به گزارش ایکنا؛ نخستین نشست خبری سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت چهاردهم برای تشریح فعالیت چهارماهه وی بر مسند این وزارتخانه، صبح روز یکشنبه، 23 دی در مجموعه باغ زیبای وزارتخانه برگزار شد.
این نشست در شرایطی برگزار شد که بعد از توضیحات اولیه سیدعباس صالحی، درباره فعلیت و فعالیت وزارتخانه متبوعش نوبت به پرسش خبرنگاران رسانههای مختلف دیداری؛ شنیداری؛ برخط و مکتوب رسید اما با وجود قریب به سه ساعت زمان، بخش مهمی از پرسشها پاسخ داده نشد و برخی از خبرنگاران نیز نتوانستند پرسشهای خود را مطرح کنند!
هرچند صالحی در پایان بر این مهم تأکید کرد که پاسخ پرسشهای بیاننشده یا روایت پرسشهایی که زمان به آنها نرسیده متعاقباً از طریق روابط عمومی به شکل مکتوب با رسانهها در میان گذاشته خواهد شد.
امروز شیشهها از دیوارها ایمنتر هستند
صالحی در آغاز سخنان رسمی خود در این نشست به بیان محورهای چندگانه به گاه پذیرش مسند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم اشاره کرد و افزود: مؤلفه اول «مردمیسازی و عدالت فرهنگی» بود. حوزه فرهنگ و هنر، حوزه مردم است و با این نگاه مردم نباید در آن نقشی منفعلانه داشته باشند. این همان سیاستی است که چشمانداز آن پیشتر در دولت دوازدهم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آن جاری و ساری بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: مسیر حوزه فرهنگ باید روان و سهل باشد. تسهیلگری در این حوزه تنها با مقررات است که صورت میگیرد. در فرآیند اصلاحات قانونی گام برداشتهایم و تا پایان سال شرایط در بحث صدور مجوزها تسهیل خواهد شد و شاهد فرایند روانتری در این حوزه خواهیم بود.
وی مؤلفه «شفافسازی» را از دیگر رویکردهای خود که پیشتر در دولت دوازدهم مورد عنایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای رسیدن به مؤلفه مردمیسازی و عدالت و بخش دیگری از سیاستهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم دانست و گفت: تا به این لحظه بیش از 200 سند در تمامی حوزههای مرتبط به فرهنگ و هنر بارگذاری شده است.
صالحی تصریح کرد: امروز اگر تلاش کنیم پشت دیوار شیشهای قرار بگیریم، روایت ما صادقانه خواهد بود. امروز شیشهها از دیوارها ایمنتر هستند.
عدالت «قومی، مذهبی، دینی»؛ «جنسیتی» و «جغرافیایی»
صالحی «احقاق حقوق مالکیت معنوی» در ساحت مدیریت محصولات جمعی تا مؤسسات فرهنگی را فصلی دیگر از سیاستهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم خواند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مؤلفه چهارم را عدالت در بخشهای «قومی، مذهبی، دینی»؛ «جنسیتی» و «جغرافیایی» در قامت رویکرد کلان این وزارتخانه در «دولت وفاق» نامید و خاطرنشان کرد: حضور آقای دکتر پزشکیان؛ رئیس دولت چهاردهم در جلسه ادیان همزمان با آغاز سال نوی میلادی حرکتی نمادین در این عرصه بود.
وی افزود: تلاش میکنیم در کنار حرکتهای نمادین بخشهای اجرایی را نیز بهگونهای پای کار بیاوریم تا مجموعه افرادی که در جغرافیای ایران زندگی میکنند دسترسی تام به مفهوم عدالت در حوزه فرهنگ داشته باشند. این نگاه قطعاً در دوره وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم آنگونه که در این چهارماه صورت گرفته استمرار خواهد داشت.
مؤلفه پنجم مورد تأکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در قالب روایت سیاستهای این وزارتخانه در دولت چهاردهم، انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات بود که صالحی درباره این مؤلفه گفت: قانون سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در دهه 80 شکل گرفت؛ اما با وجود کلید خوردن در دولت دهم استمرار آن را در مقام به فعل درآوردن از دولت دوازدهم شاهد بودیم. این قانون مهمی برای حوزه اطلاعرسانی و عدالت فرهنگی به شمار میرود تا تمامی افراد جامعه اجازه دسترسی تام به اطلاعات غیر محرمانه را داشته باشند.
صالحی تصریح کرد: مقوله اقتصاد فرهنگ و صادرات فرهنگی مؤلفه دیگر مد نظر دولت چهاردهم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که تا این لحظه 3500 میلیارد تومان تسهیلات قانون برنامه بودجه در حوزه اشتغالات خانگی و خرد در نظر گرفته شده است.
اقتصاد فرهنگ و بحث روزآمدی با فناوریهای نوین
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به آنکه طرح توسعه شبکه شهرهای خلاقِ فرهنگ و هنر به شکل جدیتری در دولت چهاردهم پیگیری میشود و تا امروز طرحهای مختلفی در حوزه گذرهای فرهنگ و هنر مرتبط با مقوله اقتصاد فرهنگ و هنر برای بدل کردن این گذرها به پایگاههای فرهنگی و هنری صورتگرفته یادآور شد: در همین هفته با حضور در خراسان رضوی و شهر نیشابور شاهد افتتاح گذر فرهنگی این بخش با همراهی بخش خصوصی خواهیم بود. این آغاز گام اهمیت جدی بخش فرهنگ و اقتصاد به حوزه فرهنگ و هنر در شکل کلان آن است.
صالحی همدلی با فناوریهای نوین را در قالب همگامی با برنامه سوم از دیگر اولویتهای دولت چهاردهم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست و یادآور شد: 21 طرح در قالب پیشنویس و بدل ساختن آن به تفاهمنامه برای بهرهبرداری و استفاده از هوش مصنوعی تا امروز تهیه شده است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین بحث سند نظام محتوا در فضای مجازی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شده است که همه آنها مجدانه پیگیری میشود.
هویت ایرانی-اسلامی دو روی سکه تمدن ایران
سیدعباس صالحی در ادامه سخنان خود در تشریح نگرش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم به هویت اسلامی-ایرانی با بدل ساختن این تعبیر به دو روی سکه همسو با فرهنگ و تمدن ایرانی اشاره کرد و افزود: این سکه هیچگاه نمیتواند یک رو داشته باشد! در فضای فرهنگی، هنری و رسانهای این سکهای دو روست که میتواند بازنمایی از دوره کهن تمدن و فرهنگ ایرانی و ارتباط آن با امروز باشد. ما مجدانه از آن صیانت میکنیم.
صالحی در پایان تشریح برنامههای چهارماهه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم به تهیه نقشه فرهنگی در 20 استان که تا به این لحظه آماده شده اشاره کرد و گفت: این نقشه در ارتباط مستقیم با مقوله بازنمایی هویت اسلامی-ایرانی است و آن را تا گام اجرایی با دقت رصد و پیگیری خواهیم کرد.
تعامل برای رفع ممنوعالکاری هنرمندان
بخش دیگر این نشست به پرسشهای نمایندگان رسانههای دیداری؛ شنیداری؛ برخط و مکتوب اختصاص داشت.
خبرنگار ایکنا در قالب طرح پرسشهایی به شرح زیر این مؤلفهها را با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در میان گذاشت.
1) مسئله نظارت و ارزشیابی (ممیزی) در تمامی حوزهها از کتاب و سینما گرفته تا تئاتر و موسیقی از دغدغههایی است که اهالی فرهنگ و هنر آن را مطرح کرده و در قالب انتظارات و شعارهای آقای پزشکیان برای پاسخ مطلوب به مطالبه پیگیر آن هستند.
2) در دولت سیزدهم؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از افزایش 20 برابری بودجه فرهنگ و ارشاد اسلامی سخن گفت. آیا این بودجه در قانون سال 1403 لحاظ شده است یا خیر؟
3) مسئله رفع مجوز فعالیت هنرمندان و نویسندگان بخشی دیگر از وعدههای آقای پزشکیان در قامت سکانداری دولت چهاردهم بود. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این حوزه با توجه به حاشیههایی که پیش آمده، رسانههای معاند نیز بر موج آن سوار شده و به آن ضریب دادهاند چه اقداماتی انجام داده است.
صالحی درباره مسئله نظارت و ارزشیابی (ممیزی) گفت: در این نکته تردیدی وجود ندارد که ممیز باید در دسترس باشد نه در پستو! وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارشادی و مرشد بودن برای خود متصور نیست و بر نگرش فرهنگی استوار است. ما در این وزارتخانه تلاش میکنیم با دو موتور محرکه «فرهنگ» و «ارشاد» فراهمکننده بستر بزرگ فرهنگی برای مردم و هنرمندان به عنوان ولینعمتان اصلی خود باشیم.
صالحی تصریح کرد: قانون کتاب در کشور ما نیازمند روزآمد شدن است و این قانون مربوط به زمانی است که در طول سال شاهد 10هزار عنوان کتاب جدید بودیم. امروز شرایط تغییر کرده و فناوریها نیز دچار تحول شده است. نباید خود را مقهور عصر تحول بدانیم. باید همراه زمان نگاه روزآمد شدن گامهای خود را برداریم. به همین سبب است که نیازمند اصلاح و تغییر قوانین هستیم و این را با همکاران و متخصصان در دوره جدید مجدانه پیگیری خواهیم کرد.
گزارش تصویری این مراسم را از اینجا مشاهده کنید
صالحی در پاسخ به مسئله افزایش بودجه با اشاره به آنکه روایتها و ادعاها میتوانند متفاوت باشند؛ وظیفه پیگیری صحتوسقم این اتفاق بر عهده رسانههاست و گفته هیچ فردی نمیتواند به عنوان قطعی بودن یک مؤلفه باشند یادآور شد: پیش از پذیرش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم این مسئله را شنیده بودم و احساس کردم که آنچه که در این وزارتخانه ریخته؛ پول است! اما بنا به نص صریح قانون و متن برنامه بودجه به شما میگویم که در بودجه امسال تنها 17 درصد شاهد رشد بودجه فرهنگ و هنر و رشد 20 درصدی در حوزه مطبوعات بودیم. در حالی که میدانیم مسائلی مانند حقوق، دستمزد، پشتیبانی با نرخ تورم 40 درصدی در کشور جاری است. حال اینکه از همین مقدار افزایش بودجه، چقدر در ساحت منابع به وزارتخانه تخصیص داده شود مسئلهای دیگر است.
صالحی با اشاره به آنکه یکی دیگر از مؤلفههای امیدبخش در قالب بازتاب رسانهای به بند «ب» تبصره سیزده قانون بودجه مبنی بر اختصاص یکدهم درصد سهم شرکتها، نهادها و وزارتخانهها به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است گفت: ابتدا عنوان شد عدد 36 همت خواهد بود و مدام کاهش پیدا کرد. در حالی که تا امروز از این بخش تنها شش میلیارد تومان به دست ما رسیده که اگر بخواهیم آن را میان اعضای این جمع تقسیم کنیم نیز چیزی دست ما و شما را نمیگیرد!
صالحی درباره مسئله رفع ممنوعیت کاری برخی از هنرمندان با اشاره به آنکه اصل وفاق معنای تعامل و همدلی میدهد یادآور شد: در این حوزه با نهادهای امنیتی و قضایی صحبت کردیم. امروز مشکل بیش از نیمی از افراد در این حوزه حل شده است. تأکیدم بر افرادی است که دارای محکومیت قضایی نیستند. چرا که آنهایی که محکومیت قضایی دارند روندشان متفاوت است. البته در این حوزه نیز با جدیت و تلاش بیشتر در حال فعالیت هستیم.
وی با تاکید بر آنکه تلاش میکنیم جامعه و اصحاب فرهنگ و هنر حتی اگر مشکلی دارند آن را در قالب مسئولیتی که عهدهدار آن هستیم پاسخ دهیم تصریح کرد: به همین سبب در قالب شکل تفاهم با نهادهای امنیتی و قضایی تلاش بر تفاهم عمومی داشتهایم آنچنان که عرض کردم ایجاد چسبندگی هرچه بیشتر میان ملت و دولت میتواند قوام فعلیت و فعالیت دولت را افزایش دهد. این مسئله به وفاق اجتماعی در لایههای زیرساختی کمکی شایان خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: ما درباره اعتماد جامعه به حکمران صحبت میکنیم. چرا که مردم ایران کشور خود و جامعه خود را دوست دارند و برای تحقق این مهم از هیچ کوششی فروگذار نخواهیم بود.
صالحی در پایان درباره لیست سیاهی که رسانههای معاند در غالب افراد بسیار زیادی در این حوزه صحبت میکنند گفت: نمیتوانم منکر این شوم؛ افرادی هستند که در این دولت هنوز مجوز فعالیت ندارند اما تعداد آنها بسیار بسیار کم است. هرچند تأکید میکنم همین بسیار کم بودن هم نباید باشد و برای رسیدن به برطرفسازی آن تمام کوشش خود را به کار خواهیم برد.
انتهای پیام
source