کمال ابراهیمی اظهار کرد: فصل بهار فرصتی مغتنم برای بهرهمندی از تنوع گیاهی بی نظیر کردستان است. گیاهانی همچون خوژه (سریشم)، کنگر، شنگ، گیلاخه و بسیاری دیگر، علاوه بر ارزش غذایی بالا، بخشی از فرهنگ و سنت دیرینه مردم این دیار محسوب میشوند.
وی افزود: تمایل مردم به مصرف گیاهان خوراکی فصل بهار در سطح استان از یک سو و از سوی دیگر احتمال آلودگی با توجه به محل رویش این نوع گیاهان که در معرض فضولات حیوانات، فضله پرندگان، حشرات، تخم آنان و همچنین بعضاً سموم دفع آفات نباتی هستند، میطلبد که مردم استان کردستان در هنگام جمع آوری و مصرف این گیاهان، نکات مهمی را مد نظر قرار دهند تا از بروز مشکلات بهداشتی جلوگیری شود.
مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی کردستان، به اهمیت رعایت توصیههای بهداشتی اشاره و بیان کرد: در هنگام جمعآوری گیاهان، ضمن شناخت نوع گیاه (سمی بودن و یا غیر قابل مصرف بودن گیاهان) رعایت بهداشت فردی و محیطی ضروری است، از چیدن گیاهان در مناطق آلوده، حاشیه جادهها و نزدیک منابع احتمالی آلودگی خودداری شود و گیاهان را با کیسههای مناسب (عدم استفاده از کیسههای جای کود و سموم و …) به محل عرضه و یا مصرف حمل کنید.
وی ادامه داد: شستوشوی کامل گیاهان پس از جمعآوری و قبل از مصرف، گام مهمی در پیشگیری از بیماریهای منتقله از طریق مواد غذایی است، برای این مهم لازم است مراحل سالمسازی را به صورت کامل انجام دهیم.
ابراهیمی، پاکسازی را یکی از مراحل مهم سالم سازی ذکر و عنوان کرد که در این مرحله باید گیاه را با دقت و به خوبی پاک کرده تا گل ولای و مواد زاید و الیاف خراب و قسمتهای گندیده آن به طورکامل برطرف شود و سپس در آب تمیز و سالم شستوشو دهیم. در مرحله انگلزدایی نیز باید یک ظرف با توجه به مقدار و حجم گیاه پاک شده آب ریخته و سپس به ازای هر یک لیتر آب ۳ تا ۵ قطره مایع ظرفشویی اضافه کرده و به هم میزنیم و به مدت ۵ دقیقه گیاه را به طور کامل درکفآب قرار داده و دوباره با آب تمیز و سالم شستوشو داده تا تخم انگلها جدا شوند.
وی افزود: در مرحله ضدعفونی کردن، برای از بین بردن میکروبهای بیماری زا، به ازای هر ۵ لیتر آب به مقدار یک گرم پودر پرکلرین در ظرف آب ریخته و صبر میکنیم تا خوب حل شود و سپس به مدت ۵ دقیقه گیاه انگلزدایی شده را درآن قرار میدهیم. اگر پرکلرین در دسترس نباشد میتوانید از ۲ قاشق مرباخوری آب ژاول ۵ درصد (وایتکس خانگی) استفاده کنید. ضمنا سایر گندزداهای موجود در بازار که دارای مجوز از وزارت بهداشت هستند و میتوان آن را از همه داروخانهها تهیه کرد نیز قابل استفاده بوده که در اینگونه موارد باید مطابق دستورالعمل مندرج بر روی بسته بندی اقدام کرد.
مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی کردستان، بر آبکشی یا شستوشوی نهایی گیاهان تاکید کرد و گفت: دراین مرحله پس از انجام ضد عفونی گیاه، آنها را دوباره در ظرف آب تمیز و سالم ریخته تا باقی مانده محلول پرکلرین یا مواد ضد عفونی از گیاه جدا شود. پس از شستوشوی نهایی با اطمینان میتوان گیاهها را میل کرد.
وی خاطرنشان کرد: افرادی که دارای بیماریهای خاص، حساسیتهای غذایی یا در دوران بارداری و شیردهی هستند، باید در مصرف گیاهان بهاری احتیاط بیشتری به خرج داده و در صورت لزوم با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنند.
مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی کردستان در پایان ابراز امیدواری کرد با رعایت این نکات ساده، اما مهم، همشهریان بتوانند با سلامتی و ایمنی کامل از فواید و لذتهای مصرف گیاهان بهاری بهرهمند شوند.
source