Wp Header Logo 555.png

به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاع‌پرس، شاه دوست داشت با صرف کردن هزینه زیاد و خرید اسلحه به قیمت‌های خیلی گران، خود را فردی قدرتمند نشان دهد و در حقیقت او باید حافظ منافع غرب در منطقه می‌بود. شاه حتی در مواجهه با مردم کشور خود نیز تابع دستورات بیگانگان بود و در حالی که آمریکا و انگلیس برای ایران نخست وزیر انتخاب می‌کردند، نحوه رفتار شاه با مردم نیز با هماهنگی و حمایت آنها مشخص می‌شد. رابرت شولزینگر درباره اعلام حکومت نظامی در ۱۶ شهریور ۱۳۵۷ نوشته است: «درروز ۷ سپتامبر (۱۶ شهریور) شاه به توصیه برژینسکی، حکومت نظانی اعلام کرد.» 

ژاندارم آمریکا در منطقه یا سد آهنین در مقابل شرق و غرب

جان استمپل، افسر اطلاعاتی سفارت آمریکا، نیز در کتاب خود در این باره گفته است: «۲ روز بعد از جمعه سیاه، برژنیسکی به طور خصوصی به شاه تلفن کرد و گفت برای اعاده نظم، هرکاری که لازم است، انجام بده.» 

برای مقایسه اقتدار قبل و بعد از انقلاب توان نظامی جمهوری اسلامی از دو منظر مورد بررسی قرار می‌گیرد. نخست نیروی انسانی که مهمترین مولفه قدرت نظامی است. نیرو‌های جمهوری اسلامی ایران به برکت انقلاب و با روحیه شهادت طلبی تا آخرین قطره خون در میدان نبرد ایستادگی کردند. تجهیزات نظامی تجربه گران قدر دفاع مقدس دید مناسبی از نقش تجهیزات مختلف نظامی درصحنه نبرد واقعی ایجاد کرد. این دید مناسب به همراه امکانات و محدودیت‌های علمی و فناوری موجود در کشور و نیز توان، اقتصادی، نقش مؤثری در تدوین نقشه راه تسلیحاتی کشور داشت. 

هوشمندی طراحان این نقشه راه در سال‌های اخیر و با گسترش انواع تهدید‌های نظامی و مقابله قاطعانه جمهوری اسلامی با آنها نمایان شد. 

منظر بعدی در حوزه اقتدار نظامی ایران بعد از انقلاب اسلامی ایران، خودکفایی و دستیابی به تجهیزاتی که توان مقابله نظامی با دشمن را داشته باشد مانع از حمله مستقیم دشمن به کشور می‌شود. 

قبل از انقلاب، ایران به عنوان ژاندارم آمریکا در منطقه شناخته می‌شد. در بسیاری از اتفاقات منطقه، تنها نقش مزدور آمریکا را بازی می‌کرد؛ مانند ارسال نیروی نظامی به عمان بین سال‌های ۱۳۵۲ تا ۱۳۵۴ که با رقمی در حدود ۶ میلیارد دلار هزینه، با احتساب ارزش دلار در سال ۲۰۱۸ و بیش از ۲۰۰ کشته و ۷۰۰ زخمی. حمایت از دولت غرب‌گرای یمن شمالی در مقابله با دولت شرق‌گرای جنوبی آن، کمک به ویتنام جنوبی تحت حمایت آمریکا، کمک به سومالی تحت حمایت غرب در جنگ با اتیوپی تحت حمایت شرق، کمک به زئیر و مراکش و کمک یک میلیارد دلاری به انور سادات هم نمونه‌های دیگری از مأموریت‌های نظامی شاه به دستور آمریکا است.

پس از پیروزی انقاب اسلامی با آرمان کمک به مظلومین، جمهوری اسلامی کمک به ملت‌های تحت ظلم منطقه و جنبش‌های آزادی خواه مستقل را در دستور کار خود قرار داد. با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، آرمان و شعار‌های آن در معرض توجه بسیاری از مل‌تها قرار گرفت و باعث بیداری بسیاری از آنها و قیام‌شان بر ضد نظام سلطه و اشغالگری و استعمار شد. کمک به حزب‌الله لبنان، کمک به جنبش‌های آزادی‌بخش فلسطینی، حمایت از مسلمانان بوسنی در مقابل صرب‌ها، حمایت از ائتلاف شمال افغانستان در جنگ با طالبان، حمایت از مردم مظلوم بحرین و حمایت از انصارالله یمن، نمونه‌هایی از حرکت در مسیر این آرمان مقدس است.

در سال‌های اخیر، با ایجاد گروه‌های تکفیری توسط غرب، ظلم و جنایات گسترده‌ای علیه مردم مظلوم منطقه صورت پذیرفت. داعش و جبهۀ النصره دو گروه تکفیری شاخص بودند که با اشغال مناطق بزرگی از سوریه و عراق، صد‌ها هزار انسان بی‌گناه را کشته و میلیون‌ها نفر را آواره کردند. جمهوری اسلامی با کمک به دولت‌های این کشورها، شر گروه‌های تکفیری را از بین برد و در یمن نیز با حمایت از انقلاب مردمی این کشور، مقابل حملۀ کشور‌های دیکتاتور منطقه به رهبری آمریکا، در کنار ملت یمن ایستاد.

حمایت‌های ایران اسلامی از ملت‌های منطقه و نهضت‌های آزادی‌بخش، باعث افزایش علاقۀ ملت‌های منطقه به جمهوری اسلامی و شکل‌گیری گروه‌های مقاومت دوست‌دار ایران شده است. این موضوع، دشمنان را وادار کرده است که هزاران کیلومتر دورتر از مرز‌های ایران با جمهوری اسلامی نزاع داشته باشند و هیچ موضوع منطقه‌ای نیست که بدون در نظر گرفتن رأی ایران به سرانجام برسد.

منبع: کتاب صعود چهل ساله

انتهای پیام/ 161

source