به گزارش ایکنا به نقل از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، محسن جوادی؛ معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس نمایشگاه کتاب در جمع خبرنگاران درباره حل مسئله افزایش قیمت کتاب گفت: مسئله قیمت کتاب فقط مربوط به این حوزه نیست بلکه شامل خیلی موارد دیگر هم میشود ولی در حوزه کتاب باید تدبیرهای مختلفی را اندیشید تا بازار را پررونق کنیم.
وی افزود: این بازار را میتوانیم از طریق افزایش کتابخوانی و در واقع آوردن کتاب به سبد خرید خانواده مثلاً کتابخانههای خانگی پیگیری کنیم. اکثر دنیا هم همین رویکرد را دارند یعنی مثلاً خریدهای زیادی از کتابخانهها دارند. این خودش موجب رونق میشود. وقتی بازار کتاب رونق داشته باشه طبیعتاً یک مقداری قیمت هم متفاوت میشود.
جوادی تصریح کرد: در مورد مسئله کاغذ هم ضروری است که فکری داشته باشیم بلکه بتوانیم سازوکاری پیدا کنیم که بخشی از حداقل نیاز کاغذ را که امروز صنعت نشر ما دارد برآورده کنیم. مجموعه این عوامل میتواند کمککننده باشد اما یک مقداری از این مسئله، مربوط به روند عمومی افزایش قیمتهاست و خیلی هم دست ما نیست که بتوانیم اقدامی در این زمینه داشته باشیم.
وی با بیان آنکه از هر دو ظرفیت واردات و خودکفایی باید استفاده شود گفت: رویکرد ما این است که از ظرفیت کاغذ داخلی استفاده کنیم و این ظرفیت را نادیده نمیگیریم؛ البته در حد معقول و مناسب. با توجه به مجموعه نیازها واردات هم باید تامینکننده باشد.
مکانیسم آمارگیری حضور مخاطبان
جوادی در پاسخ به افزایش میزان بازدیدکنندگان از نمایشگاه گفت: در حال حاضر آمار دقیقی برای محاسبه جمعیت بازدیدکنندگان داریم، مکانیزمهایی که برای آمارگیری داریم به این شکل نیست که بگوییم در فلان روز چه تعداد بازدیدکننده داشتهایم اما بعضی دوستانی که به هر حال از این سازوکارها استفاده میکنند میتوانند در ساعت خاص یا در زمان خاص تعداد حاضران را برآورد کنند.
وی گفت: جمعیت خیلی ناامیدکننده نیست و خوب است. مثلا در بعضی زمانها بین ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار نفر بهصورت همزمان داخل همین شبستان و سالنها حضور دارند و اگر این عدد را با مجموعه طول روز ضرب کنید، رقم قابل توجهای به دست میآید.
حضور کتابسازان تخلف است
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد درباره جلوگیری از حضور کتابسازان در نمایشگاه هم گفت: حضور این ناشران یا تخلفات یک مسئلهای است که باید آن را ریشهایتر از نمایشگاه ببینیم. این موضوع چیزی نیست که اینجا آن را حل و فصل کنیم. کارگروه بررسی تخلفات را باید فعال کنیم و در بخش مجوزهای کتاب بررسیهای بیشتری با استفاده از فناوریهای نوین انجام شود. برای آینده بهصورت ریشهای باید این مسئله حل شود.
وی در پاسخ به سوالی در این باره که بهعنوان معاون فرهنگی به دنبال حل چه مسئلهای است؟ گفت: جمعبندی همین نقاط کاستی و در واقع اشکالاتی که در یک رویداد بزرگی مثل نمایشگاه کتاب هست، اولین اقدام خواهد بود.
وی درباره بینالمللی شدن مخاطبان نمایشگاه کتاب افزود: نقطه قوتی که سبب میشود به سمت مخاطبان بینالمللی برویم فعالیت بخش مجازی نمایشگاه و توزیع بن در خارج از ایران است. نزدیک به ۶ میلیون ایرانی خارج از کشور داریم که هم اهل فرهنگ هستند که مهاجرت کردهاند و هم در حال تحصیلاند، این مسئله به نظرم به بخش بینالمللی کمک ویژه میکند.
جوادی گفت: اینگونه نیست که با حضور چند نفر بگوییم نمایشگاه بینالمللی است. اگر بتوانیم مقداری ارتباطات را قویتر کنیم خب طبیعتاً شرایط بهتر از این خواهد شد. اکنون بعضی از ناشران خارجی در نمایشگاه نمایندگی دارند و خودشان حاضر نیستند، وضعیت مطلوبتر این است که خود ناشران خارجی شرکت کنند. حضور ناشران خارجی در اختیار ما نیست و به معادلات اقتصادی و تحریم و این داستانها برمیگردد. با همه این شرایط، در ایران بورسیههای خیلی زیادی از کشورهای مختلف داشتیم. فعالیتهای بینالمللی در حد خوبی شروع شده اما قطعاً مطلوب نیست، من هم قبول دارم.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) ادامه خواهد یافت. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان فراهم کرده است.
انتهای پیام
source