Wp Header Logo 2938.png

در سریال رمضانی «مرهم» که از شبکه دو سیما پخش می‌شود تلاش شده زوایای ناگفته از زندگی روحانیون روایت شود و این اتفاق تا حدودی در مجموعه رخ‌ داده است. 

پیرامون این سریال و موضوع پرداختن به روحانیت در سیما،  ایکنا با سید سجاد قافله‌باشی تهیه‌کننده مرهم گفت‌وگویی انجام داده که در ادامه با آن همراه می‌شویم.

ایکنا – سریال «مرهم» تلاش می‌کند نگاهی جدید به موضوع روحانیت داشته باشد. در این مجموعه با ورود داستان به زندگی روحانیون سعی می‌شود قصه‌ای تاثیرگذار متناسب با ماه مبارک روایت شود. در ابتدا پیرامون این موضوع توضیح دهید.

سال 96 من در خانه فیلم داستانی فیلم کوتاه کار می‌کردم. در آن ایام گروهی از بچه‌های فیلمنامه‌نویس قم با ما کار می‌کردند و این دوستان همگی از طلبه‌هایی بودند که کار نگارش فیلمنامه هم انجام می‌دادند. در آن زمان آنها قصه‌ای را با من مطرح کردند. داستان این بود که در قم شهرکی با عنوان «پردیسان» وجود دارد که همه ساکنانش روحانیون هستند. در ایام ماه مبارک تمام مردان برای تبلیغ به شهرهای مختلف می‌روند و تقریباً شهرک خالی از مرد می‌شود. همین امر باعث می‌شود فضایی زنانه در داستان شکل‌گرفته و اتفاقاتی که در این ایام رخ می‌دهد به واسطه بانوان حل‌وفصل شود. فیلمنامه این مجموعه که برگرفته از داستان‌های مختلف بود سال 97 آماده شد. بعد از آماده شدن سناریو آن را به هر مرکز یا نهادی که پیشنهاد دادیم رغبت و جسارت لازم برای تولید نشان دادن نشد تا اینکه سال 1401 باوجوداینکه یک‌بار دیگر هم فیلمنامه را به صدا‌وسیما پیشنهاد داده بودم بازهم به رسانه ملی ارجاع دهم. آنها فیلمنامه را پسندیدند و تنها متذکر شدند باید تغییرات و بازنویسی‌هایی در متن انجام شود تا داستان شکل جذاب‌تر و منسجم‌تری به خود گیرد.

با موافقت سیما با داستان، من فیلمنامه را به محسن جسور دادم  تا تغییرات لازم را در متن بدهد. متن اولیه حاوی چند پیرنگ و خرده قصه بود اما آقای جسور در نهایت توانست داستان را به آن چیزی که امروز شاهدش هستیم برساند البته در کنار آقای جسور آقای حسین سلیمانی که مشاوره و روحانی مجموعه است برای کمک به بازنویسی به مجموعه اضافه شد. در ادامه با آمدن آقای آهنج به عنوان کارگردان سریال شکل پخته‌تری به خود گرفت و از استانداردهای بالاتری بهره برد.

درباره اضافه شدن حسین سلیمانی به عنوان نویسنده در پروژه بازنویسی وی خود روحانی است و در شهرک پردیسان زندگی کرده‌ است همین مسئله به واقعی‌تر شدن قصه کمک ما می‌کرد. درضمن آقای جسور مشغول پروژه سینمایی خود شده بود برای همین این موضوع باعث شد تا ما از آقای سلیمانی در بازنویسی کمک بگیریم.

ایکنا – در سریال «مرهم» گروه بازیگری بسیار یکدست هستند پیرامون این موضوع ممکن است توضیح دهید؟

بازیگرانی که در این سریال حضور دارند جز هنرمندان خوب رسانه ملی هستند. حضور بازیگرانی چون رویا جاوید‌نیا، ویدا جوان، نسرین ادبی، نادر سلیمانی و…گواه بارز این ادعا است. بازیگران این مجموعه به‌هیچ‌وجه به دنبال تیپ‌سازی نبوده و تلاش کردند شخصیت‌پردازی داشته باشند. برای رسیدن به این خواسته نیز گروه کارگردانی مفصل با هنرمندان مربوطه صحبت کرد. این اتفاق منجر به نتیجه مطلوب شد. برای مثال من برای نقشی که خانم رویا جاویدنیا آن را بازی کردند شاید چند نفر دیگر را در ابتدا در ذهن داشتم اما حالا که وی در کار حضور دارند دریافتم این نقش برای ایشان بوده و به خوبی هم از عهده ایفای آن برآمدند. این موضوع درباره هنرنمایی آقای فرید سجادی حسینی نیز صادق است.

ایکنا – پرداختن به زندگی روحانیون در سینما و تلویزیون تا حدودی راه رفتن روی لبه تیغ است، اما این سریال توانست از این گذرگاه سخت به خوبی گذر کند پیرامون این موضوع توضیح دهید.

من فیلمسازی در این حوزه را چندان راه رفتن روی لبه تیغ نمی‌دانم چراکه مخاطب می‌تواند با موضوعات مختلف ارتباط برقرار کند تنها کافی است قصه به شکل مطلوبی روایت شود. در این میان تنها مدیران هستند که ممکن است تا حدی نسبت به موضوع، نگرانی‌های خاص خود را داشته باشند. همین مسئله نیز باعث شده بود چندین سال سریال به مرحله تولید نرسد اما خوشبختانه در مدیریت جدید سازمان همکاری خوبی با ما انجام شد. ما از آنها خواستیم به ما اعتماد کنند و آنها نیز این کار را انجام دادند.

البته در پرداختن به این دست موضوعات همیشه خطوط قرمزی وجود دارد اما به شخصه خود پیش‌سانسوری نداشتیم. برای رسیدن به این خواسته درک درستی که گروه سازنده از زندگی طلبه‌ها داشت کمک کرد قصه به‌گونه‌ای روایت شود که نسبت به آن مخالفت چندانی پیش نیاید. روحانیون زندگی‌ای مانند مردم عادی دارند اما به دلیل کم‌کاری که تلویزیون در این رابطه داشته این تصور در مردم ایجاد شده که آنها زندگی متفاوت با ما دارند.

در این سریال تلاش نکردیم نگاهی فرازمینی به روحانیون داشته باشیم بلکه نشان دادیم آنها جزئی از مردم هستند و حتی ممکن است در میان آنها افرادی وجود داشته باشند که چندان شرایط مطلوبی نداشته باشند.

استقبالی که از سوی مردم مشاهده کردید تا چه حد رضایت‌بخش بوده است؟

هنوز آمار رسمی به دست من نرسیده است اما بازخوردهایی که به صورت شخصی دارم نشان می‌دهد مردم کار را پسندیده‌اند. دلیل این مسئله نیز به واسطه قصه‌گویی صادقانه و محتوای آن است‌. در کنار این خصیصه جذابیت بصری نیز برای سریال مطلوب نظر بود.

گفت‌وگو از داوود کنشلو

انتهای پیام

source