به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، آیین تکریم علی رمضانی و معارفه ابراهیم حیدری به عنوان مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، اول دی با حضور محسن جوادی، سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس هیئت امنای خانه کتاب و ادبیات ایران، ایوب دهقانکار، مشاور علمی، فرهنگی و مدیریتی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیکنام حسینیپور، مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی رمضانی، مدیرعامل سابق و ابراهیم حیدری، مدیرعامل جدید خانه کتاب و ادبیات ایران و جمعی از مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و فعالان حوزه نشر و کتاب در سرای کتاب برگزار شد.
محسن جوادی، سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: فرصتها زود میگذرند و مهم بهره گرفتن از آنهاست. باید تعهدات و وظایفی را که برعهده ماست، انجام دهیم و در کنار آن خیری نیز به مردم برسانیم. همچنین باید سعی کنیم تا فعالیتهای گذشته نادیده گرفته نشود و از صفر شروع نکنیم. در گذشته اتفاقات خوبی صورت گرفته است و مطمئن هستم آقای ابراهیم حیدری بهعنوان مدیرعامل جدید خانه کتاب و ادبیات ایران با آشنایی کاملی که از این مجموعه دارد از ظرفیتها استفاده خواهد کرد تا کارها بهتر پیش برود.
وی با بیان اینکه خانه کتاب، خانه هرکسی است که با کتاب سر و کار دارد و همه باید به آن در اجرای امور کمک کنند، افزود: وضعیت امروز کتاب اسفبار نیست، اما خوب هم نیست و در بسیاری از کشورهای دیگر نیز وضعیت اینگونه است. بنابراین باید راههای جدیدی باز شود تا مشکلات رفع شوند. به طور کل اقتصاد فرهنگ در ایران اگر منحصر به داخل باشد، جواب نمیدهد و باید راهی پیدا کنیم تا آن را به بیرون از ایران ببریم. نزدیک به هفت میلیون نفر از ایرانیان تحصیل کرده از کشور مهاجرت کردهاند و علاقهمند و خریدار کتاب در خارج از ایران هستند که باید بتوانیم به آنها کتاب را در خارج از کشور ارائه دهیم. خانه کتاب و ادبیات ایران باید به ناشران ایده بدهد تا ناشران این کار را اجرایی کنند.
سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ایده دکتر عباس صالحی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی این است که خانه کتاب و ادبیات ایران ستادی باشد تا بخش خصوصی را در حوزه کتاب فعال کند و تسهیلگری انجام دهد. آقای حیدری، مدیرعامل جدید خانه کتاب و ادبیات ایران نیز خوشفکر است و اراده انجام کار را دارد و امیدوارم در خانه کتاب و ادبیات ایران فعالیتهای مثبتی انجام دهد. این خانه چشم و چراغ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و هرچه احترام و مرجعیت بیشتری پیدا کند، اتفاق مثبتی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دولت است.
جوادی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت کتاب و ادبیات در ایران گفت: ایران با کتاب شناخته شده است و در گذشته از خارج به ایران میآمدند و کتابهای ما را ترجمه و استفاده میکردند. ما باید با این سابقه برای آینده برنامهریزی کنیم. همچنین در خصوص مهاجرت نگرانی ما از بابت مهاجرت نیست، بلکه از بابت بیتعلقی به ایران است و برخی با مهاجرت علقه خود را از دست میدهند که این علقه تنها با ادبیات برقرار میشود. در این راستا باید فکر شود تا بتوانیم اوضاع را بهبود ببخشیم و از ادبیات استفاده مناسبی برای قطع نشدن علقه هموطنان خارج از کشور با وطن داشته باشیم.
امیدوارم وضعیت کتاب در کشور توسعه پیدا کند
ایوب دهقانکار، مشاور علمی، فرهنگی و مدیریتی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این آیین گفت: خانه کتاب و ادبیات ایران یادگار دکتر عباس صالحی و دکتر محسن جوادی است و از ادغام سه مؤسسه تشکیل شده است. خدا را شکر که در این مدت شاهد رویشها و اتفاقات مثبتی بودهایم که آن سه مؤسسه گذشته به صورت مستقل نمیتوانستند آنها را انجام دهند. از جمله این رویشها نمایشگاه مجازی کتاب تهران بود و این بخش کوچکی از انتظاراتی بود که از خانه کتاب و ادبیات ایران میرفت و میرود. امیدوارم خانه کتاب و ادبیات ایران به جایگاهی که شایسته آن بوده و اهالی کتاب از آن انتظار دارند، برسد. منکر اتفاقات خوب تاکنون افتاده نیستم، اما این اتفاقات کافی نبوده و انتظارات بیشتری وجود دارد. امیدوارم وضعیت کتاب در کشور، توسعه یافته و کتابخوانی رونق و ترویج بیشتری میان مردم پیدا کند.
وی افزود: ابراهیم حیدری، مدیرعامل جدید خانه کتاب و ادبیات ایران سابقه فعالیت بیش از ۳۰ سال در زیرمجموعه معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را دارد و رساله دکتری و پایاننامه کارشناسی ارشد او نیز در حوزه کتاب است. همچنین بسیاری از طرحهای اجرا شده در دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توسط او پیش برده شده است. او در حوزه برنامهریزی و اجرایی سوابق درخشانی دارد و امیدوارم که در مسئولیت جدید نیز موفق باشد.
بهدور از حب و بغض فعالیت میکنیم
ابراهیم حیدری، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران نیز در این مراسم عنوان کرد: هر آنچه خانه کتاب و ادبیات ایران دارد از برکات همراهی تشکلها و انجمنهاست و هر تلاشی که ما انجام میدهیم نیز در راستای ارتقای جایگاه ایران است. از اعتماد دکتر سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دکتر محسن جوادی، سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس هیئت امنای خانه کتاب و ادبیات ایران تشکر میکنم که بنده را برای این مسئولیت قابل دانستند و از دکتر علی رمضانی، مدیرعامل پیشین نیز بابت فعالیتهای تاکنون انجام شده، سپاسگزارم.
وی افزود: بر این باوریم که کتاب به عنوان زیربنا و درگاه اصلی حوزه فرهنگ و هنر، باید از طرف مجریان و سیاستگذاران جدی گرفته شود. از سالهای گذشته مشکلات بسیاری در این حوزه انباشته شده که روز به روز پیچیدهتر میشود. هرچند اقدامات خوبی برای بهبود اوضاع صورت گرفته و میگیرد، اما از زمان عقب هستیم و باید به دنبال راهها و ایدههای جدید بگردیم و در سیاستگذاری، برنامهریزی و اجرا روشهای جدیدی را در نظر بگیریم. باور دارم خانه کتاب و ادبیات ایران یک نهاد برنامهریز است تا نهاد مجری و به نظرم باید معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، خانه کتاب و ادبیات ایران و تشکلها و صنعت نشر به عنوان سه ضلع با یکدیگر همفکری، وفاق و همدلی داشته باشند تا به نتایج خوبی دست پیدا کنیم. دکتر سید عباس صالحی نیز با همین نگاه برنامهای را به مجلس ارائه دادند که رأی بالایی کسب کرد و ما مقید به اجرای آن هستیم.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران ادامه داد: ترمیمسازی و عدالت فرهنگی، کاربست فناوریهای نوین برای بهبود تنظیمگیری و مقرراتگذاری، رونق اقتصاد فرهنگ و صادرات فرهنگی و پاسداشت و تقویت رسالت هویت ایرانی ـ اسلامی از جمله کلان برنامههایی است که باید انجام شود. در این راستا حمایت از ایجاد و افزایش حوزههای تخصصی، بهکارگیری فناوریهای روز و استفاده از اسناد خوب از جمله سند توسعه محصولات و خدمات فرهنگی وجود دارد که میتواند در حوزه کتاب تأثیرگذار باشد. همچنین باید تلاش کنیم حرمت بزرگان را نگه داشته و از آنها تکریم به عمل بیاوریم.
وی اضافه کرد: آنچه در روش بنده پیشرو خواهد بود تکریم همکاران و استفاده از ظرفیتهای آنهاست. باید ظرفیتها را شناسایی و تقویت کنیم که این میان انگیزه را مهمترین عامل در کار میدانم. خانه کتاب و ادبیات ایران از امروز به بعد محل نشستها و گپ و گفت اهالی کتاب و قلم از هر سلیقهای است و باید به دور از حب و بغض فعالیت کنیم. همچنین در این دوره شفافیت در حوزههای سیاستگذاری، برنامهریزی، مالی و اجرایی در دستور کار قرار خواهد گرفت.
تلاش کردیم تا مجموعه دستاندرکاران و عناصر بیرونی صنعت نشر تقویت شود
علی رمضانی، مدیرعامل سابق خانه کتاب و ادبیات ایران نیز در این نشست ضمن یاد و نامی از رئیس جمهور شهید، سید ابراهیم رئیسی، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر سابق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و یاسر احمدوند و عبدالحسین کلانتری، معاونان فرهنگی سابق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: در این دوره تلاش شد تا مجموعه دستاندرکاران و عناصر بیرونی صنعت نشر تقویت شود و در میانه میدان مسئولیتپذیر و افقپذیر باشیم. همچنین تلاش کردیم مجموعه درگیر حواشی و پرداختن به گذشته نشود. از جمله کارهای مهم در این دوره ایجاد بخش کودک و نوجوان در مؤسسه و تأسیس جشنواره ملی و بینالمللی کتاب کودک و نوجوان بود. تأسیس شبکه تلویزیونی کتاب نیز از دیگر کارها به شمار میرود. تأسیس نهاد «تکتا» به عنوان تصویر کتاب ایران نیز از موارد دیگر بود و تلاش شد از سمت مصرف و تولید تصویری واقعی به مردم ارائه شود؛ تکتا کمک کرد تا از سیاستگذاری گمانهمحور به سیاستگذاری دادهمحور برسیم. تأسیس سامانه بازار کتاب، دورههای آموزشی منطقهای ادبیات و ارتقای جایگاه خبرگزاری ایبنا نیز از جمله موارد دیگر انجام شده در این مدت بود.
وی افزود: در برخی حوزهها نیز برای ثباتبخشی، بدون اتکا به منابع دولتی کارهایی از جمله تخصیص کاغذ ایرانی انجام شد و بسیاری از ناشران خصوصی و دولتی از آن استفاده کردند. همچنین تلاش کردیم نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران فرهنگیتر شود و فضای فرهنگی به بطن نمایشگاه بیاید. برخی قصد تضعیف نمایشگاه را دارند و ما اگر نمایشگاه را بروز نکنیم، یک گناه نابخشودنی و خیانت به صنعت نشر محسوب میشود. همچنین باید توجه کرد که نمایشگاههای استانی نیز قابلیت ارتقا را دارند.
رمضانی ادامه داد: مجموعه خانه کتاب و ادبیات ایران نیروهای مجرب، توانمند و کاربلدی دارد که نیازمند توجه بیشتری هستند و امیدوارم این توجه در آینده صورت بگیرد.
در پایان این آیین، ضمن اعطای حکم مدیرعاملی ابراهیم حیدری، از خدمات علی رمضانی نیز تقدیر شد.
انتهای پیام
source