به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مستندسازان ایران پیشنهادهای خود برای سفر به نقاط بکر و دیدنی ایران را مطرح کردند که نخستین شماره از آن از خبرگزاری تسنیم، منتشر شد. در آن شماره، 3 مکان دیدنی کشورمان یعنی باغ شاهزاده ماهان در کرمان، روستای درک در چابهار و روستای قلعه بالا معرفی شدند.
در این گزارش، به معرفی 3 مکان دیدنی دیگر کشورمان میپردازیم؛ از شمال تا جنوب!
1- “شیمبار”، تالابی کوهستانی در خوزستان که در بهار دیدنی میشود
عبدالخالق طاهری مستندساز جنوبی کشورمان، سفر به «شیمبار» را برای سفر نوروز پیشنهاد میکند و معتقد است که هر ایرانی باید برای یکبار هم که شده شیمبار را از نزدیک ببیند. طاهری در توضیح این منطقه میگوید: «شیمبار»، همان شیرین بهار است که در گویش محلی به این شکل تلفظ میشود. شیمبار منطقهای کوهستانی و جنگلی معتدل در شهرستان اندیکا و یکی از مناطق گرمسیری بختیاریها است. دریاچه تالاب شیمبار این منطقه کوهستانی و جنگلی را بسیار زیباتر کرده است و جلوهای ویژه به آن بخشیده است.
این مستندساز توصیف زیبایی از این منطقه دارد و میگوید: جایی را فرض کنید که پیرامون شما را کوههای بلندی پوشیده از درختان بلوط فرا گرفته و در میان آن، یک تالاب را میبینید. جالب تر اینکه در میان این تالاب چشمنواز، جزیره بسیار کوچکی قرار دارد که شاید 4-5 نفر بتوانند روی آن بایستند!
بومگردی و پرنده نگری یکی از جاذبههای گردشگری در شیمبار است. گونههای مختلفی از پرندگان شاخه نشین و جنگلی و همچنین پرندگان کنارآبزی در این منطقه زندگی میکنند. طبیعت و آب و هوای این منطقه در بهار بسیار مطبوع است و چشماندازهای زیبایی با حضور پرندگان پیش چشم گردشگران قرار میدهد. از سویی دیگر، مردم این منطقه جنوبی که آداب و رسوم و پوشش بومی زیبایی دارند، به جذابیتهای آن افزوده است.
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری منطقه شیمبار تماشای کوچ عشایر بختیاری در فصل بهار است. شیمبار در مسیر اصلی کوچ عشایر بختیاری از مناطق گرم خوزستان به سوی کوهرنگ و زرد کوه و مناطق سردسیری در چهارمحال و بختیاری است. همچنین نقش برجستههای «تنگ بتا» و «تنگ سنان» که سنگنگارههایی بر سینه کوه هستند، از جمله جاذبههای تاریخی این منطقه است.
طاهری درباره دیگر جاذبههای گردشگری تاریخی منطقه شیمبار میگوید: آسیابهای بسیار قدیمی وجود دارد که پیشینه آنها به زمان ساسانیان برمیگردد. این آسیابها تا چند دهه پیش نیز مورد استفاده قرار میگرفتند. همچنین یک راه باستانی سنگفرش هم در آنجا وجود دارد که مربوط به پیش از دوره اسلامی است. اگر در مسیر رفت یا برگشت خود از شیمبار به سوی مسجد سلیمان بروید آثار تاریخی اشکانی را مانند “بَرد نشانده” در مسیر خواهید دید.
2- دژ فرماندهی 500 ساله گیلان را از نزدیک ببینید!
میخواهیم کمی از جنوب ایران فاصله گرفته و سری به شمال زیبا بزنیم؛ در 25 کیلومتری شهرستان فومن، روستایی به نام «رودخان» قرار دارد. این روستا علاوه بر طبیعت بسیار زیبای شمال کشور، جاذبه گردشگری اعجابانگیز دیگری نیز دارد. قلعهای تاریخی در دل این روستا قرار گرفته که میتواند مقصد خوبی برای گردشگران باشد؛ قلعهای با قدمتی به مدت بیش از 500 سال که در قرون مختلف، در میان حکومتهای مختلف دست به دست شده است!
محمدحسن یادگاری، کارگردان مستند «به ایران خوش آمدید» این قلعه را اینچنین معرفی میکند: قلعه رودخان یک دژ مستحکم تاریخی و اعجابانگیز است که بر فراز کوه ساخته شده است. مساحت کلی قلعه، 2.6 هکتار است و نزدیک به 1000 نفر میتوانند در داخل ساختمان قلعه حضور پیدا کنند. از آن جا که قلعه بالای کوه قرار گرفته و دسترسی به آن سخت بوده، جای بسیار خوبی برای کمین کردن و پنهان شدن نیروهای خودی است، به طوری که اگر کسی بخواهد به قلعه برسد، باید چیزی حدود 700-800 پله را طی کند. به گفته بعضی از مورخین، آخرین گروهی که در این قلعه حکومت کردند، میرزا کوچکخان جنگلی و نهضت جنگل بوده است.
این مستندساز درباره طبیعت روستای قلعه رودخان نیز توضیح داد: از روستای قلعه رودخان تا خود قلعه، طبیعت بسیار زیبایی به چشم میخورد؛ درختانی با قدمت زیاد، به سمت آسمان سربرافراشتهاند و نور از لابه لای شاخههای این درختان به پایین میریزد. اگر در بالای قلعه بایستید، کل روستا در زیر پای شماست. در اطراف قلعه و کوه، از پایین تا بالا، جنگلهای سرسبزی را میبینید که خود جاذب بسیاری از گردشگران است و طبیعت زیبای استان گیلان و شهر فومن را به رخ میکشد. بنابراین در مسیر رسیدن به قلعه، کوهنوردی هم خواهید کرد.
3- معماری ایرانی در خدمت محیطزیست در باغ “پهلوانپور” یزد
هادی آفریده در شماره قبلی، باغ شاهزاده ماهان در کرمان را معرفی کرد؛ در ادامه، او باغ دیگری را به گردشگران نوروزی معرفی میکند؛ باغ کویری “پهلوانپور” در استان یزد.
مهریز یزد باغهای بینظیری دارد. معروفترین این باغها که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز ثبت شده است، باغ پهلوان پور در شهرستان مهریز است. این باغ مربوط به دوران قاجاریه است و یک کوشکباغ منحصر به فرد ایرانی است که درختان تنومند چنار را در دل خود جای داده است.
آفریده درباره این باغ زیبا میگوید: باغ “پهلوانپور” در جایی قرار گرفته که قنات مرزی از میان خانه باغ عبور میکند و همین موضوع جاذبه معماری بسیار زیبایی را ایجاد کرده است. مهمترین جاذبه گردشگری آن، ترکیبی از معماری ایرانی و محیط زیست است. جایی که معماری ایرانی در خدمت محیطزیست برمیآید و به جای تخریب آن، به حیات آن کمک میکند.
در ساخت این باغ کوشک، حتی یک درخت نیز قطع نشده است. این موضوع نشان دهندهی این است که معماری در خدمت محیطزیست قرار گرفته است و همین موضوع آن را تبدیل به یک باغ کوشک منحصر به فرد میکند و دلیل حضور آن در فهرست جهانی یونسکو نیز همین موضوع است.
انتهای پیام/
source