به گزارش ایکنا؛ جشنواره فیلم فجر با حذف پیشوند و یا اضافه شدن پسوند بینالمللی بیهیچ تردیدی مهمترین جشن سینمای ایران در ایامالله دهه فجر به عنوان زبان گویای اقلیم هفتم؛ هنر هفتم -سینما- بهشمار میرود.
هرچند تاریخ تولید آثار انیمیشن در کشور را باید در میانههای دهه 50 خورشیدی به همت کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان و پیش از آغاز انقلاب شکوهمند اسلامی به شمار آوریم؛ اما تا سال 1390 اغلب آثار تولید شده در حوزه پویانمایی کشورمان به فیلمهای کوتاه که برای حضور در جشنوارههای بینالمللی تولید میشدند ارجاع داشت و کمتر شاهد انیمیشن بلند سینمایی با تمام دلمشغله و دغدغه هنرمندان برای مخاطبان و رویدادهای داخلی بودیم.
از سال 1390 و خطشکنیای که بهرام عظیمی با «تهران 1500» داشت در طول چهارده دوره بعد از آن تا چهلوسومین جشنواره فیلم فجر همواره شاهد ارائه آثار پویانمایی توسط هنرمندان سرشناس کشورمان بودیم.
آثاری که طی چند سال اخیر با درنوردیدن دامنه اکران از حوزه ملی در بیش از 30 کشور جهان نشان دادهاند که قدرت، جایگاه، عظمت و اثرگذاری نسل جدید هنرمندان کشورمان در تولید آثار پویانمایی تا چه حد قابلیت استناد و افتخار دارد.
در میان ادوار مختلف جشنواره گام سیوچهارم جشنواره بینالمللی فیلم فجر یعنی سال 1394، برای نخستین بار 8 پویانمایی به طور همزمان در این جشنواره شرکت کردند. این آثار شامل «فهرست مقدس» محمدامین همدانی؛ «در مسیر باران» حامد کاتبی؛ «پادشاه آب» مجید اسماعیلی؛ «نبرد خلیجفارس ۲» فرهاد عظیما؛ «قلب خورشید» احمد علمداری؛ «بازمانده» احسان طاهری و «کله آهنی» غلامرضا ملااحمدی میشدند.
در سیر تطور و تحول این گونه سینمایی چهلوسومین دوره جشنواره بینالمللی فیلم فجر نیز شاهد حضور چهار اثر پویانمایی در روایت و شکل قصهگویی مختلف و متنوع هستیم.
از انیمیشن «زال و رودابه» که برگرفته شده از ادبیات کهن کشور و افتخار زبان فارسی یعنی شاهنامه حکیم توس؛ فردوسی بزرگ است تا روایتی که هنرمندان ما در تولید انیمیشن «افسانه سپهر» با تلفیق سهگانه انسان، افسانه و اسطوره در بازنمایی کهنالگوهای درازنای تاریخ شش هزار ساله تمدن فارسی گام برداشتند.
دراینمیان دو پویانمایی «ژولیت و شاه» و همچنین قسمت دوم «پسر دلفینی» در ساحت دورنمای اکران این آثار در میان کشورهای دیگر غیر از جمهوری اسلامی ایران نشاندهنده گستره دامنه اکران آثار پویانمایی و تحقق قدرت و رُخنمایی آثار انیمیشن کشورمان در متر و معیارهای جهانی است.
در گزارش پیش رو به مرور و معرفی چهار انیمیشن حاضر در گام چهلوسومین جشنواره فیلم فجر با نگرشهای مختلف و متنوع آن خواهیم پرداخت.
«افسانه سپهر»؛ گنجینه انسان، افسانه و اساطیر ایران
انیمیشن «افسانه سپهر»، به کارگردانی عماد رحمانی و تهیهکنندگی مهدی جعفریجوزانی در چهلوسومین جشنواره فیلم فجر حضور دارد.
گروه هنرمندان تولیدکننده این اثر پویانمایی سال گذشته با انیمیشن «شمشیر و اندوه»، در فیلم فجر حضور داشتند که این اثر برای اولین بار با استفاده از اسکن انسانی (MetaHuman) تولید شده بود و «افسانه سپهر»، دومین اثر مجموعه فرهنگی و هنری «مهوا» است که راهی جشنواره فجر چهلوسوم میشود و سفر قهرمانانه «سپهر» را روایت میکند.
در خط روایی و توضیح داستان «افسانه سپهر» چنین آمده است: در این داستان، «یوز» به عنوان شخصیتی در کنار قهرمان اصلی «سپهر» که پسر بچهای ۸ ساله است، قرار میگیرد. این دو شخصیت درگیر افسانه باستانی ایرانی میشوند و در کنار آن، سفری قهرمانانه در قالب مبارزه با اساطیر ایرانی و کهنالگوهای طبیعی ایران برای نجات خانوادهشان را تجربه میکنند.
«افسانه سپهر» اثری موزیکال با تم طنز و کمدی است که مفاهیمی چون دوستی، محبت و ایثار را برای کودکان به تصویر میکشد.
شخصیت یوز، که نامش «بابو» است، فضایی هیجانانگیز و دوستداشتنی برای مخاطب ایجاد میکند.
«پسر دلفینی ۲» اثری بدون شعارزدگی درباره حفظ سرزمین
پس از گذشت ۲ سال از نمایش اولین قسمت از مجموعه سینمایی پویانمایی «پسر دلفینی»، قسمت دوم این انیمیشن با عنوان «پسر دلفینی۲» به تهیهکنندگی محمدامین همدانی و کارگردانی محمد خیراندیش به چهلوسومین جشنواره فیلم فجر آمد.
بنا به گفته دستاندکاران و تولیدکنندگان این اثر پویانمایی سینمایی علیرغم حضور در سالهای اخیر در بازارهای جهانی، نخستین نمایش آن در جشنواره فیلم فجر انجام میشود.
ناهید امیریان، حامد عزیزی، مریم جلینی، ثریا قاسمی، شراره حضرتی، ارسلان جولایی، ژرژ پطروسی و تورج نصر ازجمله صداپیشهگان این انیمیشن سینمایی هستند.
ذکر این نکته خالی از لطف نیست انیمیشن «پسر دلفینی ۱» تاکنون در ۳۰ کشور دنیا اکران شده است. کانادا، روسیه، ترکیه، اسپانیا، آمریکا، ایتالیا، پرتغال، عربستان صعودی، آلمان، از جمله کشورهایی هستند که این انیمیشن در سینماهای آن به نمایش در آمده است. همچنین نتفیلیکس، اپل تیوی و آمازون سکوهایی هستند که در فرایند پخش بینالملل «پسر دلفینی ۱» حضور داشتند.
«زال و رودابه» سفری به کهکشان قصههای حکیم توس
«زال و رودابه» به کارگردانی و تهیهکنندگی محمدعلی سجادی از دیگر آثار حاضر در بخش رقابتی چهلوسومین جشنواره فیلم فجر به شمار میرود.
محمدعلی سجادی؛ کارگردان، فیلمنامهنویس، تهیهکننده، تدوینگر، نقاش، نویسنده و طراح صحنه و لباس ایرانی است که بیشتر کارهای تولید این اثر سینمایی را بر عهده داشته است.
سجادی نخستین فیلم سینمایی خود را در سن ۲۶ سالگی در سال ۱۳۶۲ به نام «بازجویی یک جنایت» ساخت که تا سالها به عنوان بهترین فیلم ایرانی در گونه پلیسی جنایی شناخته میشد.
این هنرمند سینما بعدها نیز با فیلم «جنایت» نامزد بهترین کارگردانی جشنواره فیلم قاهره شد و جایزه بهترین کارگردانی را از هفتمین جشن خانه سینما دریافت کرد.
سفری به تاریخ قاجار با «ژولیت و شاه»
اما پویانمایی «ژولیت و شاه» به نویسندگی و کارگردانی اشکان رهگذر؛ انیمیشنی در ژانر کمدی رمانتیک و موزیکال است که با مسیر تولید شش ساله به عنوان یکی از آثار رکوردشکن در حوزه تولید پویانمایی بلند کشورمان به وقایع تاریخی شکلگیری تئاتر غربی در ایران میپردازد.
امین قاضی؛ مدیر دوبلاژ این انیمیشن سینمایی است و نصرالله مدقالچی، وحید رونقی، ساناز غلامی، شهره روحی، مهدی فضلی، محمد خاوری، سمیه الیاسی، مرضیه پورمرشد، سانیا طیبی، ناصر محمدی، کیکاووس شکوهی، علیرضا طاهری، سپهر جمشید پور، محمدحسین شایسته، متین رسانه، هومان کریمی، حامد علیپور، سجاد رمضانزاده، مهسا دانشور، پرنیان ابریشمکش، عرفانه خوشنژاد، پرنیان شادکام، الهه سادات حسینی، سارا برخورداری، محمدحسین موحدی پارسا، فاطمه روحانی از دیگر صداپیشگانی هستند که با این پروژه سینمایی همکاری داشتهاند.
در خلاصه داستان پویانمایی سینمایی «ژولیت و شاه» چنین آمده است: «جولی» بازیگر جویای نام ولی تازهکار تئاتر، توسط ناصرالدینشاه به ایران دعوت میشود تا نقش «ژولیت» را در نمایشی بازی کند. غافل از آنکه شاه نقشه دیگری برای او دارد.
بهزاد عمرانی؛ خواننده گروه بمرانی و امید نعمتی خواننده گروه پالت از خوانندگان ترانههای انیمیشن موزیکال «ژولیت و شاه» هستند. آرمان رهگذر تهیهکنندگی، ژینوس پدرام تدوین، بهنام جلیلیان آهنگسازی و میثم یوسفی ترانهسرایی این انیمیشن سینمایی را بر عهده دارند.
این اثر پویانمایی سینمایی برای نخستینبار به بهانه حضور اشکان رهگذر به عنوان داور جایزه «ساتوشی کن» در جشنواره بینالمللی فانتازیا ۲۰۲۱ رونمایی و پس از آن در جشنواره بینالمللی انیمیشن انسی ۲۰۲۲ به تهیهکنندگان و پخشکنندگان جهانی معرفی شد.
گزارش و روایت از امین خرمی
انتهای پیام
source