Wp Header Logo 1477.png

به گزارش ایکنا، نشست خبری اعلام برگزیدگان دهمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوست‌دار کتاب با حضور محمد مهدی احمدی مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرکل حوزه وزارتی، مهدی محمدی معاون حقوقی امور مجلس و استان‌ها، اسماعیل جانعلی‌پور مدیر مجامع و تشکل‌های فرهنگی و یاسر احمدوند؛ معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و اصحاب رسانه امروز دوشنبه ۲۳ مهر در سالن غدیر وزارت ارشاد برگزار شد.

در ابتدای جلسه یاسر احمدوند گفت: دهمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوست‌دار کتاب به منظور تقویت هویت ایرانی- اسلامی، امیدبخشی و محرومیت‌زدایی فرهنگی با ارزیابی عملکرد روستاییان و عشایر سراسر کشور و پشتیبانی از طرح‌های ابتکاری آنها در حوزه کتاب و کتابخوانی، به همت اداره‌کل مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود.

وی افزود: این جشنواره به دنبال دسترسی به اهدافی چون تحقق عدالت فرهنگی و توزیعی، تمرکززدایی در مسیر ارتقای فرهنگی جامعه روستایی و عشایری، همسوسازی و ایجاد وحدت رویه در برنامه‌ریزی کتابخوانی نهادهای مسئول در حوزه روستاها و عشایر، احیای هویت روستایی و عشایری و سرعت بخشیدن به نهضت توانمندسازی فرهنگی روستاییان و عشایر، شناسایی ایده‌ها و طرح‌های مرتبط با ترویج کتاب و کتابخوانی و حمایت از اجرای آنها، برقراری ارتباط بین اهالی قلم و کودکان و نوجوانان روستاها و عشایر و بالا بردن اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان روستایی با مشارکت دادن آنها در بحث‌های گروهی و کمک به تأسیس و تقویت کتابخانه‌های کوچک کلاسی، مهدکودکی، کانونی، محله‌ای، مسجدی و… است.

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: از سازمان‌ها و نهادهای مشارکت‌کننده در این جشنواره تشکر می‌کنم. برای برگزاری این جشنواره حمایت‌های بسیاری از دستگاه‌های مختلف داشتیم. این رویداد در دولت یازدهم پایه‌گذاری شد و از ابتکارات آقای صالحی وزیر فرهنگ بود که ابتکار خوبی بود و فایده‌های ارزشمندی داشته است.

روستاهای برگزیده خود را شناخت

احمدوند تصریح کرد: تفاوتی که این رویداد با سایر رویدادهای حوزه فرهنگ دارد این است که سایر جشنواره‌ها توسط اهالی فرهنگ و هنرمندان حرفه‌ای برگزار می‌شود ولی این رویداد مردمی است. اهمیت ویژه‌تر اینکه مردم در روستاها و عشایر برگزارکننده آن هستند. 

وی درباره تاثیرات این رویداد در روستاها چنین توضیح داد: در دوره‌ای که مسئولیت برگزاری این جشنواره با ما بود تلاش شد جشنواره تقویت شود بنابراین مراسم در بین اهالی روستا برگزار شد و همین نکته باعث ایجاد نشاط در روستاها و عشایر بود. بنده شاهد بودم در روستایی که از کتابدار روستا تقدیر کردیم چقدر این اتفاق باعث ایجاد انگیزه در بین اهالی روستا بود و  شاهد ذوق و  شوق در بین کودکان و  نوجوانان آن روستا بودیم.

وی اضافه کرد: یکبار که در قالب این جشنواره به روستاها سفر کرده بودیم، در یکی از جلسات که در یکی از روستاها برگزار شد چند نفر از اهالی نزد ما آمدند و گفتند زمین و ساختمانی در روستایشان قرار دارد که هنوز برای چگونگی استفاده از آن تصمیمی گرفته نشده است ولی این جشنواره آنها را بر این داشته که این محل را تبدیل به کتابخانه کنند چون معتقدند مردم اگر فرهنگ کتابخوانی داشته باشند به شکل بهتری با مشکلات رو‌به‌رو خواهد شد و به امورات روستا به شکلی شایسته‌تر رسیدگی خواهند کرد.

احمدوند تاکید کرد: امیدوارم به اهتمام وزارتخانه و وزیر فرهنگ در دولت جدید تحول بیشتری در حمایت از روستاها ایجاد شود و این رویداد رشد کند و به رویدادی با پیوسته‌ای رسانه‌ای تبدیل شود. همچنین پیشنهاد می‌کنم دوره‌های ویژه‌ای هم برای خبرنگاران ترتیب داده شود‌ تا خبرنگاران از این روستاها بازدید ‌کنند و گزارش‌های  مکتوب و تصویری تهیه شود و اثرگذاری آن بیشتر بازتاب پیدا کند.

انتظار کتابخوانان از حاکمیت

بعد از سخنان معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد، جانعلی‌پور نیز در این مراسم با بیان اینکه در این دوره همراهی بهیاران در رونق دادن این جشنواره بسیار پُررنگ بود، گفت: جشنواره «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» پایان نیافته و فقط برگزیدگان خود را شناخته است. این رویداد، تازه کار خودش را شروع کرده، زیرا جشن‌های مردمی که قرار است، تقدیر از مردم تلاش‌گر در سطح روستاها و آبادی‌ها باشد از روزهای آینده در کشور اغاز شود. امسال نیز از اول آبان‌ حضور در جمع مردم روستایی و جشن‌های روستاها و عشایر دوستدار کتاب را آغاز می‌کنیم.

وی با بیان اینکه ۲۵۱ روستا در مجموع در این رویداد شرکت کردند، اظهار کرد: از نظر کیفیت و سطح برنامه‌های ارائه شده نسبت به سال قبل رشد بسیار خوبی داشتیم. همچنین تعداد روستاهای تکراری برگزیده کاهش یافته و روستاهای برگزیده، اکثراً جدید هستند. امسال ۳۹۰۰ برنامه در پرونده ۲۵۱ روستا ثبت شده، این برنامه‌ها یا فعالیت‌های انجام شده‌اند یا توقعاتی است که در قالب کتابخوانی از حاکمیت انتظار کمک دارند. تهیه بانک از این ایده‌های فرهنگی در فضای روستا که نقطه اتصال مردم با برنامه‌هاست می‌تواند با ثبت این ایده‌ها آن‌ها را برای اجرای پخته‌تر از سوی روستاهای دیگر در سال‌های بعد، کمک کند.

روستاهای برگزیده خود را شناخت

مدیرکل دفتر مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: در دوره‌های قبل، هر روستا در مجموع ظرفیت کسب ۱۲۰۰ امتیاز در سامانه ترویج کتابخوانی را داشت ولی در دهمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، هر روستایی که ۸۰۰ امتیاز یعنی دوسوم امتیاز را کسب کردند، داوران مجدد این روستاها را در مرحله رای‌گیری وارد می‌کردند. بعد از ساعت‌ها بررسی، ۵۸ روستا که دوسوم امتیاز را کسب کردند معرفی و از میان آنها، ۱۵ روستا به‌ عنوان برگزیده معرفی شد. همچنین امسال دو جامعه عشایری به‌ عنوان منتخب معرفی خواهند شد و تاکید این است که گردش و جابه‌جایی این عشایر بیشتر باشد تا ترویج کتابخوانی تقویت شود.

جانعلی‌پور اعلام کرد: در طول ادوار گذشته ۱۰۰ روستای دوستدار کتاب شناسایی و به هر روستا ۵۰ میلیون تومان کتاب اهدا شده است؛ همچنین سال‌های گذشته ۶۰ میلیون تومان مبلغ حمایتی برای برگزاری این رویداد و ۱۰۰ میلیون تومان کتاب به روستاهای برگزیده اعطا شد.

ارتقای فرهنگ عمومی جامعه

در بخش دیگری از این جلسه احمدی، مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: جشنواره روستاها و عشایر دوست‌دار کتاب که توسط معاونت امور فرهنگی برگزار می‌شود از زمان تصدی‌گری آقای صالحی؛ وزیر فعلی فرهنگ و ارشاد اسلامی بر معاونت امور فرهنگی آغاز شد و پس از آن نیز استمرار یافت. هدف این جشنواره مشارکت مردمی و حمایت از ابتکارات فرهنگی در روستاها بود تا جریانسازی فرهنگی صورت گیرد. این جشنواره سه اثر از خود برجای می‌گذارد. اثر اول مشارکت مردمی است. تشویق مردم روستا و‌ عشایر برای اعلام ابتکارات فرهنگیشان سبب تأثیرات اجتماعی مثبتی خواهد شد.

وی افزود: دومین نتیجه این رویداد، ورود کتاب به سبد خانوار است. جامعه‌ای که رابطه منطقی با کتاب برقرار کند آسیب‌پذیر نیست و با بحران‌ها بهتر مقابله می‌کند. درضمن مردم ضرورت خرید کتاب را مانند کالاهای دیگر احساس می‌کنند. اثر سوم ارتقای فرهنگ عمومی جامعه است. رشد فرهنگی مردم موجب ایجاد قدرت تحلیل می‌شود و شرایطی را فراهم می‌آورد تا تحت‌تاثیر دیگران قرار نگیرند.

احمدی با بیان اینکه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید دارند مدیران کل در استان‌ها به طور فعال در مسیر مشارکت و جریان‌سازی روستاها حرکت کنند، بیان کرد: آقای وزیر بر پایتخت کتاب تاکید کردند چراکه مکمل این جشنواره است، انشاالله شاهد جشن بزرگی در حوزه فرهنگ باشیم.

روستاهای برگزیده خود را شناخت

مهدی محمدی معاون حقوقی، امور مجلس و استان‌ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان آخرین سخنران جلسه در بیاناتی کوتاه تصریح کرد: بنده کم‌وبیش در جریان جشنواره روستاها و عشایر دوست‌دار کتاب هستم  در این راستا از منظر معاونتی که در آن‌ خدمت می‌کنم حامی این جشنواره خواهیم بود. همچنین بنا به دستور وزیر، ظرفیت استان‌ها در خدمت این جشنواره خواهد بود.

روستاهای برگزیده

در پایان جلسه، جانعلی‌پور با اشاره به این که سه استان یزد، مازندران و تهران هر کدام با بیست روستا بالاترین مشارکت را در این دوره از جشنواره داشته‌اند، اسامی روستاهای برگزیده «دهمین جشنواره روستا‌ها و عشایر دوستدار کتاب» را به شرح زیر اعلام کرد:

1.    روستای اسفندآباد از توابع شهرستان ابرکوه یزد
2.    روستای نصرآباد از توابع شهرستان تفت
3.    روستای بالو از توابع شهر ارومیه در استان آذربایجان غربی
4.    روستای عصمت آباد از توابع شهرستان مهریز استان یزد
5.    روستای جلال آباد در شهرستان نجف اباد اصفهان
6.    روستای کهن‌سیاه از توابع شهرستان سیرجان استان کرمان
7.    روستای پسوه از توابع شهرستان پیرانشهر در استان آذربایجان غربی
8.    روستای خیرآبادسفلی از توابع شهرستان گچساران در استان کهگیلویه و بویر احمد
9.    روستای اسبو کلا  از توابع شهرستان ساری در استان مازندران
10.    روستای کلاگر محله از توابع شهرستان قائمشهر در استان مازندران
11.    روستای مربچه از توابع شهرستان رامهرمز در استان هرمزگان
12.    روستای قنات ملک از توابع شهرستان راور در استان کرمان
13.    شهرک بختیاری جامعه عشایری شهرستان شوش
14.    روستای حاضرمیل از توابع شهرستان دهلران در استان ایلام
15.    روستای علوی از توابع شهرستان کاشان در استان اصفهان

لازم به ذکر است روستای علوی کاشان به عنوان روستای استمرار در کتابخوانی معرفی شد.

انتهای پیام

source