به گزارش ایکنا، نشست کتاب «علینامه، کهنترین منظومه حماسه شیعی» به مناسبت سالروز میلاد امیرالمؤمنین علی(ع) در مؤسسه میراث مکتوب برگزار میشود.
در این مراسم که روز شنبه، ۲۲ دی از ساعت ۱۶ تا ۱۸ در موسسه میراث مکتوب برگزار خواهد شد سجاد آیدنلو، شاهنامهشناس و دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیامنور ارومیه، نیلوفر انصاری، پژوهشگر پسادکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس، علی شاپوران، شاهنامهپژوه دانشگاه سنت اندروز_بریتانیا و رضا بیات استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی و مصحح کتاب «علینامه» به صورت حضوری و برخط سخنرانی خواهند کرد.
منظومه حماسى علىنامه که با تصحیح رضا بیات و ابوالفضل غلامی به تازگی به چاپ سوم رسیده، ماجراهای تاریخ اسلام را به طور مختصر از خلافت ابوبکر آغاز کرده و با روایت خلافت امام علی(ع)، دو جنگ جمل و صفین را بهتفصیل تمام در پانزده بخش با عنوان «مجلس» آورده است.
اين اثر هم از نظر تاريخ شعر فارسى و حماسى و هم از نظر تاريخ شعر شيعى و حماسههاى شيعى و تاريخى ارزش و اهميت زيادى دارد و مىتواند از جنبههاى گوناگون مورد توجه پژوهشگران قرار گيرد. سُراینده علینامه منظومهاش را نخستین حماسهسرایی درباره جنگهای امام علی(ع) در زبان فارسی برشمرده است. وی در عین احترام نسبت به خلفای سهگانه، انتخاب آنان بهعنوان خلیفه از پس رخداد سقیفه بنیساعده را ناشی از اجتهادی در مقابل نص موجود در واقعه غدیر قلمداد کرده است. شاعر، بنابر مصلحت، در مباحث اختلافی میان شیعه و اهل سنت درباره خلافت بهتفصیل وارد نشده و فقط از آن با عنوان «کِینِ کُهَن» یاد کرده است.
بستر سرایش علینامه وجود تمایلات شیعی در قرن پنجم قمری و تأثیر آن در گسترش آیین مناقبخوانی دانسته شده است. علینامه را از آثار مربوط به آیین مناقبخوانی در برابر فضائلخوانیِ اهل سنت برای خلفای سهگانه تلقی کردهاند. مقابله با شاهنامهخوانی مهمترین انگیزه سرایش این منظومه از سوی شاعر عنوان شده است. همچنین مهمترین منبع علینامه روایات تاریخی ابومخنف دانسته شده است.
انتهای پیام
source