Wp Header Logo 1227.png

به گزارش ایکنا در حاشیه برگزاری چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر نشست پرسش و پاسخ فیلم «موسی کلیم الله» امروز 18 بهمن در برج میلاد برگزار شد. 

در این جلسه ابراهیم حاتمی‌‌کیا؛ کارگردان، سیدمحمود رضوی؛ تهیه‌کننده، مریلا زارعی، علیرضا کمالی، فرهاد آیش، بهنام تشکر و بهاره کیان افشار و شکیب شجره بازیگران و تورج منصوری فیلمبردار این اثر حضور داشتند.

ابراهیم حاتمی‌کیا در ابتدای جلسه بیان کرد: این فیلم ساخته نمی‌شد اگر رضوی، منصوری، مقدم و علی‌رضا واعظ و عده‌ای دیگر از دوستان کنارم نبودند. 

فیلم را بر پایه قرآن ساختیم

وی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا درباره منابع تاریخی در روایت این فیلم گفت: من فیلم‌های جنگی و اجتماعی که ساخته‌ام را می‌توانم توضیح دهم اما در این فیلم دو کارشناس و محقق فیلم که از زمان نگارش فیلم توسط فرج‌الله سلحشور کارشان را آغاز کردند، می‌توانند به این پرسش پاسخ دهند اما یک نکته را می‌توانم به روشنی بیان کنم که اساس روایت این قصه «قرآن» است و در کنار آن از منابع دیگر نیز بهره برده شده است.

این کارگردان اظهار کرد: همیشه در فیلم‌هایی که ساخته‌ام سعی کرده‌ام نفس زمانه به آن بخورد چه فیلم در حوزه جنگ چه دیگر گونه‌ها. بخشی از فیلم حضرت موسی (ع) هم مفهوم انتظار داشت. اگر این مفهوم را پیدا نمی‌کردم نمی‌دانم برای ورود چگونه قصه را جمع می‌کردم.

وی درباره اینکه برای اولین بار است که در یک فیلم به یک زن وحی می‌شود چنین توضیح داد: این اراده شخصی من نبود و قرآن آن را به صراحت گفته‌ و در واقع بیان کرده که به این زن الهام شده است من تنها مصورش کردم.

ساخت سریال حضرت موسی (ع) را رها نمی‌کنم

حاتمی کیا در پاسخ به سؤالی درباره اینکه گفته می‌شود قرار است ساخت سریال موسی را رها کنید، گفت: هر کسی این فکر را کرده فکر احمقانه‌ای کرده است، من تازه راهش را پیدا کردم و قطعا با این دید که قرار است سریال شود، سراغ این کار رفتیم. با این فیلم اتفاق خوبی رخ داد و به ما اعتماد به نفس داد و نفس ما باز شد. 

مصطفوی یکی از پژوهشگران تاریخی فیلم «موسی کلیم‌ الله» به خبرنگار ایکنا چنین پاسخ داد: این فیلم با تکیه بر نگرش شیعی تولید شده است اما این به آن معنا نیست که به منابع دیگر توجه نکرده باشیم. در تهران و لبنان با انجمن کلیمیان گفت‌وگوهایی داشته‌ایم ولی در نهایت تصمیم نداشتیم نگرشمان متکی به اطلاعات یهودیان باشد بلکه می‌خواستیم نگرش شیعی به حضرت موسی (ع) را مورد توجه قرار دهیم.

وی ادامه داد: ما انبیا را معصوم می‌دانیم و می‌گوییم تمام رفتار و گفتارشان متکی بر وحی الهی است. در داستان ما حضرت موسی (ع) تنها قهرمان نیست بلکه برخاسته از سوی خدا است و تمام کارهایش هم برگرفته از کلام و گفته خدا است. تحقیقات ما پیرامون این کار نیز فراوان بود. اضافه می‌کنم ما از سال ۸۸ به اتفاق فرج الله سلحشور تحقیقات بر این کار را آغاز کردیم.

مریلا زارعی درباره تجربه حضورش در فیلم بیان کرد: برای ساخت این فیلم آدم‌های بسیار زیادی فعالیت کردند. در همینجا از همه افرادی که با ما در این فیلم همکاری داشتند کمال تشکر را دارم. برای من بازی در نقش «یوکابد» مثل سعی در صفا و مروه بود. چون تمام حیرانی که در آنجا مشاهده می‌شود در این کار نیز برایم وجود داشت. 

وی افزود: وقتی این فیلم تمام شد احساس کردم بخشی از وجودم جدا شده است. از آقای حاتمی‌کیا تشکر می‌کنم که این نقش را به من واگذار کرد. خدا را هم شکر می‌کنم که به من سعادت داد چنین نقشی را بازی کنم. امیدوارم شما بازی من در این فیلم را باور کرده باشید. من در این فیلم دو همبازی نوجوان خیلی خوب به نام گندم و دلسا داشتم. این دو دختر بسیار درجه یک بودند که به من در ایفای نقش بسیار کمک کردند. 

فرهاد آییش، دیگر بازیگر فیلم نیز بیان کرد: با اینکه این فیلم را دو بار دیگر دیده بودم ولی باز هم تک تک لحظات فیلم را دنبال می‌کردم و نگران حضرت موسی (ع) و مادرشان بودم. در این فیلم سینمایی هیچ کاستی وجود نداشت و همه هر آنچه داشتند برای این فیلم سینمایی انجام دادند. متن این کار بسیار قوی بود و به بازیگران اجازه می‌داد بهترین کارایی را داشته باشند. در این فیلم دو نقش را بازی کردم یک نقش منفی و یک نقش مثبت. این امر برای من چالشی بود که امیدوارم از آن سربلند بیرون آمده باشم.

امیدوارم امانتی حاتمی‌کیا را خوب تحویل داده باشم

بهنام تشکر در پاسخ به این سؤال که چگونه به نقش فرعون نزدیک شده بیان کرد: نقش فرعون بسیار برایم چالش برانگیز بود به ویژه که آقای حاتمی‌کیا آن را به من پیشنهاد کرد. امیدوارم امانتی که از ایشان گرفته‌ام را به خوبی تحویل او دهم. فیلم «موسی کلیم الله» برای من خاطره انگیز و ماندگار است چون اتفاقاتی که در آن افتاد تا به حال در سینمای ما رخ نداده بود.

بهاره کیان افشار نیز در پاسخ به سؤال دیگر درباره بازی‌اش در فیلم گفت: من نسبت به تمام گروه فیلم موسی ادای احترام می‌کنم که تلاش کردند چنین فیلمی خلق شود. خیلی خوشحالم شانس شاگردی ابراهیم حاتمی‌کیا نصیبم شد. در این کار با تمام وجود و قلبم حضور پیدا کردم تا بتوانم نقش را به درستی ایفا کنم.

محمود رضوی، تهیه‌کننده فیلم بیان کرد: تیتراژ پایانی که در این سینما پخش شد تنها مختص به سینمای مطبوعات بود چون معتقد بودیم سؤالات بسیاری پیرامون ساخت این فیلم مطرح است پس تلاش کردیم تصاویری از تولید این فیلم را در تیتراژ نشان دهیم.

وی ادامه داد: آقای منصوری فیلمبردار فیلم، تمام توان و رابطه‌های خود را به کار گرفت تا امکانات روز فیلمبرداری سینمایی دنیا به این فیلم راه پیدا کند.

تورج منصوری نیز درباره فیلمبرداری این کار اعلام کرد: مراحل تولید و فیلمبرداری فیلم آنقدر پیچیده و سخت است که در این زمان جلسه، امکان پاسخ به آن نیست ولی به صورت مختصر می‌گویم امروز شما شاهد به حقیقت پیوستن یک آرزو بودید. این فیلم به آرزوی دوران کودکی ما جواب داد و تصاویری ماندگار در سینمای ایران خلق شد. ما تمام استودیوهای کشورهای منطقه را دیدیم اما به جرئت می‌گویم همه آنها حتی یک سوم استودیوی ما نبودند. 

وی اضافه کرد؛ اگر ابراهیم حاتمی‌کیا پشت این فیلم نبود چنین فیلمی خلق نمی‌شد چون جرئت ساخت فیلمی در این ابعاد تنها از عهده ابراهیم حاتمی‌کیا برمی‌آید. در این میان اگر آقای رضوی نیز پشت این کار نبود امکان نداشت این فیلم ساخته شود.

بازیگری برای من مقدس است

شکیب شجره هم درباره کارش در این فیلم گفت: بازیگری برای من مسیر مقدسی است. من بسیار آدم خوش شانسی بودم که توانستم در این مسیر حضور داشته باشم. کار کردن با آقای ابراهیم حاتمی‌کیا نعمتی بزرگ است زیرا ایشان نیز حرفه خود را مقدس می‌دانند. من هر آنچه در توان داشتم انجام دادم تا بتوانم در نقشی که خلق می‌کنم سربلند باشم. 

وی در انتهای جلسه تأکید کرد: نقش من در این فیلم بسیار منفی بود و ابعاد مختلف داشت برای همین بیش از ۵۰ ساعت مستند درباره مصر باستان تماشا کردم تا بتوانم آنچه مدنظرم است را به درستی ایفا کنم.

انتهای پیام

source