به گزارش گروه فرهنگ دفاعپرس، آیین رونمایی از تازههای نشر حماسه یاران همراه با رونمایی از نشان واحد کودک و نوجوان انتشارات حماسه یاران (یارا) با حضور حاج حسین کاجی، مدیر مسئول انتشارات حماسه یاران، مصطفی رضایی، نویسنده کتاب «سه مبارز در خط آتش» و «فرمانده سری»، علی باباجانی نویسنده کتاب «چرا نمیذارید برم جبهه؟» در نمایشگاه کتاب تهران، غرفه مجمع ناشران انقلاب اسلامی برگزار شد.
برای نوشتن کتاب شهید باید اجازه دهد
در ابتدای این نشست حاج حسین کاجی، مدیرمسئول انتشارات حماسه یاران، اظهار داشت: ۲۰ درصدِ دفاع مقدس نوجوان است. در نمایشگاه بینالمللی چند درصد سهم حماسه نوجوانان دفاع مقدس است. حدود ۷ هزار و ۵۰ شهید داریم و در حوزه کودک و نوجوان شاید حسین فهمیده بیشتر شناخته شده است. فکر میکنم در حوزه جهاد و شهادت در حماسهنگاری خیلی کوتاهی کردهایم. همچنین معتقدم در حوزه کودک و نوجوان کاری نکردهایم و اقدامات در این حوزه میتواند فاصله با کودک نوجوان دهه هشتاد و نودی را نزدیکتر کند.
وی افزود: در حوزه کودک و نوجوان دفاع مقدس کاری انجام ندادهایم؛ زیرا دنیایی از حرف است که با نوشتن کتابهایی با مفاهیمی، چون شجاعت، استکبارستیزی، خداباوری و خداشناسی کودکانمان را با بیشتر با این عزیزان آشنا کنیم. همچنین معتقدم وقتی نویسندهای میخواهد کتابی درباره یک شهید بنویسد، در ابتدا باید آن شهید اجازه دهد و سپس نویسنده را کمک کند.
کار کودک و نوجوان زحمت دارد
علی باباجانی، نویسنده، درباره جزئیات کتاب «زندگی داستانی شهید مرحمت بالازاده» بیان کرد: در دهه شصت ناشری گفت درباره مرحمت بالازاده مطلب بنویسم. یکی از همرزمان ایشان را پیدا کردم و بر آن اساس سه کتاب نوشتم. با این کتاب خیلی زندگی کردم و سعی کردم فقط به این اثر اکتفا نکنم.
وی ادامه داد: نویسنده وقتی کتابی را مینویسد، باید بتواند با آن شخصیت یا قهرمان ارتباط برقرار کند. وقتی برای شخصیتی مطلب مینویسم، سعی میکنم با آن زندگی کنم. سعی کردم همه عکسهای ایشان را به دفتر کارم بچسبانم و بیشتر با ایشان زندگی کنم و ارتباط بگیرم.
باباجانی درباره اهمیت چاپ و زحمات نوشتن کتاب گفت: معتقدم یک نویسنده وقتی یک رمانی مینویسد، رمان دیگری هم در خصوص پشته صحنه آن کار بنویسد. اولین معلم نویسنده شخصیت داستان است؛ چون خصوصیات آن قهرمان بر نویسنده تاثیرگذار است. چاپ کتاب و نوشتن زحمت دارد؛ اما زحمت اصلی پس از چاپ کتاب است، اینکه ما بتوانیم ایشان را بشناسانیم و کتاب را معرفی کنیم، کار سخت و شایستهای است.
وی ادامه داد: در نوشتن کتاب لحظات خیلی خوبی داشتم، اما گاهی لحظاتی بود که نمیتوانستم بنویسم و زمان دیگری که وقتش میرسید پای نوشتن میشستم، خود کلمات برای نوشتن میآمدند.
علی باباجانی درباره معرفی کتابهای کودک و نوجوان تاکید کرد: کار برای کودک و نوجوان زحمت دارد. علاوه بر اینکه نویسنده باید خود را به کودک نوجوان نزدیک کند، ناشر هم یک سری وظایف دارد. نیاز بود امروز تعدادی از نوجوانها کتاب را لمس میکردند تا بحث تأثیرگذاری کتاب بیشتر بود. متاسفانه این فاصله ایجاد شده و به تازگی نویسندگان و ناشران زبان نسل زد را شناختهاند.
شخصیت شهدا همراه با پیکرهایشان نیاز به تفحص دارد
مصطفی رضایی درباره کتاب «سه مبارز در خط آتش» بیان کرد: کتاب «سه مبارز و خط آتش» داستان سه شهیدی است که کنار یکدیگر دفن شدهاند. معتقدم همانطور که پیکر هر کدام از شهدا نیاز به تفحص دارند، شخصیتشان هم نیاز به تفحص دارد.
پاسخ چرایی تلاش فلسطینیها در کتاب «فرمانده سری»
رضایی درباره جزییات بیشتر کتاب «فرمانده سری» بیان کرد: این کتاب درباره یک نوجوان و فلسطین اشغالی است که قصد جمعآوری اطلاعات دارد و پس از سالها این اطلاعات عملیات مهم طوفان الاقصی را شکل داد.
وی ادامه داد: در این کتاب به دنبال مقدس بودن و جنگ اسرائیل بودیم. همچنین در این کتاب چرایی تلاش فلسطینیها و دیگر موارد پاسخ داده است. سعی شده است این کتاب یک قلم امنیتی همراه با فراز و نشیب داشته باشد.
باید آثار دفاع مقدس کودک و نوجوان را به زبان ساده بنویسیم
مجید ملامحمدی، کارشناس و نویسنده کودک و نوجوان، درباره نوشتن کتاب کودک و نوجوان درباره شهداء گفت: اگر ناشران به نویسندگان کمک کنند و به نویسندگان مجال کار کردن به زبان روز و علایق مخاطب امروز را بدهند، آثار فاخر و ارزشمندی نوشته میشود که در تربیت کودک و نوجوان آنها تاثیر خواهد گذاشت.
وی در پاسخ به این سوال که یک ناشر چه مولفههایی را باید در نظر بگیرد تا موفق شود، بیان کرد: عمدهترین و مهمترین مولفه این است که آثار دفاع مقدس را به زبان ساده بنویسم. مقدمات داستانها و خاطرات را نقل کنیم و سعی نکنیم آثار فاخر را بهیکباره در اختیار کودکان قرار دهیم. کودکان امروزی قدیمیترین موضاعات و خاطرات شهداء را نشنیدهاند و ما باید با موضوعات ساده شروع و بچهها را جذب کنیم تا کارهای حرفهای تولید کنیم.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ۱۷تا۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امامخمینی (ره) در حال برگزاری است. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان مهیا میکند.
انتهای پیام/ 121
source