به گزارش تحریریه فضای مجازی و هوش مصنوعی خبرگزاری صدا و سیما، گسترش هوشمصنوعی آغاز عصر جدیدی از فناوری در جهان را رقم زد.
امروز با استفاده از هوشمصنوعی اثرگذاری و کارایی تمام فناوریها ارتقا پیدا کرده است. از حوزه پزشکی گرفته تا علوم فضایی، ارتباطات، خدمات عمومی، حمل و نقل، ابزارهای روزمره زندگی و …. در زمانی خیلی نزدیک، شاید در همین چند ماه آینده، با استفاده از هوشمصنوعی در «اینترنت چیزها» (که بیشتر با واژه «اینترنت اشیا» در میان مردم شناخته میشود) (IOT) حتی جاروبرقی، لباسشویی و تلویزیون هم شخصی سازی شدهتر و کاراتر عمل خواهند کرد.
گستره دانایی و قدرت تحلیل هوشمصنوعی، رویای زندگی در جهانی که همه دانشها در یک لحظه و با یک اشاره در اختیار همه قرار بگیرد را عملی کرده است. هوشمصنوعی در تمام امور زندگی انسانها روز بهروز بیشتر نفوذ میکند.
توانایی هوشمصنوعی در بالا بردن سرعت محاسبات (نسبت بهسرعت یک انسان در محاسبات) تحول عظیمی در تمام علوم ایجاد کرده است. تحلیل داده یا محاسبات مختلفی که گروهی از دانشمندان باید ماهها و سالها برای آن وقت صرف میکردند، حالا با استفاده از هوشمصنوعی هزاران بار سریعتر انجاممیشود. برای مثال استفاده از هوشمصنوعی برای تولید واکسن کرونا باعث شد فرایندهایی که باید در طی چندسال انجام میشد، فقط در عرض چند ماه به نتیجه برسد.
اما جنگافزارها و فناوریهای مورد استفاده در نبردهای نظامی هم از قطار تحولات هوشمصنوعی جا نماندند. «نیر واینگلد»، رئیس بخش برنامهریزی، اقتصاد و فناوری اطلاعات وزارت دفاع رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۴ گفت: «ما میخواهیم هوشمصنوعی را تا لبه میدان جنگ ببریم.»
چنین ادعایی باید برای تمام کشورهای مخالف رژیم صهیونیستی یک اخطار جدی برای حفظ قابلیتهای دفاعی و نظامی باشد.
اهداف نظامی رژیم غاصب صهیونیستی در توسعه هوشمصنوعی:
طبق مقالهای از اساتید دانشگاههای رژیم صهیونیستی «تال میمران» و «گال داهان» که در سال ۲۰۲۴ منتشر شده، رژیم صهیونیستی از معدود کشورهایی است که بهصورت علنی ادعای استفاده نظامی از هوشمصنوعی دارد، از جمله در زمینههایی مثل جمع آوری اطلاعات، هشدار سریع در عملیات، مقابله با موشکها و پهپادها، تشخیص تهدیدات پیرامون خوردروهای زرهی، تحلیل کلان دادهها برای تعیین اهداف و برنامه ریزی حملات، شناسایی سریع اهداف نظامی، اتصال حسگرها برای شلیک دقیق، شناسایی افراد اثرگذار در گروههای مقاومت و…. این ادعا جنبههای مختلفی دارد.
از طرفی آشکار شدن رابطه رژیم صهیونیستی با شرکتهای بزرگ فناوری مرتبط با هوشمصنوعی، پرده از استفاده رژیم صهیونیستی از هوشمصنوعی در کشتارهای گسترده و ترورها برداشته و از طرفی این ادعا ابزاری برای «بازسازی تصویر» (reimagining) هیمنه پوشالی رژیم است. اما در هر صورت ما نباید از کنار این ادعا بهسادگی بگذریم. استفادههای اخیر رژیم جعلی از هوشمصنوعی نشان دهنده برنامه ریزی دقیق و بهره برداری دشمن از این فناوری است.
به گزارش یورونیوز این دستاوردهای هوشمصنوعی در جنگ غزه و جنگ لبنان مورد استفاده قرار گرفته است. این مساله نشانگر این است که بهدنبال آن در جنگ ۱۲ روزه تحمیلی نیز از این فناوری علیه ایران استفادهشده؛ بنابراین نباید از مسئله تعیین کننده بودن قدرت هوشمصنوعی غافل ماند.
به گزارش آسوشیتدپرس به نقل از یک عامل امنیتی رژیم صهیونیستی، موساد علاوه بر عوامل جاسوسی، از هوشمصنوعی برای شناسایی دانشمندان ارشد هستهای و فرماندهان سپاه استفاده کرده است. این افسر وظیفه داشته دادههایی از فرماندهان نظامی ایران جمع آوری کند. این دادهها شامل جزئیاتی در مورد محل کار، زندگی و حتی اطلاعات اوقات فراغت آنها بوده است.
به گزارش سایت TRT Global، رژیم صهیونستی با حملات هماهنگ به بخشهای بانکی و رمزارزی ایران، در کنار کارزارهای فیشینگ و جاسوسی در ایران که با کمک هوشمصنوعی انجام میشوند، بهروشنی نشان داد که این جنگ به میدان آزمایشی برای جنگهای نامتعارف مبتنی بر هوشمصنوعی تبدیل شدهاست.
به اذعان رژیم صهیونیستی، ایران نیز در اقداماتی مشابه از حملات سایبری علیه رژیم استفاده کرده است، اما به این واقعیت باید توجه داشت که برنامه ریزی مسیری روبهرشد برای توانایی کشور در زمینه استفاده از تکنولوژیهای هوشمصنوعی و سایبری برای آینده ضروری است.
هدف گذاری رژیم اشغالگر قدس در جذب متخصص هوشمصنوعی از جهان:
رژیم جعلی اسرائیل در استفاده از هوشمصنوعی در صنایع مختلف به بازیگری پیشرو تبدیل شدهاست. طبق اعلام منابع رسمی اسرائیلی، هم اکنون بیش از ۲۲۰۰ شرکت در فلسطین اشغالی بهصورت متمرکز از هوشمصنوعی استفاده میکنند.
با وجود ۳۰۰ تا ۴۰۰ فارغ التحصیل سالانه هوشمصنوعی از دانشگاههای رژیم صهیونیستی، این تعداد متخصص برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز این شرکتها کافی نیست.
به همین دلیل این رژیم جعلی برنامهای برای جذب متخصصین هوشمصنوعی از سراسر جهان برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز خود دارد.
«حنان برند» معاون بخش استارتآپ سازمان نوآوری اسرائیل گفتهاست: «آموزش یک متخصص هوشمصنوعی تقریباً یک دهه زمان میبرد.
کمبود نیروی متخصص، رشد بخش فناوری پیشرفته اسرائیل را تهدید میکند. این برنامههای آزمایشی جذب نیرو، گامی حیاتی برای حفظ رهبری جهانی ما هستند».
«زیو کتزیر»، مدیر برنامه ملی هوشمصنوعی رژیم صهیونیستی نیز بیان کرده: «این برنامه جذب متخصصین هوشمصنوعی قرار است صدها متخصص را به اسرائیل بیاورد و با حمایت از استارتآپها، قدرت فناوری ما را تقویت کند».
این در حالی است که داشتن «نیروی انسانی متخصص» از مزیتهای رقابتی ایران در پیشبرد فناوریهای هوشمصنوعی بهشمار میآِید.
با این وجود بهدلیل نبود بستر مناسب برای تحقیقات و توسعه فناوریهای لبه مرزهای دانش در کشور، طبق آمار جهانی ایران پس از هند، دومین کشور صادر کننده نیروی متخصص هوشمصنوعی در جهان است. این به این معنی است که ما در حال تقسیم مزیت رقابتی خود با کشورهای رقیب هستیم! این اتفاق خلاف جریان مسیر رسیدن به هدف گذاریهای توسعه کشور برای دستیابی به جایگاه ۱۰ کشور برتر جهان در هوش مصنوعی است.
فناوری کشورهای پیشرو هوشمصنوعی در خدمت جنایات صهیونیستها:
آسوشیتدپرس در سال ۲۰۲۵ نوشت: «غولهای فناوری آمریکا بیسروصدا این امکان را برای اسرائیل فراهم کردهاند که از طریق افزایش چشمگیر استفاده از هوشمصنوعی و خدمات رایانش ابری، افراد مشکوک به عضویت در گروههای مبارز فلسطینی را در غزه و لبنان سریعتر شناسایی کنند و از بین ببرند».
بر اساس تحقیقات، پس از ۷ اکتبر ۲۰۲۳، استفاده ارتش رژیم جعلی اسرائیل از فناوریهای شرکتهای «مایکروسافت» (Microsoft) و «اپنای آی» (OpenAI) بهشدت افزایش یافتهاست. اسرائیل از هوشمصنوعی برای تحلیل انبوه دادههای اطلاعاتی، شنودها و تصاویر نظارتی بهمنظور شناسایی رفتارها و گفتار مورد نظر خود استفاده میکند.
به ادعای آسوشیتدپرس، «استفاده ارتش اسرائیل غاصب از هوشمصنوعی و خدمات مایکروسافت تا ۲۰۰ برابر نسبت به قبل از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ افزایش یافتهاست. میزان دادههایی که ارتش روی سرورهای مایکروسافت ذخیره کرده تا ژوئیه ۲۰۲۴ دو برابر شده و به بیش از ۱۳.۶ پتابایت رسیده. در دو ماه اول جنگ علیه حماس و غزه، استفاده از سرورهای ابری مایکروسافت نیز نزدیک به دو سوم افزایش داشته است.
سرهنگ «راخلی دمبینسکی» (مقام ارشد فناوری اطلاعات ارتش صهیونیستی) در یک سخنرانی از نقش بسیار مؤثر هوشمصنوعی در عملیات نظامی در غزه سخن گفت و همزمان، لوگوهای «مایکروسافت آژور» (Microsoft Azure)، «گوگل کلود» (Google Cloud) و «آمازون وبسرویس» (Amazon Web Services) بر پرده پشتسر او نقش بستهبود.
از شرکتهای بزرگ دیگر در حوزه هوشمصنوعی که با رژیم صهیونستی مشارکت دارند میتوان به «کاسیو» (Casio)، «آیبیام» (IBM)، «دل» (Dell)، «پالانتیر» (Palantir) و «انویدیا» (NVIDIA) اشاره کرد.
«مایکروسافت آژور» (Microsoft Azure) به کاربران امکان میدهد عبارات و الگوهای خاص در کلان دادهها را شناسایی کنند و حتی مکانهایی را که افراد در مکالمات به یکدیگر آدرس میدهند، استخراج کند.
این اظهارات و موضع گیریهای بعضی از کارکنان این شرکتها مبنی بر همکاری غولهای فناوری در نسل کشیهای اسرائیل باعث شد موجی جهانی علیه این شرکتها به وجود آید. اما میزان قدرت و نفوذ این شرکتها در صنایع فناورمحور جهانی بیش از آن است که قدرت افکار عمومی خللی در ادامه همکاری آنها با رژیم اشغالگر ایجاد کند.
هوشمصنوعی ابزاری برای کشتار بیشتر در دستان رژیم صهیونیستی:
مدیرکل وزارت دفاع رژیم صهیونیستی، ایال زامیر، در دسامبر ۲۰۲۴ در نخستین اجلاس بینالمللی فناوری دفاعی در دانشگاه تلآویو اعلامکرد که در دهه آینده، رباتهای مجهز به هوشمصنوعی در زمین، هوا و دریا میدان نبردهای مدرن را رهبری خواهند کرد.
زامیر در سخنان افتتاحیه خود گفت ارتشهایی که سریعتر به قابلیتهای هوشمصنوعی مجهز شوند، مزیت بزرگی خواهند داشت و کشورهایی که در این مسیر سرمایهگذاری نکنند، عقب خواهند ماند. او پیشبینی کرد که در ده تا پانزده سال آینده شاید حتی زودتر، رباتهای مجهز به هوشمصنوعی کنترل کامل میادین نبرد را در دست خواهند گرفت.
هوشمصنوعی فقط یک نوآوری نیست؛ این فناوری قواعد بازی را به کلی تغییر میدهد. میدان نبرد آینده، ترکیبی از واحدهای انسانی و سیستمهای خودمختار خواهد بود که در کنار یکدیگر یا بهصورت کاملاً خودکار عمل میکنند و توانایی تصمیمگیری مستقل خواهند داشت.
هدف گذاری برای تبدیل ایران به کشوری پیشرو در لایههای عمیق هوشمصنوعی:
در جهان جدید و فرصت تغییر توزان قدرتها با هوشمصنوعی، هنوز مسیر برای رشد و توسعه پیش روی همه باز است. اما میتوان پیشبینی کرد که بهزودی این دریچه بسته خواهد شد. پیروز میدانهای آینده کشورهایی هستند که از این نقطه عطف تاریخ بشر با قدرت رو به فردا حرکت کنند.
همان طور که رهبر انقلاب فرمودند: «امروز هوشمصنوعی با یک شتاب حیرتدهندهای [دارد پیش میرود]؛ یعنی انسان متحیّر میشود از شتابی که این فنّاوری عجیب در دنیا پیدا کرده و دارد پیش میرود. خب الان دستگاههای مختلف ما نظامی و غیر نظامی از هوشمصنوعی دارند استفاده میکنند، بهرهبرداری میکنند، امّا این ما را فریب ندهد. در مسئلهی هوشمصنوعی، بهرهبردار بودن امتیاز نیست؛ این فناوری لایههای عمیقی دارد که باید بر آن لایهها مسلّط شد؛ آن لایهها دست دیگران است.
اگر شما نتوانید لایههای عمیق و متنوع این فناوری هوشمصنوعی را تأمین کنید، فردا اینها یک ایستگاهی مثل آژانس اتمی درست میکنند برای هوش مصنوعی که الان دارند مقدماتش را فراهم میکنند که اگر چنانچه به آن ایستگاه رسیدید، باید اجازه بگیرید که در فلان بخش از هوشمصنوعی استفادهکنید، در فلان بخشِ دیگر حق ندارید استفادهکنید! اینجوری است؛ زرنگهای دنیا، فرصتطلبها و قدرتطلبهای دنیا دنبال این چیزها هستند. یک آژانس هوشمصنوعی هم به وجود میآید، آنوقت اجازه نمیدهند که شما از این منطقه عبور کنید. خودتان باید برسید به فناوریهای عمیق و ژرف این مسئله و لایههای زیرساختی هوشمصنوعی را باید در کشور دنبال کنید. آن کسانی که مسئول این مسائل هستند انشاءالله اینها را دنبال کنند.»
سند ملی هوشمصنوعی و آینده سیاست گذاری هوشمصنوعی در کشور:
سند ملی هوشمصنوعی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در قالب یک جدول کلان، اهداف کمی توسعه هوشمصنوعی را تعیین نمودهاست. با اینحال تصویر وضعیت موجود در این جدول اغلب ناظر به سالهای ۱۴۰۰ یا ۱۴۰۱ است. همچنین قسمت قابل توجهی از دادهها فاقد مقدار کمی است. با توجه به اتفاقات ۳ سال گذشته، برای ارائه تحلیل صحیح از وضعیت موجود و چشمانداز مطلوب، محتوای این سند باید بهروزرسانی شود.
بر اساس پژوهشهای صورت گرفته در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، قرار گرفتن ایران در زمره ۱۰ کشور برتر هوشمصنوعی در دنیا قطعاً نمیتواند تنها معطوف به تولید دانش آن باشد بلکه باید از راهکارهای تقنین، نظارتی و سیاستی برای پیشرفت اجرایی این حوزه استفادهکرد.
بر اساس این پژوهشها، باید با نظارت سازمان ملی هوشمصنوعی، شاخصهای توسعه بهصورت مداوم رصد شود. تأمین مالی، تأمین زیرساختهای لازم، تمرکز بر پژوهشهای هدفمند تقاضا محور، حمایت از کسب و کارهای نوپا، از جمله اقدامات پیشنهادی هستند که میتوان در چارچوب زیرساختهای قانونی، ضمانت اجرایی آنها را تقویت نمود.
ایجاد این زیرساختهای قانونی در حیطه اختیارات مجلس شورای اسلامی و دیگر نهادها و دستگاههای قانونگذار قرار دارد. مجلس میتواند بر اساس اختیارات خود هرچه سریعتر برای تعیین چارچوبهای توسعه هوشمصنوعی و الزام دستگاهها برای ایجاد زیرساختهای مورد نیاز اقدام کند. این امر با پیشنهاد
طرح ملی هوشمصنوعی در صحن علنی آغاز شدهاست. باید توجه داشت که سرعت رشد و نفوذ این فناوری در تمام گستره فعالیتهای جوامع بسیار بیشتر از آن است که بتوان ماهها در انتظار قانونگذاریهای اولیه باقیماند. توسعه هوشمصنوعی در کشور نیازمند هماهنگی و همکاری همه جانبه دستگاهها، نهادها، مراکز علمی، دانشگاهها و بخش خصوصی در کشور است که باید با مدیریت یک نهاد قدرتمند و مستقل صورت بگیرد.
در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ کلیات طرح ملی هوشمصنوعی از سوی نمایندگان تصویب شد و کمیسیونهای صنایع و آموزش مجلس بهصورت مشترک این طرح را بررسی خواهند کرد. تازه ترین تحول رخ داده در این طرح، تصویب ماده سوم آن با محوریت راهبری حوزه هوش مصنوعی کشور در سازمان ملی هوش مصنوعی است که با صد در صد آرای نمایندگان در کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصویب شد و در انتظار بررسی در صحن علنی مجلس است.
با تصویب کلیات طرح ملی هوشمصنوعی در مجلس، ایران گام نخست را برای ورود به عرصه حکمرانی فناوری برداشت؛ طرحی که قرار است با ایجاد نهادهای راهبردی، تأمین مالی پایدار و تدوین سیاستهای ملی، زیرساخت حضور کشور در رقابت جهانی هوشمصنوعی را فراهم کند.
محمد باقر قالیباف در دیدار رهبری با نمایندگان مجلس در ۲۱ خرداد ماه گفت: «بر اساس اولویت کشور، تصویب قانون ملی هوشمصنوعی در دستور کار مجلس قرار گرفت. کلیات این قانون به تصویب رسیده و بررسی و تدوین آن با مشارکت دولت، کارشناسان و ذینفعان در جریان است.»
در طی تلاش برای توسعه همه جانبه هوشمصنوعی در کشور، نیروهای مسلح نیز در این مسیر شروع به حرکت کردهاند. رونمایی از نقشه جامع هوشمصنوعی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با حضور شهید سردار سلامی در بهمن ۱۴۰۳ آغازی برای تعیین هدفمند مسیر دستیابی به جنگ افزارهای مجهز به هوشمصنوعی در کشور بوده است. دست یابی به اهداف این نقشه و بهروزرسانی مداوم این هدف گذاریها با توجه به گسترش مرزهای قدرت هوش مصنوعی مستلزم تلاش شبانه روزی خواهد بود و این امر متضمن رویارویی قدرتمندی با دشمنان در آینده است.
source