Wp Header Logo 1747.png

تأثیرگذاری فرهنگی غیرقابل انکار فردوسیبه گزارش ایکنا، جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی توسط مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، امروز 27 بهمن‌ماه درتماشاخانه سنگلچ برگزار شد.

پورابوالقاسم، رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مایه خرسندی بنده و همکارانم در مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی است که موفق شده‌ایم با تکیه بر نام بزرگ فردوسی و اثر جاودانه او و به یاری استادان شاهنامه‌شناس ایران و انجمن و تشکل‌های مردمی شاهنامه‌پژوه، توانسته‌ایم این جمع نخبگانی را بهم برسانیم.

وی با بیان اینکه جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی در بستر فضای مجازی با رویکردی به کلان برنامه‌های وزیر فرهنگ در راستای پاسداشت و تقویت اصالت و هویت ایرانی ـ اسلامی و با نگاه ویژه به نسل جوان شکل گرفت، افزود: با آگاهی بر این امر که رشد سریع فناوری‌های نوین موجب شکافی عمیق میان نسل جوان و ارزش‌های فرهنگ ایرانی شده است، وظیفه خود دانستیم با بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت‌ها و فرصت‌های فناوری این جشنواره را برگزار نماییم. زیرا استفاده از فضای مجازی مهم‌ترین و شاید تنها ابزار مؤثر برای انتقال، حفظ و ترویج هویت ملی به نسل جوان است که بیشترین زمان خود را در فضای مجازی می‌گذرانند.

پورابوالقاسم بیان کرد: مردم ایران هزاران سال مدام شاهنامه را خوانده‌اند و در ناخودآگاه خود با آن همذات‌پنداری کرده و انس گرفته‌اند؛ استقبال از انتشار این فراخوان ما را حیرت زده کرد؛ از تمام استان‌های کشور در دو بخش اصلی شاهنامه‌خوانی و نقالی در رده های سنی مختلف شرکت‌کننده داشت که نشان از استقبال مردم برای خلق در آفرینش و فعالیت‌های فرهنگی است … فضای مجازی قطعاً در عمومی‌سازی دسترسی مردم برای خلق محتوای فاخر و فرصت‌های فرهنگی آسان‌ترین و مثمرثمرترین بستر است. 

امانت‌داری حکیم ابوالقاسم فردوسی در برجسته‌سازی ارزش‌ها

وی اظهار کرد: امانت‌داری حکیم ابوالقاسم فردوسی در برجسته‌سازی ارزش‌ها در قالب روایت اساطیر ایرانی و صداقت گفتار و تفکر او بر پایه خرد و راستی، باعث شده است دوست و دشمن به تحسین او بپردازند و تأثیرگذاری فرهنگی او غیر قابل انکار باشد. چه اثری جهان شمول‌تر از شاهنامه می‌تواند به بازنمایی و واقعی‌سازی تصویر اصالت و هویت ایران و ایرانی در عرصه بین‌الملل یاری رساند؟

رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی وظیفه خود می‌داند که با بهره‌گیری از ظرفیت‌های فناوری برای مشارکت هدفمند مردم، کنشگران فرهنگی هنری و ذینفعان فضای مجازی و حمایت از تولید و نشر محتوای مؤثر و جریان‌ساز و غنی‌سازی محتوای فرهنگی و هنری کشور در فضای مجازی در جهت بهبود ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان به ویژه نسل جوان در حوزه مؤلفه‌های هویتی، سیاستگذاری و برنامه‌ریزی نماید.

پیام ایران‌شناس و شاهنامه‌پژوه به جشنواره فردوسی

همچنین پیام جلال خالقی مطلق، ایران‌شناس و شاهنامه‌پژوه نیز پیامی را ارسال کرده که متن آن، به شرح زیر است:

به نام خداوند جان و خرد

با درود و پیشکش ادب و احترام به باشندگان این آیین که به نام و یاد فردوسی و شاهنامۀ او گرد هم آمده‌اند.

مگر می‌شود از ایران گفت و از شاهنامه نگفت؟ مگر می‌شود از ایران گفت و از فردوسی نگفت؟ شاهنامه‌ای که از بیت اول تا بیت آخرش ستایش ایران است. شاهنامه‌پژوهی و تصحیح شاهنامه برای من هم از عشق به ایران ریشه می‌گیرد. درواقع شاهنامه برای من کار نیست، کارنامه است؛ شغل نیست، مشغله است.

همیشه برای ايرانی‌ها البته دو موضوع اهميت داشته است؛ يكی توجه به ميهن، فرهنگ و تاريخشان و دوم، توجه به زبان و ادبيات فارسی كه بزرگ‌ترين پيام شاهنامه برای ايرانيان است و برای جهانيان هم توجه به انسانيت، عدل، داد، امنيت و اخلاقيات. البته پیامی كه شاهنامه برای هميشه ايرانيان به‌صورت روزآمد دارد، توجه به سرزمين، زبان، فرهنگ و تاريخمان است.

شاهنامه کهن‌‎ترین اثر شعر فارسی است که به طور کامل به دست ما رسیده است. می‌‎توان تأثیر بزرگ این کتاب را بر سراسر ادب فارسی حدس زد. نه تنها مورخان و فرهنگ نویسان و حماسه‌سرایان و مؤلفان کتب اخلاق، بلکه اکثر متفکران و شعرای بزرگ زبان فارسی، از آن میان شیخ فرید‎الدین عطار، عمر خیام، شیخ اشراق سهروردی، مولانا، سعدی و حافظ، هریک به نحوی از شاهنامه تأثیر پذیرفته‌اند.

از توجه شما و همه کسانی که برای ارج نهادن به این فرزانه توس و شاهکارش شاهنامه می‌کوشند، سپاسگزارم.

تقدیر از داوود فتحعلی بیگی هنرمند نامدار عرصه تئاتر

همچنین در این مراسم که از سوی مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی برگزار شد، ضمن تجلیل از برگزیدگان جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی، از داوود فتحعلی بیگی هنرمند نامدار عرصه تئاتر تقدیر شد.

محمدمهدی احمدی، مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس گفت: تاکنون صرفاً در سخنرانی‌ها و متون به مسئله معرفی مفاخر ایران پرداخته شده بود اما با توجه به شرایط زمانه و با اهمیت بودن مسئله فضای مجازی تلاش شد موضوع معرفی مفاخر به مردم برای نخستین بار در بستر فضای مجازی مورد توجه قرار گیرد.

وی با بیان اینکه قصد داریم از ظرفیت‌های این ابزار تأثیرگذار برای معرفی مفاخر به جامعه بهره ببریم، افزود: متأسفانه به دلیل عدم معرفت بخشی از جامعه نسبت به مفاخر ملی ایران برخی از کشورهایی که هویت تاریخی ندارند بزرگان ما را مصادره می‌کنند و برگزاری چنین جشنواره‌هایی کمک می‌کند این اتفاق صورت نگیرد.

بیانیه هیئت داوران جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی

در ادامه، بیانیه هیئت داوران جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی می‌آید:

شاهنامه بن مایه هویت ملی و فرهنگی و شناسنامه ملت ایران است. شاهنامه، دو ارزش یگانه را برای ایرانیان فراهم کرده است: «زبان فارسی» و «فرهنگ» و نتیجه آن، درخت کهن تمدن ایرانی است. فردوسی فرهنگ، زبان و تاریخ حماسه ایرانیان را با شاهنامه ابدی ساخت و هویت ملی و تمدن ایرانی را در عرصه جهانی به نمایش گذاشت. شاهنامه هزاران اندیشه‌ گوناگون را در درون خود دارد، ارزش شاهنامه به زنده‌کردن نام‌ونشان ایرانیان است. شاهنامه ما ایرانی‌ها را به باور از خویشتن می‌رساند که خود را دارای هویت و بودنِ فرهنگی‌ مستقل بدانیم. از جمله ویژگی‌های ارزشمند شاهنامه، ایران ‌شناسی است که با مطالعه آن می‌توان به گذشته فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ایرانیان دست یافت. فن بیان و توصیف قوی و ایجاز در سخن از شاهکارهای فردوسی توسی است. تصویرگری‌های فردوسی در شاهنامه، معجزه کلمه و کلام، کلیدواژه‌های جذاب و اثربخش، مخاطب‌سنجی و ایراد سخن به اقتضای حال و مقام، از ویژگی‌های زبان فردوسی است که با صدای بلند بیان می‌کند که «تو این را دروغ و فسانه نخوان». فردوسی روایت‌های شاهنامه را برای سرگرمی تدوین نکرده است؛ او مفاهیم و مضامین اخلاقی، اجتماعی و تربیتی را در قالب روایت به مؤثرترین روش به ذهن خواننده انتقال می‌دهد؛ کدام اثر ادبی را سراغ داریم که این گونه تمامی هنرها را برای خلق در خود پوشش دهد؟

هدف از این جشنواره تخصصی، بازگو کردن درون‌مایه‌های ارزشمند شاهنامه است تا مدیران محترم فرهنگی کشور برای حمایت از تولید و نشر محتواهای مؤثر و جریان‌ساز در معرفی و تقویت هویت ایرانی ـ اسلامی، سیاستگذاری و برنامه‌ریزی کنند تا ضمن پاسداشت و تقویت اصالت و هویت ایرانی ـ اسلامی، کنشگری و میدان‌داری مردم در آفرینش ها و فعالیت‌های فرهنگی ایجاد گردد. روایت‌های حماسه ملی ایرانیان در شاهنامه فردوسی و بسیاری دیگر از آثار ارزشمند، فاخر و ادبی ایران زمین، در انتظار یک سیاستگذاری و تنظیم‌گری فراگیر است تا نسل جوان جامعه، با این دستاوردهای ماندگار و پر ارزش ادبی خود، آشنا و از آن، بهره‌مند گردند. شایسته است مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بهره‌گیری از این تولیدات ارزشمند، کاربست فناوری‌های نوین را برای انتقال میراث ارزشمند ایرانی به مردم و به ‌ویژه نسل جوان، پایه‌گذاری کنند. امروزه استفاده از فضای مجازی به عنوان ابزار مؤثر برای انتقال مفاهیم ملی و هویتی در حوزه فرهنگ سازی است. امید است این جشنواره به سبب دریافت و نشر آثار در فضای مجازی موجب بهبود ارزش‌ها و باورهای نسل جوان در حوزه مؤلفه‌های هویتی آنان شود. 

هیئت داوران جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی، ضمن تقدیر ویژه از حمایت‌های رئیس محترم مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی جناب آقای مهندس سعید پورابوالقاسم و دبیران محترم جشنواره آقایان محمود جعفری دهقی، علیرضا قیامتی، جمال رحمتی و خانم پریسا سیمین مهر و تمام شرکت‌کنندگان و تلاشگران عرصه فرهنگ و هنر ایران، توصیه های زیر را ارائه و پیشنهاد می‌کند:

  • راه‌اندازی دبیرخانه دائمی جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی و برگزاری سالانه و منظم دوره‌های بعدی جشنواره
  • آموزش محور بودن جشنواره قبل و بعداز انتشار فراخوان
  • چاپ و انتشار آثار منتخب بخش تصویرسازی و متون مکتوب جشنواره
  • ایجاد بخش (مد و لباس ایرانی) در کنار بخش‌های دیگر جشنواره

اسامی برگزیدگان جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی از فایل پیوست زیر قابل دریافت است:

اسامی برگزیدگان

علاوه بر مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیکنام حسینی‌پور، مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی، قادر آشنا ،مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور کشور و اتابک نادری، سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی نیز حضور داشتند.

جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی با هدف ترویج و پاسداشت زبان و ادبیات فارسی، به‌ویژه شاهنامه فردوسی در فضای مجازی و در بخش‌های مختلفی از جمله شاهنامه‌خوانی، نقالی، تصویرسازی و متون مکتوب برگزار شده است.

source