Wp Header Logo 645.png
«جبهه»؛ روایتی نو و قصه‌محور از داستان‌های واقعی دفاع مقدس و مقاومت اسلامی

کارگردان، سردبیر و یکی از میزبان‌های برنامه تلویزیونی «جبهه» که در ماه رمضان امسال روی آنتن شبکه سه سیما رفت، درباره رویکرد این برنامه گفتند.

خبرگزاری میزان

برنامه تلویزیونی «جبهه»، روایتی نو و قصه‌محور از داستان‌های واقعی دفاع مقدس و مقاومت اسلامی، با هدف ایجاد پل ارتباطی میان نسل‌های مختلف، در ۳۰ قسمت از شبکه یک سیما پخش شد. این مجموعه، با بهره‌گیری از روایتگری صمیمانه و داستان‌گویی احساسی، تلاش کرد ارزش‌های اصیل انقلاب اسلامی و مقاومت را برای نسل آینده به تصویر بکشد و الهام‌بخش کشورهای مقاومت در منطقه باشد. 

سیداحمد موسویان کارگردان برنامه «جبهه» در گفت‌وگو با میزان درباره رویکرد این برنامه گفت: برنامه «جبهه» به همت گروه حماسه و مقاومت شبکه یک سیما با رویکردی قصه‌محور، به زندگی و تجربیات مهمانان پرداخته و تلاش کرد مفاهیم دفاع مقدس را در قالب داستان‌های واقعی روایت کند. 

وی افزود: در برهه‌ای، روایت فتح چنین زحمتی را می‌کشید و چنین رسالتی داشت. پس از یک دوره، دوباره فاصله افتاد و تولیدات در فضای دفاع مقدس متوقف شد. فضای تولیدات دفاع مقدس فراز و فرودهایی داشته است، اما بحث این است که قطعاً این امر لازم است، به این معنا که به پویایی معنوی و وحدت جامعه کمک می‌کند. روند پیش تولید و تولید برنامه «جبهه» فرایندی بسیار فشرده بود، زیرا محتوای ما، فضایی وسیع و متنوع دارد و رسیدن به نظام محتوایی برنامه، زمان‌بر بود. همزمان، همه گروه‌ها خالصانه و مخلصانه این فرایند را پیش بردند. 

کارگردان برنامه تلویزیونی «جبهه» درباره انتخاب سوژه‌هایی که داستان خود را در این برنامه روایت کردند، گفت: ویژگی اصلی سوژه‌هایی که برای روایتگری انتخاب شدند، این بود که قصه داشته باشند، نه صرفاً خاطره و این بزرگواران، نسبتی مستقیم یا غیرمستقیم با آن قصه داشته باشند، نه اینکه شنیده‌های خود را بیان کنند. همچنین لازم بود که بیانی شیرین و ساده داشته باشند. بسیاری بودند که قصه داشتند، اما هم به دلیل مسائل شخصی و هم شرایط جسمی‌شان نتوانستیم برای ضبط برنامه در خدمتشان باشیم. 

کبریتی: با قصه‌گویی می‌توانیم با نسل آینده گفت‌وگو کنیم! 

حسین کبریتی، سردبیر برنامه تلویزیونی «جبهه» درباره قالب این برنامه گفت: فرم برنامه «جبهه» روایتگری یا قصه‌گویی است. ما معتقدیم امروزه دنیا برای یافتن حد فاصل بین نسلی خود در تلاش است. همه دنیا در تلاشند تا یک فضای دیالکتیکی بین نسل خود و نسل گذشته یا آینده ایجاد کنند. آنچه ما در مورد دفاع مقدس طی سال‌های اخیر متوجه شده‌ایم، این است که تنها جایی که می‌توانیم با نسل آینده گفت‌وگو کنیم، بخش قصه‌گویی و خاطره‌گویی است. 

وی افزود: اگر بتوانیم در قالب داستان با نسل آینده صحبت کنیم، هم می‌توانیم عاطفه و احساسات و هم ارزش‌های اصیل خود را که انقلاب اسلامی بر پایه آن بنا شده است، به آنان منتقل کنیم. به همین دلیل، فرم روایتگری را برای این مجموعه انتخاب کردیم. برخلاف بسیاری از فرم‌های قبلی که مصاحبه‌هایی در مورد اتفاقات عمومی جبهه و جنگ یا بررسی نقشه‌ها و عملیات‌های جنگ بود، ما به روایت‌هایی رسیدیم که محور اصلی آن داستان‌گویی بود و برای مخاطب و نسل، دیالکتیک ایجاد کرد. امروزه می‌توانیم در قالب داستان با نسل جدید وارد مکالمه و گفتمان شویم. 

کبریتی: فلسطینی‌ها، لبنانی‌ها و سوری‌ها از دفاع مقدس الهام می‌گیرند! 

کبریتی در پایان گفت: امروز اگر می‌بینید که یک عزیز فلسطینی روایت‌های ما را می‌شنود، به این دلیل است که روایت‌های ما در مورد هشت سال دفاع مقدس، عیناً و گاهی حتی با چند درجه بالاتر، در دوره دفاع مقدس ما اتفاق افتاده است. ایشان بارها اذعان می‌کردند که ما فلسطینی‌ها، لبنانی‌ها، سوری‌ها و بچه‌های جبهه مقاومت، همه از مقاومت و جنگ هشت‌ساله جمهوری اسلامی الهام گرفته‌ایم. این نشان می‌دهد که تلاش ما در ۴۰ سال گذشته بی‌ثمر نبوده است و امروز اگر موفقیتی در جبهه مقاومت می‌بینیم و امیدی در دل کشورهای اسلامی برای روزهای بهتر آینده، استقلال و آزادی بیشتر می‌بینیم، مدیون تلاش‌های شهدا و رزمندگان‌مان در هشت سال دفاع مقدس و قبل از آن در انقلاب اسلامی ایران است. 

تجلایی: روایت‌های جبهه و دفاع مقدس روایت‌هایی است که قلب را تحت تأثیر قرار می‌دهند

مریم تجلایی، فرزند شهید علی تجلایی و یکی از میزبانان برنامه «جبهه»، اولین تجربه خود در یک برنامه ۳۰ روزه را موفقیت‌آمیز و الهام‌بخش توصیف کرد. او از فضای تأثیرگذار و روایت‌های دلنشینی گفت که نه‌تنها یادآور زحمات شهدای مدافع حرم و اسرای جنگ است، بلکه فرصتی برای انتقال این ارزش‌ها به مخاطبان و نسل آینده فراهم کرد. 

وی درباره حضور خود در این برنامه گفت: برای من که یک آماتور هستم و این نخستین برنامه ۳۰ سی‌روزه‌ام بود و همین‌طور برای افراد با تجربه، این برنامه جذابیت خاصی داشت. خوشبختانه محیط برنامه به زیبایی طراحی شده و صحنه‌هایی از جنگ را به یاد می‌آورد. راویان ما نیز با تمام توان، بهترین عملکرد خود را ارائه دادند. 

تجلایی در ادامه افزود: روایت‌هایی که از شهدای مدافع حرم و اسرا می‌شنویم، به دلیل زجرها، روزهای سخت و تلاشی که پشت سر گذاشته‌اند، قلب آدم را به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد. این عزیزان زحمات بسیاری کشیدند تا امروز ما در آرامش و بدون دغدغه بتوانیم حتی یک برنامه ۳۰ روزه را بدون کوچک‌ترین مشکلی اجرا کنیم. واقعاً خود را مدیون شهدا، رزمندگان و زحمتکشانی می‌دانم که با عشق و از عمق دلشان این کارها را انجام داده‌اند تا ما بتوانیم زندگی کنیم. امیدوارم در آن دنیا شرمنده نباشیم و شفاعت آن‌ها شامل حالمان شود. 

وی درباره روند ضبط این برنامه گفت: روزانه حدود ۱۲ تا ۱۴ ساعت در حال آماده‌سازی برنامه بودیم، در حالی که چیزی که بینندگان روی آنتن مشاهده می‌کردند، حدود ۷۰ دقیقه بود. برخی روایت‌ها به قدری جذاب و دلنشین بودند که حتی یک تا دو ساعت ضبط را ادامه می‌دادیم. این روایت‌ها به قدری تأثیرگذار بودند که ما هم گوش می‌کردیم و از آن‌ها لذت می‌بردیم. امیدوارم توانسته باشیم از هر کدام نکته‌ای برداریم و در زندگی از آن بهره‌مند شویم.

source