به گزارش گروه فرهنگ دفاعپرس، اولین نشست بینالمللی سومین «مهرواره هوای نو» امروز(سهشنبه) با حضور هیئتها و نمایندگان مذهبی ۱۶ کشور دنیا در محل سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار شد.
در ابتدای این نشست، حجتالاسلام مجید باباخانی، رئیس سازمان هیئات و تشکلهای دینی کشور طی سخنانی اظهار داشت: سنت و مناسک به ویژه در اندیشه شیعه و جامعه شیعه ارزش بنیادین دارد و شاید بتوان گفت خمیرمایه اصلی جامعه شیعه را تشکیل میدهد.
وی اظهار کرد: این مناسک بعد از دوره معصومین (ع) فراز و فرودهای بسیاری داشته است. فضای امروز مناسک در ایران اسلامی جوشش فوقالعادهای دارد، برای مثال انتخابات اخیر در این کشور سه روز قبل از محرم برگزار شد و در محرم مردم طوری زیر پرچم امام حسین (ع) دور هم جمع میشوند که انگار نه انگار اتفاق سیاسی به این مهمی سه روز پیش در کشور رخ داده است.
باباخانی تصریح کرد: این موضوع در ایران چیزی نیست که بتوان گفت فقط در ۳۰۰ سال گذشته وجود داشته، بلکه قرنهاست که موضوع هیئت در ایران اسلامی تداوم داشته است و باید تلاش کنیم آن را حفظ کنیم. بدون شک نور امام حسین (ع) تا ابد باقی خواهد ماند، اما باید برای حفظ چنین روحیه و سرمایه اجتماعی در کشور خود تلاش کنیم.
وی بیان کرد: در آخرین افکارسنجیها بیش از ۸۰ درصد مردم ایران نسبت به مناسک مذهبی عکسالعمل جدی دارند، بیش از ۹۵ درصد باور و علاقه به این مناسک دارند. این سرمایه اجتماعی بزرگی است که در سنتها ریشه دارد و از سویی خود را با شرایط روز تطبیق داده است. هیئتها صرفا مناسکی نیستند بلکه هیئت و توجه به معنویت اهل بیت (ع) و مداحان اهل بیت (ع) دستمایهای برای حرکات اجتماعی شدهاند.
رئیس سازمان هیئات و تشکلهای دینی بیان کرد: بسیاری از هیئتهای مذهبی ایران اسلامی فرامناسکی هستند، یعنی فضایی و آغازی برای حرکات اجتماعی هستند. مراسم هیئت پایان هیئت نیست، بلکه آغازی برای حرکتهای اجتماعی است. هیئت یک مراسم و جلسه و میتینگ نیست، بلکه توانی را در افراد به وجود میآورد تا به سراغ حل مسئله بروند. بیشترین نیاز یک جامعه دینی، همین حرکت اجتماعی و حل مسئله است که هیئتها آغازگر آن هستند.
وی تصریح کرد: در اتفاقها و چالشهایی که در جمهوری اسلامی رخ داده، هیئتها به واسطه توانی که از توسل و توجه به اهل بیت (ع) در بین مردم ایجاد میکردند، بسیج عمومی را رقم زده و به زبان روز با مردم حرف زدند و مسائل را حل کردند. مناسک ممکن است با اشتباهات و بیتوجهی از معنا تهی شده و کمرنگ شوند. چنین مناسکی همچون کالبدی است که از روح تهی شود. مناسک دینی که از سوی هیئتهای مذهبی اجرا شده و شکل اجتماعی به خود میگیرد، اهمیت ویژهای در داخل ایران دارند و گسترش این فرم اجتماعی به کشورهای دیگر میتواند فصل جدیدی برای ایجاد تحولات فرهنگی در جوامع مختلف باشد.
انتهای پیام/ 121
source