هنگامی که صحبت از یک تجربه تمامعیار سینمایی در میان است، کمتر ژانری میتواند مانند آثار حماسی، مخاطب را مجذوب و محو خودش کند. شاید اگر چنین فیلمهای در هالیوود ساخته نمیشدند، صنعت تماشای فیلم در پردههای عریض، به دیگر کشورها نمیآمد.
از مناظر وسیع «لارنس عربستان» Lawrence of Arabia گرفته تا سرزمینهای افسانهای «ارباب حلقهها» The Lord of the Rings، این فیلمها صرفا یک قصه در قالب ویدیو نیستند، بلکه یک تجربه سینمایی هستند. «بن هور» Ben-Hur اولین فیلمی بود که ۱۱ مجسمه اسکار را به خانه میبرد. بااینحال برخی از محصولات سینمایی نظیر «چه زندگی محشری است» It’s a Wonderful Life، بدون هیچ شمشیر و تفنگی، حماسه قهرمان خود را تعریف میکنند.
باتوجه به اینکه اکثر مخاطبان با قصههای این آثار آشنا هستند، در این فهرست به سراغ نکات کمتر شنیدهشده از پشت صحنهها میرویم.
بهترین آثار سینمایی در ژانر حماسی
«ارباب حلقهها» The Lord of the Rings Trilogy
نکات جالب:
اقتباس پیتر جکسون از شاهکار جی.آر.آر تالکین، هنر فیلمسازی با جلوههای ویژه را به قرن بیست و یکم آورد.
جان ریس دیویس بازیگر نقش گیملی، بهقدری از گریم و ریشهای بلند این کاراکتر عاصی شده بود که روز آخر فیلمبرداری، گریم خود را داخل آتش انداخت.
این فیلم واقعا نماد یک کار تیمی است و آکادمی اسکار مجبور شد تا با اعطای ۱۱ جایزه، از تلاشهای تیم ۲۵ هزار نفری قدردانی کند.
برای اینکه تعداد سیاهیلشگرها برای نبرد دروازههای سیاه کافی باشد، چند صد نفر از ارتش نیوزلند به خدمت گرفته شدند. این نظامیان بهاندازهای از حضور در سکانسهای جنگی هیجانزده بودند که شمشیرها و نیزههای چوبی را در نبردها میشکستند.
بخشی از آمار پشت صحنه: حدود ۲ میلیون متر نگاتیو در طول این فیلمبرداری مصرف شده بود؛ ۴۸۰۰۰ شمشیر، تبر، سپر؛ ۲۰ هزار سیاهیلشگر؛ ۱۹ هزار لباس دوخته شد؛ ۱۶۰۰ جفت پای مصنوعی هابیتها.
«بن هور» Ben-Hur
نکات جالب:
ویلیام وایلر، مترومعیار برای آثار حماسی را ساخت. این فیلم علاوه بر دریافت ۱۱ اسکار، چارلتون هستون بازیگر فیلم را به یکی از ستارههای ماندگار هالیوود تبدیل کرد.
این اثر با بودجه ۱۵ میلیون دلاری ساخته شده بود و توانست ۷۵ میلیون دلار بفروشد.
دکور سکانس نبرد ارابهها، در زمینی ۴ هکتاری در اطراف شهر رم ایتالیا ساخته شد. ۱۵ هزار سیاهیلشگر در این سکانس حضور داشته و فیلمبرداری ۵ هفته به طول انجامید. این دکور به یک جنبه توریستی تبدیل شد بود و هر ساعت، اتوبوسها مردم را به لوکیشن فیلم میآوردند.
«بن هور» تنها فیلمی است که در لیست فیلمهای مذهبی مورد تایید واتیکان قرار دارد.
«لارنس عربستان» Lawrence of Arabia
نکات جالب:
پادشاه اردن، یک تیپ ارتشی را برای سکانسهای جنگی در اختیار فیلم قرار داد. بنابراین اکثر جنگجویان فیلم را نظامیان واقعی بازی کردهاند.
اکران «لارنس عربستان» در اکثر کشورهای عرب ممنوع شد؛ به این علت که آنها میپنداشتند که وجهه اعراب بهدرستی در این فیلم نشان داده نشده است. در نتیجه عمر شریف (بازیگر فیلم)، یک اکران خصوصی را برای رئیسجمهور مصر برگزار کرد تا نگرانیهای او را برطرف کند. جمال عبدل ناصر عاشق فیلم شد و اجازه اکران را داد. این فیلم به یکی از پرفروشترین آثار سینمایی در آن دوران تبدیل شد.
بهترین ساخته دیوید لین نیز با استقبال مخاطبان جهانی همراه شد و ۷۰ میلیون دلار فروش داشت.
بااینکه این اثر ۷ جایزه اسکار را به خانه برد، اما دست پیتر اوتول، بازیگر اصلی فیلم خالی ماند.
«بر باد رفته» Gone with the Wind
نکات جالب:
اولین فیلم رنگی که جایزه اسکار بهترین فیلم را میبرد.
این فیلم پیروز ۸ جایزه اسکار شد و ۳۹۰ میلیون دلار در گیشه فروخت.
هتی مکدنیل اولین بازیگر سیاه پوستی بود که نامزد اسکار میشد. او برنده اسکار نیز شد.
ویکتور فلمینگ، پرفروشترین فیلم حماسی/رومانتیک تاریخ سینما را در سال ۱۹۳۹ به معرض عموم گذاشت.
کلارک گیبل ستاره اصلی فیلم، بههیچ عنوان نمیخواست در این فیلم گریه کند. او حتی تهدید کرده بود که از فیلم جدا خواهد شد. بااینحال کارگردان او را متقاعد کرد تا در فیلم بماند.
دیالوگ Frankly, my dear, I don’t give a damn، رتبه اول را در دیالوگهای ماندگار انستیتو فیلم آمریکایی دارد.
«گلادیاتور» Gladiator
نکات جالب:
راسل کرو میپنداشت که شایسته اسکار بهترین بازیگر نبود. او معتقد بود که «گلادیاتور»، فیلم کارگردان است و ریدلی اسکات باید جایزه بهترین کارگردانی را میبرد.
آلبوم موسیقی متن هانس زیمر، یکی از پرفروشترین موسیقیهای متن در تاریخ است.
پیشنهاد نقش مکسیموس، به مل گیبسون نیز داده شده بود، اما او در ۴۳ سالگی فکر میکرد که برای این نقش خیلی پیر است.
چند دههای میشد که هالیوود، داستانهای گلادیاتورها و سلحشوران رم و یونان باستان را کنار گذاشته بود؛ اما ریدلی اسکات فیلمی را ساخت که بهواسطه آن، هالیوود هنوز بودجههای چندصد میلیون دلاری را در اختیار وی قرار میدهند، تا رعد و برق را دوباره در بطری بگیرد.
موزیک متن قرن ۲۱، با هانس زیمر تعریف میشود و این هنرمند، یکی از ماندگارترین موسیقیهای متن را برای این فیلم ساخت.
«چه زندگی شگفتانگیزی» It’s a Wonderful Life
نکات جالب:
تنبیه نکردن کاراکتر ضدقهرمان فیلم (او مرتکب اختلاص و دسیسهچینی شده بود)، باعث شد تا فرنک کاپرا بیشترین تعداد نامههای تنفرآمیز را از مردم آمریکا دریافت کند.
تنبیه نکردن کاراکتر ضدقهرمان در این فیلم، علیه دستورالعمل فیلمهای هالیوودی در آن زمان بود. در دستورالعمل اتحادیه تهیهکنندگان هالیوود، ذکر شده است که جنایتکاران در انتهای فیلم یا باید توبه کنند و یا باید تنبیه شوند.
فرنک کاپرا شاید بهترین فیلم کریسمسی تاریخ سینما را ساخته است.
دیدن این فیلم، از گوش دادن به تمام راهکارهای متخصصان جملات انگیزشی، بهتر است.
«شجاعدل» Braveheart
نکات جالب:
مل گیبسون در ابتدا نمیخواست در این نقش هم ظاهر شود؛ چون معتقد بود که پیرتر از ویلیام والاس در زمان مرگش است. اما کمپانی پارامونت گفته بود تنها درصورتی بودجه فیلم را تامین میکند که گیبسون در نقش اصلی ظاهر شود.
در این فیلم نیز از نظامیان واقعی ارتش ایرلند در صحنههای نبرد استفاده شده بود. به همین علت، برخی از صحنههای نبرد، بیشتر از حد معمول آثار سینمایی، واقعی به نظر میرسد.
«شجاعدل» به یکی از اندک نمونههای هالیوودی برای ایستادن مقابل حرف زور انگلیسیها است.
«آخرین سامورایی» The Last Samurai
نکات جالب:
تام کروز ۲ سال برای نقشآفرینی برای این فیلم، مشغول فراگیری شمشیرزنی و زبان ژاپنی بود.
شمشیرساز حاضر در فیلم، یکی از معروفترین شمشیرسازان ژاپن است.
واژه سامورایی در این فیلم، مفرد نیست و برخلاف تصور عامه، به کاپیتان نیثن یا کاتسوموتو باز نمیگردد؛ این واژه در زبان ژاپنی، جمع است و به کل قبیله کاتسوموتو باز میگردد.
هالیوود امروز میپندارد نباید یک مرد سفیدپوست در نقش قهرمان اصلی یک فیلم در قصههای دیگر کشورها قرار بگیرد، اما این فیلم، یکی از پرفروشترین آثار سینمایی در ژاپن است.
جدای از لوکیشن بسیار زیبا در فیلم، موزیک متن هانس زیمر نیز یکی از بایدماندنیترین قطعهها در تاریخ است.
«قهرمان» Hero
نکات جالب:
در این فیلم از سربازان واقعی چینی استفاده شده است.
جت لی برای حضور در این فیلم، حاضر شد تا دستمزد کمتری بگیرد.
این فیلم در سال ۲۰۰۲ در بازارهای شرق آسیا اکران شد و ۲ سال طول کشید تا در آمریکا اکران شود. به این علت که سرمایهگذاران نگران بودند که یک فیلم با زبان خارجی و بهویژه چینی، باب طبع مخاطبان آمریکایی قرار نخواهد گرفت. اما در تحیر همگان، این فیلم، پرفروشترین عنوان هفته شد و در با ۵۳ میلیون دلار فروش در آمریکا، در رتبه سوم پرفروشترین فیلم غیرآمریکایی (غیر انگلیسی زبان)، در این کشور قرار دارد.
موزیک متن برگرفته از قطعههای تان دان، کمک شایانی به حس حماسی و مدیتیشنی فیلم میکند.
استثنائا این تنها فیلمی است که بهتر است با دوبله ایرانی دیده شود تا زبان اصلی چینی.
«دزدان دریای کارائیب» Pirates of the Caribbean
نکات جالب:
قسمت سوم این فیلم، پرهزینهترین فیلم هالیوودی در آن زمان بود. بودجه این «پایان دنیا» فراتر از ۳۰۰ میلیون دلار رفت که از مجموعه بودجه سهگانه «ارباب حلقهها» بیشتر است.
مجمع دزدان دریایی، مصداق واقعی داشته و آنها در قرن ۱۷ و ۱۸ در اقیانوس اطلس و خلیج آمریکا زندگی میکردند.
پرچمهای دزدان دریایی در فیلم، بر اساس پرچمهای دزدان دریایی واقعی است.
جفری راش معتقد است که مردم، مانند خواندن از چپ به راست، بیشتر سمت چپ تصویر را در ابتدا میبینند. بنابراین در سکانسهایی که با میمون یا کایرا نایتلی مشترک بود، در سمت چپ تصویر قرار میگرفت. چون فکر میکرد در غیر اینصورت، مخاطبان اصلا او را نخواهند دید.
موزیک متن این اثر برگرفته از تم هانس زیمر بوده و در حقیقت یکی از شاگردان وی، موزیک متن فیلم اول را ساخته است؛ شاید اگر به خاطر این موزیک متن نبود، فیلم به این میزان از شهرت نمیرسید.
کاراکتر جک گنجشکه بهاندازهای محبوب است که وکلای امبر هرد در دادگاه او با جانی دپ، به هیئت منصفه گفتند: «جک گنجشکه، طرف دعوا نیست. جانی دپ، طرف دعوا است.»
هواداران دپ، با لباس جک گنجشکه، هر روز به محیط بیرون دادگاه میآمدند.
انتهای پیام/
source