به گزارش گروه فرهنگ دفاعپرس، نشست تخصصی «شهید صدر: مرجعیت. شهادت. تاریخ» بههمت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در عراق همزمان با سالگرد شهادت متفکر و مرجع دینی، سید محمد باقر صدر و خواهرشان علویه بنتالهدی (آمنه صدر) با حضور مسئولان، محققان، ادیبان، اندیشمندان و نخبگان عراقی و بانوان این کشور برگزار شد.
در این نشست سخنرانانی چون نورعبدالکریم علی الساعدی، شیخ حسین نعمانی، حسام الربیعی، ومیض علی الزبیدی، قاسم الغراوی و ثناء عبد علی الفیلی، ضمن تبیین ابعاد فلسفی و عرفانی شخصیت آن دو شهید والامقام به نقش پیشتازانه ایشان در مبارزه با رژیم دیکتاتوری و طرح علمی و اندیشهای آنان که معطوف به ساخت انسان، اصلاح جامعه و احیای امت بر پایه مبانی اسلام بود، پرداختند.
پژواک نام «سید محمدباقر صدر» در گذرگاههای تاریخ اسلام طنینانداز است
شیخ نور الساعدی سخنان خود را با آیه شریفه «وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَیَرَى اللَّهُ عَمَلَکُمْ وَرَسُولُهُ وَالْمُؤْمِنُونَ وَسَتُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَیْبِ وَالشَّهَادَةِ فَیُنَبِّئُکُمْ بِمَا کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ» آغاز کرد و اظهار داشت: این آیه عصاره حیات اندیشمند سترگ اسلامی، شهید سید «محمدباقر صدر» را بازتاب میدهد؛ شخصیتی که کردار و جهادش، گواهی بر اخلاص، فداکاری و استقامتش در مسیر حق بود. دشمنان او گمان داشتند که با شهادتش میتوانند به نقش پیشگامانهاش در مبارزه با استبداد خاتمه داده و ندای شجاعانهاش را در حمایت از ستمدیدگان و رهایی آنان از ظلم و تباهی خاموش سازند.
وی با تأکید بر بررسی ابعاد گوناگون زندگی آن شهید از مرجعیت آگاهانهاش تا شهادت جاودانهاش و تأثیر عمیق تاریخیاش افزود: شهید «سید محمدباقر صدر» نامی است که پژواکش در گذرگاههای تاریخ اسلام طنینانداز است و دانشی است که مسیرهای تحقیق و معرفت را روشن میسازد.
شیخ نور الساعدی افزود: شهید «سید محمدباقر صدر» نه تنها مرجعی دینی؛ بلکه اندیشمندی جامع بود که اثری ماندگار بر تاریخ امت اسلامی گذاشت و نمایانگر مرحلهای سرنوشتساز و گواهی آشکار بر روند پر فراز و نشیب تاریخ عراق بود؛ دورانی که شاهد دگرگونیها و تحولات عظیم، گسترده و خطیر بود.
وی اذعان کرد: «سید محمدباقر صدر» در فضایی سرشار از علم و معرفت، با حفظ قرآن کریم و طی کردن مراحل تحصیلات دینی در شهر مقدس کاظمین پرورش یافت. وی با نگارش آثار ارزشمند و پرشماری، گنجینه علمی را غنا بخشید؛ آثاری که امروزه منبعی اساسی برای محققان و دانشپژوهان بهشمار میروند.
شهید «بنتالهدی صدر» صدایی رسا برای بیان حق در مقابل طاغوت بود
در ادامه نیز خانم ثناء عبدعلی الفیلی شهیده «بنتالهدی صدر» را بهعنوان سرمشقی ارزشمند برای زنان مسلمان معرفی کرد و اظهار داشت: حیات پربار این شهیده والامقام، آکنده از خصائل نورانی و برجسته است. او با ایمان راسخ، تعهد ژرف، پیشگامی در عرصه فکر و عمل، هدایتگری آگاهانه و آموزشهای مؤثر، نقش بیبدیلی در رشد و کمال معنوی و اجتماعی بانوان مسلمان ایفا کرد. از این رو، محور اصلی بیشتر آثار مکتوب و سخنرانیهای شفاهی این شهید والامقام، پرداختن به مسائل زنان و ارتقاء جایگاه آنان در جامعه اسلامی بوده است.
وی ابراز کرد: شهیده بنتالهدی برای دستیابی به اهداف متعالی تربیتی خود از تمام شیوههای حکیمانه و مؤثر بهره میجست. او بانویی نستوه و مقاوم بود که تلاطم حوادث زندگی هرگز نتوانست خللی در اراده پولادینش ایجاد کند. او با اقتدا به صبر و استقامت زینب کبری (س) در روزگار سختیها و نامهربانیها، التیامی بر آلام و رنجهای زنان دردمند و مصیبتدیده بود و فروغ لبخندهایش در تاریکی رویدادهای ناگوار، جراحتهای روحی ما را تسکین میبخشید و آرامش به ارمغان میآورد.
خانم ثناء عبدعلی الفیلی خاطرنشان کرد: شهیده بنتالهدی نویسندهای توانمند و ادیبی چیرهدست بود که ردی آشکار در ادبیات اسلامی زنان از خود به یادگار گذاشت. داستانهای هدفمند او دربردارنده مضامین والای تربیتی و فکری بود. همچنین، سخنوری ماهر و آگاه بود که با احساس مسئولیت با زنان سخن میگفت و برای شکلگیری نهضت فکری زنان روشنفکر و متکی بر اسلام ناب پایهگذاری میکرد.
وی افزود: شهیده بنتالهدی با اقدامی ژرفنگرانه به تأسیس مدارس خاص دختران همت گماشت و در این مراکز، آموزههای اصیل اهل بیت عصمت و طهارت (علیهمالسلام) را با بیانی شیوا و زبانی متناسب با فهم نسل جوان به دانشآموزان منتقل میکرد. هدف والای او از این اقدام، تربیت نسلی از بانوان مؤمن، بصیر و آگاه به مبانی دینی و ارزشهای متعالی اسلام بود تا آنان بتوانند نقش مؤثر و سازندهای در جامعه ایفا کنند.
خانم ثناء عبدعلی الفیلی همچنین گفت: بنتالهدی تنها یک ادیب یا روشنفکر نبود؛ بلکه بانویی انقلابی و بردبار بود که در برابر بیداد بهویژه در دوران رژیم ستمگر بعثی، قامت راست کرد. او نه فقط خواهر یک عالم؛ بلکه همدل و همراه در آرمان و صدایی رسا برای بیان حق در مقابل طاغوت بود؛ آری، او به حق، خصائل زینب عصر خویش را داشت.
در ادامه این همایش، حاضران و شرکتکنندگان به بیان دیدگاهها و نظرات خود پرداختند و یاد و خاطره این روز بزرگ و رویدادهای مهم آن را گرامی داشتند. آنان تأکید کردند که خون پاک آن دو شهید والامقام همواره مشعلی فروزان خواهد بود که مسیر افتخار، عزت و ایثار را برای آزادگان روشن میسازد.
انتهای پیام/ 118
source