““به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، بهمن ماه سال گذشته بود که پرونده تخلف 13 میلیون دلاری در حوزه کاغذ فاش شد، شرکتی که در ابتدای سال 1400 موفق به دریافت 13 میلیون دلار ارز دولتی برای واردات 14هزار تن کاغذ تحریر شده بود، اما تا ماههای پایانی سال 1403 هنوز خبری از این کاغذها نبود، شرکت مذکور تنها در دورهای 900 تن کاغذ وارد کرده بود و خبری از مابقی کاغذها نبود.
رسانهای شدن این موضوع و بهموازات آن پیگیریهای وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی در دو دولت سیزدهم و چهاردهم و ورود قوه قضائیه به ماجرا موجب شد شرکت مذکور که از آن با عنوان «آ.پ.» نام برده میشود، ادعا کند که حدود 6 هزار تن از این کاغذها آماده ورود به کشور و در انتظار ترخیص از گمرک است.
ترخیص این کاغذها از گمرک بهعلت اختلافی که بین ارشاد و شرکت مذکور بر سر محل تحویل کاغذها به وجود آمد، طولانی شد، اما محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت ارشاد فروردین ماه سال جاری به تسنیم گفته بود: مجوز ورود این کاغذها به کشور از دادستانی گرفته شده است، اما هنوز دست ما نرسیده است، تقریباً نصف آن رقمی که شرکت مورد نظر متعهد شده بود، یعنی بیش از 6 هزار تن وارد گمرک شده است. قاعدتاً ترخیص از گمرک و رسیدن این کاغذها به دست ما برای توزیع مراحل اداری زیادی دارد، تا قیمتگذاری شود و… زمان نیاز داریم، تصور نمیکنم که تا قبل از نمایشگاه کتاب شدنی باشد، اما باز هم تلاش خود را میکنیم.
کاغذها از انفجار گمرک شهیدرجایی سالم بیرون آمد
پس از این اظهارات جوادی، حادثه انفجار بندر شهیدرجایی رخ داد و محمولههای کاغذ مورد نظر نیز در این گمرک نگهداری میشد و این شائبه پیش آمد که این محموله نیز گرفتار حریق شده است، اما بررسی کارشناس و وکیل پرونده مشخص کرد که آسیبی به محموله مذکور وارد نشده است، اما چرا پس از چند ماه از اقدام وزارت ارشاد هنوز این محموله در گمرک شهیدرجایی بهسر میبرد و ترخیص نشده است؟
پیگیریهای تسنیم نشان میدهد که علیرغم پیگیریهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد برای ترخیص این کاغذها و رساندن آن به دست ناشران، هنوز نهاد قضایی حکم ترخیص را صادر نکرده است و پرونده در شعبه 17 دادسرای جرایم اقتصادی باز است.
هزینه ترخیص 50میلیاردی از گمرک
ایراد کار در اختلافنظر میان وزارت ارشاد و شرکت آ.پ. واردکننده این کاغذها است، بر اساس قرارداد موجود بین این شرکت و وزارت ارشاد، محموله وارداتی کاغذها باید در تهران تحویل داده شود، حال اینکه شرکت مذکور حاضر به پرداخت هزینه ترخیص بار از گمرک نیست، هزینه ترخیص این بار از گمرک نیز رقم بسیار بالایی در حدود 40 تا 50 میلیارد تومان است، طبیعتاً وزارت ارشاد نیز حاضر به پرداخت این هزینه نیست.
بررسیها نشان میدهد که با وجود اینکه وزارت ارشاد موضوع را بهصورت قضایی دنبال کرده است، اما تاکنون حکمی صادر نشده است، در این راستا قرار است امروز جلسه نهایی میان نماینده وزارت ارشاد، وکیل پرونده و نماینده شرکت واردکننده برگزار شود و مسئله نهایی شود. مدیران معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در عین حال، این گلایه را دارند که رسیدگی به پرونده در شعبه 17 دادسرای جرایم اقتصادی طولانی شده است و هنوز کیفرخواست و رأی صادر نشده است.
از سوی دیگر پیگیریهای وکیل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این پرونده نشان میدهد 7 هزار تن دیگر از این کاغذها نیز به گمرک وارد شده است و این محموله نیز بهزودی آماده ترخیص است، در صورتی که روند قضایی پرونده سریعتر مشخص شود.
پیش از این نیز جهانگیر سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری در پاسخ به پرسش تسنیم درباره روند قضایی این پرونده گفته بود: «در خصوص واردات کاغذ با ارز دولتی، در تاریخ 11 اردیبهشت سال 1402، پروندهای به دادسرای ویژه مبارزه با جرایم اقتصادی ارسال شد و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از شرکت آترو پارس بهدلیل تحصیل مال از طریق نامشروع، ویژهخواری و سوءاستفاده از ارز دولتی شکایت کرد. مشتکیعنه در سال 1400 با استفاده از ارز 4200تومانی متعهد شده بود 13900 تن کاغذ مورد تأیید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را وارد کند، اما شرکت واردکننده کاغذ تنها اسناد مربوط به حدود 907 تن از کاغذهای تعهدشده را تحویل داد و از تحویل باقیمانده کاغذ خودداری کرد، بهانههای مختلفی برای عدم تحویل باقیمانده کاغذ آورده شد، سپس بانک تجارت نیز از شرکت واردکننده شکایت کرد، مدیران این شرکت احضار شدند و پرونده در شعبه بازپرسی در حال رسیدگی است، با تکمیل تحقیقات، اطلاعات تکمیلی اعلام خواهد شد.»
این روزها ناشران با تابستان داغی که رخوت اقتصادی را نیز بهبار آورده است، دست و پنجه نرم میکنند، هنوز مطالباتشان از نمایشگاه بهصورت کامل پرداخت نشده است و رونق چندانی در نشر دیده نمیشود، با این حال تزریق این کاغذها به بدنه صنعت نشر و توزیع آنها میان ناشران در شرایطی که کاغذ در بازار آزاد بندی یک میلیون و 600 هزار تومان شده است، نقطه قوتی برای ناشران بهشمار میرود.
البته بسیاری از ناشران نیز انتقاداتی به شیوه توزیع گذشته کاغذ دارند و خواستار شفافسازی بیشتر در این زمینه هستند، باید دید وزارت ارشاد چهسازوکاری را برای توزیع این کاغذها خواهد داشت.
انتهای پیام/+
source