صدیقه حنطوشزاده؛ رئیس پژوهشکده سلامت خانواده، امروز، چهارشنبه، در نشست خبری پویش «نفس» (نجات فرزندان از سقط) اظهار کرد: سقطهای عمدی و بدون دلیل میتوانند خشونت و بیرحمی را در جامعه رواج دهند و سلامت مادر را به خطر بیندازند. باید بدانیم که نمیتوانیم برای حیات دیگر انسانها تصمیم بگیریم. بسیاری از مادرانی که اقدام به سقط جنین میکنند، بعدها دچار پشیمانی میشوند. برخی از مادران تصور میکنند جنینهای هشتهفتهای انسان نیستند؛ در حالی که از نظر علوم فلسفی و دینی، هر موجودی که حیات دارد، حق زندگی نیز دارد.
وی درباره عوارض سقط جنین ابراز کرد: در سقطهای القایی با دارو یا ابزار جراحی، خطراتی نظیر تب، عفونت و خونریزی افزایش مییابد. بهازای هر یک هفته افزایش سن جنین، عوارض سقط 2 تا 3 درصد بیشتر میشود، حتی در کمتر از پنج هفته بارداری نیز این خطرات وجود دارند، اما با افزایش سن بارداری، احتمال عفونت و خونریزی نیز بیشتر میشود.
حنطوشزاده ادامه داد: سقط جنین میتواند در آینده، مشکلاتی نظیر چسبندگی رحم و مشکلات رحمی را برای مادرانی که قصد بارداری مجدد دارند، ایجاد کند.
وی با اعلام اینکه 30 درصد از مردم آمریکا اقدام به غربالگری جنین نمیکنند، تصریح کرد: مطالعات در برخی کشورها نشان داده است که عدم انجام غربالگری منجر به افزایش موارد سندرم داون نمیشود.
در ادامه این نشست، سودابه کاظمی؛ رئیس انجمن متخصصان زنان و زایمان، در پاسخ به پرسش تسنیم درباره آمار سقط جنین و نحوه استخراج آن متذکر شد: سالانه حدود 500 هزار مورد سقط جنین در کشور رخ میدهد، این آمار بهدلیل غیرقانونی بودن بسیاری از موارد، دقیق نیست و عمدتاً براساس مشاورههای پزشکان و سوابق سقط جنین مادران بهصورت تخمینی ارائه میشود.
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره نظارت بر سقط جنین گفت: نظارتها در این حوزه ضعیف است و در حالی که دسترسی به داروهای سقط جنین حتی در بیمارستانها محدود است، این داروها بهراحتی در بازار آزاد یافت میشوند، باید از فعالیت افرادی که مروّج سقط جنین هستند جلوگیری شود و مشاورههای لازم به خانوادهها ارائه گردد، بیشتر موارد سقط عمدی در چارچوب ازدواجهای شرعی و قانونی رخ میدهند.
کاظمی با تأکید به اینکه سقط جنین در بیشتر جوامع دنیا ناپسند است، گفت: این مسئله اکنون از مرحله تراژدی و مافیا گذشته و به یک صنعت تبدیل شده است، با چند کلیک در اینترنت میتوان به قرصهای سقط جنین دسترسی پیدا کرد، اگرچه قانون جوانی جمعیت سختگیریهایی در این زمینه دارد، اما باید هماهنگی بیشتری میان قوه قضاییه و دانشگاهها برقرار شود تا با افرادی که به این اقدامات شهرت دارند، برخورد شود.
وی ادامه داد: در استان گیلان، جایی که مشغول طبابت هستم، نرخ موالید بسیار پایین است. بسیاری از زنان بهدلایل شغلی یا تحصیلی حاملگی خود را به تأخیر میاندازند، این در حالی است که بارداری در سن 25سالگی بسیار راحتتر از 38سالگی است.
وی اضافه کرد: وقتی فرد در سنین بالا دچار ناباروری میشود، درمان آن دشوارتر خواهد بود، تا زمانی که فرد اقدام به بارداری نکند، از وجود ناباروری خود مطلع نمیشود.
کاظمی به یکی از عوارض سقط جنین اشاره کرد و گفت: در موردی که مربوط به خانمی 37ساله بود و در سومین بارداری خود اقدام به سقط کرده بود، بهدلیل پارگی روده، مجبور شدیم 1.5 متر از روده او را برداریم.
در ادامه صدیقه اخوان؛ متخصص زنان و زایمان، در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه برخی پزشکان نیز اقدام به سقط جنین میکنند، اظهار کرد: در حوزه زنان و زایمان، افرادی وجود دارند که بهدلایل مختلف این اقدام را انجام میدهند، ضروری است افراد آگاهیهای لازم را در این زمینه کسب کنند تا بتوان از این اقدامات پیشگیری کرد.
وی افزود: زوجین باید پیش از اقدام به بارداری به بلوغ فکری کافی برسند تا از تصمیمگیریهای نادرست، مانند سقط جنین، جلوگیری شود.
زهرا طاولی؛ رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت، نیز در ادامه نشست بیان کرد: اگرچه مسائل اقتصادی ممکن است مادران را به سقط جنین تشویق کند، اما تجربه نشان داده است که وقتی مادران بهخوبی مشاوره دریافت میکنند، در بسیاری از موارد از این تصمیم منصرف میشوند.
وی با اعلام اینکه بسته پیشگیری از سقط از سوی وزارت بهداشت به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ شده است، اضافه کرد: این بسته شامل آموزشهای مشاوره پیشگیرانه برای همکاران حوزه سلامت است، همچنین در چارچوب تفاهمنامهای میان وزارت بهداشت و بسیج جامعه پزشکی، 300 مرکز “نفس” (نجات فرزندان از سقط جنین) فعالیت میکنند تا با ارائه مشاورههای لازم، زنان را از تصمیم به سقط منصرف کنند.
راضیه اکبری؛ متخصص زنان و زایمان، نیز در این نشست گفت: زیباترین صحنهای که متخصصان زنان در حوزه نازایی میتوانند تجربه کنند، شنیدن صدای قلب جنین برای مادری است که سالها در انتظار فرزند بوده است، کافی است زنانی که قصد سقط دارند، از مراکز ناباروری بازدید کنند تا ببینند چهتعداد زوج در انتظار نعمتی هستند که خداوند به آنان داده است، اما آنها قصد ازبینبردنش را دارند.
وی با تأکید بر عوارض سقط جنین گفت: علاوه بر آسیبهای جسمی، عوارض روحی ناشی از سقط میتواند برای مادر خطرات فراوانی بههمراه داشته باشد. بسیاری از مادرانی که تجربه سقط جنین داشتهاند، حتی سالها پس از این اقدام، ابراز پشیمانی و ناراحتی میکنند.
source