Wp Header Logo 2596.png

جوان آنلاین: در معرفی کار‌های خوب و استعداد‌های شهرستان‌ها و استان‌ها، جشنواره تئاتر فجر به تنهایی نقش ایفا می‌کند؛ ما در طول سال به ندرت اجرایی از شهرستان در تهران یا شهرستان‌های دیگر می‌بینیم. 

هادی عامل هاشمی، عضو هیئت انتخاب آثار برگزیدگان جشنواره‌های تئاتر استانی چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با اشاره به مشارکت خوب هنرمندان استان‌های مختلف کشور عنوان کرد: اکثر استان‌ها دوست دارند در جشنواره فجر حضور داشته باشند؛ بالاخره این جشنواره بزرگ‌ترین اتفاق تئاتری است که در سال رقم می‌خورد، اما اندازه توان استان‌ها شبیه هم نیست. بعضی از استان‌ها از دیرباز سابقه تئاتری قوی‌تری دارند، گروه‌های فعال‌تری آنجا هستند، گروه‌های جدید و جوانی هم به گروه‌های قدیمی اضافه شدند، اما متأسفانه در برخی دیگر از استان‌ها خیلی کمرنگ‌تر است و می‌توانیم از این عبارت استفاده کنیم که تئاتر قوی ندارند تا بتوانند رقابت کنند. این اصلاً به محرومیت استان‌ها یا موقعیت جغرافیایی و فاصله از پایتخت مرتبط نیست. به نظر من جشنواره فجر المپیک تئاتر ایران است و جایی برای حضور بهترین‌ها ست. 

وی درباره اینکه آیا جشنواره تئاتر فجر می‌تواند استعداد‌های شهرستان‌ها را ارتقا دهد و آن را شکوفا کند، گفت: بله. اکثر بچه‌هایی که در شهرستان زندگی می‌کنند، وقتی برای تحصیل یا کار حرفه‌ای به تهران می‌آیند، ماندگار می‌شوند. به خاطر اینکه شرایط کار در شهرستان‌ها مناسب نیست. نمی‌توانیم تئاتر استان‌ها را از تهران جدا کنیم. همیشه گروه‌هایی بودند که از شهرستان‌ها آمدند و واقعاً در جشنواره فجر معرفی و دیده شدند و حالا بخشی از بدنه تئاتر تهران شدند و در پایتخت مشغولند. 

هاشمی ادامه داد: به نظر من در معرفی کار‌های خوب و استعداد‌های شهرستان‌ها و استان‌ها، جشنواره تئاتر فجر به تنهایی نقش ایفا می‌کند؛ ما در طول سال به ندرت اجرایی از شهرستان در تهران یا شهرستان‌های دیگر می‌بینیم. مهم‌ترین فضا برای معرفی استعداد‌های استان‌ها به نظر من هنوز جشنواره تئاتر فجر است، البته که این جشنواره محلی برای آشنایی هنرمندان با همدیگر است؛ آنان با هنرمندان استان‌های دیگر آشنا می‌شوند و کار‌های خارجی را می‌بینند. به نظرم جای بررسی دارد که بتوانیم این فرصت را برای گروه شهرستانی بیشتر قائل باشیم که بتوانند بیایند و در مدت زمان جشنواره اینجا بمانند و بقیه کار‌ها را هم ببینند. عضو هیئت انتخاب آثار برگزیدگان جشنواره‌های تئاتر استانی این دوره از جشنواره تئاتر فجر درباره مهم‌ترین مؤلفه‌ای که هنرمندان در بخش جشنواره استانی باید به آن توجه کنند، گفت: شناخت درست اقلیم و بوم‌شناسی مهم است. متأسفانه من در این دوره اکثر کار‌هایی که دیدم نسبت به آیین‌ها و فرهنگ و سنن خودشان نگاه خوبی نداشتند و خیلی گذرا و سطحی بود. می‌توان گفت نگاه‌شان توریستی بود در صورتی این خرده‌فرهنگ‌ها، آیین‌ها و سنت‌های اقصی نقاط کشور، خیلی جای کار دارد و باید به آن عمیق‌تر نگاه کرد. هنرمندان می‌توانند شکل دراماتیک‌تری به این مقوله‌ها بدهند، اما متأسفانه در کار‌های شهرستان‌ها اکثراً هنوز تقلید می‌کنند و به دنبال کار‌های مد روز تئاتر می‌روند. در نتیجه خلاقیت کمتر می‌شود. 

هاشمی افزود: اگر الگوبرداری‌ها از تئاتر پایتخت طوری باشد که چیزی به آن اضافه شود و پیشرفتی در آن باشد، اشکالی ندارد، اما به دلیل اینکه از کاری خوشمان می‌آید، آن را تقلید کنیم، خوب نیست. ما در هیئت انتخاب آثار برگزیدگان جشنواره‌های تئاتر استانی تمام تلاشمان را کردیم که بهترین‌ها در جشنواره باشند، چراکه جشنواره فجر جای بهترین‌هاست.

source