دفتر فقه معاصر وابسته به مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور هشت سال است که کار را درباره موضوعات روز آغاز کرده و به موضوعاتی روزی، چون رمز ارزها، بورس، اوراق بهادار، موضوعات پولی، مالی، بانکی و همچنین هوش مصنوعی پرداخته و آثار مفصلی را به انتشار رسانده است.
در این راستا دفتر فقه معاصر کارهایی را آغاز کرده و پژوهشهای این دفتر تاکنون سبب نگارش و انتشار کتابهای تخصصی با موضوعات روز جامعه شده که از جمله عناوین این کتابها میتوان به فقه و حقوق و اعتبارات مالی، فقه پول، فقه رمرارزها، فقه بورس، فقه تعلیم و تربیت، فقه اخلاق، فقه هوش مصنوعی، فقه شخص اعتباری، فقه پزشکی، فقه عقود جدید و… اشاره کرد که برخی از این کتب اکنون در حوزههای علمیه تدریس میشود.
دفتر فقه معاصر بر اساس منویات رهبری معظم انقلاب و پس از درخواستهای بزرگان و علما مبنی بر لزوم بر تحول در حوزههای علمیه کار خود را آغاز و پرداختن تخصصی به موضوعات روز جامعه را در دستور کار قرار داد.
این فعالیتها مبتنی بر فقه جواهری و در راستای اجرای بند اول، دوم، سوم و هشتم اهداف کلان «سند چشمانداز حوزههای علمیه» و راهبردهای کلان آن به انجام رسیده است.
دفتر فقه معاصر اردیبهشتماه سال ۹۵ با اشراف علمی آیتالله شب زندهدار به عنوان یکی از مراکز زیر نظر مدیر حوزههای علمیه آغاز به کار کرد. این مجموعه شامل شورای علمی عالی متشکل از اساتید شناخته شده دروس خارج: حضرات آیات محمدمهدی شب زندهدار، محمدتقی شهیدی، علی عندلیب، محمد قائنی و سیدمحمد علی مدرسی یزدی و جمع گستردهای از اساتید و پژوهشگران حوزوی و دانشگاهی است.
اهداف کلان دفتر فقه معاصر: ۱) تحول و ارتقاء در متون آموزشی فقهی و اصولی سطوح عالی حوزههای علمیه با رعایت روشهای صحیح سنتی و اجتهادی حوزههای شیعی.۲) توسعه دروس خارج فقه و اصول در موضوعات معاصر و قواعد استنباط.۳) گسترش و تعمیق تحقیقات، مقالات و پایان نامهها در موضوع فقه معاصر.۴) ایجاد بستر مناسب برای نشاط علمی و شکوفایی استعدادها و ایدهپردازی بیشتر طلاب و تربیت فقیهانی فعال و کارآمد.۵) زمینهسازی برای ورود بیشتر حوزههای علمیه در تولید علم در موضوعات معاصر.بیش از ۵۰ جلد کتاب در این موضوعات در سطح اجتهادی حوزههای علمیه منتشر شده و قوانین و اسناد داخلی و بینالمللی در این دفتر نقد و اصلاح و مقالات متعدد علمی پژوهشی تدوین و منتشر شده است که امید میرود این فعالیتها آغازی بر تحول در حوزه علمیه و ورود گسترده به مسائل روز و تأثیر در زندگی و فرهنگ مردم باشد.
source