مسئولان رویداد بزرگ نمایشی فجر در پاسخ به ایکنا:
به گزارش ایکنا؛ نشست خبری چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، روز شنبه، 15 دی با حضور اتابک نادری؛ سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، خیرالله تقیانیپور؛ دبیر جشنواره، مسعود نجفیان؛ دبیر اجرایی جشنواره، ایوب آقاخانی؛ مدیر بخش نمایشنامهنویسی، مهدی آشنا؛ مدیر بخش عکس و پوستر، زهرا وکیلی؛ مدیر بخش بینالملل، داریوش نصیرزاده؛ مدیر بخش تئاتر خیابانی این رخداد در تالار وحدت برگزار شد.
برگزاری جشنواره تئاتر فجر در سایه وفاق و همدلی
نادری در ابتدای این نشست با اشاره به آنکه جشنواره چهلوسوم تئاتر فجر را با شعار وفاق و همدلی برگزار خواهیم کرد گفت: همواره بر این مسئله اعتقاد داشتم که کار اصلی را در حوزه رویدادهای هنری، هنرمندان انجام میدهند. مسئولان و ستاد برگزاری تنها باید برگزارکننده و میزبان خوبی باشند.
وی با اشاره به آنکه با توجه به شرایط موجود که همه نسبت به آن آگاه هستند برگزاری گام چهلوسومین جشنواره با محدودیتهایی مواجه است، خاطرنشان کرد: بدنه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت امور هنری و اداره کل هنرهای نمایشی تمام تلاش خود را به کار بستهاند تا بتوانیم با نظمی خاص با وجود برخی محدودیتها میزبان خانواده نجیب و عزیز تئاتر باشیم. رضایت خانواده تئاتر که در جشنواره فجر انقلاب در حوزه تئاتر فجر حضور دارند را رسالت خود میدانیم.
غزه و مقاومت بخش ویژه تمامیت جشنواره تئاتر فجر چهلوسوم
نجفیان، مدیر بخش اجرایی جشنواره با اشاره به آنکه فراخوان گام چهلوسوم تئاتر فجر هفتم مرداد منتشر شد افزود: از همین رو در بخش مرور 281 اثر داوطلب حضور در جشنواره بودند که طی داوری سه ماه به 15 اثر نهایی در بخش رقابتی مرور رسیدیم.
وی ادامه داد: همچنین طی برگزاری 34 جشنواره استانی، نمایشهای برگزیده این رخداد از میان 80 اثر معرفی شده درنهایت 14 اثر به بخش رقابتی جشنواره راه پیدا کردهاند.
نجفیان با اشاره به آنکه امسال تمامی بخشهای اقماری جشنواره تئاتر فجر از نگاه ویژه این دوره جشنواره که به غزه و مقاومت اختصاص دارد پذیرایی خواهند کرد، یادآور شد: از همین رو شش اثر با محوریت بخش غزه و مقاومت در بخش صحنهای حضور پیدا خواهند کرد و درنهایت 36 اثر جمیع آثار بخش صحنهای در حوزه رقابت را به خود اختصاص دادهاند.
دبیر اجرایی جشنواره با اشاره به آنکه همچنین بخش ویژهای با حضور اساتید نامدار حوزه تئاتر چون؛ قطبالدین صادقی، حمیدرضا نعیمی، نادر برهانیمرند و تعدادی دیگر از نامهای شناختهشده عرصه هنرهای نمایشی در این رویداد را شاهد خواهیم بود گفت: همچنین برگزیدگان جشنواره تئاتر مریوان؛ تئاتر کردی؛ تئاتر مقاومت؛ تئاتر سودای عشق؛ جشنواره ارتش و همچنین هنرمندان توانبخش به عنوان مهمانان ویژه در بخش غیر رقابتی و رقابتی جشنواره حاضر خواهند بود.
تحقق زبان فرامرزی در حوزه نمایشنامه
ایوب آقاخانی، دبیر بخش مسابقه نمایشنامهنویسی نیز در این نشست با اشاره به آنکه از ابتدای انتشار فراخوان تا زمان ارسال آثار 350 نمایشنامه از سراسر کشور تقاضای ثبت حضور در جشنواره را داشتهاند یادآور شد: در نهایت طی دو داوری اولیه و نهایی 12 اثر بهعنوان کاندید نهایی معرفی شدند. همچنین آثار بخش مرتبط به غزه و زندگی قهرمانان ملی به شکل جداگانه داوری شده و در میان کاندیدهای نهایی بخش رقابت نمایشنامهنویسی به دلیل متر و معیار متفاوت شیوه داوری حضور ندارند اما اثر برگزیده در این حوزه نیز در اختتامیه معرفی خواهد شد.
آقاخانی در پایان با اشاره به آنکه این را با قطعیت و کار پژوهشی میگویم که ظرفیت نمایشنامهنویسی و نمایشنامهنویسان در کشور ما در جهان بیبدیل است تصریح کرد: در این میان رسالت مسئولان آن است که برگزیدگان این رخداد را رها نکنند تا بتوانیم ضمن هدایت و حمایت از این افراد در حوزه توسعه نمایشنامهنویسی بهعنوان بنمایه تولید تئاتر حرفهای در کشور شاهد گسترش زبان فرامنطقهای عرصه هنرهای نمایشی در سرزمینمان باشیم.
حضور گروههای خارجی در بخش بینالملل
مژگان وکیلی، مدیر بخش بینالملل جشنواره چهلوسوم تئاتر فجر با اشاره به آنکه از زمان ارسال فراخوان 231 گروه نمایشی از کشورهای مختلف چون پرتغال، روسیه، ایتالیاف برزیل، مکزیک، آرژانتین، گرجستان، اسپانیا و تعدادی از کشورهای افریقایی تقاضای حضور در این رویداد را داشتهاند که درنهایت 20 اثر در اولویت انتخاب قرار گرفت و در روزهای آتی اسامی نهایی اعلام خواهد شد. همچنین در بخش برگزاری ورکشاپهای بینالمللی نیز از ثبت تقاضای 15 اثر از یک ورکشاپ در جشنواره امسال میزبانی خواهیم کرد.
حضور هنرمندان 29 شهر ایران در بخش تئاتر خیابانی
داریوش نصیرنیا، مدیر بخش نمایشهای بیرونی و خیابانی جشنواره چهلوسوم تئاتر فجر نیز در این نشست با اشاره به آنکه 167 اثر از 66 شهر شامل 103 کارگردان مرد و 33 کارگردان زن تقاضای حضور در این دوره جشنواره داشتند، یادآور شد: درنهایت 30 اثر از 29 شهر ایران در گام نهایی و رقابتی بخش بیرونی و خیابانی جشنواره تئاتر فجر حضور خواهند داشت.
مدیر بخش تئاتر بیرونی و خیابانی چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر یادآور شد: نمایشهای ایرانی؛ آثار مرتبط به سردار سلیمانی؛ غزه؛ دفاع مقدس؛ فضای مجازی؛ قوانین شهروندی؛ محیطزیست؛ شهدای غواص و الزامات زیست در جامعه مدنی بهعنوان بخشی از محورهای بخش تئاتر خیابانی و میدانی جشنواره امسال شناخته میشوند.
بخش رقابتی «بعلاوه فجر» برای نخستین بار
داوود نامور، مدیر بخش «فجر پلاس» یا به علاوه فجر جشنواره چهلوسوم تئاتر فجر نیز با اشاره به آنکه بعد از پنج سال وقفه شاهد راهاندازی این بخش هستیم، گفت: امسال برای نخستین بار بخش به علاوه فجر جشنواره به شکل رقابتی برگزار میشود و شاهد تقدیر از یکی از تماشاخانههای خصوصی در این بخش خواهیم بود.
وی ادامه داد: همچنین بنا به انتخاب مدیران تماشاخانههای خصوصی 22 گروه ثبت حضور برای این بخش داشتند و درنهایت در اختتامیه سه نمایش برتر از میان آثار معرفی خواهند شد.
در بخش دیگری از این رویداد مهدی آشنا، مدیر بخش عکس و پوستر؛ جواد روشن، مدیر بخش انتشارات جشنواره چهلوسوم تئاتر فجر و مهدی دوایی، مدیر هنری این رویداد توضیحاتی درباره بخشهای خود ارائه دادند.
برای دمیدن هوای تازه به جشنواره دبیری را قبول کردم
بخش بعدی این نشست به پرسش و پاسخ اهالی رسانه بازمیگشت. در این میان خبرنگار ایکنا از اتابک نادری، سرپرست ادارهکل هنرهای نمایشی و رئیس جشنواره؛ خیرالله تقیانیپور، دبیر جشنواره چهلوسوم تئاتر فجر و مسعود نجفیان، مدیر اجرایی این دوره جشنواره چهار پرسش را به شرح زیر مطرح کرد:
1) همزمان با تغییر دولت شاهد زمزمههایی در حوزه تغییر دبیر جشنواره تئاتر فجر بودیم که در فیلم فجر هم اتفاق افتاده بود. اما تأیید و تکذیب ازسوی مسئولان شنیده نشد. در این حوزه روشنگری بفرمایید.
2) همواره بر این مسئله تأکید شده که بخش بینالمللی تئاتر فجر آیینه جهانی تئاتر ایران است؛ اما طی یک دهه اخیر میزبانی از آثار نازل نسبت به سطح کیفی آثار تئاتر در کشورمان همواره نقدهای جدی را به بخش بینالملل وارد ساخته است. جشنواره فجر چهلوسوم در حوزه بینالملل چه کیفیتی خواهد داشت؟
3) در صورت امکان عدد بودجه جشنواره را بیان بفرمایید و درمورد تخصیص اعتبار تا این لحظه بنا به سیاست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم روشنگری کنید.
4) یکی دیگر از نقدهای وارد به ادوار مختلف جشنواره تئاتر فجر میزبانی از هنرمندان استانی طی دو تا سه روز کوتاه است؛ در حالی که هنرمندان تئاتر استانها تمایل دارند در طی ادوار جشنواره شاهد حضور در این رویداد و دیدن آثار همتایان خودشان از دیگر استانها، تهران و آثار بینالمللی باشند. امسال شرایط میزبانی از هنرمندان استانی چگونه خواهد بود؟
نادری در پاسخ به پرسش نخست خبرنگار ایکنا درباره تغییر دبیر جشنواره گفت: بعد از تغییر دولت و جابجایی مدیران شاهد تغییر دبیر جشنواره فیلم فجر بودیم. همین مسئله اذهان عمومی را به سمت تغییر دبیر جشنواره تئاتر سوق داد. در حالی که نه قانون و نه اصراری در این عرصه وجود ندارد و چنین بحثی در حوزه تئاتر فجر مطرح نبوده است.
وی درباره بودجه جشنواره با اشاره به آنکه دفترچه بودجه پیشنهادی ما 34 میلیارد تومان بود خاطرنشان کرد: در مسیر برگزاری جشنواره بنای ما بر صرفهجویی است و از سویی دیگر شفافسازی را تکلیف سازمانی خود میدانیم.
سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی با تأکید بر آنکه بهشخصه در برابر هر آنچه که موجب تنش در جشنواره شود خواهم ایستاد، خاطرنشان کرد: قصد ما بر این است که جشن تئاتر ایران را همتراز کیفیت تئاتر در کشورمان و جشن هنر انقلاب برگزار کنیم. از سوی دیگر باید بپذیریم که در یک خانواده کوچک نیز تضارب آرا وجود دارد که در میان خانواده بزرگ و نجیب تئاتر امری طبیعی است؛ اما نباید خدشهای در عرصه برگزاری تئاتر فجر وارد شود.
تقیانیپور دبیر چهلوسومین جشنواره تئاتر فجر نیز در پاسخ به ایکنا با اشاره به آنکه بعد از کارگردانی فیلم «قلب رقه» پیشنهاد دبیری جشنواره تئاتر فجر به من داده شد گفت: با بسیاری از هنرمندان مشورت کردم و آنها گفتند تو جایگاه خودت را در سینما، تلویزیون و تئاتر داری و مسئولیت دبیری جشن را قبول نکن! چرا که آنجا مورد انتقاد قرار میگیری. اما عدهای دیگر گفتند جشنواره به هوای تازه نیاز دارد و تلاش کردم در حد توانم با دمیدن روحی تازه به جشنواره این مسئولیت را بپذیرم.
وی ادامه داد: خود را درگیر حواشی نمیکنم و تمام وقتم را در خدمت کیفیت جشنواره قرار دادهام. اگر میخواستم به حواشی پاسخ دهم باید مدیریت و اجرای امور را ترک میکردم و در خانه مینشستم. مسئله تغییر دبیر جشنواره مبحثی حاشیهای است و دغدغه من نیست و به این حواشی توجه نخواهم داشت.
دبیر جشنواره چهلوسوم تئاتر فجر در پاسخ به دیگر پرسش ایکنا مبنی بر کیفیت آثار بخش بینالملل با اشاره به تحولات منطقه و کشورهایی که باید انتخاب کنند طرف حق یا باطل بایستد آنگونه که امروز شاهد هستیم که بسیاری از کشورها سمت باطل ایستادهاند یادآور شد: به دلیل سیاست خصمانه نسبت به جمهوری اسلامی ایران بدون تعارف باید گفت که مسئولان برخی از کشورها حتی اگر هنرمندانشان حاضر به حضور در این رویداد باشد اجازه نمیدهند. از سوی دیگر ما نیز تلاش داریم تا آثاری را مبتنی بر فرهنگ کشورمان و همچنین تحولات منطقه در بخش بینالملل پذیرا باشیم.
وی افزود: با این حال هشت کشوری که در بخش بینالملل حضور دارند نمایشهای کیفی ارائه دادند و میتوانم بگویم که کیفیت آثار بخش بینالملل امسال بالاست.
نادری در ادامه صحبتهای تقیانیپور در پاسخ به ایکنا مبنی بر شیوه میزبانی از هنرمندان استانی با اشاره به آنکه من افتخار میکنم که شهرستانی هستم و رشد و نمو هنریام را در شهر اردبیل پشت سر گذاشتهام، گفت: بنا به تجربه میگویم که بسیاری از جشنوارههای معتبر تئاتری دنیا نیز در قامت میزبانی از هنرمندان مدعو تمام ایام جشنواره را اختصاص نمیدهند. ما نیز برای سهشب میزبانی از هنرمندان استانی اعم از اسکان، خوردوخوراک تا این لحظه 9 میلیارد هزینه برآورد کردهایم و اگر بخواهیم تمام مدت میزبان آنها باشیم افزایش این هزینه از توان جشنواره خارج است چراکه بیش از 20میلیارد تومان خواهد شد.
نجفیان، دبیر اجرایی جشنواره نیز در پاسخ به پرسش دیگر ایکنا با اشاره به آنکه محدودیتهای مالی در دعوت از گروههای معتبر جهانی بخشی از مشکلات این جشنواره به شمار میآید، گفت: به عنوان مثال اگر میخواستیم گروه چینی را پذیرا باشیم باید 9 میلیارد تومان هزینه آنها را میدادیم. این در شرایطی است که حداقل نیازمند یک ماه زمان برای هماهنگی هستیم و این با تغییر و تحولات اداره کل هنرهای نمایشی سازگار نبود، به همین سبب به سمت اولویتهای دوم و بعدی خود رفتیم و به میزبانی از آنها اندیشیدیم.
نجفیان در پایان سخنان خود با اشاره به آنکه شأنیت و اعتبار تئاتر ایران را در جشنواره تئاتر فجر میبینیم به همین سبب بهترین هتل و میزبانی را از هنرمندان دیدهایم، یادآور شد: امسال برای اولینبار شاهد افزایش چشمگیر کمک هزینه گروههای نمایشی بودیم که حداقل 70 میلیون تومان به گروهها پرداخت خواهد شد. همه اینها در شرایطی است که تا این لحظه بودجهای به این جشنواره تخصیص پیدا نکرده و تمامی روند جشنواره تا این لحظه به شکل قرضالحسنه از سوی مسئولان، مدیران و اعضای هیئت داوران مختلف برگزار شده است؛ اما عزم دولت را در برپایی این جشنواره بسیار بالا و جدی میبینیم و در روزهای آینده شاهد تخصیص اعتبارها به این رویداد خواهیم بود.
انتهای پیام
source