به گزارش ایکنا؛ گذار آخرین چکه آذر و شب یلدای آن که امسال متبرک به عطر میلاد بانوی آب و آیینه حضرت فاطمه(س) و هفته پاسداشت مقام زن و مادر، در کنار تکرار تعطیلی دوروزه به سبب آلودگی شدید و برودت هوا؛ نیز تعدد انتصاب مدیران میانی فرهنگ و ادب؛ نیز معرفی سکانداران مهمترین جوایز ادبی ملی و بینالمللی کشورمان فضای متفاوتی برای رویدادهای ادبی و فرهنگی کشورمان با خود به همراه داشت.
مهدویت و بیشترین قرابت «یلدا» میان شاعران معاصر؛ رودکی پدر شعر فاطمی؛ حضرت فاطمه(س) منبعی الهامبخش برای زنان امروز؛ رودکی نماد خرد و خوشبختی انسان ایرانی؛ ابوترابی مسیح ایران با درسهایی بزرگ؛ بررسی نقش صفویان در تحقق رؤیای دولت ملی؛ عزت مدرسه مقاومت و استمرار مکتب سلیمانی؛ آغاز همکاری دو کتابخانه بزرگ اسنادی ملی و مجلس؛ برگزاری دومین دوره مسابقات «سدید»؛ سکان هدایت خانه کتاب و ادبیات ایران در دستان ابراهیم حیدری؛ عدم اتکای اقتصاد فرهنگ ایران به داخل کشور؛ تمدید مهلت آثار ارسال به شعر فجر؛ انتشار فراخوان نوزدهمین جایزه شعر «خبرنگاران»؛ معرفی چهار عضو جدید فرهنگستان زبان و ادب فارسی؛ انتصاب دبیران علمی «جایزه کتاب سال» و «جایزه جهانی کتاب سال»؛ تغییر ساعت کاری کتابخانه مجلس در زمستان؛ برگزاری دومین دوره محفل شعری «آینهداران» و جشن یک سالگی بچهکتابخونها از جمله عناوین مهمترین اخبار طی هفته جاری در حوزه فرهنگ و ادب به شمار میرود.
در ادامه گزیدهای از این رخدادها و رویدادهای خبری ایکنا در هفته جاری ارائه شده است.
مهدویت و بیشترین قرابت «یلدا» میان شاعران معاصر
نشست ادبی «یلدا در ادب پارسی» با حضور جمعی از اهالی ادب کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان، پاکستان و هندوستان؛ ۳۰ آذر؛ با اجرای سیدمسعود علویتبار و به میزبانی گروه بینالمللی هندیران برگزار شد.
سیدمسعود علویتبار؛ شاعر و پژوهشگر تاریخ تمدن اسلامی در این محفل ادبی گفت: در ادبیات فارسی بیشترین مضمونی که از «شب یلدا» در اشعار استفاده شده است مضمون انتظار و پایان دوره طولانی فراق است. شاعران کهن به صورت ضمنی و در قالب بیت یا مصرعی در اشعار خود به «شب یلدا» اشارهای داشتند اما در عصر حاضر، شب یلدا خمیرمایه خلق اشعار مستقل فراوانی در رابطه با گرامیداشت این آیین فرهنگی و ملی شده است.
وی افزود: تعداد بسیاری از این اشعار که اغلب در قالب غزل سروده شدهاند به مقوله انتظار منجی و اشعار مهدوی اختصاص پیدا کردهاند که میتوان آنها را در زمره اشعار انتظار جای داد.
برای مرور سخنان مهمانهای حاضر در نشست ادبی «یلدا در ادب پارسی» و مرور نوسرودههای شاعران ایران فرهنگی میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
رودکی؛ پدر شعر فاطمی
مراسم اختتامیه هشتمین جایزه ادبی «ریحانه»، همزمان با ولادت حضرت فاطمه(س)، دوم دی در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
احمد مسجدجامعی، وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی و قائممقام دائرهالمعارف بزرگ اسلامی با تأکید بر آنکه «صلوات» مخصوص برای هر کدام از ائمه(ع) وجود دارد، گفت: در روایتی از حضرت زهرا(س) و امام رضا(ع) به عنوان پاره تن پیامبر(ص) یاد شده است.
احمد مسجدجامعی با بیان اینکه دوستداشتن حضرت زهرا(س) یکی از نشانههای هویت ایرانی است، گفت: پدر شعر فارسی ابوعبدالله رودکی است و تا جایی که میدانیم نخستین کسی است که نام حضرت زهرا(س) در شعرش است، یعنی رودکی پدر شعر فاطمی است.
گزارش مشروح مراسم اختتامیه جشنواره ادبی ریحانه و اسامی برگزیدگان این رویداد در اینجا قابل دسترسی است.
حضرت فاطمه(س) منبعی الهامبخش برای زنان امروز
غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، به مناسبت سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) و روز زن، در پیامی ضمن تبریک این مناسبت، جایگاه بینظیر حضرت زهرا (س)را به عنوان الگویی برجسته برای زنان مسلمان در تمامی عرصههای زندگی ستود و بر اهمیت بهرهگیری از آموزههای ایشان در جامعه امروز تأکید کرد.
امیرخانی در بخش دیگر این پیام چنین آورده است: حضرت فاطمه زهرا (س) با ویژگیهای کمنظیرخود، الگویی الهامبخش برای زنان در عرصههای خانوادگی، اجتماعی و معنوی بهشمار میروند. ایشان بهخوبی نشان دادند که حفظ اصول اخلاقی و معنوی میتواند به موفقیت در تمام جنبههای زندگی منجر شود.
رودکی نماد خرد و خوشبختی انسان ایرانی
محفل ادبی «سلطان شاعران» به مناسبت گرامیداشت مقام ادبی پدر شعر فارسی؛ «رودکی سمرقندی»؛ ۳ دی؛ با حضور جمعی از اهالی شعر و ادب کشورهای حوزه ایران فرهنگی با اجرای سیدمسعود علویتبار و به میزبانی گروه بینالمللی «هندیران» برگزار شد.
سیدسلمان صفوی؛ رئیس آکادمی مطالعات ایرانی لندن در این مراسم با اشاره به اهمیت رودکی، «پدر شعر فارسی» در تاریخ ادبیات فارسی و فرهنگ ایرانی تصریح کرد: رودکی پیشگام پایهگذاری سنت شعری کلاسیک فارسی، از دو بُعد شکلی و محتوایی است. قبل از رودکی، ادبیات فارسی اغلب بر پایه سنت شفاهی استوار بود. آثار رودکی به تبدیل ادبیات به فرم مکتوب و سازمانیافته کمک و آن را به مرجعی برای نسلهای بعدی تبدیل کرد.
رئیس آکادمی مطالعات ایرانی لندن در محفل ادبی «سلطان شاعران» با بیان آنکه میراث رودکی مبنایی است که شعر فارسی بر آن بنا شد و اشعارش الهامبخش توسعه ادبیات فارسی به ادبیات جهانی است تصریح کرد: شعر این شاعر نمادی از خرد، احساس و خوشبختی انسان ایرانی است.
متن کامل گزارش نشست ادبی گرامیداشت رودکی، پدر شعر فارسی و مرور سرودههای شاعران ایران و کشورهای فارسیزبان منطقه در اینجا قابل رصد و مطالعه است.
ابوترابی؛ مسیح ایران با درسهایی بزرگ
آیین رونمایی از کتاب «خاکی آسمانی» نوشته نصرت الله محمودزاده با حضور سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی؛ رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و سرپرست معاونت فرهنگی، حجتالاسلام سیدمحمدحسن ابوترابی؛ امام جمعه موقت تهران، سعید اوحدی؛ رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران، نیکنام حسینیپور؛ مشاور وزیر و رییس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قادر آشنا؛ دبیر شورای فرهنگی عمومی کشور، فرزندان حجتالاسلام ابوترابی، جمعی از آزادگان و اهالی فرهنگ و رسانه؛ سوم دی برگزار شد.
صالحی در آیین رونمایی از کتاب «خاکی آسمانی» با بیان اینکه ما به ابوترابیها بیش از دیروز نیاز داریم و ایران بزرگ همان مسائل ایران کوچک را دارد و به درایت و مهر ابوترابیها بسیار نیازمند است گفت: کتاب «خاکی آسمانی» تنها روایتی از گذشته نیست بلکه نگاهی برای افقگشایی در آینده ایران و حتی انسان است.
صالحی خاطرنشان کرد: آقای ابوترابی به روایت صلیب سرخیها مسیح اسارت و به تعبیر مولف این اثر در اسارت، ایرانی کوچک بود؛ باید ببینیم مسیح ایران کوچک چه کرد و چه درسی از مسیح ایران کوچک برای ایران بزرگ میتوان دریافت کرد.
برای مطالعه مشروح گزارش رونمایی از کتاب «خاکی آسمانی» روایت زندگی آزاده شهید حجتالاسلام ابوترابیفرد میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
بررسی نقش صفویان در تحقق رؤیای دولت ملی
مراسم رونمایی از کتاب «گفتارهایی در تاریخ عصر صفوی» یادگارنامه ایرانی پروفسور «رودی متی»، با حضور احمد مسجدجامعی، سیدمحمد بهشتی، میثم کرمی، سیدحسین میثمی و علیرضا پلاسید، یکم دی در خانه اندیشمندان اسلامی برگزارشد.
احمد مسجدجامعی، وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه درباره تاریخ جامع ایران کمتر کار شده است، ادامه داد: دولت صفویه رؤیای ایران را که قرنها وجود داشت، عملی کرد. این رؤیا در حقیقت بعد از سقوط ساسانی در دل و جان ایرانیان وجود داشت. بعد از صفویه قدمهای اساسی برای رسیدن به دولت ملی برداشته شد. دولت قاجار با معانی آثار صفوی مشکل نداشت، به نوعی بازگشت به دوران صفوی در هنر آرایه، شهرسازی، معماری و … در دوره قاجار وجود داشت. در دوره پهلوی هم این مسئله تغییری نکرد.
وی با اشاره به اینکه عقبه دولت صفوی، دولت آلبویه بود، توضیح داد: ظرفیت و زمینه پس از صفویه برای آنچه که به عنوان رؤیای ایران میشناسیم وجود داشت.
مشروح این نشست رونمایی و مطالعه متن پیام «رودی متی»، نویسنده کتاب در اینجا قابل دسترس است.
عزت مدرسه مقاومت و استمرار مکتب سلیمانی
نشست خبری تشریح برنامههای پنجمین سالگرد گرامیداشت شهادت سپهبد شهید حاجقاسم سلیمانی، سوم دی با حضور سیدمجتبی ابطحی؛ سخنگوی ستاد گرامیداشت یاد و خاطره سردار دلها در سالن مهر حوزه هنری برگزار شد.
ابطحی در این نشست گفت: طی یکسال سپریشده شاهد تحولات مختلف و متعددی در کشور و منطقه بودهایم که در رأس این تحولات شهادت تعدادی از عزیزترین افرادی بودیم که هر کدام از آنها یار حاجقاسم و سردار دلها؛ همراه، یاور و پشتیبان آنها بود.
مسئول ستاد گرامیداشت پنجمین سالروز شهادت حاج قاسم سلیمانی خاطرنشان کرد: امسال در چنین شرایطی پنجمین سالگرد فقدان و آسمانی شدن سردار دلها را در قالب مراسمهای مختلف برگزار میکنیم که تلاش کردهایم برنامهریزیهای ما بنا بر توصیه رهبری مبنیبر بهره بردن از ظرفیت مردمی و خودجوش بودن اتفاقها بر همین مدار استوار شود.
ابطحی با بیان آنکه شعار امسال یادواره «سرباز وظیفه، پاسدار قاسم سلیمانی» انتخاب شده است گفت: حوادث یکساله اخیر و به ویژه حماسه طوفانالاقصی نشان داد مدرسه مقاومت رو به عزت و مکتب سلیمانی رو به تداوم است.
برای مطالعه سخنان سخنگوی مراسم گرامیداشت پنجمین سالروز شهادت حاج قاسم سلیمانی و آشنایی با اهم برنامههای هفته مقاومت که از 10 تا 18 در سراسر کشور برگزار میشود میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
آغاز همکاری دو کتابخانه بزرگ اسنادی ملی و مجلس
صبح روز سوم دی؛ غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور در کتابخانه مجلس با مسعود معینیپور، رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس دیدار کرد.
در این دیدار صمیمانه مسعود معینیپور ضمن تبریک مجدد به غلامرضا امیرخانی بابت انتصاب وی به ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ابراز امیدواری کرد همکاریهای مشترک میان کتابخانه و مرکز اسناد مجلس و کتابخانه ملی انجام شود.
غلامرضا امیرخانی در این دیدار ضمن اعلام آمادگی برای همکاری مشترک و در اختیار گذاشتن اسناد مربوط به مجلس برای کتابخانه و مرکز اسناد مجلس اظهار امیدواری کرد که به زودی ساختمان شماره ۲ کتابخانه ملی در خیابان سی تیر راهاندازی شود.
برگزاری دومین دوره مسابقات «سدید»
سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی، دومین دوره مسابقات ملی ارائه سهدقیقهای «سدید» را در ۱۸ استان کشور در قالب رقابت دانشجویان در دو بخش کتاب و پژوهشهای دانشجویی برگزار خواهد کرد.
این مسابقات بستری برای رشد و تقویت مهارتهای ارتباطی، بیانی و ایدهپردازی در دانشجویان، کاربردی کردن پژوهشها و تحقیقات دانشجویی، ترویج فرهنگ مطالعه و ترویج گفتمان علم است.
دومین دوره این مسابقات در دو بخش کتاب و پژوهشهای علمی شامل (پایاننامه، مقاله، طرح پژوهشی و اختراع) برگزار میشود.
سکان هدایت خانه کتاب و ادبیات ایران در دستان ابراهیم حیدری
محسن جوادی؛ رئیس هیئت امنای خانه کتاب و ادبیات ایران و معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور حکمی ابراهیم حیدری را به عنوان مدیرعامل این مؤسسه منصوب کرد.
عمده سوابق شغلی و پژوهشی ابراهیم حیدری در حوزه صنعت نشر بوده است.
عدم اتکای اقتصاد فرهنگ ایران به داخل کشور
آیین تکریم علی رمضانی و معارفه ابراهیم حیدری به عنوان مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، اول دی با حضور محسن جوادی، سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس هیئت امنای خانه کتاب و ادبیات ایران، ایوب دهقانکار، مشاور علمی، فرهنگی و مدیریتی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیکنام حسینیپور، مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی رمضانی، مدیرعامل سابق و ابراهیم حیدری، مدیرعامل جدید خانه کتاب و ادبیات ایران و جمعی از مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و فعالان حوزه نشر و کتاب در سرای کتاب برگزار شد.
محسن جوادی، سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: فرصتها زود میگذرند و مهم بهره گرفتن از آنهاست. باید تعهدات و وظایفی را که برعهده ماست، انجام دهیم و در کنار آن خیری نیز به مردم برسانیم.
سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اقتصاد فرهنگ در ایران اگر منحصر به داخل باشد، جواب نمیدهد و باید راهی پیدا کنیم تا آن را به بیرون از ایران ببریم. نزدیک به هفت میلیون نفر از ایرانیان تحصیل کرده از کشور مهاجرت کردهاند و علاقهمند و خریدار کتاب در خارج از ایران هستند که باید بتوانیم به آنها کتاب را در خارج از کشور ارائه دهیم.
تمدید مهلت آثار ارسال به شعر فجر
طبق اعلام دبیرخانه نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر، مهلت ارسال آثار به این جشنواره که پیشتر تا اول دی تعیین شده بود، تا ۱۰دی تمدید شد.
نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر آثاری را که برای نخستینبار در سال ۱۴۰۲ به زبان فارسی و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در داخل کشور منتشر شده باشند در چهار بخش «شعر کلاسیک»، «شعر نو»، «شعر محاوره» و «درباره شعر» (پژوهشهای حوزه شعر) ارزیابی میکند.
انتشار فراخوان نوزدهمین جایزه شعر «خبرنگاران»
نوزدهمین دوره جایزه کتاب سال شعر ایران به انتخاب «خبرنگاران»، همچون دورههای گذشته، در سه بخش اصلی «کتاب سال»، «ویژه» (شاعران بدون کتاب شعر) و «تجلیل» (یک عمر فعالیت شعری)، با داوری جمعی از شاعران خبرنگار و فعال رسانه برگزار میشود. در این دوره نیز بخش جنبی «پژوهش درباره شعر» که از سال گذشته به جایزه اضافه شده است، همچنان برقرار است؛ این دوره با موضوع: «سیر تکوینی غزل».
دبیرخانه جایزه کتاب سال شعر ایران به انتخاب «خبرنگاران»، با یاد زندهیادان «محمدعلی بهمنی» و «علیرضا طبایی» از برگزیدگان ادوار این جایزه تقدیر خواهد کرد.
برای آشنایی با قوانین ومقررات گام نوزدهم جایزه شعر به انتخاب خبرنگاران میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
معرفی چهار عضو جدید فرهنگستان زبان و ادب فارسی
همزمان با برگزاری چهارصدوهشتادوچهارمین نشست شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی، نصرالله امامی، حافظپژوه و استاد بازنشستۀ زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید چمران اهواز؛ چنگیز مولایی استاد فرهنگ و زبانهای باستانی دانشگاه تبریز به عنوان اعضای پیوستۀ جدید فرهنگستان معرفی شدند.
در این نشست، سید علی میرافضلی، رباعیپژوه و خیامشناس و محمدرضا عدلی، پژوهشگر ادیان و عرفان و دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی به عضویت وابستۀ فرهنگستان برگزیده شدند.
انتصاب دبیران علمی «جایزه کتاب سال» و «جایزه جهانی کتاب سال»
سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی احکامی، حجتالاسلام والمسلمین حمید پارسانیا را بهعنوان دبیر علمی چهلودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و محمدباقر خرمشاد را بهعنوان دبیر علمی سیودومین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد.
تغییر ساعت کاری کتابخانه مجلس در زمستان
موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، ساعت کاری کتابخانه مجلس تغییر یافته است.
به اطلاع پژوهشگران و مراجعهکنندگان محترم میرساند ساعت کاری مجموعه کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در ماههای پایانی سال از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۶ تا ۱۹ و روزهای پنجشنبه از ۸ تا ۱۶ خواهد بود.
برگزاری دومین دوره محفل شعری «آینهداران»
دومین گردهمایی تخصصی انجمنها و حلقههای ادبی شعر ولایی کشور از چهارم دی برگزار خواهد شد.
در این همایش دبیران و نمایندگان بیش از ۶۰ حلقه ادبی از نقاط مختلف کشور حضور دارند و طی سه روز علاوه بر انتقال تجربیات و انعکاس مسائل جاری در جلسات و کارگاه ها حضور خواهند داشت.
همچنین در اختتامیه این گردهمایی از استاد محمدعلی مجاهدی به مناسبت شصتمین سال فعالیت انجمن ادبی محیط و تلاشهای وی در عرصه نقد ادبی و پرورش شاعران جوان تجلیل خواهد شد.
جشن یک سالگی بچهکتابخونها
چهارمین اجتماع بچهکتابخونهای شهر تهران با جشن یک سالگی این دورهمیها در باغ کتاب تهران برگزار شد.
این رویداد ۶ دی؛ با حضور اعضای منتخب دورهمی بچهکتابخونها و کتابداران تسهیلگر برگزار میشود، یک سال فعالیت نوجوانان در عرصه کتاب و کتابخوانی برگزار شد.
دورهمی بچهکتابخونها از سال گذشته تا کنون در ۶۲ کتابخانه برگزار شده است.
تازههای کتاب
یکی دیگر از اتفاقات ثابت و همیشگی رویدادهای خبری حوزه فرهنگ و ادب طی هر هفته، تازههای نشر و کتابهایی است که توسط ناشران مختلف بعد از پشت سر گذاشتن مسیر پُر پیچ و خم نشر راه خود را به پیشخوان کتابفروشیهای باز کردند.
در ادامه به معرفی اسامی برخی از این آثار تازه منتشر شده با محوریت دین، دفاع مقدس و مقاومت میپردازیم.
کتاب «یَسبحون»، روایت هجده نویسنده از مواجهات و تاملات خود با قرآن است که در روایتهای خود تعریف و توصیف کردهاند که از قرآن چه اثری پذیرفتهاند. این اثر به کوشش ابراهیم اکبریدیزگاه و به همت انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
مجلدات «ابعاد دینی نبرد با اسرائیل» و «جنبش أمل؛ آغاز مقاومت»، شانزدهمین و هفدهمین عنوان از مجموعه «پرتوها»ست که مؤسسه فرهنگی، تحقیقاتی امام موسی صدر منتشر کرده است.
کتاب «شبان وادی ایمن» که به گوشههایی از زندگی اویس قرنی یار صاحبدل حضرت رسول اکرم(ص) میپردازد به قلم حسین نورمحمدی و به همت انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر و در فاصله کوتاهی شمارگان آن از ۴۲هزار نسخه فراتر رفت.
کتاب «تفسیر ساختار معنایی سوره نساء» تألیف سیدسلمان صفوی در چهار فصل و ۳۶۵ صفحه از سوی انتشارات سلمانآزاده منتشر شد. مولف در این کتاب فهم نوینی از قرآن را با روش ساختارشناسی ارائه کرده و معتقد است، سوره مبارکه «نساء» بیانیه و مانیفست زندگی است.
مجموعه چهار جلدی «نرگس پر ماجرا» نوشته رامونا میرحاجیان با محور آموزش مضامین اخلاقی به گروه سنی کودک توسط انتشارات کتاب جمکران منتشر و روانه بازار نشر شد.
گزارش از امین خرمی
انتهای پیام
source