به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، نشست نقد و بررسی فیلم «اسفند از نظر اقتباس» (شنبه) با حضور دانش اقباشاوی کارگردان سینما، آقایی کارشناس سینما، مرضیه نظرلو، گلعلی بابایی و معصومه رامهرمزی نویسندگان ادبیات دفاع مقدس در غرفه بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس برگزار شد.
آقایی: «اسفند» وفادار به مستندات تاریخی است
در ابتدا، آقایی با بیان اینکه فیلم «اسفند» در اتصال به مجموعهی از منابع به شدت مستند و تاریخی است، اظهار داشت: فیلم «اسفند» که خوانشی از منابع متعدد دارد، قرار است جریان عملیات خیبر و آزادسازی جزایر مجنون را روایت کند و از باب حوزه مطالعات اقتباسی تمایل به وفاداری شدید به منابع دارد.
این پژوهشگر وفاداری فیلم اسفند به مستندات تاریخی را تحسین کرد و گفت: ما در موضوع دفاع مقدس با افرادی در پیوند هستیم که اگر فداکاریهای آنها نبود، خیلی از مولفههای تاریخی فرهنگ کشورمان برایمان بازتعریف و عینی نمیشد.
اقباشاوی: نفتیها حقانیت شهید هاشمی را ثابت کردند
در ادامه این نشست، دانش اقباشاوی کارگردان فیلم «اسفند» گفت: اصولا ما یاد گرفتهایم که برای داستانگویی باید از ترکیب تحقیقات، خاطرات و تخیل بهرهبگیریم. در آثار تاریخی معاصر مانند سینمای دفاع مقدس درصد پژوهش و تحقیقات و وفاداری به واقعیت و اسناد مهم است چراکه تاریخ مدعی زیادی دارد و نمیتوانیم تخیل زیادی در آن داشته باشیم.
کارگردان فیلم اسنفد تصریح کرد: ما برای شهید علی هاشمی خیلی به واقعیت چسبیدیم، هرچند میدانیم در مدیوم سینمای داستانی پرده بزرگ با سینمای مستند فرق دارد و اولین ویژگی این نوع سینما این است که فیلم باید سرگمکننده باشد. معتقدم داستان شهید علی هاشمی مانند یک سنگ برای یک مجسمهساز است که همواره باید آن را تراشید.
وی به منابع مطالعاتی خود برای فیلم «اسفند» اشاره کرد و با بیان اینکه چندین کتاب و ۲۰۰ ساعت مصاحبه از همرزمان شهید علی هاشمی را با دقت دیده است، افزود: ما عملیات خیبر را نه تنها از زاویه دید قرارگاه سری نصرت بلکه از منابع دیگر دنبال کردیم و کتاب «زمینهای مسلح» در شکل گیری سکانس اول فیلم به ما کمک کرد.
اقباشاوی خاطرنشان کرد: علی هاشمی شخصیتی است که سالهای پیش مستندسازان جراعت نزدیک شدن به او را نداشتند چراکه سرنوشت او نامشخص بود؛ این فرمانده شهید، شیوه مدیریت غیرمتمرکز داشت و لذا بسیاری از فرماندهان ارشد نظامی از ابعاد اقدامات او هنوز اطلاع ندارند و همین باعث شک درباره ایشان شده بود تا اینکه یک پروژه اقتصادی باعث شد حقانیت ایشان ثابت شود؛ لذا پیکر علی هاشمی را نفتیها به واسطه خشک شدن بخشی از هور پیدا کردند.
رامهرمزی: اسفند معاصرت دارد
در بخش دیگری از این نشست، معصومه رامهرمزی نویسنده ادبیات پایداری با بیان اینکه در فیلم اسفند با یک زبان تصویری خشک و برآمده از متون مواجه نیستیم بلکه با روایت جدیدی از سمت کارگردان مواجه هستیم، گفت: در فیلم اسفند علاوه بر اطلاعاتی که موجود است، اطلاعاتی تازه از نگاه فیلمساز را میبینیم که به معاصرت آن کمک کرده است.
وی، مرز واقعیت و تخیل را در این فیلم نزدیک و پیوسته دانست و تاکید کرد: این مرزها به قدری پیوسته است که مخاطب ضمن باور کردن شخصیت شهید علی هاشمی، با او همراه میشود و این روایت کشش دارد. فیلم من را به عملیات خیبر برد چراکه من امدادگر این عملیات بودم؛ و من میفهمیدم که کارگردان با اینکه جوان است، برداشت درستی از فیلم را بیان میکند و اقباشاوی در این امر موفق بوده است.
این نویسنده به ویژگی بومی بودن فیلم اسفند پرداخت و با بیان اینکه تمام فیلمهای جشنواره فجر را دنبال کرده، خاطرنشان کرد: با اینکه فیلمهای مختلفی درباره دفاع مقدس ساخته میشود، اما اسفند یک فیلم بومی است که ربطی به هالیوود ندارد و باید آن را یک فیلم ایرانی دانست.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ۱۷تا۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امامخمینی (ره) در حال برگزاری است. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان مهیا میکند.
انتهای پیام/ 121
source