Wp Header Logo 512.png
چرا «اندور» بهترین سریال در مجموعه جنگ ستارگان است؟

دیزنی پس از میلیاردها دلار هزینه و شکست‌های متعدد، یک سریال نسبتا خوب در فرنچایز جنگ ستارگان را ساخته است.

خبرگزاری میزان

کمپانی دیزنی پس از خریدن لوکاس‌فیلم (مالک مجموعه آثار جنگ ستارگان)، بیش از ۲۰ عنوان فیلم، سریال و بازی کامپیوتری را به فرنچایز جنگ ستارگان افزوده است. آنها در ۸۰ درصد موارد، شکست خورده و یا به موفقیت چندانی نرسیده‌اند.

از میان این محصولات، تنها دو فیلم «جنگ ستارگان: نیرو برمی‌خیزد» Star Wars: The Force Awakens و «روگ وان: داستانی از جنگ ستارگان» Rogue One: A Star Wars Story و دو سریال «مندلورین» The Mandalorian و «اندور» Andor، با استقبال مخاطبان همراه شده است.

فیلم «جنگ ستارگان: نیرو برمی‌خیزد»، با اتکا به نوستالژی توانست موفق شود و این فرمول حتی علی‌رغم تلاش‌های نافرجام دیزنی، تکرارنشدنی بوده است. «روگ وان» مسیر دیگری را در پیش گرفت و به گوشه‌ کنارهای کهکشان خیلی دور رفت و در آنجا دیگر اثری از جِدای‌ها و موجودات کودکانه نبود.

سریال «مندلورین»، صرفا با اتکا به این حقیقت که مخاطبان، عاشق حیوانات و موجودات بامزه و به‌اصطلاح گوگولی هستند، به موفقیت چشمگیری رسید. از طرفی فضای کودکانه/نوجوانانه این اثر نیز به افزایش مخاطبان آن کمک کرد. جالب است که حواشی‌های مرسوم سیاسی پیرامون محصولات جنگ ستارگان، لطمه چندانی به این فیلم نزد.

جینا کارانو (یکی از نقش‌های اصلی)، به‌علت اظهار نظری درباره شباهت رفتارهای لیبرال‌ها به نازی‌ها، از این فیلم اخراج شد و پدرو پاسکال (ستاره اصلی) نیز عقاید تند سیاسی خود را علنا گفته است، اما این حواشی موجب ریزش مخاطبان نشد. یکی از دلایل گریز دیزنی از عواقب حواشی سیاسی، این بود که «مندلورین» مخاطبانی دارد که غالبا هوادار «جنگ ستارگان» نیستند. بنابراین ممکن است که جنگ فرهنگی در آمریکا را لحظه‌به‌لحظه پیگیری نمی‌کنند و درگیری‌های سیاسی برای آن‌ها مهم نیست.

سریال «اندور» در این بین، تنها عنوان بزرگسالانه در مجموعه محصولاتی است که دیزنی پس از خریدن لوکاس فیلم ساخته و با استقبال هواداران سنتی همراه می‌شود. حتی برخی از بزرگسالانی که فضای فرنچایز جنگ ستارگان را بچه‌گانه می‌خوانند و مشتری این آثار نیستند نیز از «اندور» استقبال کرده‌اند.

چرا سریال «اندور» بهترین عنوان در مجموعه آثار جنگ ستارگان در ۲۰ سال اخیر است؟

تونی گیلروی، خالق این سریال، سابقه نوشتن فیلم‌های جاسوسی «هویت بورن» و کارگردانی «مایکل کلیتون» را در کارنامه دارد. گیلروی، سبک و سیاق بزرگسالانه و جدی خود را به «جنگ ستارگان» آورد و محصولی غیر منتظره‌ را عرضه کرد. بااینکه فصل اول این سریال نیز، یک سروگردن بالاتر از دیگر سریال‌ها و حتی فیلم‌های دیزنی/لوکاس‌فیلم است، اما به تعداد بینندگان چشمگیری نرسید.

چرا «اندور» بهترین سریال در مجموعه جنگ ستارگان است؟

مدیران لوکاس فیلم هنگامی دیدند تنها اثری را که با واکنش منفی هواداران همراه نشده است را پس از شکست‌های متعدد تولید کرده‌اند، چراغ سبز را به ساخت فصل دوم، با بودجه‌ای بسیار بیشتر را نشان دادند.

داستان سریال «اندور» درباره چیست؟

این سریال، پیش‌درآمد فیلم «روگ وان» بوده و سیر قهرمانانه کسین اندور را بازگو می‌کند. «اندور» از نگاه جامع‌تر درباره خیزش جبهه شورشیان Rebels و سیاست‌های غاصبانه امپایر Empire است. از سویی دیگر مخاطبان بالاخره کروسانت Coruscant، ابرشهر امپایر را با جزئیات کامل‌‌تر و بهتری در این سریال می‌بینند.

کاراکتر کَسیِن اندور در ابتدا یک فرد بی‌هدف و فرصت‌طلبی است که به مرور زمان، به یک عامل شورشی علیه امپایر تبدیل می‌شود. سریال در سیاره فریکس Ferrix شروع می‌شود و اندور به‌همراه خواهد ناتنی خود در اینجا زندگی می‌کند. او برای موفقیت یک‌شبه، تصمیم می‌گیرد تا مقادیر قابل توجهی از پول‌های امپایر را بدزد که نقشه‌های او برآب می‌شود.

کسین فراری می‌شود و اما پس از مدتی در چنگال امپایر می‌افتد. او را به سیاره‌ نارکینا Narkina می‌فرستند تا در کارخانه‌ای که مشغول ساختن قطعات برای «سیاره مرگ» است، کار کند.

چرا «اندور» بهترین سریال در مجموعه جنگ ستارگان است؟

این زندان به‌نوعی تداعی‌گر زندان‌های کار در حکومت‌های دیکتاتوری است و کارکنان باید در مشقت فراوان، مانند روبات با بالاترین بازدهی کار کنند. کسین به‌همراه کینو لوی با بازی اندی سرکیس، در نهایت شورشی را در این کارخانه به راه می‌اندازند که به رهایی گروهی از زندانیان ختم می‌شود.

دو کاراکتر اصلی دیگر نیز در کنار اندور، در این سریال وجود دارند؛ لوثن رائل و مان ماثما. لوثن در ظاهر یک تاجر عتیقه است اما در واقعیت، مغز متفکر و فرمانده اولین جنبش شورشی تقریبا سازمان‌یافته علیه امپایر است. مان ماثما یک سناتور در کروسانت بوده و علیه سیاست‌های دیکتاتوری امپایر فعالیت دارد. ماثما اسپانسر ثروتمند جبهه شورشیان بوده و حتی حاضر است تا برای پنهان کردن کمک‌های مالی خود به جبهه مقاومت، دختر خود را به عقد یکی از ثروتمندترین خانواده‌های دنیای جنگ ستارگان درآورد.

کسین پس از فرار و تجربه‌ تلخ بیگاری در کارخانه امپایر، دیگر یک انسان بی‌هدف نیست و به جبهه شورشیان می‌پیوندد.

نقد و بررسی سریال «اندور»

فصل دوم نیز مانند فصل، چندان قوی و سریع شروع نشد. اغلب حتی هواداران سریال می‌گویند وقایع ۶ اپیزود اول می‌توانست در ۲ الی ۳ اپیزود گفته شود. ۳ اپیزود اول از فصل جدید، سعی می‌کند تا با جلو بردن سه خط داستانی همزمان، کمی از کسالت‌بار بودن این اپیزود‌ها بکاهد، که چندان موفق نیست. احتمالا یکی از دلایلی که هر ۳ اپیزود همزمان آماده استریم شدند، نیز همین مسئله بوده است؛ سازندگان می‌دانستند که گوشت چندانی به این استخوان نیست و مخاطبان پس از دیدن 3 اپیزود پشت‌سرهم، راضی خواهند شد.

نقاط قوت سریال «اندور»

«اندور» از لحاظ طراحی تولید و جلوه‌های ویژه، نه تنها یک سروگردن بالاتر از سریال‌های جنگ ستارگان و حتی سریال‌های مارول است، بلکه از دو فیلم آخر در سری جنگ ستارگان نیز بهتر است. تونی گیلروی، با کاهش سکانس‌های اکشن، این فرصت را به مخاطب می‌دهد تا از این دنیای خیالی، لذت ببرد. حتی می‌توان این ادعا را کرد که نحوه طراحی دکورها و سازه‌ها در «اندور» بهتر از اکثر بلاک‌باسترهای چند سال اخیر بوده است.

چرا «اندور» بهترین سریال در مجموعه جنگ ستارگان است؟

«اندور» میزان دیالوگ‌های احمقانه و نابالغانه را به حداقل رسانه است. این سریال، اختصاصا برای مخاطب بالغ از منظر سن‌وسال و فکری ساخته شده و هرچیزی را بر زبان نمی‌آورد. این مسئله موجب می‌شود که مخاطب، دیالوگ‌ها را جدی‌تر بگیرد و فکر نکند که اگر سریال در بک‌گراند پخش شود و در اینستاگرام بچرخد، سریال را متوجه شده است.

بااینکه این سریال نیز خالی از شعار‌های سیاسی نیست، حداقل تونی گیلروی در فصل اول با ظرافت بیشتری، مواضع سیاسی خود را در سریال گنجانده بود. مان ماثما، استعاره‌ای از ننسی پلوسی، سیاست‌مدار کهنه‌کار دموکرات‌ها است. بازیگری که برای این نقش انتخاب شده است حتی شبیه با ۴۰ سال پیش سیاست‌مدار کالیفرنیایی است. بااینکه حداقل دو کاراکتر همجنس‌گرا در «اندور» وجود دارد، اما خالق سریال، این مسئله را به یک شعار اصلی سریال خود تبدیل نکرده است. بطور خلاصه «اندور» در شست‌وشوی مغزی مخاطب عادی، موفق‌تر از باقی محصولات دیزنی بوده است.

نقاط ضعف سریال «اندور»

اگرچه اغلب شعارهای سیاسی در این سریال با ظرافت بیان می‌شود، اما بحث مهاجران غیرقانونی، در دو اپیزود اول از فصل دوم، خیلی گل درشت است و در ذوق می‌شود. از آنجایی که این سریال را یک لیبرال در پلتفرم لیبرال‌ها ساخته است، دور از انتظار نیست که مواضع آن‌ها درباره مهاجرت، شبیه با ووک‌ترین فعالان سیاسی در آمریکا باشد. در اینجا نیز به‌قول دموکرات‌ها «پناه‌جویان»، از دست امپایر لحظه‌ای آسایش ندارند و حتی به یکی از آن‌ها تعرض جنسی می‌شود. در نقطه مقابل، امپایر به استعاره از جمهوری‌خواهان به این پناه‌جویان «اتباع غیرقانونی» می‌گوید.

باتوجه به اینکه بیش از ۶۰۰ میلیون دلار برای ساخت دو فصل «اندور» هزینه شده، حیف است که ۴۰ درصد از تایم کل سریال، فیلر باشد. این سریال در سرویس استریمینگ دیزنی پلاس به نمایش خواهد آمد و قرار نیست که دیزنی، تبلیغات میان برنامه بفروشد؛ بنابراین تونی گیلروی می‌توانست فصل اول و دوم را به جای مجموعا ۲۴ اپیزود، در نهایت ۱۶ اپیزود بگوید.

برخی از حتی مخاطبان سریال نیز اذعان می‌کنند که کاراکتر کسین اندور، چندان سمپات و گیرا نیست. غالبا این سریال را برای کاراکتر اصلی دیده نشده است.

بهترین سریال جنگ ستارگان، بدین منظور نیست که «اندور» نمره ۱۸ از ۲۰ را می‌گیرد؛ بلکه در دوران مالکیت دیزنی و در فضایی که اکثر آثار آنها مردود شده‌اند، این سریال به نمره ۱۴ با ارفاق رسیده است.

انتهای پیام/

source