Wp Header Logo 1246.png

به گزارش ایکنا به نقل از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نشست پیشینه صندوق و ضریح امام رضا (ع)، با حضور سعیده جلالیان؛ نویسنده مقاله «پیشینه صندوق و ضریح امام رضا (ع)» در سرای اهل قلم برگزار شد.

جلالیان در این نشست، تاریخچه شکل‌گیری صندوق و ضریح امام رضا (ع) را مرور کرد و گفت: صندوق، مکعب چوبی یا سنگی است که روی مزار بزرگان گذاشته می‌شود.

وی افزود: اولین صندوق در قرن چهارم در حرم رضوی نصب شد. دومین صندوق را انوشیروان اصفهانی در حرم رضوی نصب کرد. این صندوق چوبی تا سال ۱۰۲۲ قمری در حرم رضوی وجود داشت. سومین صندوقی که در حرم رضوی نصب شد، صندوق شاه‌عباس است.

وی ادامه داد: محمد‌ولی اسدی، نایب تولیت آستان، بعد از سال‌ها درخواست کرد که صندوق شاه عباس تعویض شود و چهارمین صندوقی که در حرم رضوی نصب شد، صندوق سنگی است. صندوق پنجم هم، صندوق مرمر یشم سبز بود.

جلالیان بیان کرد: اولین ضریح حرم رضوی، ضریح شاه اسماعیل صفوی است. ضریح دوم، ضریح شاه طهماسب اول صفوی و ضریح سوم، ضریح فولاد است و نمونه‌ای از صنعت پیشرفته فولاد ایران در دوران صفوی است.

وی روایت کرد: فتحعلی‌شاه نذر کرده بود که بر محمود افغان پیروز شود و وقتی که به خواسته‌اش رسید، در مرصعی را به حرم امام رضا (ع) اهدا کرد.

جلالیان گفت: ضریح چهارم، ضریح نگین‌نشان بوده و کسی آن را ندیده است. در ابتدا قرار بود که این ضریح بر روی مزار نادرشاه افشار نصب شود اما به دلایلی اینگونه نشد و وقف حرم امام رضا(ع) شد.

وی بیان کرد: بعدها ضریح شیر‌و‌شکر جایگزین ضریح نگین‌نشان نادری شد و هم‌ اکنون ضریح سیمین و زرین در حرم رضوی نصب است.

همچنین، سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ اردبیهشت شروع شده و تا ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی (ره) برپا خواهد بود. این رویداد به صورت مجازی نیز در book.icfi.ir  در حال برگزاری است.

انتهای پیام

source