جوان آنلاین: برخی از فعالان سینما معتقدند برخی فیلمهای کمدی با عبور از خطوط قرمز شوخی و استفاده از تمثیلهای مبتذل به فرهنگ و جامعه آسیب میزنند و پایشان بیشتر از حد از گلیمشان دراز شده است.
بر اساس آماری که تاکنون منتشر شده است امسال از ۵۰ فیلم اکران شده، ۱۳ فیلم آن کمدی بودند و برخی از آنها هم فروش بالایی را تجربه کردند. این در حالی است که طی یکی، دو سال اخیر فیلم اجتماعی قوی که بتواند مخاطبان را به سالنهای سینما بکشاند نیز نداشتیم. با این همه سینمای بدنه گاهی به بهانه جذب مخاطب یا کسب سود و انتفاع با تولید آثار ضعیفی تحت عنوان کمدی سعی میکند به نتایج مطلوب و مورد نظرش دست پیدا کند. برخی از این آثار به اصطلاح کمدی مملو از ادبیات کلامی نامطلوب و زشت یا بازیهای ضعیف و باسمهای است که سعی میکند با به کار بردن دیالوگهای اروتیک و شوخیهای جنسی از مخاطبانش خنده بگیرد.
برخی از فیلمسازان و بازیگران سینما و تلویزیون نسبت به تولید چنین آثاری انتقاداتی را مطرح میکنند که در جای خود قابل تأمل است. کامران قدکچیان، کارگردان سینما و تلویزیون که در کارنامه هنریاش آثاری، چون «جانان»، «جنون»، «پسکوچههای شمرون» و «دختر شاه پریون» دیده میشود در مورد برخی آثار کمدی سینما میگوید: به نظر من کیفیت فیلمهای کمدی ما بسیار پایین آمده و توقع میرود که در این مسئله توجه لازم صورت گیرد و فیلمها به گونهای باشد که مردم در عین واحد به لودگی آن فیلم بخندند، اما ممکن است این لودگی فقط در فیلمهای طنز رخ نشان ندهد، چراکه موضوعات مختلفی که ممکن است برخی از آنها از جامعه بر گرفته باشد روی کار بیایند و موقعیتی را ایجاد کنند که باعث خنده شود، اما در حال حاضر باید گفت کمدیهای امروزی نوعی ادا درآوردن است و بیشتر به سمت رقص گام برمیدارد.
این کارگردان سینما در ادامه میافزاید: خارج از ادبیات، ما یکسری مثالها و گفتوگوهای عامیانه داریم که در آنها کلمات ناپسند و خارج از عرف وجود دارد و زمانی که این مسائل در فیلمها و سریالها بازگو و برای مخاطب یادآور میشود، سبب خنده میشود، به همین دلیل چه هنگام وجود خط قرمز و چه در نبود خط قرمز شوخی و مثالهای مبتذل تا حدودی در فیلمها وجود دارد، اما به لحاظ ادبیات و فرهنگ کشور نباید این مسائل مطرح شود و به نظر من پا بیشتر از حد از گلیم دراز شده است.
قدکچیان با اشاره به اینکه لودگی و مبتذل بودن آیینهای از جامعه نیست، خاطر نشان میکند: مردم جامعه ما به دلیل مشکلات عدیده حتی وقت سر خاراندن هم ندارند، چراکه مسائل و مشکلات آنقدر زیاد است که گاهی اوقات با همین فیلمها و سریالهای طنز مبتذل خنده روی لبانشان شکل میگیرد.
قربان نجفی، بازیگر سینما و تلویزیون نیز در این رابطه اظهار میدارد: سابقاً سینمای کمدی داشتیم و در جاهایی و در برههای به فیلمهای کمدی نزدیک هم شدیم، اما آن سینمایی که باید داشته باشیم هیچگاه نداشتیم. فیلمهایی هم که هست متأسفانه باید گفت هجو است. کمدی شریفترین نوع درام است که در واقع جامعه و کم و کاستیهای آن و اخلاق در جامعه را به چالش میکشد و جدیترین نقدها را کمدی باید انجام دهد، اما متأسفانه فیلمهایی که الان وجود دارد براساس سیاستی است که دارد اعمال میشود تا فقط از مردم خنده بگیرد. خنده به هر قیمتی و اسم این کمدی نیست.
این بازیگر سینما و تلویزیون میگوید: یک عمر خودمان را برای کارهای جدی آماده کردیم، این همه انرژی و پتانسیل را آدم در خودش جمع میکند و نهایتاً میبیند در آنجایی که باید از تو استفاده کنند و آن شکلی که لازم است، نمیشود. امیدوارم شرایطی ایجاد شود، کاری که باید را انجام دهیم.
source