به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، این روزها کشور در تدارک برگزاری انتخابات 11 اسفند است. صدا و سیما نیز با تدارک برنامههای مختلف، در مشارکتافزایی و حضور هرچه باشکوهتر مردم پای صندوقهای رأی نقشآفرینی کند.
برنامههایی نظیر مناظره گروههای مختلف سیاسی با یکدیگر یا برنامههای گفتوگو محور با حضور نمایندگان احزاب و گروهها، از جمله برنامههای روتینی است که همیشه برای هر انتخاباتی شاهد آن بودیم. اما امسال سعید ابوطالب با ایده و طرحی نو در قاب تلویزیون ظاهر شده و فضای مجلس و انتخابات پیشرو را برای مردم ترسیم کرده است.
«کتاب قانون» یک رئالیتیشو است که این بار با موضوع سیاست و مجلس شورای اسلامی روی آنتن شبکه یک سیما رفته است. «کتاب قانون» از 19دی میهمان خانوادههای ایرانی است. این برنامه توانسته بستری فراهم کند که شهروندان عادی جامعه تجربه حضور در مجلس و قانونگذاری را داشته باشند و از این طریق با سازوکار نمایندگان در مجلس آشنا شوند. دیگر نکته مهم این برنامه، شبیهسازی جلسات کمیسیونهای مجلس شورای اسلامی است. اگر به روند برگزاری این جلسات دقت کنید، متوجه تلاش و همت بازیگرانی که در قامت نمایندگان مجلس در جلسات حضور دارند خواهید شد.
در بهترین حالت خود را به جای هرکدام از آن افراد تصور میکنید و متوجه سختیها و حساسیتهای ویژه قانونگذاری و تصمیمگیری برای آینده کشور میشوید. این برنامه به جز اینکه مردم را از روند برگزاری جلسات مجلس و کمیسیونهای آن آگاه میکند، تلنگر خوبی برای نمایندگان حاضر در مجلس و کاندیداهایی که سودای برنده شدن در انتخابات را دارند، است. برای نمایندگان از آن جهت قابل توجه است که متوجه دغدغههای مردمی که به آنها رأی دادند خواهند شد.
از طرفی دیگر جلسات خود را از قابی دیگر و با استدلالات جدیدتری بررسی میکنند و آن را در ترازوی مقایسه و راستیآزمایی قرار میدهند. از این طریق متوجه میشوند که اگر فرد دیگری به جای آنها بر کرسی نمایندگی مجلس مینشست چه تصمیم دیگری میگرفت. شاید مهمترین رسالت «کتاب قانون» این باشد که جراغ هشدار را برای نمایندگان مجلس روشن کند تا درد و دغدغههای مردم را بهتر بفهمند و هیچوقت فراموش نکنند که از میان همان مردم برخاستهاند.
موضوعاتی که برای طرح در این برنامه در نظر گرفته شده هم در راستای دغدغه و مشکلات مردم است. موضوعاتی همچون سربازی، فیلترینگ، شفافیت آراء و … که چند سالی میشود نقل محافل بوده است. فخرالدین صدیق شریف و سیروس همتی تنها بازیگران نام آشنای این رئالیتیشو هستند.
باقی شرکتکنندگان در این برنامه نه سابقه بازیگری و نه سابقه حضور در مجلس را دارند. این هم از هنر کارگردان است که جمعی از نابازیگرانی که تجربه حضور مقابل دوربین ندارند را طوری مدیریت و کارگردانی کند تا بهترین بازی خود را ارئه دهند.
صدیق شریف به عنوان رئیس مجلس در این رئالیتیشو به ایفای نقش پرداخته که با ظاهر موجه و بیان آرامشبخش و متین خود این اطمینان را به مخاطب میدهد که از حریم و منافع مردم در مجلس محافظت خواهد کرد. طنز شیرین و نهفتهای که در برخی سکانسهای این برنامه وجود دارد، کمی به جذابیت و گیرایی آن افزوده است.
اما نکتهای که کمتر به آن توجه شده، حضور کارشناسانی است که در کنار بازیگران حضور دارند و برای اتخاذ تصمیمات بهتر و توان گفتوگو و اقناع دیگران به آنها مشورت میدهند.
براساس اظهارات محمدحسین سعادتی تهیهکننده این برنامه، ماهها با کارشناسان و اندیشکدههای مختلف برای جمعبندی موضوعات قابل طرح در«کتاب قانون» بحث و گفتوگو شده است. به نظر میرسد اگر این موضوع از سوی نمایندگان حقیقی مجلس هم پیگیری شود شاهد نتایج خوبی خواهیم بود.
حضور برنامههای مثل «کتاب قانون» در قاب تلویزیون باب ساخت رئالیتیشوهایی با موضوعات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را باز میکند. خروج از کلیشههایی همچون مناظره، گفتوگو و … و ورود به فاز نمایشی با موضوعات سیاسی، نوعی نوآوری و خرق عادت در برنامههای سیاسی روتین صدا و سیما است.
انتهای پیام/
source