Wp Header Logo 1423.png

جوان آنلاین: عصر پنج‌شنبه دبیر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر اسامی فیلم‌های راه یافته به بخش مسابقه سینمای ایران را اعلام کرد. این در حالی است که تقریباً از چند روز قبل فهرستی متشکل از ۵۰ فیلم حاضر در جشنواره فجر به صورت غیر رسمی منتشر شده که تقریباً قریب به اتفاق آنها با تغییرات جزیی در فهرست رسمی و اعلامی دبیر جشنواره فجر حضور دارند. درز این فهرست به رسانه‌ها با واکنش منفی و ناراحتی بسیاری از تهیه‌کنندگان آثار مواجه شد و این اتفاق را حاصل یک نفوذی در ستاد جشنواره فجر دانستند. 

آخرین روز هفته گذشته منوچهر شاهسواری دبیر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر اسامی فیلم‌های راه یافته به بخش مسابقه سینمای ایران را در حالی اعلام کرد که از چند روز قبل‌تر فهرست مشابهی از سوی خبرگزاری میزان منتشر شده بود. اگرچه تطبیق فهرست درز پیدا کرده به رسانه با فهرست رسمی که دبیر جشنواره آن را در آخرین ساعات روز پنج شنبه منتشر کرد تطابق زیادی داشت، اما به هر حال در فهرست اعلام دبیرخانه اسامی برخی فیلم‌ها از جمله «آب» به کارگردانی ابوالفضل جلیلی به «داد» تغییر کرده و با فهرست رسمی فرق داشت. البته برخی فیلم‌ها مانند فیلم سینمایی «دوزنده کفش‌هایش» به کارگردانی ابوالقاسم طالبی به تهیه‌کنندگی سیدحسین هادیان‌فر و همچنین «حماسه سوسنگرد» به کارگردانی روح‌الله سهرابی به تهیه‌کنندگی منوچهر شاهسواری در فهرست رسمی وجود نداشتند. در فهرست اعلامی دبیر جشنواره فجر چهل و سوم اسامی آثار و فیلمسازان شناخته شده‌ای از جمله ابراهیم حاتمی کیا کارگردان «موسی کلیم الله»، رسول صدر عاملی کارگردان «زیبا صدایم کن»، ابوالفضل جلیلی کارگردان «داد»، شاهد احمدلو کارگردان «شاه نقش»، علی غفاری کارگردان «پیشمرگ» و همچنین جواد افشار کارگردان «صیاد» در کنار نام‌های آشنای دیگری حضور دارند. 

 

 تنوع ژانر

از جمله خصوصیات آثار حاضر در بخش مسابقه سینمای ایران و به طور کلی این دوره از جشنواره فجر تنوع ژانر و تکثر دستگاه‌ها و ارگان‌های مختلف است که می‌تواند به عنوان حسن برجسته و قابل اعتنای آن مورد توجه قرار بگیرد. طبق فهرست اعلامی ارگان‌هایی که در سال‌های قبل نیز با تعداد آثار متفاوتی در جشنواره حضور پیدا می‌کردند امسال با چنته پر‌تر و متنوع‌تری در فجر چهل و سوم حضور دارند. 

در حوزه تنوع ژانر و گونه‌های سینمایی این دوره از جشنواره محمدرضا مصباح به عنوان یکی از اعضای هیئت انتخاب چهل و سومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر می‌گوید: امسال یکی از دوره‌های متفاوت و البته متنوع جشنواره خواهد بود، زیرا آثار از تنوع دسته بندی و موضوعی بسیار بالایی برخوردار هستند. هیئت انتخاب ۲۳ روز کامل در اختیار جشنواره بود؛ تعدد زیاد آثار کار را سخت کرده بود، اما تنوع و کیفیت فیلم‌ها باعث شد که احساس خستگی نداشته باشیم. از این رو به علاقه‌مندان هنر هفتم نوید می‌دهم که امسال شاهد جشنواره بسیار خوبی خواهند بود. 

این تهیه کننده در خصوص توجه به فیلم اولی‌ها در این دوره جشنواره اظهار می‌دارد: آثار بسیار خوبی از کارگردان‌های جوان و فیلم اولی به دبیرخانه رسیده بود. یکی از نقاط عطف چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، آماده‌سازی بستر رقابت برای جوان ترهاست. خوشبختانه در این دوره ۱۳ اثر کارگردان‌های فیلم اولی در تمامی رشته‌ها داوری می‌شود که این اقدام انگیزه فیلمسازان جوان را چندین برابر می‌کند. 

مصباح با تأکید دوباره بر تنوع ژانر و موضوع آثار این دوره جشنواره اظهار می‌دارد: نزدیک به ۶۲درصد آثار مربوط به بخش خصوصی و ۳۸ درصد فیلم‌ها دولتی هستند. حضور بخش خصوصی در سینما و ارائه آثار به جشنواره فجر بسیار خوشحال کننده و رضایت بخش است. هدف هیئت انتخاب این بود که آثار منتخب از نظر کیفیت خیلی فاصله نداشته باشند. 

 

 مشارکت بالای دستگاه‌ها

همان‌طور که اشاره شد یکی دیگر از محسنات این دوره از جشنواره مشارکت و تولید اثر از سوی دستگاه‌ها و نهاد‌های مختلفی است که طی سالیان گذشته همواره به عنوان بخش‌های فعال در عرصه فیلمسازی مشغول تولید اثر شناخته می‌شوند. بنیاد سینمایی فارابی یکی از سازمان‌هایی است که با فیلم‌های «زیبا صدایم کن»، «اشک هور» با نام قبلی قرارگاه سری، «صیاد» در این دوره از جشنواره فجر حضور دارد. 

بر اساس گزارش که خبرگزاری میزان منتشر شد ظاهراً یکی دیگر از سازمان‌هایی که هرساله آثاری را برای ارائه در جشنواره فجر در دستور کار خود دارد سازمان سینمایی سوره است که برای حضور در چهل و سومین دوره جشنواره فجر خبر از حضور پنج اثر داده که ممکن است دو اثر به جشنواره نرسد. آثار متقاضی این سازمان عبارت‌اند از: ناتور دشت به کارگردانی محمدرضا خردمندان، تهیه‌کنندگی مهدی فرجی، اشک هور با نام قبلی قرارگاه نصرت به کارگردانی مهدی جعفری، تهیه‌کنندگی مجتبی فراورده، تاکسیدرمی به کارگردانی محمد پایدار و تهیه‌کنندگی محمدجواد موحد اثری مشترک است که ۳۳ درصد از حوزه هنری، ۳۳ درصد از موسسه فرهنگی هنری اندیشه شهید آوینی و ۳۳ درصد محصول وزارت اطلاعات (واجا) است. همچنین، سازمان اوج با دو فیلم اشک هور یا همان قرارگاه سری به صورت اشتراکی با بنیاد سینمایی فارابی و اسفند با نام قبلی خدای جنگ به کارگردانی دانش اقباشاوی و حسین دارابی به ترتیب، متقاضی حضور در جشنواره است. 

دو فیلم سینمایی «شمال از جنوب غربی» به‌کارگردانی حمید زرگرنژاد و تهیه‌کنندگی مهدی مددکار و «پیشمرگ» به کارگردانی علی غفاری و تهیه‌کنندگی آرش زینال خیری از تولیدات سال جاری انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح است که برای حضور در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر ثبت نام شده‌اند. انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس به عنوان بازوی تخصصی بنیاد فرهنگی روایت فتح وظیفه حمایت و تولید فیلم‌های سینمایی با مضمون انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و حوزه مقاومت را برعهده دارد. موسسه آوینی نیز با دو فیلم «تاکسیدرمی» به کارگردانی محمد پایدار به تهیه‌کنندگی محمدجواد موحد و «بازی خونی» به تهیه‌کنندگی سعید پروینی و کارگردانی حسین میرزامحمدی برای حضور در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر اعلام آمادگی کرده است. 

با تمام این تفاسیر به نظر می‌رسد که جشنواره امسال فرصت مناسبی برای تقویت بنیه اکران سینمای کشورمان در سال آینده است. مسئولان برپایی جشنواره از همین الان باید هوشیار باشند و اجازه هیچ گونه حاشیه آفرینی یا به انحراف کشاندن جشنواره را ندهند.

source