Wp Header Logo 1115.png
تفاوت حکومت در نگاه امام رضا(ع) با دیگر حاکمان دنیا

حکومتی که مورد نظر امام رضا(ع) است براساس شایستگی، تقوا و عدالت استوار است و این مفاهیم در دعاهای شیعه و صلوات‌ و زیارتنامه‌های متعلق به امام رضا(ع) به خوبی تبیین شده است.

خبرگزاری میزان

حجت‌الاسلام والمسلمین مجید سینایی -استاد حوزه و دانشگاه- در گفت‌وگو با خبرنگار میزان با بیان اینکه در رابطه با صلوات خاصه امام رضا(ع) یک نکته بسیار علمی و انسانی مطرح شده است و از همین صلوات خاصه می شود به بررسی مفاهیم حکومت و حاکمیت در اسلام و مقایسه آن با حکومت‌های دنیا پرداخت، گفت: در ابتدا باید این مطلب را مطرح کرد که دو نوع حکومت در جهان وجود دارد؛ نوع اول حکومتی که بر زور و قدرت استوار است، مانند حکومت‌هایی که بدون رای‌گیری و با استفاده از قدرت نظامی یا ترس به قدرت می‌رسند، نمونه‌هایی چون جولانی در سوریه، عبدالفتاح السیسی در مصر، صدام حسین، رضا شاه و ناصرالدین شاه قاجار که در این نوع حکومت‌ها، مهم نیست چه صفاتی در حاکم وجود دارد، بلکه تنها قدرت و زور برتری دارد، حتی اگر فرد سابقه جنایت و فساد داشته باشد، چون رای‌گیری و شایستگی در آن نقش ندارد.

وی ادامه داد: در مقابل، نوع دیگری از حکومت در اسلام و شیعه مطرح است که بر اساس شایستگی، تقوا، علم و عدالت استوار است. در این نوع حکومت، حاکم باید صفاتی مانند تقوا، علم، عدالت و تقی بودن را دارا باشد و این صفات، مشروعیت و حقانیت او را تضمین می‌کند. خداوند نیز طبق قاعده لطف، کسی را که فاقد این صفات است، حاکم نمی‌داند و او را واجب‌الاطاعت نمی‌پندارد، زیرا عقل و فطرت انسان این نوع حاکمیت را می‌پذیرد.

این استاد اخلاق در ادامه به شخصیت امام رضا علیه‌السلام اشاره کرد و گفت: امام رضا(ع) به عنوان حجت خدا بر تمام موجودات، صفاتی چون رضا، مرتضی، تقی و نقی دارد. این صفات، نشان‌دهنده مشروعیت و شایستگی او برای حکومت است، چرا که او عادل‌ترین، عالم‌ترین و باتقواترین است و بر اساس این صفات، حق و اختیار دارد.

وی در ادامه، تفاوت حکومت امام رضا(ع) و دیگر حاکمان دنیا را مورد بررسی قرار داد و گفت: در حکومت‌های غیراسلامی، قدرت غالباً از طریق زور، تهدید یا تطمیع به دست می‌آید، نه بر اساس شایستگی و عدالت و رای مردم نیز در این نوع حکومت‌ها واقعی نیست، بلکه نتیجه ترس و زور است. نمونه‌هایی از جنایات و ظلم‌هایی که در جهان رخ داده، مانند استفاده از بمب اتم در هیروشیما و ناکازاکی و نقش سازمان ملل و شورای امنیت در این جنایات، نشان‌دهنده سلطه و قدرت ناعادلانه است.

حجت الاسلام سینایی بر اهمیت صفات صالح و سالم در حاکم تأکید کرد و گفت: که در صلوات‌ خاصه که متعلق به امام رضا(ع) است این صفات و ویژگی‌ها مورد توجه قرار گرفته است.

وی همچنین به نمونه‌هایی از شخصیت‌های تاریخی و سیاسی اشاره کرد که با داشتن صفات ناپسند، نتوانسته‌اند مشروعیت و حقانیت لازم برای حکومت را کسب کنند، برخلاف امام رضا(ع) که بر اساس صفات عالیه، شایستگی و حقانیت دارد. در نتیجه، حکومت بر اساس شایستگی، تقوا و عدالت استوار است و این مفاهیم در دعاهای شیعه و صلوات‌ و زیارت نامه‌های متعلق به امام رضا(ع) به خوبی تبیین شده است.

انتهای پیام/

source