Wp Header Logo 1477.png

نشست رسانه‌ای ثبت جهانی محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد با تاکید بر اهمیت حفاظت از آثار تاریخی و توسعه زیرساخت‌های گردشگری، گامی مهم در راستای معرفی ظرفیت‌های فرهنگی و تاریخی ایران به جهانیان و تقویت جایگاه لرستان در صنعت گردشگری بود.

 

***/ تقویت جایگاه لرستان در صنعت گردشگری

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، نشست رسانه‌ای ثبت جهانی محوطه‌های پیش‌ از تاریخ دره خرم‌آباد، امروز با حضور استاندار لرستان، مقامات و مدیران وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار شد. این رویداد، گامی بزرگ در معرفی تاریخ و فرهنگ ایران به جهانیان و توسعه گردشگری پایدار در استان لرستان به‌شمار می‌رود.

مدیر پایگاه‌های میراث جهانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، در این نشست گفت : ثبت جهانی دره خرم‌آباد، فرایندی پیچیده و فنی بود که در شرایط کنونی، اقدامی بی‌نظیر در حوزه ژئوپلیتیک کشور محسوب می‌شود. این دستاورد نشان‌دهنده توانایی ایران در تأثیرگذاری بر مناسبات جهانی است. 

فرهاد عزیزی افزود: امیدواریم با همکاری مدیران استانی، پایگاه میراث جهانی دره خرم‌آباد تقویت شود تا حفاظت از آثار تاریخی غرب آسیا و ساماندهی قلعه فلک‌الافلاک به بهترین شکل انجام شود . قلعه فلک‌الافلاک به‌عنوان پایگاهی در تراز ملی، با اقدامات مؤثر در حوزه ساماندهی و روایتگری، نقش مهمی در معرفی تاریخ منطقه ایفا کرده است.

سفیر ایران در یونسکو نیز در ارتباط تصویری زنده ضمن تبریک این موفقیت گفت: ثبت جهانی دره خرم‌آباد نتیجه ترکیبی از کار تخصصی باستان‌شناسی و دیپلماسی فرهنگی است. ایران از نظر توان کارشناسی در حوزه میراث فرهنگی و دیپلماسی فرهنگی در جایگاه مطلوبی قرار دارد.

احمد پاکتچی افزود: محوطه‌های تاریخی دره خرم‌آباد با قدمتی ۶۰ هزار ساله، پیوستگی فرهنگی خود را حفظ کرده‌اند. سیاست توزیع آثار ثبت‌شده در سراسر کشور، وجهه بین‌المللی ایران را تقویت کرده و دره خرم‌آباد به‌عنوان فضایی برای همزیستی گونه‌های مختلف انسانی، زمینه‌ساز درک بهتر تاریخ بشریت است.

استاندار لرستان نیز در این نشست ضمن تبریک به مردم ایران و به‌ویژه ساکنان دره تاریخی خرم‌آباد، گفت: ثبت جهانی این دره، افتخاری بزرگ برای ایران است که به دلیل پیشینه تاریخی بی‌نظیر و ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد آن به‌دست آمده است. قدمت این محوطه و جایگاه آن به‌عنوان یکی از نخستین زیستگاه‌های بشر هوشمند، توجه یونسکو را جلب کرده است.

سید سعید شاهرخی، با اشاره به ظرفیت‌های تاریخی و طبیعی لرستان افزود: «استان لرستان بیش از ۵ هزار اثر تاریخی و طبیعی ارزشمند دارد که ۲۶۰۰ مورد آن ثبت ملی شده و ۱۴ اثر فاخر در دره خرم‌آباد قرار دارد. ثبت جهانی این دره، بیست‌ونهمین اثر ایران در فهرست یونسکو است.

وی با تأکید بر مسئولیت سنگین ناشی از ثبت جهانی، گفت : این دستاورد فرصت‌هایی برای ارتقای جایگاه علمی، اقتصادی و اجتماعی لرستان فراهم می‌کند. 

استاندار لرستان افزود : از ابتدای دولت چهاردهم، برنامه‌ریزی راهبردی برای تقویت زیرساخت‌های گردشگری آغاز شده است. بازسازی فرودگاه خرم‌آباد که از سال ۱۳۰۷ فعال بوده و در جنگ جهانی دوم نیز نقش داشته، با هزینه‌ای بیش از هزار میلیارد تومان انجام شده و اکنون به‌عنوان فرودگاهی بین‌المللی آماده خدمت‌رسانی است. همچنین، پروژه آزادراه بندر امام به اهواز و کمربندی غربی خرم‌آباد در حال اجرا هستند.

شاهرخی گفت : برای توسعه گردشگری، تسهیلاتی برای تکمیل هتل‌های نیمه‌تمام اختصاص یافته است و برنامه‌هایی مانند برگزاری همایش‌ها و آموزش عمومی به شهروندان در دستور کار قرار دارد. همچنین، با جابه‌جایی پادگان موجود در منطقه، تپه فلک‌الافلاک متحول خواهد شد.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی لرستان نیز در این نشست با اشاره به اهمیت این ثبت جهانی گفت : ثبت دره خرم‌آباد به‌عنوان نخستین پرونده پارینه‌سنگی ایران در یونسکو، راه را برای توسعه گردشگری پایدار، جذب سرمایه‌گذاری، رونق اقتصادی و اشتغال‌زایی هموار می‌کند. عطا حسن‌پور افزود : این محوطه با ۴۰۰ هکتار عرصه و ۷۰۰۰ هکتار حریم، شامل ۵ غار کلدر، قمری، گیلوران، یافته و کنجی و پناهگاه صخره‌ای گرارجنه، شواهدی از حضور انسان در بیش از ۶۳ هزار سال پیش را نشان می‌دهد.

وی گفت : دره خرم‌آباد یکی از مهم‌ترین نمونه‌های حیات انسانی در فلات ایران است و به‌عنوان حلقه اتصال سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا در مسیر مهاجرت انسان‌های اولیه شناخته می‌شود. کشف دندان نیش گوزنی با قدمت بیش از ۴۰ هزار سال در کاوش‌های سال‌های ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹، که به‌عنوان گردنبند استفاده می‌شد، از نخستین شواهد استفاده بشر از زیورآلات است.
 حسن‌پور افزود : پرونده ثبت جهانی این دره از سال ۲۰۰۷ در فهرست موقت یونسکو قرار داشت و پس از ارسال به یونسکو در شهریور ۱۴۰۲ و بازدید میدانی در شهریور ۱۴۰۳، با رأی مثبت ایکوموس در خرداد ۱۴۰۴، سرانجام در ۲۰ تیر ۱۴۰۴ به ثبت جهانی رسید.

علیرضا ایزدی، مدیرکل ثبت و حریم آثار، حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی، نیز  گفت : پروسه ثبت جهانی آثار، فرایندی علمی، اما تحت تأثیر سیاست است. اثبات حقانیت ایران در این مسیر چالش‌برانگیز بود، اما ویژگی‌های برجسته دره خرم‌آباد و قلعه فلک‌الافلاک مورد پذیرش ایکوموس قرار گرفت.

علیرضا ایزدی افزود: پرونده‌های جهانی ابتدا در فهرست موقت قرار می‌گیرند و دره خرم‌آباد از سال ۲۰۰۷ در این فهرست بود. اولویت‌های بعدی ما شامل ثبت مساجد ایرانی، قلعه الموت، آسبادها، محوطه استخر و دیوار گرگان است.

این نشست رسانه‌ای با تأکید بر اهمیت حفاظت از آثار تاریخی و توسعه زیرساخت‌های گردشگری، گامی مهم در راستای معرفی ظرفیت‌های فرهنگی و تاریخی ایران به جهانیان و تقویت جایگاه لرستان در صنعت گردشگری بود.

دره خرم‌آباد با قدمتی بیش از ۶۰ هزار سال، به‌عنوان بیست‌ونهمین اثر جهانی ایران در فهرست یونسکو ثبت شد. این دستاورد بزرگ ، نه‌تنها افتخاری ملی است، بلکه راه را برای توسعه گردشگری پایدار و معرفی فرهنگ و تاریخ ایران در سطح جهانی هموار می‌کند.

 

source