۱۰:۱۴ – ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان – «دو نقطه» مسابقهای با هدف تقویت زبان و ادبیات فارسی برای رده سنی ۱۲ تا ۱۵ سال است که هر شب ساعت ۲۳ از شبکه دو سیما در حال پخش است.
این برنامه به منظور ایجاد هیجان، شور و نشاط میان نوجوانان در قالبی متفاوت از سایر مسابقاتی که تاکنون در حوزه ادبیات و زبان فارسی پخش شده در شبکه دو سیما تهیه شده است.
«دو نقطه» رقابتی بین ۳۲ گروه دختر و ۳۲ گروه پسر از سراسر کشور است که «نیما کرمی» به عنوان مجری در این برنامه حضور دارد. این برنامه سعی دارد تا با روشی جذاب زمینه یادگیری مفاهیم زبان و ادبیات فارسی را برای مخاطبان تلویزیون فراهم کند.
مجید ظریف یکی از تهیه کنندگان مسابقه «دو نقطه» درباره نحوه شکل گیری این مسابقه گفت: ما برای این مسابقه از سراسر کشور فراخوان دادیم و در ابتدا حدود ۱۲ هزار نفر برای شرکت در این مسابقه اعلام آمادگی کردند.
حدود ۶ هزار نفر در آزمون اولیه که به صورت کتبی برگزار شد، شرکت کردند که از این تعداد حدود ۱۵۰۰ نفر پذیرفته و در مرحله مصاحبه حضوری دعوت شدند و از این تعداد ۳۲ گروه دختر و ۳۲ گروه پسر مجموعا ۲۵۶ شرکت کننده در فصل اول مسابقه انتخاب شدند.
در مسابقه «دو نقطه» که در فصل نخست خود در ۶۴ قسمت تهیه شده است، به دنبال تقویت زبان فارسی به عنوان زبان کاربردی و آن چه که نیاز جامعه امروز به زبان دارد، هستیم.
این تمرینها در بخشهایی از جمله نوشتار، درست نویسی کلمات تا مباحثی در زمینه زبان آگاهی، زبان ورزی و میزان استفاده از واژهها تا خلاقیتهای زبانی، استفاده از ضرب المثلها و توجه به گنجینههای ادبی در نظر گرفته شده است.
ظریف افزود: بازی زبان و ادبیات، بازی نیست که فقط نوجوانان بخواهند با آن دست و پنجه نرم کند، ما از شعر، از حکایت ها، از ضرب المثلها، از قدرت زبان آوری و کلمه سازی حرف میزنیم.
وی ادامه داد: برای نوجوان ایرانی و کلا ما فارسی زبانها بسیار مهم است که از طریق زبان و ادبیات فارسی سرگرم شویم و دستمایه سرگرمی ما زبان و ادبیات فارسی باشد.
تهیه کننده برنامه «دو نقطه» درباره شکل برگزاری این مسابقه گفت: هر گروه باید چهار چالش را در هر قسمت برنامه انجام دهد، چالش اول، چالش املاء یعنی نگارش درست کلمات که به صورت انتخابی و رو در رو انجام میشود، همزمان دو گروه با هم این کار را انجام میدهند، این کلمات، واژههایی هستند که از طرف افراد بیشترین اشتباه را در نوشتار دارند.
چالش دوم چالش بغلی گیر یا کلمه سازی است، چالش سوم، چالش ضرب المثلها است که به شیوه ضرب الصدا، ضرب الادا و ضرب الاشیاء انجام میشود. یک سری اشیاء را از اتاق ضرب المثل میآورند و باید هم گروهیها حدس بزنند که این اشیاء حاوی چه ضرب المثلی هست، یک صداهایی را از خودشان در میآورند که هم گروهی باید بگوید که این صدا حاوی چه ضرب المثلی است و یک سری نمایش از طریق ادا بازی که ضرب المثلی را باید به هم گروهی خود تفهیم کنند.
بازی بغلی بگیر که یک بازی بسیار خلاقانه است که به شناخت هم گروهیها و سرپرست گروه ربط دارد و به گونهای سنجش دایره لغات است و باید خلاقیت داشته باشند و ذهن همدیگر را بخوانند.
در مسابقه «دو نقطه»، بخشی با عنوان «تولید محتوا» داریم که در این بخش یک نفر با نیاز مشخص به استودیو دعوت میشود و شرکت کنندگان با توجه به درخواست مهمان برنامه، تولید محتوا میکنند.
مثلا شرکت کنندهای به دنبال متنی به منظور تقدیر از پدر یا مادر خود است. یا یک بار شخصی به عنوان لیدر (هدایت کننده) تماشاچیان تیم ملی به دنبال یک شعار جدید برای مسابقات تیم ملی فوتبال بود. یا در برنامهای، یک زوج جوان برای متن کارت عروسی خود، به دنبال محتوای مناسب و فاخر بودند. یک گروه جهادی به منظور تجهیز کتابخانهای در سیستان و بلوچستان از طریق فراخوان، به دنبال متنی تاثیرگذار برای مشارکت حداکثری مردم و خیرین بودند. همه این افراد برای دریافت یک محتوای خوب و مناسب در این برنامه حاضر میشوند و گروههای شرکت کننده به کمک مربیان و مشاورانی که در اتاق فکر وجود دارند، به تولید محتوا میپردازند.
بخش دیگر از بازیهای مسابقه پیدا کردن اسم پسر یا دختری است که مثلا چند نقطه داشته باشد یا یک اسم شهری که هم قافیه با فلان واژه باشد یا غذایی که بیش از ۷ حرف داشته باشد.
یک بخشی هم با عنوان «مشاهیر» داریم که همچون مسابقه ۲۰ سئوالی است و شرکت کنندگان با پرسیدن سئوالات مربوطه باید به اسم تعیین شده از مفاخر و یا کاراکترهای داستانهای ادبی برسند.
مرحله نهایی این مسابقه «کتیبه خوانی» است. در این بخش یک حکایت، متن و شعر کوتاهی از گلستان و بوستان سعدی، نظامی، کشکول شیخ بهایی و … انتخاب میشود.
کتیبه خوانی دارای سه بخش است که باید رمزگشایی شود. مثلا در بخشی، کلمهای داریم که نقطه ندارد و شرکت کنندگان باید تشخیص بدهند که کجای کلمات نقطه بگذارند تا قابل خواندن شود.
در بخش دیگر کتیبه خوانی، بعضی کلمات حذف و عدد ابجد آن نوشته شده که با توجه به جدول حروف ابجد که در اختیار گروهها قرار داده شده است شرکت کنندگان آن را رمزگشایی و کلمات را پیدا میکنند.
بخش دیگر کتیبه خوانی، «آیینه خوانی» است. در این مرحله یک بیت از شعر به صورت معکوس و با خطوط کتیبه، نستعلیق و خطوط معروف معماری نوشته شده است و شرکت کنندگان باید آن را به نحو درست قرائت کنند.
ظریف درباره انتخاب مجری هم گفت: این برنامه، چون تجربه انباشته گذشته از لحاظ تولیدی نداشت و تجربه داخلی و خارجی هم داشت، از این جهت یک پیچیدگیهایی را در خود داشت و باید مجریای هم انتخاب میکردیم که بتواند دانش ادبی زیادی به مخاطب منتقل کند و از همین رو نیما کرمی که در این حوزه دارای دانش است به عنوان مجری برنامه انتخاب کردیم.
هیاتی هم به عنوان کارشناس و اندیشه ورزان در برنامه حضور دارند که بخشهای مختلف را مورد بررسی و ارزیابی قرار میدهند که میتوان به دکتر ناصر فیض، دکتر حامد قدیری، دکتر مهدی صالحی، دکتر حسین باغ گلی و دکتر علی نوفرستی اشاره کرد.
مسابقه تلویزیونی «دو نقطه» به تهیهکنندگی مجید ظریف و سیدمحمد صفدری و کارگردانی محمد پورصباغیان در گروه اجتماعی اقتصادی شبکه دو سیما و با همکاری موسسه سپهر سوره هنر حوزه هنری تهیه و تولید شده است.
source