به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ نشست خبری هفدهمین جایزه ادبی جلال  آل احمد با حضور ابراهیم حیدری مدیرعامل خانه کتاب و مسعود کوثری دبیر علمی این دوره امروز یکشنبه 30 بهمن ماه برگزار شد.

ابراهیم  حیدری در این نشست در سخنانی گفت: جایگاه جلال و ادبیات در کشور ما جایگاه خاصی است، در خون هر ایرانی داستان و ادبیات نهفته است، برگزاری چنین جشنواره‌هایی پویایی ادبیات در کشور ما است، هر بخشی از ادبیات دارای اقلیم خاصی است و ما باید به هر اقلیم توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

وی استقبال از این دوره جایزه جلال را به لحاظ کمی و کیفی خوب ارزیابی کرد و افزود:‌ هر چند تغییر، تحول و تاخیر در برگزاری جایزه جلال ناخواسته بوده است،‌ ما قول می دهیم در سال های بعد طبق جدول زمان‌بندی کار برگزاری جایزه را پیش ببریم.

وی از افزایش مبلغ جایزه جلال خبر داد و گفت: مبلغ جایزه 25 تا 30 درصد  اضافه شده است،‌ بر این اساس جایزه برگزیدگان 500 میلیون تومان و جوایز شایستگان تقدیر 200 میلیون تومان خواهد بود.

حامد محقق معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب نیز در این نشست با اشاره به آمار این دوره گفت: تعداد 2 هزار و 526 اثر در دبیرخانه مورد ارزیابی قرار گرفته است که از این میان،‌ هزار و 265 اثر در حوزه داستان بلند و رمان‌، در مجموعه داستان کوتاه 396 اثر، در بخش مستند نگاری 749 اثر و در بخش نقد ادبی 116 اثر ارزیابی شده است. این آثار توسط 879 ناشر چاپ شده‌اند. 

وی ادامه داد:‌ از میان این آثار 22 اثر نامزد جایزه جلال شده‌اند و انتشارات چشمه و خط مقدم بیشترین تعداد نامزد را دارند،‌ آثار دو ناشر غیرتهرانی و 5 نویسنده غیرتهرانی به مرحله نهایی رسیده و 8 نویسنده نیز برای چندمین بار نامزد جایزه جلال شده‌اند. 

به گفته محقق‌‌ترین نامزد نیز 67 ساله و جوان‌ترین 35 ساله است،‌ 3 نویسنده از بانوان و 3 نویسنده کتاب اولی هم در بین نامزدهای نهایی دیده می‌شود. 

معاون ادبیات خانه کتاب به برگزاری دوره اقلیم قلم اشاره کرد و گفت: در دوره اقلیم قلم 200 ادب جو از 16 استان کشور گردهم آمدند، در دوره آل جلال 60 نفر از این 200 نفر حضور پیدا خواهند کرد. در دوره اقلیم قلم 100 کارگاه برگزار می‌شود و در این دوره آل جلال 30 کارگاه تخصصی و 3 سخنرانی برگزار می‌شود.

مسعود کوثری دبیر علمی جایزه جلال نیز در سخنانی از گسترش داستان کوتاه نسبت به سال‌های قبل سخن گفت و افزود:‌ در حوزه داستان بلند و رمان هم با انتشار بسیار زیاد آثار مواجه بودیم،‌ معنای این رقم این است که به تولید کمی زیادی رسیدیم که تحلیل‌های مختلفی دارد. در این میان البته آثار قابل توجه زیاد است اما باید از کمی‌سازی ادبیات به سمت کیفی‌سازی حرکت کنیم.  جلال باید سکویی برای نویسندگان ایرانی آن هم برای سهم گرفتن از جوایز جهانی باشد.

وی ادامه داد:  باید آثار جایزه جلال،‌ به نقد گذاشته شود،‌ تا آثار بهتری در ادبیات ما نوشته شود‌،  جایزه جلال صحنه رقابت برای آثار ایرانی را به وجود می‌آورد‌؛ چرا که ادبیات ایران دارای تنوع اقلیمی و سنت‌های داستان‌نویسی مختلف است.

کوثری گفت: نباید داستان را محدود به تهران و پایتخت کرد، لوکیشن‌های ادبی و سینمایی باید تنوع داشته باشد، امسال در گزینش آثار این تنوع دیده می‌شود و امیدوارم سال به سال بهتر شود.

دو نکته باید در آیین‌نامه جلال اصلاح شود، اول اینکه پژوهش باید وارد حوزه کتاب سال شود یا در جایزه جلال بخش ویژه‌ای برایش در نظر گرفته شود، چون ما فقط نقد ادبی را داریم و آثار پژوهشی خود به خود حذف می‌شوند.

وی افزود:‌ در مستندنگاری هم طیف وسیعی از آثار دیده می‌شوند، مستند، جنگ. اجتماعی و … که همه یک دست نیستند و این حیطه، حیطه‌ای است که باید بخش‌هایی از آن به جوایز دیگر منتقل شود، چون مستند تاریخی هم خود به خود از جایزه حذف می‌شود. این دو نکته باید در آیین‌نامه لحاظ شود.

بخش دیگری از این نشست به پرسش و پاسخ اهالی رسانه اختصاص داشت،‌ حیدری در پاسخ به پرسشی درباره شنیده شدن صداهای مختلف در جشنواره گفت: با توجه به بازخوردهای مختلف، سعی کردیم همه ملاحظات بیش از پیش دیده شود، در حوزه فرهنگ شاخص کیفی سخت است، شاید نوع نگاه مختلف باشد. ما سعی کردیم صدای همه نگاه‌ها و همه کسانی که کار علمی می‌کنند  دیده شود. ما صدای جدیدی که باید شنیده می‌شد را یه دوستان ابلاغ کردیم.

 مسعود کوثری نیز در پاسخ به پرسشی درباره لزوم حمایت گرنت از آثار برگزیده جایزه جلال گفت‌: کار با گرنت دولتی درست نمی‌شود، بابد سطح آثار بالا بیاید تا جهان خواستار ادبایت ما شود‌، به نظر من بخشی از این وظیفه را باید به بخش خصوصی و نویسنده‌ها واگذار کنیم. ما در حال باختن بازار به رمان خارجی هستیم‌، به زودی ممکن است، رمان فارسی در سبد خانوار نباشد و این خطر بزرگی است.

 وی درباره اقتباس ادبی از آثار نیز گفت:‌ رابطه خوبی بین نویسندگان و سینماگران برقرار نیست، سینماگران حاضر به پرداخت هزینه اقتباس نیستند، باید پل ارتباطی به وجود بیاید تا اقتباس ادبی در سینما شگل بگیرد.

کوثری در خصوص تاثیر تفکرات جلال بر آثار برگزیده این جایزه گفت: جلال نشانه راه است، ادبیات باید به جامعه متعهد شود، صداقت، شجاعت، توجه به جامعه، نقد خود و نقد جامعه از جمله ویژگی‌های جلال بود که باید این‌ها را از او وام گرفت و هم در نویسندگی و هم در داوری به آن توجه داشت.

انتهای پیام/

source