Wp Header Logo 2602.png

گروه فرهنگ دفاع‌پرس ـ رسول حسنی ولاشجردی؛ عملیات طوفان‌الاقصی را باید یک رنسانس عظیم در جهان دانست. رنسانسی که عرصه دیپلماسی، فرهنگی، افکار عمومی و رسانه را تحت تاثیر خود قرار داد. این عملیات ثابت کرد دیگر دنیا میدان یکه تازی غرب نیست و  امپریالیسم رسانه‌ای رو به زوال گذاشته است. امروز دیگر رسانه‌های غرب ابزار استثمار نیست و به یمن پیشرفت ابزار‌های ارتباط جمعی هر شهروند در این جهان خود یک رسانه بالقوه است و به مدد همین پیشرفت است که حادثه عظیم طوفان‌الاقصی نه تنها بایکوت نشده که خود طوفانی است علیه غرب و حامیان آن.

«دکتر تانر» مرثیه‌ای برای کودکان غزه

دکتر «تانر کاماجی» پزشک متخصص و جراح اطفال در روز‌های اوج عملیات طوفان‌الاقصی به صورت دواطلبانه راهی غزه شد تا برای درمان کودکان غزه قدمی بردارد. وی در مدت کوتاهی که در غزه بود با تلفن همراه خود تصاویر گویا و دردناکی از کشتار کودکان به دست رژیم صهیونیستی ضبط کرد، این تصاویر به انضمام فیلم‌های آرشیوی و مصاحبه با دکتر کاماجی تبدیل به فیلمی شد به نام «دکتر تانر» تا روایتی باشد بر تراژدی قربانی شدن کودکان فلسطینی.

آثاری مانند «دکتر تانر» را نباید جزء مستند‌های پرتره به حساب آورد هر چند به ظاهر سوژه فیلم شخص دکتر کاماجی است. این فیلم در واقع روایت مصائب غزه از زاویه دید یک پزشک دواطلب اهل ترکیه است. بیننده با آنکه در ابتدای فیلم همراه با شخصیت اصلی همراه می‌شود، اما رفته رفته اتفاقات فیلم بخصوص کودکان غزه به موضوع اصلی فیلم تبدیل شده و دکتر کاماجی به گزارشگری صرف تنزل می‌یابد. یعنی دکتر کاماجی به جای روایت خود رنج کودکان فلسطینی را روایت کرده است.

حسن فیلم نیز در همین است. یعنی بر خلاف آثار این چنینی که شخصیت اصلی فیلم در کانون توجه باقی می‌ماند. دکتر کاماجی خودخواسته از محور فیلم برون رفته و جای خود را به کودکان فلسطینی می‌دهد. در این فیلم دوربین مشخصا روی یک کودک تمرکز ندارد و کارگردان همه کودکان را تبدیل به یک کاراکتر واحد تبدیل می‌کند که این ویژگی فیلم را اثرگذار و البته متاثرکننده کرده است. 

بسیار گفته‌اند دوربین کارگردان فیلم مستند نباید جانبدارانه به سمت سوژه برود و موضوع را باید با بی‌طرفی مطرح کند. این همان فریب رسانه‌های غربی است. رسالت فیلم مستند آن است تا موضع خود را نسبت به آنچه می‌خواهد بگوید مشخص کند. فیلم مستند باید تفسیر روشنی باشد از سوژه‌ای که به مخاطب عرضه می‌کند. از همین راه می‌توان با مردم جهان به گفت‌و‌گو نشست و پرده از چهره غرب وحشی برداشت.

مستند «دکتر تانر» تنها بخشی کوچک از یک کل است که تنها بخشی از آن گفته شده است. این مستند نشان داد موضوع طوفان‌الاقصی و موضوع فلسطین یک موضوع صرف دیپملماتیک نیست. بلکه موضوعی انسانی و فراتر از مرز‌های فلسطین است. مسئله موجودیت رژیم صهیونیستی نیز تنها به مردم فلسطین برنمی‌گردد. جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل در سال‌های دور و جمله این رژیم به سوریه بعد از سقوط بشار اسد نشان داد، اسرائیل دملی چرکین است که قصد دارد همه جهان را به نابودی بکشاند. به همین دلیل دیدن چندباره فیلم «دکتر تانر» امری ضروری است و مهمتر از آن حمایت از تولید آثاری دیگر در این حوزه است. 

فیلم مستند «دکتر تانر» به کارگردانی «محمد مجیدپور» و تهیه‌کنندگی «مصطفی شوقی» که در روز‌های منتهی به پذیرش آتش بس در غزه اکران شد. می‌تواند محملی باشد برای گفت‌و‌گو درباره رژیمی که ماهیت آن برای افکار عمومی جهان آشکار شده است. 

انتهای پیام/ 161

source