علیرضا قزوه؛ شاعر نامآشنا و دبیر شورای پاسداشت زبان فارسی در رسانه ملی در گفتوگو با ایکنا درباره آورده؛ جایگاه و ساحت 36 سال ادوار برگزاری نمایشگاه کتاب در حوزه تعالی فرهنگی کشورمان گفت: مسلم است نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران یکی از بزرگترین اتفاقهای فرهنگی و ادبی ایران زمین بشمار میرود.
سراینده دفتر شعر«دو رکعت عشق» ادامه داد: نمایشگاهی که در مقیاس جهانی از یکی از بهترین نمایشگاههای کتاب جهان به شمار میرود و این نگاه را در خاورمیانه با قوت بیشتری میتوان مدعی شد چرا که شخصا در نمایشگاههای مختلف کتاب در منطقه خاورمیانه و کشورهای همسایه حضور پیدا کردهام. برخی از این کشورها کوچک هستند و برخی دیگر با وجود بزرگی جغرافیایی، نمایشگاه کوچکی برگزار میکنند.
دبیر شورای پاسداشت زبان فارسی در رسانه ملی با بیان آنکه هندوستان از بزرگترین کشورهای منطقه است که وی در چندین نمایشگاه کتاب این کشور حضور داشته است خاطرنشان کرد: نمایشگاه کتاب تهران را از نمایشگاه کتاب دهلی نو بسیار بزرگتر؛ بامحتواتر و با تعداد شرکتکنندگان بیشتر ارزیابی میکنند.
انس مردم ایران با کتاب با وجود مشکلات اقتصادی
قزوه با تاکید بر آنکه مردم ایران همواره استقبال بسیار خوبی از نمایشگاه کتاب داشتند تصریح کرد: همیشه تعداد افرادی که از نمایشگاهها بازدید میکنند در کشورمان رکورد بسیار عجیبوغریبی دارد و این نشان میدهد که مردم ما با کتاب میانه خوبی دارند.
شاعر دفتر «عشق علیه السلام» با اشاره به این مسئله که البته که در سالهای اخیر مشکلاتی در همه حوزههای فرهنگی داشتیم که چاپ کتاب نیز یکی از آنها به شمار میرود یادآور شد: فضای مجازی؛ فضای اصلی کتابخوانی ما را کمی دچار آسیب کرده است؛ اما مردم ما نشان دادهاند که همواره با کتاب الفت و انس خوبی دارند و اهل کتاب هستند.
تراز نمایشگاه کتاب بازتابی از عمق فرهنگی کشورمان
قزوه با تاکید بر آنکه انقلاب ما انقلاب فرهنگی است و در قیاس با انقلابهای دیگری مانند انقلاب روسیه، انقلاب فرانسه و خیلی از انقلابهای دیگر جنبه فرهنگی انقلاب ایران از همه بیشتر است گفت: در اثبات این مهم همین کافی است که شاهدیم شخصیتهایی مانند دو رهبر کشورمان به هنر اول ایرانزمین یعنی شاعری آراسته هستند. مردم؛ مسئولان و رهبر ما کسانی هستند که با فرهنگ ادبیات و شعر انس و الفت بسیار خوبی دارد.
سراینده دفتر شعر «با کاروان نیزه» افزود: کمتر کشوری میتوان پیدا کرد که مثل ایران در عرصه فرهنگ و تمدن ریشهدار باشد. ایران از قدیمیترین تمدنهای جهان به شمار میرود و فرهنگ ریشهداری دارد. تمدنی ششهزارساله را میزبانی میکنیم. کتابها و آثار باستانی که برا ما به یادگار مانده؛ همه نشان میدهد که ایران کشوری ریشهدار است و نمایشگاه کتاب ما نیز در همان حد، تراز و اندازه فرهنگ ما رخنمایی میکند.
چهار دهه توفیق در تربیت شاعران نسل انقلاب
قزوه در پاسخ به پرسش عیارسنجی او از سه نسل از شاعرانی که در این تاریخ 46ساله انقلاب شکوهمند اسلامی ما ظهور و بروز پیدا کردهاند و ارزیابی کمی و کیفی این شاعر و منتقد ادبی از جریان شعر معاصر کشورمان خاطرنشان کرد: میتوانیم بگوییم که بیش از چهار دهه از انقلاب اسلامی را در حوزه فرهنگ و خاصه تربیت نسل شاعران با موفقیت پشت سر گذاشتهایم.
شاعر دفتر «این همه یوسف» با اشاره به این مهم که دهه 60 که همان آغاز انقلاب اسلامی و شروع دفاع مقدس است یکی از مظلومترین و برترین دوران 10 ساله شعر انقلاب به شمار میرود افزود: کسانی که به فرم اعتقاد دارند، در گونه شعر فرمگرا فعالیت میکنند و فرم شعر انقلاب را رقم زدند در همان دهه اول حضور و ظهور پیدا کردهاند و آثاری ارائه دادهاند.
دبیر شورای پاسداشت زبان فارسی در رسانه ملی تصریح کرد: در چهار دهه بعد از جهت فرم نتوانستهایم بهاندازه دهه اول حضور موفق داشته باشیم؛ ولی از نظر محتوا و از جهت تعداد شاعرانی که آمدند و به قبیله شعر انقلاب پیوستهاند حضور چشمگیری را شاهد هستیم.
توسعه شعر زن و شاعران بانو در سایه فرهنگ انقلاب
قزوه در برشمردن شاخصههای جریان شعر در تاریخ 46 انقلاب اسلامی با بیان آنکه یکی از شاخصههای شعر انقلاب شعر زن و شعر بانوان است گفت: ما در هیچ دورهای از تاریخ 1100 ساله شعر فارسی به اندازه این چهار دهه تاریخ انقلاب شاهد حضور شاعر و سخنور زن نبودهایم.
شاعر دفتر «سوره انگور» یادآور شد: تعداد این افراد بسیار بیش از 1000 نفر است. وقتی جایزه ادبی «پروین اعتصامی» برگزار میشود شاهدیم که تنها در این جشنواره بیش از 1000 کتاب از شعر بانوان ایران انقلابی و اسلامی مورد نقد و داوری قرار میگیرد.
این منتقد ادبی با تاکید بر آنکه از جهت نوآمدگان و کسانی که به این قافله پیوستهاند ما با اتفاق بسیار عجیب و زیبایی در تاریخ معاصر کشورمان روبهرو هستیم خاطرنشان کرد: اینها کسانی نیستند که دست خالی آمده باشد. همه با دستانی پُر آمدهاند و تجربههای گذشته را مرور کردهاند. برهمین اساس معتقدم شعر دهه 90 و سالهای اخیر که در آن قرار داریم بسیار پیشرفت خوبی کرده است و نباید فراموش کنیم که ادبیات و شعر ما تأثیر بالایی در رمان، داستان، نمایشنامه، موسیقی و در انواع هنرها بهویژه در هنر هفتم؛ سینما داشته است.
تاریخ مشخص میکند چه نامهای در شعر ماندگارند
قزوه در پاسخ به این پرسش که چرا جریان شعر نسل سوم شاعران انقلاب بیش از آنکه بر محتوا و ماندگاری مضمون استوار باشد درگیر نگرش تاریخ مصرفدار و سرودن شعرهای مقطعی برای یک بازه زمانی مشخص تاریخی شده است گفت: همیشه تاریخ مصرف برای شعرها وجود داشته است.
سراینده دفتر شعر «پشت هر سنگ خداست» افزود: وقتی امروز به شعر ایران در این قافله 1100ساله نگاه میکنیم با وجود هزاران شاعر قذرتمند میبینیم که پنج قله شعر فارسی سعدی؛ حافظ؛ نظامی؛ فردوسی و مولانا به عنوان پنج شاعر بزرگ شعر فارسی خود را نشان دادهاند.
دبیر شورای پاسداشت زبان فارسی در رسانه ملی با تاکید بر آنکه بنا نیست همه سعدی و حافظ باشند و از همین رو است که در سرودن شعر همواره آثاری با نگاه تاریخ مصرف وجود داشته است گفت: حتی در دوران شاعران بزرگ افرادی بودند که خود را بالاتر از آنها میپنداشتند. «مجد همگر»؛ «امامی» و شاعرهای متعددی بودند که میگفتند شعر ما بالاتر از «سعدی» است؛ اما هیچکدام سعدی نشدند.
وی با اشاره به آنکه این است که در روزگار ما نیز افرادی هستند که شعرهایی میسرایند که دارای تاریخ مصرف هستند. شعرهایی با سطح کیفیت پایین، متوسط و بالا میسرایند یا سعی میکنند بازیهای مدرن را در حوزه شعرسرایی تجربه کنند. هرکدام از اینها تلاش میکنند مانند بازارهایی که مشتری خود را دارند شعر ارائه دهند ادامه داد: شعر روزگار ما نیز گاه دچار آسیب تاریخ مصرف میشود اما هر شعر خوبی که هنر والا داشته باشد و آن ادبیت کلام را داشته باشد شعری است که میماند.
سال پُرکاری در انتشار کتاب داشتم
قزوه در بخش پایانی گفتوگو درباره تازهترین کتابهای شعر خود که در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه شده است گفت: امسال سال پُرکاری برای من بود. چهار اثر از من در نمایشگاه حاضر است. «باغ دوبیتی» که 313 دوبیتی جدید در آن گنجانده شده است. دیگری «باغ رباعی» است که بیش از 300 رباعی در آن به مخاطب ارائه شد و جزو سرودههای تازه من است. هر دو این کتابها توسط سوره مهر منتشر شده است.
وی با اشاره به آنکه کتاب «40 قصیده» من نیز که در اثری مستقل به مخاطبان ارائه شد توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شده است و افزود: کتاب چهارمم خطابهای سیاسی به نام «انگیزه ترامپکشی» که تحت تأثیر کتاب «انگیزه نیکسونکشی» به قلم «پابلو نرودا» آن را نوشتم و در آن اتفاقهای روز و فضاهای سخت سیاسیای که امروز با آن مواجه هستیم را در قالب یک خطابه به صورت شعر سپید طولانی در 150 صفحه سرودهام و کتابهای پیشین من نیز در نمایشگاه در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.
شهیدان جنون
علیرضا قزوه در پایان گفتوگو سرودهای با عنوان «شهیدان جنون» را به خوانندگان ایکنا هدیه کرد.
ما شهیدان جنون بودیم از عهد قدیم
سنگ قبر ماست دریا، نقش قبر ما نسیم
شهر ما آنسوی آبیهاست، دور از دسترس
شهر ابراهیم ادهم، شهر لقمان حکیم
اندکی بالاتر از آبادی تسلیم محض
صاف میآیی سر کوی «صراط المستقیم»
خاک آن عرشیست، گلهایش زیارتنامهخوان
سنگفرش آسمانش، بالهای یاکریم
شهر ما آبادی عشق است، اما راز عشق
عشق یعنی واژههای رمز قرآن کریم
عشق یعنی قاف و لام «قل هو الله احد»
عشق یعنی باء «بسم الله الرحمن الرحیم»
گفتوگو از امین خرمی
انتهای پیام
source