
اکران خصوصی فیلم مستند «محافظ» روایت زندگی شهید سید مهدی موسوی با تجلیل از خانواده این شهید برگزار شد.
اکران خصوصی فیلم مستند «محافظ» روایت زندگی شهید سید مهدی موسوی با حضور خانواده این شهید و محمد مهدی اسماعیلی رئیس بنیاد شهید رئیسی بعدازظهر روز گذشته چهارشنبه ۲۴ اریبهشتماه در سالن مهر حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این مراسم محسن اسلامزاده تهیهکننده و کارگردان مستند محافظ در مورد چگونگی آشناییاش با شهید موسوی گفت: اولین بار در سال ۱۴۰۰، زمانی که همراه با شهید رئیسی به ترکمنستان سفر کردیم و قرار بود مستندی از این سفر تهیه کنم، با او از نزدیک آشنا شدم. در آن سفر، یکی از اعضای تیم ریاستجمهوری که جایگاه مهمی داشت، برخورد بسیار محترمانهای با من داشت و اجازه میداد رئیسجمهوری را از نمای نزدیک تصویربرداری کنم.
وی ادامه داد: بعدها از دوستان شنیدم که آن فرد، سرپرست تیم حفاظت رئیسجمهوری است. برایم جالب بود که فردی با چنین مسئولیتی، اینقدر خوشبرخورد، آرام و همراه باشد.
این مستندساز خاطرنشان کرد: معمولاً تصور ما از افراد با چنین مسئولیتهایی این است که سختگیر و محافظهکار هستند و کمتر اجازه میدهند عوامل رسانهای به آنها نزدیک شوند، اما شهید موسوی برعکس این تصور بود. در همان سفر ترکمنستان، توجه من به شخصیت آرام و حمایتگر او جلب شد.
اسلامزاده بیان کرد: در آخرین سفر خارجی ریاستجمهوری به پاکستان و سریلانکا نیز من همراه هیات اعزامی بودم و باز هم از نزدیک با شهید موسوی در ارتباط بودم. بهویژه در سریلانکا، در شرایطی که ازدحام اطراف تیم حفاظت زیاد بود و نزدیک بود آسیب ببینم، او به کمکم آمد، دستم را گرفت و حتی به محافظان سریلانکایی گفت: «به این کاری نداشته باشید، حق دارد فیلم بگیرد.» چنین رفتاری هیچوقت از ذهنم پاک نشد.
وی افزود: از همان زمان به شخصیت این شهید علاقهمند شدم. وقتی خبر حادثه هلیکوپتر و شهادت اعضای دولت منتشر شد، اولین چیزی که ذهنم را مشغول کرد، این بود که آیا شهید موسوی هم همراه رئیسجمهوری بوده است یا نه. وقتی مطمئن شدم او هم در آن واقعه آسمانی شده، دلم میخواست کاری درخور این شهید انجام دهم.
این کارگردان یادآور شد: چند روز بعد از حادثه، از مؤسسه اندیشه شهید آوینی با من تماس گرفتند و گفتند قصد دارند مستندی برای چهلم این شهید آماده کنند. به آنها گفتم: «کاری که بخواهد صرفاً برای چهلم برسد، کیفیت خوبی نخواهد داشت. اجازه دهید زمان بیشتری داشته باشیم تا بتوانیم با خانواده، دوستان و همکارانش گفتوگو کنیم و آرشیو مناسبی هم جمع کنیم. اگر زمان محدود نباشد، میتوان مستند شایستهتری ساخت».
اسلامزاده بیان کرد: خوشبختانه آنها هم موافقت کردند و این کار آغاز شد. خدا را شکر میکنم که افتخار ساخت مستندی درباره شهید سید مهدی موسوی نصیب من شد.
وی در مورد چگونگی ساخت مستند «محافظ» تصریح کرد: این مستند نقاط عطف زیادی دارد، اما برای من شخصاً یکی از مهمترین دغدغهها، کشف پیشینه شخصیتی شهید موسوی بود. واقعاً برایم سؤال بود که چطور ممکن است کسی یکباره تا این اندازه مردمدار، خوشاخلاق، گرم و در عین حال مقتدر و حرفهای باشد. چنین شخصیتی حتماً پشتوانهای تربیتی و فرهنگی دارد. به همین دلیل تصمیم گرفتم به ریشهها برگردم؛ به محلهای که در آن رشد کرده، به خانوادهاش، به محیطی که در آن بزرگ شده و به آدمهایی که در شکلگیری شخصیتش نقش داشتهاند و به همین خاطر از پدر شهید شروع کردم.
این مستندساز ابراز کرد: برای ساخت این مستند پرسوجو کردم تا ببینم شهید موسوی چهطور انسانی بوده، با دوستان، هممحلهایها، مربیان و اطرافیانش صحبت کردم. رفتهرفته پازل شخصیتی سید کاملتر میشد؛ انسانی که نهتنها در کارش اقتدار و تخصص داشت، بلکه در رفتار و اخلاق هم سرشار از مدارا و محبت بود.
اسلامزاده ادامه داد: بهنظر من بزرگترین نقطه عطف زندگی سید، لحظهای است که شاید حتی خودش هم بهطور کامل از معنایش آگاه نبوده باشد یا شاید هم بوده! لحظهای که بیقرار میشود، چند بار از خانه بیرون میرود و برمیگردد، دست و پای پدر و مادرش را میبوسد، خواهر و برادرها را با همه مشغلهای که داشته دور هم جمع میکند. انگار به نوعی به مرحلهای از «مرگآگاهی» رسیده بود و خودش را آماده کرده بود.
وی گفت: یکی از صحنههای تاثیرگذار برای من، شب یلدای پیش از شهادتش بود. تفألی به دیوان حافظ میزند و بیتی که برایش میآید به او نوید رسیدن به آرزو را میدهد. خودش در آن لحظه میگوید که آرزویش شهادت بوده و ما این لحظه را در مستند استفاده کردهایم. این، برای من لحظهای بزرگ و تعیینکننده بود؛ وداع سید با پدرش و آن حسی که در چهره پدرش نقش میبندد. در نهایت، احساس کردم این وداع باید آخرین پلان فیلم باشد؛ تصویری که در ذهن مخاطب باقی میماند. به همین دلیل، آخرین سخن در فیلم من، سخنان پراحساس و دلنشین پدر شهید سید مهدی موسوی است.
کارگردان مستند «محافظ» با اشاره به چالشهایی که در مسیر ساخت این مستند با آن مواجه بوده است، خاطرنشان کرد: شاید حالا که کار به پایان رسیده و آماده پخش شده، برخی تصور کنند با چند مصاحبه و مقداری آرشیو سروکار داشتیم، اما واقعیت این است که مسیر تولید این مستند، بسیار دشوار و پرچالش بود. یکی از بزرگترین موانع، جلب اعتماد خانواده شهید سیدمهدی موسوی بود.
اسلامزاده بیان کرد: پیشتر مستندی بهصورت عجولانه درباره او ساخته و پخش شده بود که مورد رضایت خانواده قرار نگرفته بود. همین باعث شده بود که آنها نسبت به هرگونه همکاری رسانهای، با تردید و حساسیت برخورد کنند. ما با گفتوگوهای متعدد، جلسات صمیمی و دعوتهای مکرر، تلاش کردیم این اعتماد را جلب کنیم. ابتدا برادرشان و سپس پدر بزرگوارشان را راضی کردیم. آرامآرام این مسیر طی شد تا بتوانیم نظر مثبت دیگر نزدیکان و اهالی محل را نیز جلب کنیم.
وی ادامه داد: دوستانی که با شهید موسوی آشنایی داشتند، ما را به هممحلهایها و اطرافیان وصل کردند. خوشبختانه همسر شهید نیز با ما همکاری کردند و مصاحبهای بسیار ارزشمند انجام دادند. بعد از آن توانستیم با برخی از همکاران او در نهاد ریاستجمهوری نیز گفتوگو کنیم. اما در این میان، همکاری با همکاران شهید در سپاه حفاظت ریاستجمهوری به نتیجه نرسید. با وجود اینکه به آن عزیزان اطمینان دادیم که وارد مسائل کاری و امنیتی نخواهیم شد و صرفاً به دنبال ثبت خاطرات انسانی هستیم، متأسفانه حاضر به مصاحبه نشدند.
این مستندساز در پایان تاکید کرد: همچنین خانواده شهید آیتالله رئیسی نیز علیرغم خدمات فراوان شهید موسوی به ایشان، با وجود انتظار و امیدی که داشتیم، در این پروژه همراهی نکردند. البته ما گلایهای محترمانه داریم، چرا که معتقد بودیم حضورشان میتوانست غنای بیشتری به مستند ببخشد.
در ادامه این مراسم با حضور محمدمهدی اسماعیلی رئیس بنیاد شهید رئیسی، کیومرث هاشمی و ماهان صیادی از خانواده شهید موسوی و همسر آن شهید تجلیل شد.
انتهای پیام/
source