۱۲:۴۰ – ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ نفیسه خلیلی – نشست خبری چهارمین جشنواره رادیویی «صدای سخن» با حضور سید مرتضی کاظمی دینان مدیر رادیو فرهنگ، وحید مبشری، قائم مقام و سرپرست گروه ادب و هنر رادیو فرهنگ، محمد جعفر محمدزاده رئیس شورای پاسداشت زبان و ادب فارسی معاونت صدا، سعید یوسفنیا شاعر و دبیر علمی این همایش و اصحاب رسانه برگزار شد.
از بخشهای جشنواره رادیویی «صدای سخن» میتوان به بخشهای اصلی، بخش ویژه با محوریت شخصیت و آثار شیخ فریدالدین عطار نیشابوری، فضای مجازی و رادیو نما، رادیو نگار یا نگارش رادیویی، پادپخش برای غیر همکاران سازمانی و مطالبهگری پیرامون پاسداشت زبان فارسی اشاره کرد. برنامههای بخش اصلی جشنواره در ۶ قالب است، که شبکههای معاونت صدا، صدای مراکز استانها، رادیوهای شهری مجاز به شرکت و ارسال آثار خواهند بود.
مدیر رادیو فرهنگ درباره اهمیت پاسداشت زبان فارسی گفت: ما وقتی تاریخ را بررسی میکنیم میبینیم یکی از مهمترین عاملی که باعث جلوگیری از تجزیه ایران شده، زبان فارسی است. هیچ زبانی به اندازه زبان فارسی حلقه اتصال تمام نژادها، قومیتها و زبانهای محلی به یکدیگر نبوده است. از یکی از بزرگان میپرسند چطور زبان شما به انگلیسی تغییر یافت؟ ایشان گفته بود چون ما شخصیتی به نام فردوسی و شاهکار شاهنامه نداشتیم، تا بتواند باعث استحکام زبان شود. شما شاید در هیچ کجای دنیا ملتی را پیدا نکنید که شاعران خود را زیارت میکند. این موضوع نشاندهنده اهمیت زبان فارسی است.
وی افزود: اگرچه من با گفته آقای یوسفنیا موافقم که هیچ هجمهای نتوانسته ضربه اساسی به زبان فارسی وارد کند، ولی این موضوع چیزی از وظیفه ما کم نمیکند. همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند: من نگرانی بابت زبان فارسی دارم و ما باید حرمت و جایگاه آن را حفظ کنیم، ما به عنوان معاونت صدای رسانه ملی وظیفه سنگینی داریم.
کاظمی دینان تاکید کرد که معاونت صدا به عنوان معاونت پیشرو و پیشتاز در امر پاسداشت زبان فارسی و به گواه فعالیتها و کارنامه معاونت صدا، میداندار این موضوع در کل کشور است. در این حین، شبکه رادیویی فرهنگ به عنوان شبکه تخصصی و جریانساز در حوزه مسائل فرهنگی متولی امر پاسداشت زبان فارسی به صورت تخصصی است، که برنامههای متعددی را تولید میکند.
وی افزود: سال گذشته با وجود تمام تحولات سیاسی و بینالمللی جشنواره «صدای سخن» را پشتسر گذاشتیم، که در این میان بیش از ۳۰۰ اثر ارزنده به جشنواره ارسال شد. اختتامیه هم با حضور بسیاری مفاخر کشورمان از جمله استادان گرمارودی، انوری و … برگزار شد. امسال جشنواره با تغییراتی همراه بود، که یکی از این تغییرات اختصاص بخش ویژه به شیخ عطار نیشابوری است و آثاری در این رابطه پذیرفته میشود که برگرفته از آثار یا درباره ایشان است. عطار نیشابوری الهامبخش و منشا ادبیات عرفانی ماست. بسیاری از مفاخرمان از جمله مولوی و حافظ در اشعار خود ارادت و الهامگیری خود را از آثار عطار ابراز کردند.
کاظمی دینان با بیان اینکه شیخ عطار نیشابوری به عنوان شهید وطن هم محسوب میشوند، گفت: ایشان در حمله مغولان به شهادت رسیده که برای ما مایه مباهات است؛ چراکه یکی از قلههای شعر و ادب فارسی شهید وطن هم است. ما در بخش مردمی تمرکز در پادپخش خواهیم داشت. اگرچه اگر قالبهای دیگر هم ارسال شود، مورد داوری قرار میگیرد. یکی از مهمترین بخشهای جشنواره ملی «صدای سخن» مطالبهگری در امر پاسداشت زبان فارسی است. ما پاسداشت زبان را صرفاً در اینکه بجای این کلمه کلمه دیگری جایگزین کنیم نمیبینیم. بلکه میخواهیم به سطح عمیقترِ پاسداشت زبان برسیم. ما باید مردم را ترغیب کنیم تا ادبیات غنی پاسداشت زبان فارسی را بهکار بگیرند.
source