به گزارش خبرنگار ایکنا؛ نشست خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران؛ دوشنبه، 15 اردیبهشت ماه با حضور محسن جوادی؛ سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس گام سیوششم نمایشگاه؛ ابراهیم حیدری؛ مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، قائممقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب و مهدی اسماعیلیراد؛ معاون اتحادیه ناشران در سالن «غدیر» وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
محسن جوادی در ابتدای این نشست با اشاره به قرار گرفتن در آستانه سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب با شعار «برای ایران بخوانیم» گفت: رابطه خواندن با ایران و ایرانی، رابطهای معنادار و قابل سنجش است. بهگونهای که هر زمان ایرانِ باشکوه در حوزههای تمدنی در اوج خود قرار داشت، جایگاه خواندن میان مردمان ایرانی جایگاهی والا بود و هرگاه این شکوهِ تمدنی دچار افول شده به همان میزان نیز شاهد کمرنگی مقوله خواندن و همنشینی با کتاب میان ایران و ایرانی بودهایم.
وی درباره ویژگیهای اصلی نمایشگاه سیوششم بینالمللی کتاب تهران با بیان آنکه حضور حداکثری صنعت نشر و ناشران در کنار جذب حداکثری مردم از مهمترین اهداف این رخداد است، خاطرنشان کرد: همچنین تلاش کردیم تا در بخش بینالمللی به شکل عملیاتی این حضور را با میزبانی از کشور عراق به عنوان مهمان ویژه و 20 انتشارات بینالمللی این کشور پررنگ کنیم. همچنین از نظر منابع برای ورود به آثار بخش بینالملل نیز تأکیدمان آن بود تا کتابهای سال 2023 و 2024 در اولویت قرار گیرند و بیشترین یارانه را به این آثار اختصاص دادهایم. برگزاری «فلوشیپ» و میزبانی از اعضای گروه «بریکس» بخشی دیگر از فعالیتهای بخش بینالملل نمایشگاه کتاب تهران خواهد بود.
سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره بحث فرهنگی نمایشگاه بینالمللی کتاب امسال با تأکید بر آنکه رویکردمان آن بود تا به شکل توأمان میزبان اهل قلم و اهل علم در این رویداد علمی و فرهنگی باشیم و نه فقط دلخوش به برگزاری بازار کتاب، یادآور شد: همین مسئله کمک خواهد کرد تا فضایی برای تولید فکر و اندیشه به بهانه این نمایشگاه در فضای فرهنگی کشور ایجاد شود.
جوادی در پایان بخش نخست سخنان خود با اشاره به آنکه مدعی نیستیم که کامل هستیم و به قطع آسیبهایی در روند برگزاری نمایشگاه وجود خواهد داشت، تصریح کرد: با همه توان کوشیدیم تا خود را به اینجا برسانیم و امیدواریم حاصل تلاش دوستان ما خوب دیده شود و توسط اهالی قلم و رسانه بهدرستی و انصاف مورد ارزیابی قرار گیرد.
حضور حداکثری ناشران در نمایشگاه
مهدی اسماعیلیراد؛ نماینده صنف انجمن ناشران که امور اجرایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران امسال به این صنف واگذار شده در نشست خبری با اشاره به آنکه فاز اجرایی نمایشگاه سیوششم کتاب تهران بعد از برپایی نماز «عید سعید فطر» در مصلی با حضور تیمهای اجرایی و پشتیبانی آغاز شد، گفت: امسال برای نخستین بار هیچ یک از بخشهای اقماری نمایشگاه زیر چادر برگزار نخواهد شد و همگی در فضایی مسقف حضور خواهند داشت. همچنین با توجه به افزایش تعداد ناشران، شاهد مشکلاتی در حوزه متراژ غرفهها برای برخی از ناشران بودیم که در این میان ناشران دانشگاهی انتقادهایی را داشتند و در نهایت با نگاه بر عدالت فرهنگی سعی کردیم تا عادلانه در حوزه تخصیص غرفهها گام برداریم و امیدواریم با حضور حداکثری ناشران کشور شاهد افزایش استقبال از این رویداد فرهنگی در کشور داشته باشیم.
نگاه ویژه حمایتی به جامعه معلمان و دانشآموزان
ابراهیم حیدری؛ مدیرعامل خانه کتاب قائممقام و سخنگوی سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به عنوان سخنران بعدی با اشاره به اتفاقات تلخ سال گذشته مانند شهادت شهید جمهور و به تأخیر افتادن امور اجرایی نمایشگاه یادآور شد: درنهایت با وجود محدودیت زمان؛ اسفند سال گذشته فراخوان ثبتنام ناشران برای نمایشگاه سیوششم را آغاز کردیم و برای رساندن نمایشگاه در موعد مقرر تلاش مجدانه و شبانهروزی را بهکار بستیم و این روزها کارهای اجرایی مراحل نهایی خود را سپری میکند.
وی درباره ویژگیهای گام سیوششم نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با اشاره به آنکه «ترویج سبک زندگی انقلابی و اسلامی»؛ گسترش «عدالت فرهنگی» و همچنین تقویت «بخش مجازی» از مهمترین ویژگیهای این دوره نمایشگاه به شمار میروند گفت: بهعنوان مثال تخصیص بن 200 میلیارد تومانی برای اقشار مختلف بهویژه با رویکرد معلمان و دانشآموزان؛ تلاش ویژهای برای نزدیک شدن به آن مفهوم عدالت است و با وجود آنکه منابع ما محدود است با رایزنیهایی که صورت گرفته امیدواریم که بتوانیم این مبلغ را اختصاص و شاید بر آن بیفزاییم.
سخنگوی سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تقویت اقتصاد نشر به دیپلماسی فرهنگی را از دیگر ویژگیهای این دوره نمایشگاه دانست و گفت: ایران همواره در میان تمامی کشورهای جهان با فرهنگ کتاب و ادبیات آن شناخته میشود و این مسئله در تحقق دیپلماسی فرهنگی برای ارتقاء جایگاه ایران میان کشورهای جهان، بخشی دیگر از نگاه ویژه ما در برپایی این دوره نمایشگاه به شمار میرود و تمام تلاش خود را بهکار بستیم تا بتوانیم در حوزه فرهنگ با ابزار کتاب بیشترین بهرهوری را در حوزه دیپلماسی فرهنگی داشته باشیم.
حضور 2363 ناشر در بخش ناشران داخلی
حیدری، بهرهگیری از فناوریهای نوین در نشر الکترونیک در فرآیند اجرا و اطلاعرسانی تا تولید آثار مکتوب را از مهمترین رسالتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دولت چهاردهم دانست و با تأکید بر آنکه فضای ویژهای برای بخش فناوری در حوزه نشر در نمایشگاه امسال اختصاص داده شده است، خاطرنشان کرد: تقویت حقوق مالکیت فکری؛ تلاش برای افزایش رویکرد نمایشگاهی تا فروشگاهی برای نمایشگاه کتاب امسال؛ تکریم اهل قلم و دعوت از نویسندگان و ناشرانی که طی چند سال گذشته دلخوریهایی از برپایی نمایشگاه داشتند؛ دعوت از کشورهای عضو «بریکس» و برگزاری نخستین نشست فرهنگی کشورهای عضو این گروه که آن نیز از مهمترین مطالبات دکتر پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم به شمار میرود و همچنین بر پایی «فلوشیپ» برای اولینبار با رویکرد تقویت محور ترجمه با دعوت از 80 مهمان خارجی و حضور 50 مهمان داخلی از دیگر ویژگیهای ممتاز گام سیوششم نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به شمار میرود.
قائممقام سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خاطرنشان کرد: 40 مهمان خارجی از کشورهای مختلف و تمامی قارهها در نمایشگاه امسال حضور دارند و این حضور تنها معطوف به بخش نمایشگاهی نیست و تلاش میکنیم از این چهرههای فرهنگی و بینالمللی در دیگر مراکز فرهنگی و دانشگاهی کشورمان استفاده کنیم تا شاهد حضور این افراد بهعنوان سفیرانی در حوزه معرفی فرهنگ و ادب کشورمان برای کشورهای مقصد آنها باشیم.
بخش دیگری از صحبتهای حیدری به روایت ارائه آماری حضور ناشران اختصاص داشت و گفت 2363 ناشر در بخش ناشران داخلی در با نمایشگاه کتاب امسال همراه هستند که از این میان 1626 ناشر به شکل فیزیکی در مصلای امام حضور دارند خاطرنشان کرد: 75 هزار مترمربع فضای مسقف نمایشگاه در اختیار ما قرار گرفت که به جانمایی ناشران حاضر در بخشهای اقماری این رخداد اختصاص پیدا کرده است.
وی ادامه داد: شبستان اصلی مصلای حضرت امام(ره) سال گذشته میزبان 700 غرفه بود و امسال با تخصیص عادلانه متراژ غرفهها شاهد 900 غرفه تنها در شبستان خواهیم بود. از همین روست که معتقدیم جشنوارهای بزرگ و فرهنگی با حضور کشورهای جهانی و شاخص میتواند به تقویت بُنمایههای فرهنگی کشورمان نیز بیفزاید.
حیدری درباره فعالیتهای فرهنگی، دینی و مناسبتی ایام نمایشگاه کتاب هم به میلاد با سعادت حضرت امام رضا(ع)، روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم توس، سراینده شاهنامه؛ حضرت فردوسی اشاره کرد و افزود: به شدت به این مهم اعتقاد داریم که با وجود تنگنای زمانی مهر، محبت و دست یاریگر امام رئوف، حضرت رضا(ع) در مسیر برپایی این نمایشگاه یاریگر ما بود و همچنین ویژهبرنامههایی را با حضور چهرههای شاخص برای روز پاسداشت زبان و ادب فارسی در نمایشگاه برگزار خواهیم کرد.
اختصاص یارانه 10 میلیاردی برای کتابفروشان
بخش دیگر این نشست به پرسش و پاسخ اهالی رسانه بازمیگشت که خبرنگار ایکنا دو پرسش را از محسن جوادی؛ سرپرست معاونت فرهنگی و رئیس نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در گام سیوششم و ابراهیم حیدری؛ مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، قائممقام و سخنگوی این دوره نمایشگاه مطرح کرد:
1) با توجه به صحبتهایی صورت گرفته مبنی بر کاستن هزینههای برگزاری نمایشگاه از یکسو و ازسوی دیگر افزایش تورم 40 درصدی که از سال گذشته تا به امروز شاهد بودیم؛ کاهش هزینهها بیشتر برمدار ادعاست یا سندی برای اثبات آن وجود دارد؟
2) در مراسم رونمایی از پوستر نمایشگاه کتاب در گام سیوششم از زبان آقای حیدری به این مسئله اشاره شد که کنار گذاشتن کتابفروشان از سیوششمین نمایشگاه کتاب تهران براساس اساسنامه نمایشگاه صورتگرفته و این به این معناست که در سالیان پیش که شاهد حضور کتابفروشان بهعنوان بهرهبرداران و منتفعان بخشی از منافع نمایشگاه همراه با این رویداد فرهنگی بودند اتفاقی خلاف قانون است یا خیر؟
حیدری در پاسخ به پرسش دوم ایکنا با اشاره به آنکه از طرح این پرسش بسیار خرسند هستنم، چرا که واژه اساسنامه در بازتاب رسانهای آن نشست اشتباه بود و ما در مواجهه با نمایشگاه بینالمللی کتاب آییننامهای داریم که آن آییننامه نیز قابل اصلاح است، گفت: در سالهای گذشته کتابفروشان نیز در منابع محدودی که از نمایشگاه وجود داشت سهمی میبردند، منتفع میشدند و امسال نیز این سهم کاسته نشد. آنچنان که عنوان شد برای برطرف کردن این نقیصه یارانه 10 میلیارد تومانی برای کتابفروشان اختصاص پیدا کرده و این علاوه بر میزان خرید افرادی است که در بخش مجازی نمایشگاه آثار خود را تهیه میکنند و میتوانند این کتابها را از کتابفروشیها به دست بیاورند.
جوادی نیز در پاسخ به این پرسش ایکنا با اشاره به آنکه رویکرد ما به زنجیره تولید، توزیع و پخش کتاب که در نهایت قرار است این اثر به دست عموم مردم برسد رویکردی مبتنی بر عدالت بوده و غرض نهایی همه ما آنست که کتاب به مصرفکننده اصلی خود برسد و در این روند دچار آسیب نشویم.
وی به کتابفروشان بهعنوان حلقه مهم زنجیره اشاره کرد و گفت: امروز قصد توضیح و تشریح این مسئله را ندارم اما بهزودی طرحهایی را مانند طرحهای فصلی چون «بهارانه»؛ «تابستانه» و «پاییزه» کتاب در کشور شاهد خواهیم بود که در این میان بازهم سهم کتابفروشان بیشترین انتفاع را از نظر منابع به خود اختصاص خواهد داد.
جوادی در پاسخ به پرسش نخست ایکنا مبنی بر کاهش هزینهها گفت: ما قصد نداریم تا مدیریت و مدیران پیشین را نسبتبه زیادهروی در بودجه متهم کنیم؛ سخن ما این است که تلاش کردیم با توجه به مسئله تورم در حوزه کارهای اجرایی که به خود ما بازمیگردد با وجود تورم 40 تا 50 درصدی که عدد دقیق آن را نمیدانم تا آنجا که ممکن است خود دست به صرفهجویی بزنیم. البته باید به این مسئله اشاره کنیم که بخشی از هزینهها اجباری هستند که از عهده ما خارج است و برای مسیر برگزاری نمایشگاه نیازمند مصرف آن هستیم.
سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: هیچگاه هدفمان آن نبوده که از کیفیت بکاهیم اما تمام تلاش خود را بهکار خواهیم بست تا حداقل سهمیه را برای خود و خروجی نمایشگاه را به دو برابر ظرفیت آن در حوزه رضایت عمومی و منفعت بخشهای مختلف صنعت نشر ببریم و در این مسئله با توجه به اصل شفافیت که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد تمامی ریز مخارج بعد از نمایشگاه منتشر خواهد شد.
انتهای پیام
source