Wp Header Logo 1915.png
بیش از ۲ هزار اثر از سراسر کشور در جشنواره شعر فجر با یکدیگر رقابت کردند

معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب ضمن بیان اینکه ۲۱۷۵ اثر در ۶ بخش مختلف جشنواره شعر فجر به دبیرخانه ارسال شد، گفت: در شعر کلاسیک ۱۰۳۳ عنوان کتاب، در حوزه شعر نو ۸۵۵ اثر، در بخش درباره شعر ۲۱۰ اثر و بخش شعر محاوره ۷۴ اثر داوری شده و در مجموع ۷۰۹ کتاب شعر به دبیرخانه رسید.

خبرگزاری میزان

نشست خبری نوزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ با حضور ابراهیم حیدری؛ مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، فریبا یوسفی؛ دبیر علمی نوزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر، حامد محقق؛ معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران در خانه کتاب برگزار شد. 

در ابتدای ایین مراسم ابراهیم حیدری اظهار داشت: جشنواره شعر فجر به همت خانه کتاب در حوزه‌های مختلف و شاعران این عرصه واپسین روز‌های خود راطی می‌کند.

وی افزود: بخشی از جایگاه زبان فارسی به دلیل وجود شعر و شعرای بزرگ فارسی است.

وی باتشکر از علی رمضانی مدیرعامل سابق خانه کتاب و همکارانش برای برگزاری این رویداد در سال‌های قبل، گفت: ما امسال چند تغییر در این جشنواره انجام دادیم. اولین مورد بخش کودک و نوجوان بود که جدا شد و برگزیدگان آن مشخص شد و امسال بخش شعر کلاسیک، شعر نو، شعر محاوره و درباره شعر جشنواره را برگزار می‌کنیم. این دوره باتوجه به رویکرد‌های دولت و سیاست‌های وزیر، کلک خیال را در ۶ استان برگزار کردیم. افتتاحیه این برنامه در ۱۶ بهمن بود، در شهر‌های یزد، گلستان، شیراز تهران و… این رویداد برگزار شد که آخرین محفل هم در شیراز است تا تمرکززدایی را انجام داده باشیم.

حیدری تصریح کرد: اختتامیه این جشنواره هم در روز پنجشنبه در تالار حافظ شیراز و با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود.  

فریبا یوسفی دبیر علمی جشنواره نوزدهم شعر فجر هم در این نشست اظهار کرد: در شروع کار طبق اساسنامه‌ای که برای جشنواره شعر فجر مدون شده، در خدمت تعدادی از عزیزان به عنوان اعضای هیئت علمی بودیم که با نگاه به سلیقه‌های مختلف شعری انتخاب شدند. در انتخاب هیئت علمی و هیئت داوران تمام تلاش این بوده از پیشکسوتان، چهره‌های علمی و چهره‌های جوان‌تر استفاده کنیم. همچنین افراد از استان‌های مختلف در این دو بخش حضور داشتند و ما می‌خواستیم تا جایی که ممکن است تمرکززدایی شود و همه چیز مختص تهران نباشد.  

وی افزود: باتوجه به اینکه بخش کودک و نوجوان مستقل شد، ما در چهار بخش کلاسیک، شعر نو، محاوره و پژوهش شعر داوری‌ها را به شکل تخصصی انجام دادیم و برای هر گروه سه داور انتخاب کردیم. تقریبا این روالی است که سال‌های گذشته هم حاکم بود، ریزش اولیه‌ای داشتیم و کتاب‌هایی که جای بحث و گفتگویی ندارند در مرحله اول داوری حذف می‌شوند و کتاب‌های بهتر به مراحل بالاتر می‌رسند و روی آنها صحبت می‌شود و در نهایت به کتاب‌هایی که بیشترین مولفه‌های لازم برای مطرح شدن را دارند به عنوان نامزد معرفی می‌شوند و از بین آنها انتخاب‌های نهایی صورت می‌گیرد. باتوجه به زمان محدود و تعطیلی‌های مکرر داوران پای کار بودند تا به یک انتخاب درست و قابل دفاعی برسند. حتی در بعضی موارد ناچار شدیم آثار شاخص را دو بار بررسی کنیم تا به انتخاب دقیق‌تری برسیم.

یوسفی اضافه کرد:، چون این رویداد را یک جشنواره ملی و بین‌المللی می‌دانیم بخشی به نام محافل در نظر گرفته شده که در استان‌های مختلف برگزار می‌شود. در این محفل‌های شعرخوانی شاعران پیشکسوت و جوان حضور دارند. امسال محفل شعر بانوان که در خانه پروین برگزار می‌شود بسیار قابل توجه است و خانم‌های شاعر به محفل شعر بانوان که فردا برگزار می‌شود، دعوت هستند. این محفل با اردوی شعر تماشای خانم‌ها تلفیق شده تا نمایشی از حضور پررنگ شاعران خانم باشد و تقریباً پرتعدادترین محفل شعر امسال است که عزیزانی از سراسر کشور به آنجا دعوت شدند.

حامد محقق معاون شعر و ادبیات هم با ارائه آماری عنوان کرد: در این دوره تعداد آمار کلی ۲۱۷۴ اثر به جشنواره رسید. در شعر کلاسیک ۱۰۳۳ عنوان کتاب بود، در حوزه شعر نو ۸۵۵ اثر به دبیرخانه رسید، در بخش درباره شعر ۲۱۰ اثر و بخش شعر محاوره هم ۷۴ اثر به داوری رسید. در مجموع ۷۰۹ شعر کتاب‌ها به دبیرخانه رسید. ۲۴ نامزد در این دوره معرفی می‌شوند که ۱۷ ناشر نامزد‌هایی را دارند. بیشترین عنوان نامزدی برای یک ناشر ۶ عنوان است و دو ناشر دیگر هم دو عنوان کتاب دارند. مسن‌ترین نامزد این دوره ۶۱ سال سن و جوان‌ترین نامزد ۳۰ سال سن دارد. ۹ نامزد از بین خانم‌ها هستند و ۵ نفر هم استاد یا مدرس دانشگاه هستند. ۳ داور و ۴ نفر از اعضای هیئت علمی غیر تهرانی بودند. در میان نامزد‌ای بخش پایانی ۱۲ نفر غیر تهرانی هستند.  

وی افزود: در محافل ادبی ۱۱۰ شاعر شعرخوانی کردند. در دوره کلک خیال هم که امسال یازدهمین دوره آن برگزار می‌شود به صورت منطقه‌ای و برای ۱۳ استان جنوبی کشور برگزار می‌شود. ما سه مهمان خارجی از قزاقستان و تاجیکستان به صورت ویژه و دو برنامه تجلیل از پیشکسوتان زبان و ادبیات فارسی داریم.

حیدری در مورد برگزار این رویداد به شکل بین‌المللی گفت: قبول داریم محدودیت‌هایی در این حوزه هست که نا با تمام محدودیت‌هایی تلاش کردیم اطلاع‌رسانی کنیم و از چند چهره دعوت شده و امیدواریم ضعف‌های این بخش را برطرف کنیم. حوزه فرهنگ از سیاست و اقتصاد ایران جدا نیست و به هم پیوسته است ولی تلاش ما این بوده هرکسی در حوزه زبان فارسی چهره‌ای تاثیرگذار است ما ارتباط با آن هنرمندان هستیم.

یوسفی نیز در این خصوص گفت: ما در آینده قرار است انجمن بین‌المللی شاعران فارسی زبان را تاسیس کنیم که لین در افتتاحیه جشنواره در هرمزگان مطرح شد که به پررنگ شدن بخش بین‌الملل جشنواره کمک می‌کند. ما قرار بود سفری به یکی از کشور‌های فارسی زبان داشته باشیم، اما مقدور نشد ولی دکتر جوادی قول دادند تعدادی از شاعران ما به یکی از کشور‌های فارسی زبان مثل تاجیکستان سفر می‌کنند که در قالب جشنواره شعر فجر و برای استمرار این رویداد است. ما پیشنهادی هم داریم جایزه بهترین ترجمه هم در جوایز شعر فجر ببینیم. این می‌تواند در راستای تقویت بخش بین‌الملل شعر فجر مفید باشد.

حیدری در رابطه با لزوم حمایت از آثار برگزیده جشنواره توضیح داد: جشنواره شعر فجر چند فرایند دارد، شناسایی، داوری و حمایت. من قبول دارم که حمایت‌ها در این حوزه هم است. ولی یکی از برنامه‌های اصلی ما حمایت از کتاب‌ها، شعرا و ناشران است. ما کتاب‌های برگزیده را در بازار کتاب با تخفیفات ویژه قرار می‌دهیم و جدا از این کتاب‌های برگزیده را در نمایشگاه‌های ملی و بین‌المللی مطرح می‌کنیم. باید از آثار شاخص حمایت شود تا در پنل‌های اختصاصی و نمایشگاه‌های بین‌المللی آنها را در معرض دید مخاطب قرار دهیم.

انتهای پیام/

source