گروه اندیشه: «آن چه به علم و آموزش مرتبط است، سقوط نهادهای علمی به مدرسه، و تولیت مدرسی و سقوط مدرسه به مکتب خانه است.» این بخشی از یادداشت دکتر رضا منصوری فیزیکدان، اخترشناس (کیهان شناس)، سیاستگذار علم و استاد بازنشستهٔ دانشکدهٔ فیزیک دانشگاه صنعتی شریف است. زمینهٔ پژوهشی او گرانش، نسبیت عام و کیهانشناسی است. او در دورهٔ دوم ریاست جمهوری محمد خاتمی معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بود.
او در یادداشتی که در کانال شخصی اش نوشته، تاکید می کند: «گویههای روزانهء سیاستمداران و سیاستبازان که تنمیزند به مهملات و لودگیها روزافزون شده؛ نتیجهء آن در کارآمدی حاکمیت آشکار است. اثر اقتصادی آن را در تورم، اثر اجتماعی آن را در التهاب و مشکلات عصبی و روانی مردم، و اثر کارآیی مدنی را در مهاجرت متخصصان در هر زمینه شاهدیم. آنچه به علم و آموزش مرتبط است سقوط نهادهای علمی به مدرسه و تولیت مدرسی و سقوط مدرسه بهمکتب خانه است- از نوعی که در دورهء انحطاطمان بهوضوح دیدهایم؛ کمی قدرت تحلیل متعارف انسانی نیز همین را نشان میدهد.»
او در ادامه تاکید می کند: «تنها کسانی این سقوط را درنمییابند که در طریقتاندری غرقاند و حسگرهای تحلیلیشان خاموش شده. اندکی از این گویههای مرتبط با علم و آموزش را در حاشیه آوردهام. میبینم آن روزی را که نسلی بیاید و بگوید چه دوران منحطی بوده و کجا بودند آگاهانی که در این بلوای جهل سکوت کردند یا خاموش شدند و یا خاموشانده شدند.»
منصوری با اشاره به این که «این سیاستبازان کبکوار روزانه گزارههایی بیان میکنند که مردم آنرا به هیچ میانگارند؛ گاه تعجب میکنند و تاسف میخورند اما در نتیجه آگاهتر میشوند» می افزاید: «در فرگشتی افقی، جاماندگان در تاریخ را یا کنار میرنند و یا آگاه میکنند؛ پیامد آن نابود کردن قلدریهای روزمره، نشاندن متانت مدنی و قدرت ملت به جای قلدری امتمداران، و آوردن آرامش بهجای ترس از شلاق مدعیان خداوند است که جهنم را بهروی زمین آوردهاند با این توهم که مردم را به بهشت خواهند برد.»
این استاد بازنشسته دانشگاه شریف می نویسد: «این متوهمان هم بهتاریخ خواهند پیوست؛ و دیگر آن پزشک زحمتکش و آن پرستار پرمهر و آن متخصص عاشق مجبور به مهاجرت نخواهد شد؛ و شاهد قلدرانی نخواهیم بود که تنها به سِمَت و عنوان افتخار کنند بهجای اینکه به اقتدار ملی و به کارآیی و نتیجه برای ملت ببالند. منتظر پیامدهای این فرگشت باشیم. مردم ایران آداب دانند و ادب شناس. میدانند ادب را از که بیاموزند. شک نکنیم که پیامدِ منتظر ولی نامنظورِ این گویهها و این رفتارها آگاهشدن ملت است و شناخت عمیقاش از آنها که بر طبل معنویت میکوبند اما تا مغز استخوان بیمعنی و بیمعنویت اند؛ نماد مادهگراییاند. ملت- نه امت- روزبهروز فقیرتر میشود اما بیادب و بیآداب هرگز! آدابدان سختی میکشد اما هرگز تفالهء تاریخ نخواهد شد!»
دکتر منصوری در پایان شاهد مثال یادداشت خود را توییت هایی ذکر کرده که در سایت انتخاب ، به شرح زیر منتشر شده اند:
***
***
***
***
***
***
***
216216
source