
شاعر و پژوهشگر ادبی، با تأکید بر ظرفیتهای گسترده شعر رضوی گفت: شعر رضوی باید بازتابدهنده ابعاد مختلف شخصیت و معارف امام رضا (ع) باشد و صرفاً در خاطرات زیارت محدود نشود.
سید جواد شرافت با اشاره به ظرفیتهای غنی شعر رضوی گفت: شعر رضوی میتواند آینهای از معارف متنوع و عمیق مرتبط با حضرت امام رضا (ع) باشد.
وی افزود: ما در کشوری زندگی میکنیم که از نعمت حضور حرم مطهر امام رضا (ع) بهرهمند است و این از بزرگترین موهبتهای الهی برای ایران عزیز است لذا بسیاری از ما خاطراتی شیرین و معنوی از زیارت داریم؛ بخشی از شعر رضوی میتواند بازتابدهنده همین حسها، خاطرات، حال خوش زیارت و فضای روحانی حرم، رواقها و ضریح مقدس باشد؛ فضایی که برای مردم بسیار جذاب و دوستداشتنی است و نوعی همدلی و فهم مشترک را میان مخاطبان ایجاد میکند.
وی افزود: البته شعر رضوی صرفاً نباید به بیان خاطرات و حالوهوای زیارت محدود بماند. شعر رضوی گسترهای وسیعتر دارد که شامل مدح امام رضا (ع)، بیان جایگاه والای ایشان، تفسیر و شرح شاعرانه و هنرمندانه کلمات نورانی امام، و همچنین بازتاب سیره، مرام و ابعاد مختلف زندگی، حرکتهای اجتماعی و سیاسی، و کرامات حضرت است.
این شاعر برجسته کشورمان در ادامه تاکید کرد: اگر این ابعاد در شعر مورد توجه قرار گیرد، شعر رضوی به شعری متنوع و غنی تبدیل میشود و میتواند معارف امام رضا (ع) را بهتر و بیشتر در جامعه جاری سازد.
شرافت در بخش دیگری از سخنان خود درباره نوآوری در شعر رضوی اظهار کرد: برای فاصله گرفتن از کلیشهها و تکرار مضامین، نیازمند اراده و نگاه خلاق هستیم.
وی افزود: شاعر خلاق میتواند با تمرکز، تفکر، خلوت و تمرین، به افقهای تازهای در شعر رضوی دست یابد. برخی شاعران ذاتاً خلاقاند و حتی در سادهترین احساسات نیز نگاه متفاوتی دارند. نمونه بارز این خلاقیت را میتوان در اشعار مرحوم قیصر امینپور دید؛ آنجا که در شعری با ردیف “تو را میشناسند”، از مضامین تازه و نگاه نو بهره گرفته و پیوندی زیبا میان امام رضا (ع) و شهیدان برقرار کرده است.
وی ادامه داد: نوآوری میتواند هم در قالب و فرم و هم در محتوا اتفاق بیفتد. مثلاً استفاده از قالبهایی، چون مثنوی طویل یا شعر نیمایی در شعر رضوی میتواند راهی تازه باشد.
شرافت در ادامه ابراز کرد: از سوی دیگر، ورود به مضامینی کمتر پرداختهشده، مانند مناظرات علمی امام رضا (ع)، ادعیه و روایات صادرشده از ایشان، و حتی بازتاب حضور حضرت در ایران و تأثیر این حضور در تاریخ تشیع، میتواند زمینههای جدیدی برای خلق شعر رضوی ایجاد کند.
این شاعر همچنین بر ضرورت تقویت دانش ادبی و معرفتی شاعران تأکید کرد و گفت: شاعر برای نوآوری نیاز دارد هم از نظر ادبی مهارتهای خود را ارتقا دهد و هم از لحاظ معرفتی با آیات، روایات، سیره امام رضا (ع) و منابع مکتوب و رسانهای آشنا باشد. این شناخت به او امکان میدهد حرف تازهای در شعر رضوی بزند.
وی اشاره داشت: در موضوع شهادت امام رضا (ع) که ظرفیت بالایی برای خلق مضامین دارد، هنوز آنطور که باید و شاید شعرهای متنوع و عمیقی سروده نشده و نیاز است شاعران بیش از پیش به این عرصه ورود کنند.
شرافت ابراز امیدواری کرد: در کنار سرودن اشعاری درباره فضای حرم، آن هم با نگاه تازه، بتوانیم سایر مضامین مرتبط با امام رضا (ع) را نیز در شعر رضوی گسترش دهیم.
به عقیده وی حتی خود زیارتنامه امام رضا (ع) میتواند الهامبخش حرفها و نگاههای تازه باشد.
انتهای پیام/
source