به گزارش ایکنا، نشست خبری نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر با حضور ابراهیم حیدری؛ مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، فریبا یوسفی؛ دبیر علمی نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر و حامد محقق، معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران صبح امروز، شنبه ۲۷ بهمن، در خانه کتاب برگزار شد.
در ابتدای جلسه، ابراهیم حیدری گفت: جشنواره با همت و تلاش موسسه خانه کتاب برگزار میشود البته اداره کل استانها وزارت ارشاد و شعرا نیز یاری رسان ما هستند. شعر در فرهنگ ایرانی جایگاهی ویژه دارد بهنحویکه ایرانی را در دنیا به شعر و ادبیاتش میشناسند حتی میتوان ادعا کرد ماندگاری زبان فارسی به خاطر شعر رقم خورده است.
وی افزود: در جشنواره این دوره چند تغییر ویژه داریم. نخست اینکه جشنواره کودک به صورت مستقل برگزار میشود؛ اتفاقی که از این دوره شاهد آن بودیم. تغییر دوم به رویکرد دولت مبنی بر تمرکززدایی از تهران برمیگردد. امسال سعی کردیم جشنواره را در شش منطقه برگزار کنیم. در بخش «کلک خیال» استانهای اصفهان، سیستان و بلوچستان، یزد، گلستان، تهران و شیراز برگزار کننده این بخش هستند. تغییر ویژه ما به محل برگزاری اختتامیه جشنواره فجر مربوط میشود. در این دوره اختتامیه در تالار حافظ شهر شیراز برگزار خواهد شد.
حیدری در رابطه با لزوم حمایت از آثار برگزیده جشنواره توضیح داد: جشنواره شعر فجر چند فرایند دارد: شناسایی، داوری و حمایت. من قبول دارم که حمایتها در این حوزه کم است. ولی یکی از برنامههای اصلی ما حمایت از کتابها، شعرا و ناشران است. ما کتابهای برگزیده را در بازار کتاب با تخفیفات ویژه قرار میدهیم و جدا از این کتابهای برگزیده را در نمایشگاههای ملی و بینالمللی مطرح میکنیم. باید از آثار شاخص حمایت شود تا در پنلهای اختصاصی و نمایشگاههای بینالمللی آنها را در معرض دید مخاطب قرار دهیم.
تجلیل از سه چهره بینالمللی
وی با بیان اینکه زبان فارسی گستره زیادی از کشورها را در برمیگیرد، اظهار کرد: امسال سه چهره بینالمللی از کشورهای تاجیکستان و قزاقستان مورد تجلیل قرار میگیرند. همچنین قرار است از دورههای بعد در صورت مهیا بودن شرایط انجمن شاعران فارسی زبان هم تاسیس شود. این اقدام قدمی در جهت تکمیل شکل بینالمللی جشنواره است. درباره بخش بینالمللی این نکته را هم اضافه کنم تعدادی از شاعران کشور تاجیکستان در جشنواره فیلم فجر حضور خواهند داشت.
در ادامه جلسه یوسفی دبیر علمی جشنواره نیز بیان کرد: در آغاز برگزاری جشنواره، طبق اساسنامه در خدمت هیئت علمی بودیم. این هیئت نیز بر اساس تنوع سلیقه شکل گرفته است البته در انتخاب هیئت داوری نیز این تنوع سلیقه را مورد نظر قرار گرفته است. تلاش دیگر ما این بود حتماً از چهرهها و استانهای جدید در هیئت علمی و هیئت داوران استفاده کنیم.
وی ادامه داد: داوریها در چهار بخش؛ کلاسیک، شعر نو، محاوره و درباره شعر رخ میدهد. لازم به ذکر است برای هر بخش گروه داوری متشکل از سه نفر تشکیل شده است. داوریها کاملا با دقت انجام شد حتی به دلیل کمبود وقت هیئت داوران جمعهها و روزهای تعطیل نیز به کار داوری مشغول بودند.
یوسفی درباره محفل شعر بانوان گفت: امسال این محفل در خانه پروین برگزار میشود به واسطه این محفل توانمندی بانوان شاعر مشخص شده و تلاش میشود از آن به شکل کاربردی استفاده شود. در این جشنواره همچنین از بهترین ترجمهها استفاده خواهد شد.
تعداد آثار
محقق معاونت شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب هم در این جلسه بیان کرد: 2174 اثر به جشنواره رسیده است. بیشترین آثار در بخش شعر کلاسیک با ۱۰۳۳ اثر است و در بخش درباره شعر نیز ۲۱۰، شعر محاوره ۷۴ و شعر نو 855 به جشنواره رسیده است. در جشنواره ۲۴ نامزد معرفی میشوند و ۱۷ ناشر هم نامزد هستند. شاعران حاضر در جشنواره از اقشار مختلف سنی هستند به نحوی که از 30 تا 61 سال شرکتکننده در جشنواره وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه در این جشنواره شش محفل وجود دارد، گفت: چهار محفل شعر تا به امروز برگزار شده است و تنها دو محفل شعر بانوان در خانه پروین و محفل شعر شیراز باقی مانده است. محفل شیراز یک روز قبل از اختتامیه و محفل بانوان نیز فردا 28 بهمن برگزار میشود. در چهار محفلی که تا به امروز برگزار شد ۱۱۰ شاعر حضور داشتند. درباره بخش «کلک خیال» باید اضافه کنم این بخش در ۱۳ استان جنوبی برگزار شد.
یوسفی درباره بخش بینالملل گفت: قرار بود سفری به یکی از کشورهای فارسی زبان داشته باشیم، اما مقدور نشد ولی دکتر جوادی قول دادند تعدادی از شاعران ما به یکی از کشورهای فارسی زبان مثل تاجیکستان سفر کنند که در قالب جشنواره شعر فجر و برای استمرار این رویداد است. پیشنهادی ما این است که جایزه بهترین ترجمه را هم در جوایز شعر فجر داشته باشیم. این میتواند در راستای تقویت بخش بینالملل شعر فجر مفید باشد.
محقق درباره مراسم بزرگداشتها گقت: امسال در مراسم اختتامیه، بزرگداشت سه تن از شاعران پیشکسوت را خواهیم داشت که اسامی آنها به زودی اعلام خواهد شد.
در انتهای مراسم؛ حیدری نامزدهای نهایی نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر را به شرح زیر معرفی کرد.
شعر کلاسیک
«آهشار» سروده فاطمه هاوشکی از انتشارات سوره مهر
«پیراهنی میخواستم» سروده هادی خورشاهیان از انتشارات آرادمان
«خونبرگ» سروده عباس کیقبادی از انتشارات گفتمان اندیشه معاصر
«شبانماه» سروده فاطمه عارف نژاد از انتشارات شهرستان ادب
«کوهزاد» سروده قادر طراوتپور از انتشارات شهرستان ادب
«مرگسالی» سروده لیلا حسیننیا از انتشارات سوره مه
«من مات منالعشق» سروده مهدی زارعی از انتشارات سوره مهر
داوری این بخش را هادی سعیدی کیاسری، اعظم سعادتمند و سید وحید سمنانی برعهده داشتند.
شعر نو
«آنقدر تلخ که فراموش میکنی شکلات است» سروده فاطمه گیلانی از انتشارات سوره مهر
«آواز آن پرنده که زن بود» سروده لیلا کردبچه از نشر واج
«تو رفتهای یا من؟» سروده محمدرضا روزبه از انتشارات فصل پنجم
«ریلهای زنگ زده» سروده فاطمهسادات میر از انتشارات سوره مهر
«زن آتش» سروده حسنا محمدزاده از نشر ایهام
مصطفی علیپور، افسانه غیاثوند و عبدالحمید انصاری نسب داوران این بخش بودند.
شعر محاوره
«چهیل» سروده سامی تحصیلداری از انتشارات دالاهو
«عاشقا چتر برنمیدارن» سروده رضا نیکوکار از نشر شانی
«ملودرام» سروده عارف اعظمپناه از انتشارات فصل پنجم
«من تو گذشته زندگی کردم همیشه» سروده نسترن علیخانی از نشر خیابان
«نَه نِه» سروده الهه رشیدی از انتشارات ریما
ابراهیم اسماعیلی اراضی، محمد مهدی سیار و سید حسین متولیان داوران این بخش بودند.
درباره شعر
«حافظ و گفتمانهای اجتماعی و تاریخی» به قلم محمد کشاورز (بیضایی) از نشر مروارید
«شاعران در جستوجوی جایگاه: نگاهی دیگر به تحول شعر فارسی» به قلم مسعود جعفری جزی از انتشارات نیلوفر
«عروض و قافیه فارسی: با رویکرد جدید» به قلم علیاصغر قهرمانی مقبل از نشر نی
«فهلویات: پژوهشی در اشعار بازمانده از زبان ادبی مشترک عراق عجم و آذربایجان» به قلم پژمان فیروزبخش از انتشارات دکتر محمود افشار.
«متافیزیک شعر» (سه جلد) به قلم مهدی مظفری ساوجی از انتشارات کتاب دیدآور
«متن پنهان اشعار قیصر امینپور» به قلم علی سلطانیزاده از انتشارات فرهنگستان زبان و ادب پارسی
«نظریه ادبیات شیعی: درآمدی بر اصالت حماسه در فرهنگ تشیع» به قلم فرزاد قائمی از انتشارات سوره مهر
مریم مشرف الملک، محمدرضا ترکی و مهدی علیایی مقدم داوری این بخش را بر عهده دارند.
آیین اختتامیه نوزدهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر پنجشنبه، دوم اسفند، در شیراز و با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود.
انتهای پیام
source