Wp Header Logo 1336.png

برشی دیدنی از زندگی شهید قهاری

«پیشمرگ» ساخته علی غفاری یک اثر دفاع مقدسی درباره شهید سعید قهاری است که در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمده است. غفاری پیش از این با «تک‌تیرانداز» نشان داد که سینمای دفاع مقدس را می‌شناسد و می‌داند چگونه مضمون را به گونه‌ای بیان کند تا مخاطب آن را بپسندد. کارگردان در تیم فیلم توانسته داستانی زندگی یکی از سرداران شهید را با زبانی جذاب و به دور از کلیشه‌های رایج بیان کند. 

شخصیت‌پردازی‌های قابل باور

در بخش فنی علی غفاری نسبت به فیلم «تک‌تیرانداز» پیشرفت محسوسی در کارش داشته است. دکوپاژ و میزانسنی که او برای کارش انتخاب کرده به باورپذیری فیلم کمک کرده است. همچنین جنس بازی‌ها واقعی بوده و سبب شده تماشاگر شخصیت‌ها را باور کند. درباره شخصیت‌پردازی نیز باید گفت کارگردان تمام تلاش خود را کرده تا اثر تولیدی گرفتار تیپ‌سازی نشود؛ خواسته‌ای که تا حدودی در کار رخ می‌دهد.

فیلم «پیشمرگ» را باید اثری اقتباسی نیز نامید چون برگرفته از کتاب «یادداشت‌های سعید» است البته کارگردان در نشست پرسش و پاسخ فیلم اعلام کرد که از منابع دیگر نیز در ساخت این کتاب بهره برده است اما پایه و اساس اصلی همان فیلم، کتاب «یادداشت‌های سعید» است. فیلم «پیشمرگ» می‌تواند الگویی خوب برای فیلم‌های اقتباسی باشد چون عموم تولیداتی که سعی دارند از کتابی وام بگیرند نمی‌توانند غنای معنایی متن را در تصویر خوب جلوه‌گر کند اما «پیشمرگ» از عهده آن برآمد.

درباره بازی‌ها باید گفت، مهدی نصرتی در نقش شهید سعید قهاری بازی خوبی ارائه می‌کند. همچنین الناز ملک بازی متفاوتی با آنچه که در شبکه نمایش خانگی از خود ارائه داده در این فیلم جلوی دوربین برده است. یکی دیگر از نقاط فنی و برتر فیلم «پیشمرگ» موسیقی فیلم است. بهزاد عبدی توانسته در این کار نوایی حماسی خلق کند و همین امر بر جذابیت و تاثیرگذاری فیلم افزوده است.

محتوای ارزشمندی که قربانی ساختار نشد

درباره محتوای این فیلم باید گفت وقتی یک اثر سینمایی به زندگی یک شهید می‌پردازد ناخودآگاه اثر مربوطه آموزه‌های ارزشمند دینی و ملی را در بر می‌گیرد اما مهم اینجاست آیا هر فیلمی می‌تواند به صرف پرداختن به زندگی شهیدی یک اثر ارزشمند با مضامین برتر باشد؟ جواب خیر است چون فیلم‌هایی که با کیفیت خود به موضوع و پیام ضربه زده‌اند کم در سینمای ما تولید نشده‌اند اما در فیلم «پیشمرگ» آموزه‌های ارزشمند به شکلی تاثیرگذار به بیننده منتقل می‌شود. ایثار، فداکاری و بسیاری دیگر از خصائل نیکوی شهید سعید قهاری روی پرده تصویر شده است.

نکته دیگر فیلم به زاویه دید کارگردان به دفاع مقدس مربوط می‌شود. وقتی به فیلم،، عنوان دفاع مقدس می‌دهیم منظور این نیست که تنها به زندگی شهدا یا سرداران جنگ در هشت سال دفاع مقدس توجه کنیم بلکه برش‌های دیگر از زندگی آنها هم می‌تواند در معنا و مفهوم مقاومت و دفاع مقدس جا گیرد. در «پیشمرگ» زندگی شهید غفاری بعد از جنگ مورد نظر است اما کارهایی که وی پس از جنگ انجام می‌دهد در حوزه سینمای دفاع مقدس جا می‌گیرد. این نکته همان اتفاقی است که نقطه قوت فیلم محسوب می‌شود زیرا نگاه یکجانبه به سرداران جنگ و محدود کردن آنها به یک مقطع خاص تکرار در این ژانر را پیش آورده ولی «پیشمرگ» تلاش کرده از آن جدا شود.

شهید سعید قهاری سعید یکی از چهره‌های ماندگار انقلاب اسلامی است که در وقایع برجسته‌ای همچون حماسه پاوه و همراهی با دکتر مصطفی چمران نقش‌آفرینی کرد. او در عملیات‌های مختلف نظامی با فرماندهان بزرگی مانند احمد متوسلیان و احمد کاظمی همکاری داشت و در نهایت در سال ۱۳۸۵ به شهادت رسید. 

داوود کنشلو 

انتهای پیام

source