Wp Header Logo 1162.png

به گزارش گروه فرهنگ دفاع‌پرس، حجت‌الاسلام والمسلمین «سید عبدالفتاح نواب» نماینده ولی‌ فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی شب گذشته (سه‌شنبه) در گفت‌وگوی زنده تلویزیونی با برنامه «آرمان» شبکه قرآن به تبیین ابعاد مختلف معنوی، سیاسی و فرهنگی حج ابراهیمی و برنامه‌های حج تمتع پرداخت.

مشکلات فلسطین با انسجام مسلمانان حل می‌شود

این گفت‌و‌گو همراه با واکاوی نکات برجسته فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار اخیر با دست‌اندرکاران حج، فضای متفاوتی از موضوعات پیرامون مناسک حج را به تصویر کشید.

نگاهی به فرمایشات مقام معظم رهبری: حج، عطیه‌ای الهی و مظهر توحید

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب اظهار داشت: مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولان سازمان حج و زیارت ضمن عرض تسلیت به خانواده‌های جان‌باختگان حادثه بندر شهید رجائی، بر اهمیت خدمت‌رسانی کامل به زائران، حفظ کرامت آنان و برنامه‌ریزی دقیق برای برگزاری مراسم حج تأکید کردند. ایشان خاطرنشان کردند که حج فریضه‌ای الهی است که باید از آن برای تقویت وحدت میان مسلمانان بهره برد.

سرپرست حجاج ایرانی با بیان اینکه ایشان یک رهبر پیشگام با اطلاعات بسیار وسیع هستند، به مرور برخی محور‌های فرمایشات مقام معظم رهبری در این دیدار پرداخت و گفت: ایشان حج را عطیه‌ای ویژه از جانب خداوند دانسته‌اند؛ عطیه‌ای که با نقش محوری خود، نه‌تنها عبادتی الهی؛ بلکه ابزاری برای تقویت دین و وحدت میان مسلمانان سراسر جهان است. رهبر معظم انقلاب اسلامی از حج به‌عنوان مراسمی یاد کرده‌اند که تشریک مساعی را میان امت اسلامی تقویت می‌کند و زمینه‌ساز برقراری امنیت، اتحاد و بهره‌مندی از منافع دنیوی و اخروی است. ایشان حج را به معنای واقعی نماد وحدت امت اسلام دانسته و اظهار داشته‌اند که اگر حج با مفهوم صحیح خود اجرا شود، بسیاری از مشکلات جهان اسلام از جمله وضعیت فلسطین و یمن حل خواهد شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب همچنین به دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی نسبت به زائران خانه خدا اشاره کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی همانند یک پدر نسبت به فرزندانش از زمانی که حجاج از ایران حرکت می‌کنند و تا بازگشت آنها به خانه، دغدغه سلامت و امنیت زائران را دارند. ایشان تأکید داشتند که باید حج به‌عنوان یک فرصت استثنایی برای تقویت توحید، اثبات ولایت خداوند و نفی ولایت غیر مورد توجه قرار گیرد.

شعار ویژه حج امسال و پیوند مفهوم قرآنی با اتحاد اسلامی

در ادامه این گفت‌و‌گو، نماینده ولی‌فقیه در امور حج با اشاره به شعار حج ۱۴۰۴ یعنی «سلوک قرآنی، همگرایی اسلامی و حمایت از فلسطین مظلوم»، مفاهیم مندرج در این شعار را پاسخی دقیق به نیاز‌های جهان اسلام دانست و تصریح کرد: اخلاق و سلوک قرآنی زمینه‌ساز بهبود اخلاق فردی، خانوادگی و بین‌المللی مسلمانان خواهد بود و با ایجاد همگرایی اسلامی، انسجام و وحدت میان امت مسلمان را تقویت خواهد کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب همگرایی اسلامی را دوای درد امروز جهان اسلام دانست و اظهار داشت: مشکلات بزرگی چون اشغال فلسطین و فشار‌های اقتصادی-سیاسی بر مردم یمن، نتیجه عدم اتحاد مسلمانان است. حج فرصت مناسبی برای ایجاد چنین همگرایی است که دشمنان اسلام توان مقابله با آن را نخواهند داشت.

سرپرست حجاج ایرانی ادامه داد: مقام معظم رهبری تأکید فرمودند که «اتحاد» یکی از درس‌های بنیادین حج است و از همین رو، همگرایی اسلامی به‌عنوان محوری مهم در شعار حج امسال گنجانده شده است. مسئله همگرایی از این جهت اهمیت دارد که نفوذ دشمنان در کشور‌های اسلامی و تجاوز به سرزمین‌های اسلامی، ناشی از فقدان همین همگرایی است. اگر همگرایی اسلامی تحقق یابد، وضعیت کنونی تغییر خواهد کرد.

وی افزود: یمن با وجود وضعیت اقتصادی نامساعد و شرایط کویری به‌دلیل مقاومت مردمش، الگویی برای جهان اسلام است. مردم یمن که مورد ستایش حضرت علی (علیه‌السلام) قرار گرفته‌اند، به‌واسطه عشقی که به ایشان دارند و با وجود فاصله زیاد در حمایت از مردم غزه تلاش می‌کنند و این تلاش‌ها باعث شده است که ماهیت واقعی رژیم صهیونیستی در دنیا آشکار شود. اگر تمام کشور‌های اسلامی به جای تفرقه متحد عمل می‌کردند، رژیم صهیونیستی و حامیانش قادر به انجام هیچ اقدامی نبودند.

برنامه‌های فرهنگی متنوع کاروان‌ها در حج امسال

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو به تشریح برخی از برنامه‌های فرهنگی گسترده کاروان‌های ایرانی در حج تمتع پرداخت و اظهار داشت: این برنامه‌ها از چند لایه تشکیل شده‌اند.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت برخی از این برنامه‌ها را به این شرح توصیف کرد:

۱- آموزش‌های پیش از سفر: جلسات آموزشی برای آماده‌سازی زائران به‌صورت ۱۰ جلسه برای زوار مدینه‌قبل و ۱۲ جلسه برای زوار مدینه‌بعد در ایران برگزار می‌شود.

۲- برنامه‌های فرهنگی در مدینه و مکه: جلسات متنوعی برای تقویت ارتباط معنوی زائران طراحی شده است که برگزاری مراسم‌های دعای کمیل، دعای ندبه و سایر دعا‌های منتخب صحیفه سجادیه گرفته تا زیارت آل یاسین و دعای مکارم اخلاق از آن جمله است.

۳- برنامه‌های قرآنی: جلسات جزء‌خوانی قرآن، جمع‌خوانی، مسابقه حفظ سوره‌های منتخب و مفاهیم قرآنی، شرح و تفسیر آیات قرآن ویژه نخبگان و بانوان، جزئی از برنامه‌هاست. همچنین حفظ سوره‌های منتخب در سرزمین وحی به‌عنوان یادگاری ویژه برای زائران معنوی برنامه‌ریزی شده است.

۴- تجلیل از خانواده‌های معظم شهدا و شهدای مقاومت: برنامه‌های ویژه‌ای برای تقدیر از خانواده‌های ایثارگر و شهدای مقاومت طراحی شده‌اند که بخشی از برنامه‌های داخل هتل‌ها و کاروان‌ها را تشکیل می‌دهند.

۵- روایت‌گری تاریخی: در کنار زیارت دوره عمومی، جلسات روایت ویژه فرهیختگان برگزار شده و زائران با جزئیات تاریخی و مفاهیم قرآنی اماکن مقدس از جمله غزوه احد آشنا می‌شوند.

نگاه به ابعاد سیاسی و معنوی حج؛ درس‌های توحید در قالب مناسک

نماینده ولی‌فقیه در امور حج و زیارت در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: حج دارای دو بخش کالبد سیاسی و محتوای معنوی است. از نظر سیاسی، حج با دستور خداوند از نظر زمان، مکان و هرساله و شیوه مختص خود، متمرکز بر ایجاد ساختاری وحدت‌آفرین است؛ از پوشیدن لباس ساده احرام گرفته تا دوری از هرگونه تفاخر؛ که این اعمال نماد تسلیم انسان در برابر اراده الهی هستند.

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب ادامه داد: در بخش معنوی، لبیک گفتن، طواف و سعی نیز هر کدام فرصتی برای تقویت ارتباط انسان با خداوند و محور قرار دادن خدا در زندگی هستند.

وی با اشاره به تعابیر ویژه و جالب رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد مناسک حج گفت: «سعی» نمادی از تلاش بی‌وقفه انسان برای غلبه بر مشکلات وموانع است؛ همانطور که حضرت هاجر (س) میان صفا و مروه حرکت کرد.

چشم‌انداز حج امسال و آینده‌ای روشن برای امت اسلام

در پایان این گفت‌و‌گو، حجت‌الاسلام والمسلمین نواب به تلاش‌های چندماهه مسئولان سازمان حج و زیارت برای آماده‌سازی کاروان‌ها، هتل‌ها، آشپزخانه‌ها و عقد قرارداد‌های لازم اشاره کرد و اظهار داشت: حج امسال با بهره‌گیری از تجربیات گذشته و نوآوری‌های جدید، ان‌شاءالله به بهترین شکل ممکن برگزار خواهد شد.

وی حج را فرصتی برای هم‌گرایی، تقویت اتحاد مسلمانان و رفع مشکلات جهان اسلام دانست و دعا کرد که تمام زائران در سلامت کامل به کشور بازگردند و این مراسم در راستای تقویت معنویت و پیوند امت اسلامی برگزار شود.

انتهای پیام/ 118

source