به گزارش گروه فرهنگ دفاعپرس، سی و نهمین نشست از سلسله جلسات «بچههای رستا» با حضور جمعی از دانشآموزان دختر پایه دهم برگزار شد. علیرضا معادی به عنوان کارشناس پژوهشگر این نوجوانان را همراهی کرد و به سوالات آنان پاسخ داد.
موضوع این جلسه با محوریت نگرانیهای دوران نوجوانی بود و حاضران در جلسه به سوالاتی با موضوع «چه چیزی ذهنت را مشغول کرده است؟»، «آیا چیزی نگرانت میکند؟»، «مهمترین مسئله و دغدغه زندگیات چیست؟» و … پاسخ دادند.
یکی از نوجوانان حاضر در جلسه درباره موضوع این جلسه گفت: در این سن، معمولا دغدغه درس خواندن و آینده را داریم. اینکه چه طور باید درس بخوانیم و چه شغلی باید انتخاب کنیم؟ بنابراین درست درس خواندن و موفقیت در آزمونها یکی از مهمترین دغدغههای زندگی ماست.
وی درباره نگرانیهای خود گفت: در دنیای امروز ما، رسانهها نقش اساسی دارند و ما نوجوانان بسیاری از اطلاعات خود را از همین رسانهها دریافت میکنیم. در این شرایط، همه آن چیزی که از رسانهها بیان میشود درست نیست و باعث ایجاد نگرانی در ما میشود. برای مثال این روزها اخبار جنگ در رسانهها بسیار زیاد است و باعث ایجاد ترس در ما میشود.
یکی دیگر از حاضران در جلسه ضمن بیان نقد بر سخنان نوجوان قبلی گفت: به نظرم شنیدن اخبار از رسانهها امری حیاتی است، حتی اگر منجر به ایجاد نگرانی در ما بشود. دلیل این موضوع این است که باید از پیرامون خود اطلاعات داشته باشیم و بدانیم چه خبر است؟ کنارهگیری از رسانهها به بهانه ایجاد ترس و نگرانی، تصمیم اشتباهی است. به نظرم مجهز بودن به سواد رسانهای به ما کمک میکند که بتوانیم ضمن تحلیل اخبار و منابع آنها از این نگرانی فاصله بگیریم.
نوجوان دیگری که در این نشست حاضر بود، گفت: یکی از دغدغهها و نگرانیهای همیشگی من، ذهنیت خانوادهام نسبت به من است. به عبارت دیگر، درباره آزادی و میزان توجه به خودم از سوی اعضای خانوادهام صحبت میکنم. من از سوی خانوادهام با محدودیتهایی مواجهم که معتقدم برخی از آنها بیهوده است. ایجاد چنین محدودیتهایی نه تنها باعث ایجاد تنش و درگیری بین اعضای خانواده میشود، بلکه میتواند آن نوجوان را به سمت دروغ گویی هم سوق بدهد.
دانشآموز دیگری ضمن مخالفت با صحبتهای نوجوان قبلی گفت: البته باید در مواردی حق را به والدین داد، چرا که در حال حاضر در جامعهای هستیم که خطرات برای نوجوانان بسیار بیشتر شده و ممکن است خواسته یا ناخواسته تحت تاثیر قرار بگیرند. البته این موضوع به معنای ایجاد محدودیت شدید نیست؛ بلکه خانوادهها باید به فرزندان خود آزادی بدهند، اما این آزادی زیرنظر خود آنان باشد. به عبارت دیگر، ایجاد تعامل متقابل بین خانواده و نوجوان، بسیار ضروری و حیاتی است.
نوجوان دیگری هم با اشاره به دغدغههای جمع بزرگی از هم سن و سالان خود گفت: هدف همه ما از درس خواندن، تلاش برای رقم زدن آیندهای بهتر و کسب شغل است. در این مسیر، باید کنکور را پشت سر بگذاریم و همین موضوع تبدیل به یک نگرانی برای بسیاری از نوجوانان شده است. علاوه براین، این دغدغه و سوال برای همه ما وجود دارد که چرا بخش مهمی از ساعات روزمره خود که بهترین روزهای عمرمان است را باید برای درس خواندن صرف کنیم؟
دختر نوجوان دیگر حاضر در این نشست، با اشاره به نگرانیهای خود گفت: بسیاری از نوجوانان درسی را میخوانند که هیچ علاقهای به آن ندارند و همین موضوع باعث میشود که علیرغم سالها درس خواندن در مدرسه و دانشگاه به دنبال شغل دیگری بروند. انتخاب رشته براساس علاقه و توانایی، موضوع بسیار مهمی است که همواره دغدغه من بوده است. علاوه براین، همواره موفق شدن یا نشدن یکی از دغدغههای من بوده است. نگرش جامعه به یک فرد موفق دو گونه است؛ عدهای فرد موفق را پیوند خورده با رانت، پول و پارتی میدانند اما عدهای دیگر موفقیت را ناشی از تلاشهای او میدانند.
علیرضا معادی که به عنوان کارشناس در این نشست حضور داشت در جمع بندی مباحث مطرح شده گفت: موضوعات متعددی از لابهلای صحبتهای شما مطرح شد که بیانگر دغدغهها و نگرانیهای شما نوجوانان است. اولین موضوع، استرسها و نگرانیهای اجتماعی مثل جنگ است؛ در طول روز اخبار مربوط به جنگ را به صورت مکرر از رسانهها میشنوید و همین موضوع تحمل شما را از بین میبرد. نگرانی دیگر، چالشهای اجتماعی در درون کشور است. برای مثال میتوان به موضوع حجاب و بحثهایی که پیرامون آن طی روزهای اخیر صورت گرفت، اشاره کرد. شاید قانونی که در این حوزه در حال وضع است، شامل تنها 5 درصد از مردم بشود، اما به دلیل حجم بالای خبرها پیرامون آن، استرس زیادی به همه مردم وارد میشود. وی ادامه داد: موضوع «هویت» و «استقلال» یکی دیگر از دغدغههای شما است که هم میتواند در دل جامعه مطرح بشود و هم در بطن خانواده. برای مثال، اشاره شد که تحت تاثیر فشارهای اجتماعی، بسیاری از نوجوانان ممکن است از رشته مورد علاقه خود دور بشوند و به سمت رشتههای دیگری که خوشامد جامعه و خانواده است، کشیده شوند.
این کارشناس و پژوهشگر تاکید کرد: استرس موفقیت نیز یکی دیگر از نگرانیهایی بود که در صحبتهای شما دیده شد. در این بین، برخی هنجارهای اجتماعی نیز وارد میدان میشوند؛ بدین صورت که اگر دکتر یا مهندس شوید، موفق هستید و در غیر این صورت به موفقیت نرسیدهاید! حال میخواهم این سوال را بپرسم که به نظرتان چه کسی میتواند برای کنترل استرسها به ما کمک بکند؟
این کارشناس در ادامه صحبتهای خود به بیان راهکارهایی برای کنترل و کاهش استرس اشاره کرد.
انتهای پیام/ 121
source