Wp Header Logo 1359.png
آداب و رسوم ماه رمضان در ترکیه/ تجربه‌ای رنگارنگ از جشن‌ها و سنت‌ها

ماه رمضان در ترکیه با آداب و رسوم ویژه‌ای برگزار می‌شود که ترکیبی از سنت‌های قدیمی و باور‌های مذهبی است.

خبرگزاری میزان

ماه رمضان در ترکیه یک تجربه فراموش‌نشدنی برای مسلمانان است. با برپایی مراسم‌های سنتی و دینی، مردم این کشور هر ساله ماه رمضان را به شیوه‌ای منحصر‌به‌فرد جشن می‌گیرند. از افطاری‌های دسته جمعی در میدان‌ها تا کمک به نیازمندان، ترکیه با آداب خاص خود در این ماه به یکی از جاذبه‌های مهم مذهبی در دنیای اسلام تبدیل شده است.

ماه رمضان که مسلمانان آن را ماه میهمانی خدا می‌دانند، در هر کشور مسلمانی با آداب و رسوم و مناسک خاصی انجام می‌شود و در این میان ترکیه در ماه رمضان یکی از جالب‌ترین و رنگارنگ‌ترین حالت‌های خودش را پیدا می‌کند.

ماه رمضان در میان مسلمانان کشور ترکیه دارای اهمیتی خاص است، بطوری که پیش از شروع این ماه به تزیین خیابان‌ها و مساجد می‌پردازند و با چراغانی مساجد و گذرها، آمدن ماه رمضان را به یکدیگر تبریک می‌گویند. 

مسلمانان ترکیه در ایام ماه مبارک رمضان در «بازار عطارین» که یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین بازار‌های قدیمی است، به خرید انواع شیرینی‌ها و غذا‌های مخصوص این ماه اقدام می‌کنند.

طی ایام ماه مبارک رمضان در برخی از شهر‌های ترکیه چادر‌ها و خیمه‌هایی در میادین و اماکن عمومی به منظور افطاری دادن برپا می‌شود.

در کشور ترکیه نیز مانند برخی از کشور‌ها طبق عادتی دیرینه و قدیمی سحرخوان‌ها به خیابان‌ها و کوچه‌ها می‌آیند و برای بیدار کردن مسلمانان جهت خوردن سحری و اقامه نماز آواز سر می‌دهند.

به نمایش گذاشتن «خرقه شریف» (منسوب به نبی مکرم اسلام (ص)) یکی دیگر از برنامه‌های این ماه است که بسیار مورد توجه مردم ترکیه قرار دارد.

شاید جالب باشد که بدانید یک اعتقاد عمومی در میان مردمان ترکیه وجود دارد و آن این است که در زمان افطار همه روزه داران باید بر سفره افطار حاضر باشند و هیچ روزه داری نباید از این نعمت محروم باشد و از این رو در بیشتر شهر‌های ترکیه اطعام روزه داران رواج دارد.

اقامه نماز مستحبی تراویح در ترکیه

مردم ترکیه نماز مستحبی به نام تراویح را بعد از نماز عشا در مساجد به صورت دسته جمعی می‌خوانند، گرچه این نماز به صورت فردی نیز خوانده می‌شود.

تراویح در واقع نماز مخصوص شب‌های ماه رمضان برای سنی‌هاست.

طبل زنی و بیدارباش سحری در ترکیه

مراسم طبل زنی در سحر به این صورت است که درست در ساعات سحر دو نفر که یکی از آنها طبل می‌زند و دیگری که کارش داد زدن است در خیابان‌ها و کوچه‌های شهر می‌گردند و با دادن زدن و طبل زدن مردم را بیدار می‌کنند تا برای سحری خواب نمانند.

البته با توجه به اینکه این رسم جالب کم‌کم رو به فراموشی است، اما همچنان برخی در ماه رمضان با تن کردن لباس سنتی شعر سنتی ترکی به نام «مانی» را می‌خوانند و مردم را از خواب بیدار می‌کنند.

چاوش خوانی در ماه رمضان در ترکیه

چاوش خوانی در ماه رمضان یکی دیگر از رسوم کهن سنتی در ترکیه است.

مراسم چاوش خوانی در ترکیه بعد از افطار و در مساجد و عبادتگاه‌ها و در جمع‌های بزرگ برگزار می‌شود.

در این مراسم که قدمتی بسیاری دارد، چاوش‌خوان‌ها با لحن و ادبیاتی مشخص از عواطف و احساسات، عشق و محبت، آرزوها، حاجات و نیازها، غم و اندوه و مصائب خاندان پیامبر می‌گویند.

کمک به نیازمندان در ماه رمضان

یکی دیگر از رسوم بسیار پسندیده که در ماه رمضان در این کشور انجام می‌شود دستگیری و اطعام نیازمندان است.

طی این ماه دولت در خیابان‌ها و فضا‌های عمومی چادر‌هایی با غذا‌ها و خوراکی‌های مختلف برای افطار کسانی که در زمان افطار در خیابان هستند یا وسعشان کم است دایر می‌کند.

بسیاری از مساجد نیز افطاری رایگان به نمازگزاران می‌دهند.

برخی از مردم عادی نیز در زمان افطار و سحر در خانه‌های خود را باز می‌گذارند تا اگر نیازمند و گرسنه‌ای رد شد از او پذیرایی کنند.

جالب است بدانید که حتی کافه رستوران‌ها هم در این ماه معمولاً قیمت غذا‌های خود را پایین می‌آورند.

اما برگزاری عید فطر در ترکیه چگونه است؟

در ترکیه روز عید فطر تعطیل رسمی است.

می‌توان اینطور گفت که عید فطر پس از عید قربان، برای مردمان ترکیه بزرگ‌ترین و مهم‌ترین عید مذهبی محسوب می‌شود.

در واقع آنها عید فطر را به عنوان عید شیرینی و شکر می‌شناسند چرا که در این عید شیرینی‌های مختلفی می‌خورند.

نماز عید در مساجدی مثل ایاصوفیه و سلطان احمد به باشکوه‌ترین شکل برگزار می‌شود.

بمناسبت عید فطر در ترکیه سه روز متوالی جشن گرفته می‌شود و مردم در مساجد و خیابان‌ها با خواندن سرود‌های مذهبی و طبل زنی این مناسبت مذهبی را جشن می‌گیرند.

مردمان ترکیه در ایام عید فطر به دیدار دوستان و خویشان خود می‌روند. 

در این میان اما رسم فراموش‌شده‌ای به نام حمام عرفه نیز وجود دارد که در گذشته در ترکیه انجام می‌شد، به این صورت که مردم در حمام‌های عمومی که در گذشته در ترکیه وجود داشت با آب عرفه استحمام می‌کردند و سپس به دید و بازدید عید می‌رفتند.

انتهای پیام/

source