به گزارش ایکنا؛ رونمایی از تارنمای «باشگاه کتابخوانی دانشجویان ایران» جهاد دانشگاهی؛ برگزاری مسابقه کتاب «قیام حسین(ع)»؛ انتشار فراخوان جشنواره «خاتم»؛ «غزه»، عاشورای مقاومت در مقابل بیداد؛ تشریح رنگوبوی سفرنامهنویسی حج با نگاه زنانه؛ برگزاری کارگاه داستانخوانی قصههای عاشورا برای نوجوانان؛ مسئولیت و ممنوعیت نسبت به کتب «پفکی»؛ راهاندازی پویش «به سمت قبله»؛ روایت «کافه مگنولیا» از برهه فراموش شده تاریخ معاصر ایران؛ انتشار فراخوان جشنواره قصهگویی کانون پرورش فکری؛ برگزاری جشنواره مجازی «حکیم ابوالقاسم فردوسی» و تازههای نشر ادبیات دینی و قرآنی ازجمله عناوین مهمترین اخبار این هفته ایکنا در حوزه فرهنگ و ادب است.
در ادامه گزیدهای از این رخدادها و رویدادهای خبری ایکنا در هفته جاری ارائه شده است.
برگزاری نشست «غزه؛ عاشورای مقاومت در مقابل بیداد»
سیدسلمان صفوی در نشست ادبی «غزه به منزله عاشورا» با تأکید بر آنکه نهضت آزادیبخش حسینی در تاریخ استمرار داشته است تصریح کرد: امروز غزه عاشورای عزت و مقاومت در مقابل اشغال و بیداد است.
نشست ادبی «غزه به منزله عاشورا»؛ شامگاه ۲۶ مرداد با حضور جمعی از اهالی اندیشه و ادب حوزه ایران فرهنگی با مدیریت علیرضا قزوه و اجرای سیدمسعود علویتبار به میزبانی گروه بینالمللی «هندیران» برگزار شد.
سیدسلمان صفوی؛ رئیس مرکز بینالمللی مطالعات صلح لندن گفت: «سلطان عشق»، حضرت سیدالشهداء(ع)، با تاسیس مکتب «الهیات آزادیبخش»، نهضت مقاومت در مقابل بیدادگری را در عاشورای حسینی با قلم سرخ عَلَم کرد.
وی با اشاره به آنکه نیروی مقاومت پیروان مکتب عاشورا هستند تصریح کرد: نهضت آزادیبخش حسینی در تاریخ استمرار داشته است. امروز غزه عاشورای عزت و مقاومت در مقابل اشغال و بیداد است.
متن کامل این گزارش در اینجا قابل رویت است.
رونمایی از تارنمای جدید «باشگاه کتابخوانی دانشجویان ایران»
سایت جدید «باشگاه کتابخوانی دانشجویان ایران»، با حضور مسئولان سازمان جهاد دانشگاهی تهران رونمایی شد.
جمال رحیمیان، رئیس سازمان جهاد دانشگاهی تهران، در مراسم رونمایی از تارنمای جدید (وبسایت) «باشگاه کتابخوانی دانشجویان ایران» که ۲۴ مرداد با حضور مسئولان سازمان جهاد دانشگاهی تهران در محل مرکز فرهنگی زندهیاد سعید کاظمی آشتیانی برگزار شد با بیان اینکه مقوله کتاب و کتابخوانی همواره در جوامع رو به رشد نقش تأثیرگذاری در تحولات سیاسی و اجتماعی بشر داشته است، اظهار کرد: با نگاهی به تاریخ مطالعه ایران درمییابیم موضوع کتاب و کتابخوانی همواره تأثیر بسزایی در حوزه علمی، فرهنگی و دانشی در شکوفایی تمدنها داشته است.
رئیس سازمان جهاد دانشگاهی تهران، با انتقاد از پایین بودن سرانه مطالعه کتاب در ایران در ادامه نظرات کارشناسان مختلف را با وجود فضای مجازی درباره این شاخص متفاوت برشمرد و افزود: بااینوجود و به اذعان کارشناسان سرانه مطالعه در کشور پایین است این در حالی است که ارتباط مستقیمی میان سطح مطالعه با سطح فرهنگ، رشد و پیشرفت هر جامعهای وجود دارد.
وی در معرفی بخشهای مختلف سایت جدید «باشگاه کتابخوانی دانشجویان ایران» هم توضیح داد: در بخش درباره ما آییننامه و راهنمایی برای ثبتنام جهت علاقهمندان مقوله کتابخوانی و شرکت در مسابقه مجازی کتابخوانی هشتبهشت آورده شده است. در بخش چندرسانهای ویدئوها و کلیپها از کتابهای مسابقه هشتبهشت بارگزاری شده است تا دانشجویان دورههای مختلف با آنها آشنا شوند.
متن کامل این گزارش رونمایی در اینجا قابل مطالعه است.
برگزاری مسابقه کتاب «قیام حسین(ع)»
آزمون مجازی مسابقه کتابخوانی هشتبهشت با موضوع کتاب «قیام حسین(ع)» ویژه دانشجویان سراسر کشور ۳۱ مرداد برگزار میشود.
معاونت فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، کتاب «قیام حسین(ع)» اثر سیدجعفر شهیدی را برای مسابقه سراسری کتابخوانی هشتبهشت ویژه دانشجویان علاقهمند کتابخوانی معرفی کرد.
دانشجویان برای ثبتنام و شرکت در مسابقه به پایگاه اطلاعرسانی باشگاه کتابخوانی دانشجویان ایران مراجعه و اقدام کنند. نسخه الکترونیکی کتاب در برنامه کاربردی فیدیبو موجود است. در این دوره از مسابقات ۱۰ جایزه ۱۰ میلیون ریالی به برگزیدگان اهدا میشود.
معاونت فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، این مسابقه را با همکاری و مشارکت جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران، پژوهشگاه رویان، معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه علم و فرهنگ و خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار میکند.
مسئولیت و ممنوعیت نسبت به کتب «پفکی»
نشست رسانهای مهدی رمضانی؛ دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با موضوع اقدامات، برنامههای نهاد و مرور کارنامه ۳۲ ماهه این نهاد در دولت سیزدهم، ۲۷ مرداد؛ در سالن جلسات ستاد مرکزی این نهاد برگزار شد.
اجرای سند خواندن؛ فرایند عضویت در کتابخانههای عمومی؛ تکمیل پروژههای نیمه تمام؛ توسعه کتابخانههای سیار؛ تکمیل خدمات به حاشیه شهرهای بزرگ و عشایر و تحقق شهرهای فاقد کتابخانه ازجمله مؤلفههایی بود که رمضانی بهعنوان پروژههای نیمهتمام نهاد کتابخانهها در دولت سیزدهم دانست و یادآور شد: بنای ما بر آن بود که در پایان فعالیت چهارساله دولت سیزدهم ۱۵۰ کتابخانه اضافه شود که در حال حاضر از ابتدای سال تا به این لحظه ۲۰ کتابخانه اضافه شده و ۲۰ کتابخانه دیگر بهزودی آماده بهرهبرداری خواهد شد.
رمضانی در بخش دیگر این نشست در پاسخ به ایکنا مبنیبر عدم بهروزرسانی و تنوع گونههای ادبی در حوزه کتابهای کودک و نوجوان در کتابخانههای سراسر کشور با رد انتقادات مطرحشده ازسوی خبرنگار ایکنا گفت: بیشتر کتابهای خریداری شده در حوزه ادبیات؛ در گام دوم هنر و سرگرمی و بخش کتابهای دینی در رتبه بعدی قرار دارد. باید پذیرفت که در میان کتابهای چاپشده کتابهای «پفکی» وجود دارند که با وجود خوشمزه بودن مضراتشان بیشتر از دلچسبی آن است. در حوزه کتاب نیز باید به این مسئله نگاه ویژهای داشته باشیم.
مشروح کامل نشست مرور کارنامه 32 ماهه مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در دولت سیزدهم؛ اینجا قابل دسترسی است.
تشریح رنگوبوی سفرنامهنویسی حج با نگاه زنانه
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) در هفتهای که آن را پشت سر گذاشتیم میزبان نشست رونمایی و نقد بررسی کتاب «دورت بگردم»، سفرنامه حج به قلم فائضه غفارحدادی و سعیده شبرنگ در مقام منتقد ادبی بود. در این نشست مواردی چون تفاوت سفرنامههای حج به قلم زنان و مردان و هدف مخاطب از خواندن این متون بررسی شد.
در بخشی از این نشست درباره ویژگیهایی که این سفرنامه معنوی در قابل زیارت خانه خدا را نسبت به آثار معدود و محدود مشابه در زمانه حاضر متمایز میکند چنین بیان شد: یکی از ویژگیهای مهم «دورت بگردم» به روایت و قلم خانم غفارحدادی در کنار بیان مناسک و مراسم؛ به روایت جزئیات بازمیگردد. در اغلب سفرنامههای حج، شاهدیم که نویسنده تنها به روایت کلی روند مناسک باید میپردازد؛ چرا که در چنین آثاری نویسنده در حال گزارش دادن است. اینکه به چه نقطهای و یا مکانی رفتهاند؛ چه اقدامی انجام دادهاند؛ کجا بیتوته کردهاند؛ کجا سنگ زدهاند؛ کجا درحال عزیمت و حرکت بودهاند و… چنین شکل از روایت در غالب سفرنامهها میافتد!
در فراز دیگر رویداد رونمایی، نقد و بررسی کتاب «دورت بگردم» چنین عنوان شد: آیا در نگارش سفرنامهها فقط قرار است که گزارش بدهیم؟ امروزه و با توجه به توسعه امکانات و فناوریهای فضای مجازی، بسیاری از این نکات را با یک جستجوی ساده در تارنماهایی (وبسایت) که احکام فقهی را در قالب مناسک حج برای افراد بیان کردهاند، به راحتی به دست میآید. پس در عصر و زمانه حاضر، نویسندهای که به بیان روند مناسک حج در قالب سفرنامه میپردازد باید به دنبال ارزش افزوده برای نوشته خود باشد. این همان اقدامی است که خانم غفار حدادی در «دورت بگردم» سعی در انجام آن داشته و تا حدود بسیار بالایی در تحقق این مهم یعنی بیان جزئیات نیز توفیق به دست آورده است.
بخش اول این نشست در اینجا و بخش دوم آن در اینجا قابل مطالعه و خواندن است.
انتشار فراخوان جشنواره «خاتم»
فراخوان دهمین جشنواره «خاتم»؛ ویژۀ تولید آثار ادبی مرتبط با سیرۀ پیامبر اکرم(ص) در سه بخش داستان کوتاه در سه حوزه «بزرگسال»، «کودک» و «نوجوان»؛ داستان کوتاهِ کوتاه (داستانک)؛ رمان منتشر شد.
بازنمایی، بازگویی و بازآفرینی شخصیت و شیوه زندگی پیامبر اکرم(ص)؛ نمایش تأثیر وجوه شخصیت پیامبر اکرم(ص) در زندگی نزدیکان، اصحاب و معاصران ایشان؛ آفرینش ابعاد و نحوه آشنایی و الفت با زندگی پیامبر در دیدگاه و زندگی دیگران در طول تاریخ تا امروز؛ محورهای اصلی این فراخوان را تشکیل میدهند.
آیین اختتامیه، معرفی برگزیدگان و تقدیم جوایز در تیر ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد.
علاقهمندان برای دریافت اطلاعات تکمیلی برای حضور در این رویداد میتوانند به آدرس www.khatamfestival.ir مراجعه کنند.
«کافه مگنولیا» میزبان روایت برهه فراموش شده تاریخ ایران
نشست رونمایی از کتاب «کافه ماگنولیا» به قلم منیژه آرمین با حضور این نویسنده و محسن مومنیشریف، نویسنده و منتقد ادبی، 30 مرداد به میزبانی سوره مهر برگزار شد.
مومنیشریف در این نشست گفت: خانم آرمین در ۱۵ سال اخیر دست به کار بزرگی زدند و بیشتر وقت خود را برای نگارش مجموعه چهار جلدی رمانهای تاریخی صرف کردند. «کافه ماگنولیا» کار جذابی است و به برهه حساس و فراموششده اشغال ایران توسط متفقین تا کودتای ۲۸ مرداد میپردازد. بیگانگان و عواقب حضورشان در کشور، مبارزات آزادیخواهانه، ظهور رهبران و بروز انحرافات در این رمان قابل تامل است.
وی افزود: عناصر داستانهایی که خانم آرمین دارای رگههای عارفانه هستند که خیلی پررنگ نیست اما قابل درک است. همین موضوع کارهای ایشان را جذاب و ایرانی کرده است.
در پایان از جلد کتاب «کافه ماگنولیا» رونمایی شد. همچنین از سوی کانون پیشکسوتان با اهدای لوح تقدیر و هدیهای از زحمات منیژه آرمین قدردانی شد.
انتشار فراخوان جشنواره قصهگویی کانون پرورش فکری
فراخوان بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری با شعار «راز قصهها، ساز زندگیست» و با رویکرد شناخت و تعمیم قصههای عامیانه ایران و قصههای جهان به سبک زندگی ایران معاصر منتشر شد.
قصهگویی با اولویت فرم و محتوا شامل قصهگویی سنتی و کلاسیک؛ قصهگویی مدرن و نوآورانه؛ قصهگویی آیینی-سنتی؛ پادکست؛ قصهگویی مینیمال ۱۰۰ثانیهای؛ زبان اشاره؛ قصهگویی منظوم؛ قصهگویی محیطی و قصهگویی ۹۰ ثانیهای بخشهای مختلف جشنواره را شامل میشوند.
فرآیند برگزاری بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان امسال از پاییز ۱۴۰۳ آغاز و پس از طی مراحل استانی و منطقهای، بخش نهایی اوایل زمستان برگزار میشود.
راهاندازی پویش «به سمت قبله»
همزمان با اجتماع عظیم اربعین و حرکت آزادگان جهان به سوی اسوه مقاومت و ایستادگی امام حسین(ع)، پویش بینالمللی «به سمت قبله» به همت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز شده است.
پویش بینالمللی به «سمت قبله» شامل موضوعهای نقش نوجوانان در پیروزی فلسطین، همدردی با مردم مظلوم غزه، اربعین؛ نوجوانان در راه آزادی قدس و آرمان مشترک نوجوانان جهان؛ آزادی فلسطین است.
علاقهمندان به شرکت در این پویش میتوانند آثار خود را تا ۲۷ شهریور در قالبهای فیلم کوتاه، عکس، تصویرسازی، مستند کوتاه، ویدیوکست، پادکست، سفرنامه و نماهنگ آماده و برای اطلاعات بیشتر و ارسال آثار، به پرتال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نشانی https://kpf.ir/ مراجعه کنند.
برگزاری جشنواره مجازی «حکیم ابوالقاسم فردوسی»
مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، انجمن ایرانشناسی، انجمن شاهنامهپژوهی، بنیاد فردوسی شاخه توس، فراخوان جشنواره مجازی «حکیم ابوالقاسم فردوسی» را جهت برگزاری در تاریخ 15 آبان منتشر کرد.
اولین جشنواره «حکیم ابوالقاسم فردوسی» در ۲ بخش کودکونوجوان و بزرگسالان و در ۴ رشته شاهنامهخوانی، نقالی، تصویرسازی و متون مکتوب برگزار خواهد شد. شرکتکنندگان میتوانند به زبان فارسی، کردی، ترکی، عربی، پشتو و تمامی زبانها و گویشهای ایرانی شاهنامهخوانی و نقالی داشته باشند.
بر اساس فراخوان اولین جشنواره مجازی «حکیم ابوالقاسم فردوسی» مهلت ثبت نام و دریافت آثار شرکتکنندگان تا ۳۰ مهر ۱۴۰۳ است.
رویکرد اصلی جشنواره «حکیم ابوالقاسم فردوسی» امیدافزایی، ایجاد نشاط، پویایی اجتماعی، ارتقای مهارتهای زندگی و آشنایی کودکان و نوجوانان با هویت ملی خود و کشف و پرورش استعدادهای شاهنامهخوانی و نقالی و تصویرسازی است.
تازههای کتاب
یکی دیگر از اتفاقات ثابت و همیشگی رویدادهای خبری حوزه فرهنگ و ادب طی هر هفته، تازههای نشر و کتابهایی است که توسط ناشران مختلف بعد از پشت سر گذاشتن مسیر پُر پیچ و خم نشر راه خود را به پیشخوان کتابفروشیهای باز میکنند.
در ادامه به معرفی اسامی برخی از این آثار تازه منتشر شده با محوریت دین، دفاع مقدس و مقاومت میپردازیم.
کتاب «مبارزه خستگیناپذیر در پرتو شیوه حکیمانه» مشتمل بر بیانات مقام معظم رهبری در ادوار برگزاری کنگره جهانی امام رضا(ع) از سوی انتشارات بهنشر منتشر شد.
این کتاب که مشتمل بر یک مقدمه و چهار فصل است. در مقدمه کتاب، توضیحاتی درباره ادوار برگزاری کنگره جهانی امام رضا(ع) ذکر شده و به کیفیت حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی در این کنگره اشاره شده است. این اثر در قطع رقعی کوتاه با طراحی جلد و صفحهآرایی رضا نبیزاده و علی موسائیپور به کوشش انتشارات بهنشر منتشر شده است.
کتاب «ذکر در قرآن، روایات و ادبیات عرفانی» با رویکرد تاریخی، سیرتطور و اجمال و تفصیل مفهوم ذکر در ادبیات فرهنگ اسلامی را با روش و رویکرد، به قلم سیدسلمان صفوی روایت کرده که این اثر توسط انتشارات «سلمان آزاده» منتشر شد.
کتاب «مژده ابوطالب» مشتمل بر روایت داستانهای برگزیده از کتاب «اصول کافی» با روایت داستانهای عقیدتی، فرهنگی، اخلاقی، اقتصادی، سیاسی و سایر رشتههای علوم اسلامی از کتاب اصول کافی است که به قلم روان زندهنام محمد محمدیاشتهاردی به کوشش انتشارات بهنشر منتشر و روانه بازار کتاب شد.
چاپ سوم کتاب سه جلدی «مرد ابدی»؛ روایتی است مستند از زندگی سردار شهید حسن طهرانیمقدم که توسط معصومه سپهری نوشته شده و در کمتر از چهار ماه روانه پیشخوان کتابفروشیها شد.
کتاب «باران بنفش» با محور بمباران حرم امام رضا(ع) توسط قوای روس در سال ۱۲۹۱ هجری خورشیدی برابر با ۱۳۳۰ به بهانه به توپ سرکوب شورشها در مسجد گوهرشاد و حرم علی بن موسیالرضا به قلم سیدسعید هاشمی توسط انتشارات بهنشر ویژه کودکان منتشر شد.
گزارش از امین خرمی
انتهای پیام
source