خودرو با گیربکس اتوماتیک می‌تواند یک انتخاب عالی برای رانندگی باشد، اما تازه‌کاران باید در نظر داشته باشند که بهتر است از برخی اعمال اجتناب شوند. در این مقاله از سایا خودرو به شما می‌آموزیم که چه کارهایی با خودروهای اتوماتیک انجام ندهید.

گیربکس اتوماتیک چگونه کار می کند؟

گیربکس اتوماتیک خودرو، یکی از رایج‌ترین انواع گیربکس‌ها است که از نیروی هیدرولیک برای تعویض دنده‌ها استفاده می‌کند. این دستگاه یک مبدل گشتاور را با چرخ دنده‌ها ترکیب کرده تا محدوده دنده موردنظر را برای خودرو فراهم نماید.

پس از اتصال مبدل گشتاور موتور به گیربکس اتوماتیک، از مایع تحت فشار برای انتقال نیرو به چرخ برای تعویض دنده‌ها استفاده می‌کند. این عمل می‌تواند به عنوان یک جایگزین برای کلاچ دستی در نظر گرفته شود.

گیربکس اتوماتیک بر اساس چرخ دنده‌های سیاره‌ای عمل می‌کند. چرخ دنده‌های سیاره‌ای دارای دو ورودی و یک خروجی هستند. در این نوع گیربکس، خروجی از حامل دنده‌های سیاره‌ای گرفته شده و دو ورودی به دنده خورشیدی و دنده رینگی متصل می‌شوند.

این ترکیب از دنده‌ها و انتقال نیرو توسط مایع هیدرولیک به گیربکس اتوماتیک اجازه می‌دهد تا دنده مورد نظر برای سرعت و شرایط مختلف رانندگی انتخاب شود. در نتیجه، گیربکس اتوماتیک خودرو به‌صورت خودکار تعویض دنده و تطبیق سرعت موتور با نیازهای خودرو را انجام می‌دهد، بدون نیاز به دخالت دستی از سوی راننده.

گیربکس اتوماتیک






اعمالی که نباید در خودرو اتوماتیک انجام داد!

رانندگی با یک خودرو اتوماتیک یا CVT آسان‌تر از رانندگی با دنده دستی است، اما در صورت نادرست انجام شدن، ممکن است به خودروی شما آسیب وارد شود. در ادامه نکاتی که نباید در خودرو اتوماتیک انجام داد را یادآور شده‌ایم.

1. در حین رانندگی در مسیرهای سرازیری، بهتر است گیربکس را خلاص نکنید.

در حین رانندگی در مسیرهای سرازیری، بهتر است گیربکس را خلاص نکنید، به ویژه اگر از خودرو با گیربکس اتوماتیک استفاده می‌کنید. از نباید های خودروهای اتوماتیک، این است که شما نباید گیربکس را در موقعیت نیوترال یا خالی قرار دهید و موتور خودرو را در حالت روشن بگذارید. این کار ممکن است به نظر بی‌ضرر بیاید، اما از نظر فنی نادرست است.

خودروهای اتوماتیک تا حد زیادی برای کنترل میزان سوخت و انتقال نیرو به گیربکس نیاز به فشار به شیرهای برقی دارند. اگر گیربکس را خلاص کنید، فشار به این شیرها افزایش می‌یابد و ممکن است باعث آسیب به سیستم گیربکس شود. این مسئله می‌تواند هزینه‌های اضافی برای تعمیر و نگهداری ایجاد کند.

همچنین، اگر در حین رانندگی گیربکس را خلاص کنید، کنترل کامل بر روی خودرو خود را از دست می‌دهید. در موقعیت نیوترال، خودرو نه جلو می‌رود و نه عقب. این ممکن است در مسیرهای سرازیری باعث عدم کنترل و مشکلات ایمنی شود. بنابراین، بهترین راه‌حل این است که گیربکس را در وضعیت Drive یا حالت حرکت قرار دهید و مسئولیت کنترل خودرو را در دست بگیرید.

در نهایت، در حین رانندگی در مسیرهای سرازیری با خودرو با گیربکس اتوماتیک، از خلاص کردن گیربکس خودداری کنید تا از نباید های خودروهای اتوماتیک پیروی و از سلامتی و ایمنی خود و خودرویتان محافظت کنید.

با کلیک بر روی لینک درج شده میتوانید درباره راه‌های تشخیص روغن سوزی در خودرو مطالعه کنید.

گیربکس اتوماتیک خودرو






2. قبل از تعویض دنده، خودرو را به‌طور کامل متوقف کنید.

قبل از تعویض دنده در خودرو با گیربکس اتوماتیک، حتماً خودرو را به طور کامل متوقف کنید. این اقدام ضروری است تا از حفظ سلامتی گیربکس خودرو اطمینان حاصل شود. هر زمان که با یک وسیله نقلیه دارای گیربکس اتوماتیک جهت تغییر حرکت مواجه می‌شوید، باید مطمئن شوید که خودرو به طور کامل در وضعیت توقف قرار دارد. این اقدام ضروری است؛ زیرا در خودروهای اتوماتیک، توقف و تعویض حالت دنده متفاوت از خودروهای دنده‌دار است.

دلیل اصلی این مسئله این است که در خودرو با گیربکس اتوماتیک، ترمز مسئول توقف و تغییر حالت دنده نیز است. به عبارت دقیق‌تر، تعویض حالت دنده در حالت حرکت خودرو (به عنوان مثال، از جلو به عقب) فشار اضافی به گیربکس و اجزای مرتبط وارد می‌کند که می‌تواند به آن آسیب برساند. بنابراین، تغییر حالت دنده در حین توقف خودرو بسیار مهم است و از نباید های خودروهای اتوماتیک محسوب می‌شود.

3. از حالت خلاص برای لانچ کردن خودرو استفاده نکنید

در خودرو با گیربکس اتوماتیک، هرگز از حالت خلاص یا N برای لانچ کردن خودرو استفاده نکنید. این اقدام در لیست ممنوعیت‌هایی است که برای خودروهای اتوماتیک تعیین شده و در واقعیت فشار زیادتری به وسیله نقلیه و گیربکس وارد می‌کند.

بسیاری از رانندگان اشتباهاً خودرو را در حالت خنثی (N) قرار می‌دهند و سپس حالت دنده را به حالت D (جلو) تغییر می‌دهند تا خودرو حرکت کند. این عمل اشتباه بوده و تنها به خودرو با گیربکس اتوماتیک آسیب می‌رساند.

با انجام این کار، فشار اضافی به گیربکس و اجزای آن وارد می‌شود و ممکن است به طور طبیعی خودرو آسیب ببیند. بهترین روش این است که گیربکس را در حالت D قرار داده و رانندگی کنید، بدون نیاز به تغییر حالت دنده در حین لانچ خودرو.

اگر میخواهید درباره نحوه کار ترمز abs اطلاعات کسب کنید، بر روی لینک کلیک کرده و مطلب را در سایت سایا خودرو مطالعه کنید.

خودرو اتوماتیک






4. توقف‌های کوتاه در خودروهای اتوماتیک: گیربکس را خلاص نکنید و از حالت درایو استفاده کنید

در خودرو با گیربکس اتوماتیک، توقف‌های کوتاه از جمله قرار دادن گیربکس در حالت خنثی و خلاص کردن آن توصیه نمی‌شود. به جای اینکه گیربکس را خلاص کنید، از حالت درایو استفاده کنید.

به طور اشتباهی، برخی ممکن است گمان کنند که با قرار دادن گیربکس در حالت خنثی در هنگام توقف‌های کوتاه در مصرف سوخت صرفه‌جویی می‌کنند؛ اما این اعتقاد اشتباه است. در واقع، این عمل تنها به افزایش فشار بر روی گیربکس و شیرهای برقی آن منجر و سبب افزایش استهلاک خودرو می‌شود.

با نگه داشتن گیربکس در حالت درایو، فقط موتور و گیربکس درگیر می‌شوند و از تعویض دنده‌ها جلوگیری می‌کنید. این کار نه تنها به حفظ سلامتی گیربکس کمک می‌کند بلکه در مصرف سوخت صرفه‌جویی می‌کند. بنابراین، در توقف‌های کوتاه، بهترین روش استفاده از حالت درایو در خودرو با گیربکس اتوماتیک است.

5. حالت صحیح برای پارک کردن خودرو اتوماتیک و حفاظت از گیربکس

برای پارک کردن خودرو با گیربکس اتوماتیک و حفاظت از گیربکس، ابتدا خودرو را در وضعیت توقف کامل قرار دهید. سپس دنده را به وضعیت خنثی یا N تغییر حالت دهید و ترمز دستی را بکشید. در مرحله آخر، دنده را در وضعیت P بگذارید. این اقدام به وزن خودرو اجازه می‌دهد که بر روی چرخ‌های عقب بیفتد و از گیربکس حفاظت کند. در غیر این صورت، بر گیربکس فشار وارد شده و ممکن است به آن صدمه بزند.

6. اهمیت روغن مناسب و تعویض به موقع

روغن گیربکس در وضعیت استاندارد نه تنها به قطعات داخلی و گیربکس کمک می‌کند که به روانی کار کنند، بلکه همچنین دارای سطح اصطکاک کمی می‌شود. به علاوه، حفظ دمای مناسب درون گیربکس در هنگام عملکرد نقش مهمی دارد.

کاهش سطح روغن از حد استاندارد می‌تواند به گیربکس آسیب برساند. به همین دلیل تعویض به موقع روغن گیربکس از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

اگر این کار به درستی و به موقع انجام نشود، ممکن است طول عمر گیربکس کاهش یابد. بنابراین، مراقبت از روغن گیربکس و تعویض منظم آن ضروری است تا خودروی شما همیشه به خوبی عمل کند.

دنده اتوماتیک






سخن پایانی

نکاتی که در مورد عملکرد صحیح خودروهایی با گیربکس اتوماتیک بیان شدند، بسیار اهمیت دارند. از تغییر حالت دنده در حین حرکت خودرو تا تعویض منظم روغن گیربکس، این نکات به حفظ عمر و عملکرد بهینه خودرو شما کمک می‌کنند. همچنین، تازه‌واردان به دنیای خودروهای اتوماتیک باید از این موارد خبردار شوند تا از اعمال نادرست در خودروی خود جلوگیری کنند.

سایت سایا خودرو اطلاعات مفیدی برای خرید خودرو اقساطی و مشاوره در انتخاب مدل مناسب ارائه می‌دهد. انتخاب و مراقبت درست از خودرو با گیربکس اتوماتیک می‌تواند تجربه رانندگی شما را بهبود بخشد و مانع از هزینه‌های ناخواسته شود.

سوالات متداول

1. زمان تعویض روغن گیربکس چه موقع است؟

تعویض روغن گیربکس باید بر اساس مشخصات تولیدکننده و کیلومتراژ خودرو انجام شود. همچنین، در صورت وجود علائم عملکرد نادرست گیربکس، تعویض باید زودتر انجام شود.

2. چگونه می‌توانم از گیربکس اتوماتیک بهره‌وری بیشتری ببرم؟

از تغییر دنده در حین حرکت اجتناب کنید و رعایت تعویض منظم روغن گیربکس را به یاد داشته باشید.

3. چرا برخی خودروها در حین پارک به صورت نادرست تریم را روشن می‌کنند؟

این اتفاق ممکن است به دلیل عدم آگاهی به صحیح پارک کردن باشد یا از سیستم ترمز پاکتاپ کردن خودرو استفاده نمی‌کنند.

امتیاز شما به این مقاله

source