعنی در عین رعایت ژست و پروتکلهای رسمی و بینالمللی ارتشی و نظامی، بهشدت بسیجیوارانه، انقلابی سلحشورانه و مومنی وطنپرست پای اعتقاد، عقیده و خواست خود ایستادگی کرده و به دوست و دشمن ثابت میکند که هم میشود و هم میتوانیم.
«منصور»، داستان شخصیتی است که بهشدت، حدت و دقت درجای خودش قرار دارد و جایگاهی را با رانت، لابی، نسبت و رابطه غصب نکرده و با شایستگی هرچه تمامتر در این منصب و مسند نشسته است، چیزی که سالهاست و در این روزگار حلقه مفقوده مدیریت و مسئولیت در جمهوری اسلامی شده است.
«منصور»، قصه تقابل انقلاب اسلامی با جمهوری اسلامی در نگاه به هدف، نوع وسیله و حصول نتیجه است، آنجایی که عدهای که خود را انقلابی چند آتیشه نشان میدادند و در حلقه اول حکمرانی با ردای جمهوری اسلامی جا خوش کرده بودند، در مقاطع متعددی جلوی تفکر، آرمان و ایدئولوژی انقلاب اسلامی ایستادند و مانع شدند. و عدهای در این میان پدیدار شدند که دور از هر شعار و تظاهر انقلابی و اتصال فرمایشی به حاکمیت، در کف میدان مبارزه حاضر شدند و اهداف و رویکرد انقلاب اسلامی که همان قطع وابستگی و تسلیم در مقابل دشمن و غیر بوده را پی گرفتند و به سرانجام رساندند.
«منصور»، فیلم تفسیر وضعیت کنونی ایران است، فیلم، تکرار تاریخ، که ایران در دوران جنگ و زمان حال در سختترین تحریمها و کارشکنیها قرار دارد و از چندین جناح تحت فشار است و آن زمان شخصیتی چون منصور ستاری بهتنهایی و آتش به اختیار در زمینه تحول انقلابی ظهور کرده و کارگشا شده است و الان نیز نیازمند منصورهایی هستیم که بهدور از هر روش و راهبرد کلیشهای، بروکراسی و سلسله مراتب دستوری خودجوش وسط میدان پای کار تحول و اصلاح امور مهم کشور باشند و مانعی از سر راه معیشت مردم برداشته و به دنبال تعالی اقتداری جمهوری اسلامی با راهبرد انقلاب آن در عرصه ملی و جهانی باشد.
«منصور»، فیلم اثبات، تاکید و یادآوری سلحشوری، خودباوری، خوداتکایی، و اعتماد به نگاه بومی و داخلی، شجاعت و ایستادگی در برابر وابستگی و تسلیم است؛ فیلمی برای اثبات نفی مذاکرات فرسایشی و عدم اعتماد به قول و وعدههای پوشالی و فریب دشمن و خائنین و جاهلین داخلی است.
۵۷۵۷
گرمایش فضای باز در روزهای سرد و همچنین گرمایش محیط و گرمایش سوله از دغدغههای مدیران مجموعه است. اگر میخواهید بدانید چگونه میتوان گرمایش محیط را تامین کرد با ما هراه باشید.
تمامی حقوق این سایت برای خبرآنلاین محفوظ است. نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright © 2018 khabaronline News Agancy, All rights reserved
